Skocz do zawartości
  • 0
trol2008

Problem komunikacji tv+blu-ray+amplituner

Pytanie

Witam

Jestem posiadaczem Sony KDL 46HX820 do którego mam podłączone następujące urządzenia: PS3, Dekoder Nki oraz BD-ES6000 wszystko do TV idzie poprzez amplituner Denon 1612. Mam poważny problem gdyż podczas oglądania filmów na odtwarzaczu BD oraz graniu na PS3 obraz co kilka sekund miga ,tzn pokazuje się czarny ekran podczas gdy dźwięk nadal leci, czasem przerwy są dłuższe i występują co kilka minut. Zaznaczę ze że sygnał z dekodera Enki nie ma tych objawów . Wszystko mam podłączone poprzez kable HDMI alphard da vinci . Podłączyłem np. BD bezpośrednio do TV poprzez kabel HDMI i obraz utrzymuje się cały czas i nie ma ww. problemu, Czy ktoś ma jakiś pomysł w czym może leżeć przyczyna ze występuje taki problem ?

podczas tego mygania obrazu pokazuje się też na TV komunikat ,,nieobsługiwany sygnał. sprawdź sygnał wyj. z podłączonego urządzenia.

Wydaję mi się ze wina leży po stronie amplitunera, tylko nie wiem czy to kwestia ustawień czy może jest on wadliwy.

Kupiłem nowe kable HDMI , wymieniłem wszystkie i problem nadal jest , nie mam już pojęcia w czym może leżeć przyczyna :-(

Edytowane przez trol2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

probowales zrobic jakis update denona?

jakie kable kupiles? jakiej dlugosci sa kable?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Moim zdaniem przyczyna powinna znajdować się w ampli. Skoro pierwszy test jaki zrobiłeś (z bezpośrednim podłączeniem BD do TV) pokazuje brak dysfunkcji to wniosek nasuwa się sam. TV=OK, kable HDMI=OK, aparatura=OK to zostaje problem jedynie w amplitunerze.

Kolega ziem dobrze Ci poradził odnośnie aktualizacji softu w Denonie. Może powinno załatwić sprawę - jeśli nie to próbuj serwisu.

P.S. czy układ: BD do ampli a to do TV też daje taki efekt? Mówię tu o podłączeniu tylko BD przez ampli do TV bez żadnych dodatkowych urządzeń.

Może brakuje mu zasilania aby pociągnąć tyle sprzętu? Bardzo podobny efekt miałem przy overclockingu w moim PC gdy zasilacz nie wyrabiał. Ja "niechcący" spaliłem swój komputer czego Ci z Denonen NIE życzę :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

bylem u kumpla w sklepie rtv i dał mi kilka kabli hdmi, róznych firm , jedne lepszych firm takich jak prolink a inne chinskiej produkcji no name. Niestety ciagle obraz myga :-[ Z ps3 wpadłem na ciekawy pomysł , zrobilem test polegający na zmianie rozdzielczosci wysyłanego obrazu przez konsole. Na rozdzielczosci 1080 obraz myga lecz gdy ja zmniejsze na nizsza wszystko jest w porzadku . szukalem aktualizacji do mojego modelu lecz nic nie znalazłem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Aktualizacje do swojego HX82 znajdziesz w poniższym linku:

http://www.sony.pl/support/pl/product/KDL-46HX820/downloads/AZ2EUA_4107

Aktualizacja jest z 11.12.2012r. czyli dość świeżutka. Zmiany jakie wprowadza najnowszy soft to:

This software includes improvements for the performance and stability of the Internet TV features.

Czyli lepsze działanie serwisów internetowych (w skrócie).

Jeśli nie robiłeś do tej pory aktualizacji to automatycznie pobierze Ci wszystko co trzeba. Pamiętaj - do prawidłowej pracy TV z innymi urządzeniami zazwyczaj potrzebny jest nowy soft w TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

A myślałem że Ci chodzi o aktualizacje do amplitunera..... , tv ma najnowsze oprogramowanie bo jest cały czas podłączony do internetu za pomocą Wi-fi i robi aktualizacje na bieżąco . dzisiaj przyniosę i podłącze inny tv zamiast Sony i zobaczymy czy problem bedzie występował dalej , jeżeli tak to bedzie można stwierdzić ze na pewno nie jest to wina telewizora.

Tak więc:

Podłączyłem amplituner do telewizora Sharp LCD model LC 32d65e i odpaliłem odtwarzacz BD. Na początku wyskoczył mi komunikat ,,Odebrano niekompatybilny sygnał wideo , sprawdza ustawienia urządzenia wyjściowego " po czym za chwile pokazał się obraz z BD. Uruchomiłem film i odczekałem ok 20 min i nie było żadnego mignięcia nawet raz . Później to samo zrobiłem z PS3 i obraz tak jak w przypadku BD utrzymywał się się bez przerwy.

Tak więc chyba wychodzi na to, że amplituner ma problem z kompatybilnością z telewizorem Sony.

Edytowane przez trol2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi