Skocz do zawartości
mentosik83

Laptop - amplituner - optyk i ffdshow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Coś nie mogę się dokopać do informacji o moim problemie więc założyłem nowy temat.

Mój problem leży w podłączeniu laptopa z amplitunerem, żeby dźwięk był możliwie jak najlepszy i taki jaki jest w źródle. Mam amplituner denon avr-390 który nie puszcza dźwięku w hdmi tylko trzeba to optykiem załatwić. Ok, ps3 podpina się bez żadnego problemu, konsola sama się o wszystko pyta :)

Mój laptop to zwykły laptop, nie mam wyjścia optycznego. Dokupiłem więc zewnętrzną kartę dźwiękową creativa x-fi. Karta zewnętrzna usb, podpinam do kompa, sama się w windowsie7 instaluje, nie zmieniam żadnych opcji. W karcie jest wyjście optyczne. Podpinam lapopa z amplinumerem kablem hdmi, optykiem poprzez zewnętrzną kartę dźwiękową. Dźwięk jest, problem jedynie leży po stronie ustawien softu.

W systemie ustawiłem, aby obraz był przesyłany przez hdmi, a dźwięk przez kartę zewnętrzną. Mam film który ma dźwięk dajmy na to 5.1 lub DTS lub jeszcze jakiś inny format. Zainstalowane mam ffdshow, domyślna konfiguracja. Film puszczam przez media playera.

Amplituner pokazuje, że źródło ma format PCM. Czyli komputer puścił jak jest i nie zdekodował ? Amplituner podaje dźwięk 2.0, dopiero kiedy wymuszę w opcję surround na amplitunerze na matrix albo na dolby pl2 movie to dźwięk jest przestrzenny. Domyślam się, że ten ta opcja to obróbka dźwięku przez amplituner i dźwięk nie jest taki jaki jest zapisany w źródle? Dajmy na to plik jest zapisany w 5.1, do ampli leci pcm i tylko 2 przednie głośniki grają, zmienię surround na dolby pl2 movie to ten "5.1" będzie inny niż źródłowy 5.1?

Gdzieś czytałem kiedyś o konfiguracji ffdshow, bo to podobno w nim jest problem, żeby to ustawić tak, aby amplituner dekodował dźwięk ?

Pogubiłem się w tym wszystkim i póki co cieszę się chyba dźwiękiem nie bardzo w 100% takim jaki może on być.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki jak to poustawiać, co zmienić itp itd. Jeżli jakieś pojęcia pomieszialem to chętnie przyjmę na klatę wytykanie palcem.

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ffdshow szału nie robi wg mnie, najlepiej odinstaluj wszystkie ffdshow i inne kodeki i używaj kodeków LAV Video i LAV Audio i renderera madvr, w LAV Audio musisz pewnie sobie ustawić jak chcesz, żeby dźwięk szedł przez hdmi lub kartę zewnętrzną. Jeśli chcesz korzystać z MPC-HC najlepiej skorzystaj z poradnika

http://imouto.my/watching-h264-videos-using-compute-unified-device-architecture-cuda/

tu masz alternatywny poradnik dla Pot Playera:

http://imouto.my/configuring-potplayer-for-gpu-accelerated-video-playback-with-dxva-or-cuda-and-also-high-performance-software-decoding/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi