Skocz do zawartości
  • 0
DruMcShade

Dekoder UPC

Pytanie

Witam

Mam takie pytanko czy istnieje jakaś możliwość podłączenia kabla telewizyjnego bezpośrednio do mojego telewizora Samsung UE40EH5450 pomijając tym samym dekoder HD od firmy UPC? Sam tak spróbowałem i owszem telewizor odnalazł kanały z kabla, ale są one zakodowane. W samym dekoderze jest jakaś biała karta, która jest pewnie odpowiednikiem ID uzytkownika i to ona pozwala na odblokowanie poszególnych kanałów.

Myślałem, że po przejścu mojego województwa (Pomorskiego) na sygnał cyfrowy pozwoli pominąć dekoder i oglądać kanały bez niego. Czy może w przyszłości firma UPC ma plany by wycofać swoje dekodery i umożliwić użytkiwniów wpięcie kabli wprost do telewizora, skoro sygnał jest już nadawany tylko cyfrowo i dekodery nie są właściwie już potrzebne?

Za wyjaśnienie laikowi (czyli mnie) bardzo dziękuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

O ile telewizor posiada wejście na moduł CAM i UPC posiadało by współpracujący z TV moduł, to wtedy mógłbyś pozbyć się dekodera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Kolega DruMcShade pomieszał dwie sprawy. Nadawanie cyfrowej telewizji naziemnej DVB-T i sprawę odbierania bezpośrednio na telewizorze cyfrowej telewizji kablowej DVB-C.

Nie będziesz mógł oglądać kanałów z kablówki cyfrowej UPC na jakimkolwiek telewizorze bez firmowego dekodera (wyjątek: posiadasz moduł CI sparowany z kartą od UPC, tą z dekodera, co jest możliwe u naszych południowych sąsiadów - Czechów, ale u nas już nie).

Wpinając kabel UPC do telewizora możesz uzyskać co najwyżej kanały analogowe. Cyfrowe będą zakodowane.

Wpinając natomiast kabel podłączony do anteny (zwykłej siatkowej, kierunkowej czy może nawet pokojowej) otrzymasz kanały telewizji cyfrowej naziemnej bez używania dekodera od UPC, ale będziesz miał ledwie kilka programów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Oki, dziękuję za wyjaśnienie, rzeczywiście pomyliłem te dwie sprawy ;) a czy podłączając kabel od UPC wprost do telewizora będę miał te same kanały, ale w gorszej jakości? Bo chodzi o to, że zamówiłem drugi dekoder do odbioru kanałów HD, ale przez to muszę płacić prawie 30 zł więcej za sam dekoder i parę kanałów HD i po pół roku stwierdzam, że te parę kanałów HD nie są mi potrzebne do szczęścia i mogę zaoszczędzić trochę kasy rezygnując z niego i przynajmniej miałbym jeden pilot, a nie dwa co mnie często irytuje bo muszę latać po pokoju szukać tego drugiego pilota...

Czy przypadkiem te kanały analogowe nie znikną za jakiś czas, czy może znów mylę to z telewizją naziemną ?

Proszę o poradę i dziękuję za poprzednia odpowiedz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Oferta analogowa nie pokrywa sie w 100% z cyfrową (i nie chodzi tu tylko o kanały HD ale i SD). Których dokładnie kanałów nie ma, to trudno mi teraz powiedziec bo nie mam podpiętego analogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Nie wiem czy dobrze rozumiem. Masz dwa dekodery od UPC? :-D Conajmniej o jeden za dużo. Nie wiem co Ci namieszali ludki z UPC, ale w takim razie robią Cię na szaro. Wystarczy jeden dekoder, ten lepszy z odbiorem HD, możliwe, że masz też w nim nagrywarke. Taki dekoder odbiera też kanały zwykłej rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Mam dwa dekodery do dwóch telewizorów. Dwa lata temu zawarłem nową umowę z UPC i dostałem zwykły dekoder SD (taki szary). Latem tego roku kupiłem nowy telewizor w których chciałem mieć kanały HD w tym celu zamówiłem drugi dekoder HD (taki czarny) i dałem go do mojego nowego telewizora, a stary szary dekoder przeniosłem do innego telewizora w drugim pokoju. Przy zamawianiu tego dekodera HD babka powiedziała, że muszę dodatkowo płacić za niego 26 zł więcej abonamentu miesięcznie w ramach usługi multiroom.

Teraz po pół roku stwierdzam, że nie muszę mieć jednak tych kanałów HD i zastanawiam się nad oddaniem tego czarnego dekodera i tym samym zaoszczędzić te 26 zł miesięcznie. Tylko nie orientuję się do końca czy jak oddam ten czarny dekoder i podłącze kabel wprost do Tv czy będę miał tyle samych kanałów bez HD i czy przypadkiem nie wyłączą sygnału za parę tygodni bo jest to sygnał analogowy...

Trochę zamieszałem, ale mam nadzieje że zrozumiecie moje bazgroły :P

Edytowane przez DruMcShade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Teraz się rozjaśniło. :) Jeżeli zrezygnujesz z dekodera i programów HD, zostając przy dekoderze SD, przez dekoder będziesz miał taki pakiet, jaki zamówiłeś do dekodera SD.

Jeśli podłączysz kabel UPC bezpośrednio do telewizora dostaniesz ofertę analogową, czyli dużo mniej programów niż w wypadku telewizji cyfrowej od UPC (nawet tego uboższego pakietu).

Sygnału analogowego kablówki nie wyłączą tak szybko. To nie jest to samo co sygnał analogowy "z powietrza", który jest teraz właśnie stopniowo wygaszany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Ok teraz już wszystko wiem ;) W takim razie pozostanę przy tej opcji co mam i nie będę kombinował, jakoś przeboleję te dodatkowe 26 zł miesięcznie, a co do pilota od UPC to najwyżej kupię jakiś pilot uniwersalny by mieć jeden pilot do tv i dekodera zamiast dwóch ;)

Jeszcze raz dzięki i Pozdrawiam !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0
Dnia 16.04.2018 o 15:28, Sławomir Bugajski napisał:

Jeśli ktoś dysponuje dodatkowym niepotrzebnym dekoderem UPS to chętnie odkupie. Potrzebuję jeszcze jeden do dodatkowego pokoju.

Po pierwsze to raczej nie będzie działać a po drugie dekoder jest własnością UPC więc ciężko żeby ktoś Ci go odsprzedał ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • 0

Wow , bardzo szybka odpowiedz. Ales chlopie temat odkopal. Sorki nie moglem sie powstrzymac???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi