Skocz do zawartości
grzechot

Bardzo proszę o pomoc w konfiguracji PC pod HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam następujący sprzęcik Athlon XP mobile 3200+ 1gb ramu i radeona 9600 pro. Chciałbym płynnie odtwarzać filmy HD 720 i 1080 ,mam trochę filmów zapisanych w plikach .ts. Niby wszystko śmiga ale przy włączonych napisach i filmie 1080p Kroniki Ridicka ,tnie się... Poleciłby mi ktoś właściwy konfig dekoderów i najlepszy odtwarzać do HD?? z góry dziękuje wszystkim za zainteresowanie problemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale jak nie odpalę napisów to śmiga płynnie i nie chodzi tu o film kodowany w x264 tylko w mpeg2,a z tego co słyszałem to mój konfig powinien wystarczyć ,dopiero może mieć problemy przy filmach x264 1080... ale 720 w x264 tez idą bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='grzechot' post='23177' date='20.11.2006, 00:29 ']
ale jak nie odpalę napisów to śmiga płynnie i nie chodzi tu o film kodowany w x264 tylko w mpeg2,a z tego co słyszałem to mój konfig powinien wystarczyć ,dopiero może mieć problemy przy filmach x264 1080... ale 720 w x264 tez idą bez problemu.
[/quote]

Też słyszałem że można ustawić płynne działanie HD na podobnym sprzęcie jak twój, problem jest w tym że jeżeli nie masz zapasu mocy to zanim to ustawisz spodziewaj się wielu problemów: pozamykaj wszystkie zbędne procesy, zrób defraga, wyłącz net itp. Np. z Riddickiem najlepiej sobie radzi kodek Gabest Mpeg2 Decoder, prawdopodobnie strumień jest uszkodzony i masz problemy z przewijaniem tego filmu. Co z tego ze może inne kodeki pójdą płynniej (Cyberlink Mpeg2 Decoder) ale spróbuj ten film przewinąć i zobaczysz jak się to skończy.
Do mpeg2 - Gabest, x.264/h.264 CoreAVC, inne kombinacje też zadziałaja ale zawsze jakimś kosztem.

Wyłącz VobSub lub ffdshow jeżeli przez niego idą napisy, a odtwarzaj programem kmp lub mpc .

pozdrawiam Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='23188' date='20.11.2006, 08:44 ']
Też słyszałem że można ustawić płynne działanie HD na podobnym sprzęcie jak twój, problem jest w tym że jeżeli nie masz zapasu mocy to zanim to ustawisz spodziewaj się wielu problemów: pozamykaj wszystkie zbędne procesy, zrób defraga, wyłącz net itp. Np. z Riddickiem najlepiej sobie radzi kodek Gabest Mpeg2 Decoder, prawdopodobnie strumień jest uszkodzony i masz problemy z przewijaniem tego filmu. Co z tego ze może inne kodeki pójdą płynniej (Cyberlink Mpeg2 Decoder) ale spróbuj ten film przewinąć i zobaczysz jak się to skończy.
Do mpeg2 - Gabest, x.264/h.264 CoreAVC, inne kombinacje też zadziałaja ale zawsze jakimś kosztem.

Wyłącz VobSub lub ffdshow jeżeli przez niego idą napisy, a odtwarzaj programem kmp lub mpc .

pozdrawiam
[/quote]

Apatch no masz rację ,że filmu się przewijać nie da ,ale mi to akurat nie przeszkadzało :D niemniej przetestuje Twoje rady i użyje kodeka Gabest i zobaczymy co z tego wyjdzie . A do odtwarzania używam właśnie kmp lub mpc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='grzechot' post='23204' date='20.11.2006, 11:11 ']
Apatch no masz rację ,że filmu się przewijać nie da ,ale mi to akurat nie przeszkadzało :D niemniej przetestuje Twoje rady i użyje kodeka Gabest i zobaczymy co z tego wyjdzie . A do odtwarzania używam właśnie kmp lub mpc.
[/quote]

Tu masz opis moich ustawień w kmp [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=308&st=40&gopid=23213&#entry23213"]kmp[/url]

Szczegółów nie opisuję bo się nie da, przy dobrym wietrze kilka godzin opisywania w plecy.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='23214' date='20.11.2006, 12:07 ']
Tu masz opis moich ustawień w kmp [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=308&st=40&gopid=23213&#entry23213"]kmp[/url]

Szczegółów nie opisuję bo się nie da, przy dobrym wietrze kilka godzin opisywania w plecy.

pozdrawiam
[/quote]

Miałem pewne problemy z dźwiękiem ,ale uporałem się . Zainstalowałem dekoder Gabest odpalam w KMPlayerze (gdzie też trochę z opcjami się pobawiłem) i w końcu Kroniki Riddicka 1080p z napisami chodzą pięknie :) ciekawe jak inne filmy będą sobie radzić na tym kodeku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie, bo przeszukałem forum dosyć dokładnie i nie znalazłem żadnego tematu tego typu (konfiguracji PC pod HD) użytkowników P4 bądź Intela pytam zatem, dlaczego?

Nie ma takich?
Odpowiedź jest prosta tylko wielu użytkowników nie przyznaje się do tego.
W ciągu mojego 6-cio letniego użytkowania PC miałem doczynienia z wieloma komputerami również AMD i ( byłem posiadaczem AMD Athlon 64 3000+)mogę powiedzieć z czystym sumieniem zawsze było coś, albo kodeki albo pleyer innym razem winda.

W tej chwili mam
P4 Prescot 3,2 GHz HT
płyta Gigabyte 8i915PDuoPro
2x512 DDR2 GEIL DUAL CHANNEL
ATI RADEON X X1650Pro
i moje problemy się skończyły.

Jakie zatem wnioski, oczywiście każdy sam je wyciągnie ja już to zrobiłem i stwierdzam Jeśli chodzi o HDTV to tylko Intel.

Pozdrawiam
P.S. Apatch też mam wredną nature :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe jak masz radeonika serii X to masz sprzętowe odtwarzanie HD. Niech zgadne, odtwarzanie WMVHD 1080 zajmuje ci tak ok 20% mocy procesora? :)
Przy takiej karcie nie ma juz problemu prócz jednego: niestety przekłamuje kolory :) I to od samego początku, jakoś panowie z ATI nie mogą sobie z tym poradzić ;)(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego Seba , a ja za to znalazłem równie dużo takich tematów na hdbits wśród użytkowników obydwu platform, pamiętaj że tam jest większa skala zjawiska - wypowiadają się użytkownicy z całego świata i to częściej bardziej zaawansowani.
Co ciekawsze niektórzy nie wiedza że mają problem z odtwarzanie, dopóki nie trafią na uszkodzone lub przekombinowane pliki HD.
Nie zamierzam toczyć wojny Amd vs Intel ani Ati vs Nvidia.
Co gorsza zjawisko ostatnio się odwraca niegdyś stabilny i pewny Intel ostatnio się coraz bardziej zaniedbuje.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='23391' date='21.11.2006, 14:28 ']
Kolego Seba , a ja za to znalazłem równie dużo takich tematów na hdbits wśród użytkowników obydwu platform, pamiętaj że tam jest większa skala zjawiska - wypowiadają się użytkownicy z całego świata i to częściej bardziej zaawansowani.
Co ciekawsze niektórzy nie wiedza że mają problem z odtwarzanie, dopóki nie trafią na uszkodzone lub przekombinowane pliki HD.
Nie zamierzam toczyć wojny Amd vs Intel ani Ati vs Nvidia.
Co gorsza zjawisko ostatnio się odwraca niegdyś stabilny i pewny Intel ostatnio się coraz bardziej zaniedbuje.

pozdrawiam
[/quote]

Drogi kolego szacuneczek ale widze że zrozumiałeś na opak moją wypowiedź.
Napisałem wyraźnie, że wnioski każdy wyciąga sam przedstawiłem swoje, i nie miałem na myśli żadnej kontry AMD a INTEL. Uważam, że AMD to bardzo dobre procki jednak nie do HD :P
Co do stabilności Intela to nigdy mnie nie zawiódł w domu to mój drugi a w pracy również używam procka z rodziny P4.

Co do ustawień Pc pod HDTV to niezbyt się tym (wtej chwili )przejmuje niezależnie Core Avc czy ffdshow i tak HD idzie płynnie obojętnie jaka rozdzielczość. To chyba o czymś świadczy?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam laptopa na amd turion x2 , na poczatku pod kmp cieło wszystko na szczescie po pomocy technicznej apatcha wszystko ustawiliśmy i śmiga ze chej nawet 1080p no problemos. amd daje rade bez problemu !!! nie mozna uogulniac ze amd robi problemy bo tak nie jest :P apatch jeszcze raz dzięki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi