Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiliśmy sobie ten LED TV.

Proponuję wam abyście opisywali wasze doświadczenia z tym tv.

Po dniu uzytkowania nasuwa mi się kilka rzeczy,które nie są do końca opisane w specyfikacjach lub opiniach typu opineo ewentualnie w instrukcjach obsługi.

Moje pierwsze spostrzeżenia:

1. Nie podoba mi się instrukcja obsługi zarówno papierowa książka z okrojoną zawartością oraz elektroniczna instrukcja,która jest jakaś mało dokładna.

2.Obraz w HD wydaje się być o.k. Potrzebuję więcej czasu.Testowany obraz z bajki czytanej z pendriva (parametry tego video kodec matroska mkv,V_MPEG4/ISO/AVC,Birate 3154,rozdzielczość1280x720,16:9,tempo klatek 23,98fps+dźwięk A_AC3,birate 448Kbps CBR,kanał 6 (5:1) - bardzo ładny obraz i bardzo dobry dźwięk.

3.Obraz z dvd + dźwięk 5:1 - test wypadł bardzo dobrze.Jesteśmy zadowoleni.

4.Zabawa z menu - dużo opcji poprawiające lub regulujące parametry obrazu oraz dźwięku.Całe menu dość intuicyjne i proste w obsłudze-podoba mi się opis poszczególnych funkcji,który ułatwia zrozumienie po co ona jest.

5.Nie rozumiem funkcji PIP-niby jest w menu ale nie mozna jej uruchomić.Jest podłączony do tv przez wyjście EURO tuner satelitarny ale nie wiem jak uzyskać podgląd w okienku tego co leci na satce podczas gdy patrzę na programy z tv naziemnej.

6.Programy z naziemnej dvbt ładnie odbiera.Nie wiem jeszcze jak ustawić sobie własną kolejność.Jak ktoś wie jak o zrobić to niech napisze.

7.Nie do końca jest prawdą,że tv posiada wejście na kartę -mowa o module CI (common interface).Posiada wejście na moduł CI ale modułu nie ma.Tak więc aby korzystać z tego trzeba posiadać taki moduł co nie jest tanie.Miło byłoby gdyby tak był uniwersalny moduł logiczny i człek se tam wsadza tylko kartę np z nki tnk albo cyfry.Po co to wejścię???nie wiem-chyba "chuit" marketingowy

8.Bardzo szkoda ,że tv nie posiada modułu wi-fi.Byłoby to na duży plus dla Samsunga.Wi-fi ready to kolejny bzdurny "chuit" marketingowy.Trzeba albo dokupić moduł i to polecany samsunga do tego wi-fi za 150pln lub ludzie radzą sobie poprzez wstawianie punktu dostepowego (Access Piont za 80pln) kabla lan.

9.W związku z koniecznością dokupywania "pierdołków do interneta" nie za bardzo ma sens wychwalanie funkcji smart hub,Skype,Samsung aps,Family story,fitness,kids,your video i przeglądarki internetowej,allshare play,którą Samsung tak zachwala.Może te funkcje są fajne ale nie mam jak sprawdzić póki nie doinwestuję zakupu.Pojęcia też nie mam jaką kamerę z tym skypem użyć-czy musi być HD czy taka 640x480 wystarczy????

10.Bardzo szkoda że Samsung nie da choć jednego kabelka HDMI-miło by było ale taki standard.

11.Ciekawe czy internet w tym tv zadziałałby z np aero2-przez usb?Może kiedyś sprawdzę.

12.Całkiem dobrze wypada jakość obrazu podczas oglądania kanałów z tunera SD.Mamy tnk na kartę idaje radę ale wiadomo w HD znacznie lepiej.To jest jednak 46 cali i już troszkę widać pogorszenie obrazu.

13.Fajny pilot-estetyczny,dobrze się komunikuje z tv,ma wiele przycisków.Nie mam pojęcia jak się nim obsługuje przeglądarkę internetową ale z czasem się dowiem.

14.Postawiliśmy tv na stojaku na stoliku - dali w zestawie podstawkę za co dziękuję bo jakby trzeba było znowu dokupić.... :) lol Tak zamntowany TV daje wrażenie niezbyt stabilnego jak go ruszyć to się trochę zachwieje.

15.Wieszak na ścianę jest bardziej pewny ale znowu trzeba sobie dokupić.Nie ma takiego w zestawie a szkoda byłby znowu + dla Samsunga.

16.Estetyka ogólna telewizora jest na wysokim poziomie-ramka w koło ekranu oraz podstawka są na wysoki błysk i czarny kolor.Uwaga na zdjęcia na www samsunga , bo ramka w koło ekranu jest cała w jednolitym kolorze a w katalogach jest tam podrasowane że narożniki mają inny kolor..... "chuit marketingowy"

17.Zużycie energii średnio 62W a maksymalnie 96W to tak mi się wydaje bardzo dobry wynik.

18.TV jest na prawdę lekki,Spokojnie samemu da się go przenieść,położyć np do montażu uchwytów itp...

Jesteśmy w miarę zadowoleni bo cena za niego nie była wygurowana.Stosunek jakości do ceny o.k. choć im taniej tym lepiej.

Na razie tyle spostrzeżeń.

Edytowane przez slawinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam pnownie.

Instrukcja sortowania kanałów - PERSONALIZACJA KANAŁÓW W TV.

Jeżeli chcemy by np TV1HD było pod numerkiem 1 na pilocie,TVP 2 HD pod nr 2 ,Polsat pod nr 3 itd... to należy to zrobić w następujący nieco pokręcony sposób.

Funkcja ta nie jest jest dostępna w mwnu-tam jej nie szukajcie.

Dla smart TV ta funkcja ta jest dostępna wg tego sposobu:

Przycisk SMART HUB > Kanał > TV > zaznaczyć kanał nas interesujący np TVP1 > wcisnąć przycisk na pilocie Tools > wybrać edytuj nr kanału > wybrać lub wpisać nr kanału na którym ma być TVP1 zapisane np 1 > OK > jeżeli pojawi sie komunikat o tym że jest on uzywany np przez TVP Historia należy potwierdzić zamianę OK > na koniec OK i możemy się cieszyć.

Podobnie z procedurą usuwania niepotrzebnych kanałów.

Ludzie !!! kto to wymyśli? Jeżeli szukasz tego w instrukcji to lepiej zapomnij,3 godziny straty czasu,cudowania i szukania po forumach - minus dla Samsunga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Dodam kolejne info o tym tv.

Jeżeli kupowaliście swoje tv wysyłkowo to zawsze istnieje możliwość że wcześniej stało w sklepie i pracowało do oporu.Można sprawdzić przebieg TV.W tym celu należy wyłączyć TV a następnie wcisnąć następującą kombinację przycisków na pilocie w odstępie co około sekundę : info-menu-mute-power

Po tym manewrze telewizor wystartuje ,pokaże się obraz i plansza menu serwisowego.(Uwaga lepiej nie grzebać w opcjach tego menu bo można namieszać.) a jeżeli chcemy podejrzeć czas dotychczasowej pracy TV to strzałkami w pilocie przejść do zakłądki SVC i potwierdzić enter.Wyskoczy plansza w której należy odszukać Panel Display Time i obok jest wyświetlony czas pracy w godzinach (np 30Hr oznacza 30 godzin pracy) Aby wyjść z menu serwisowego należy wyłączyć i włączyć TV z pilota.

Kolejna rzecz to ustawianie dźwięku przestrzennego - chodzi mi o dolby digital.

Zastanawiałem się czy jeżeli z naziemnej odbieram obraz HD to czy dźwięk idzie w digitalu 5.1 albo 2.0.Wg specyfikacji nadawcy idzie w digitalu ale mój tv uparcie włączał tylko stereo.Przestawiając w opcjach poprzez :Tools>język ścieżki dźw. po wybraniu V.O. wskakiwał na digital ale poi przełączeniu na inny kanał i z powrotem znowu wchodził na zwykłe stereo.

Żeby TV zapamiętał na stałe że ma dźwięk zaczynać od digitala trzeba w momencie strojenia kanałów z naziemnej NIE USTAWIAĆ POLSKI tylko NIEOKREŚLONY.

Tak zestrojony TV poprzez podłączony do kina domowego zacznie wtedy poprzez kabel światłowodowy przekazywać sygnał w postaci cyfrowej przestrzennej 5.1 lub 2.0.

Wadą tego rozwiązania jest to,że zdarzają się filmy (nie wszystkie) nadawane tak,że w 5.1 jest tylko wersja angielska bez polskiego lektora ale można wtedy włączyć napisy z pilota lub jeżeli się ręcznie przestawi na PCM stereo to pojawi się lektor PL ale zniknie digital.Coś za coś.

Edytowane przez slawinek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM:) kupiłem ten sam model tv możesz mi napisać jakie masz ustawienia ekranu?? ja ma coś takiego ale wydaje mi się że może być lepiej:)

tryb obrazu:Standardowy

podświetlenie: 6

kontrast:88

jasność:45

ostrość: 50

kolor:50

odcień (z/c) z50-c50 ( ta opcja jest nie dostępna, dlaczego?? :(

Ustawienia Zaawansowane

kontrast dyn. wyłączone

Tonacja czerni: wyłączona

odcień skóry:0

Tylko tryb RBG :wyłączone

Przestrzeń kolorów :oryginalna

gamma:0

oświetlenie. dynamiczne Wyłączone

Opcje obrazu

Tonacja kolorów: standardowa

filtr zakłóceń cyfr: średni

red. zakłóceń MPEG: Średni

tryb film: auto 1

led motion plus : wyłączone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do ustawien obrazu [suniete ze wzgledu na zmiany jakie przeprowadzilem, wszystko nizej]

Btw Bardzo fajne to menu serwisowe. Duzo opcji do ustawienia, jezeli sie wie o co kaman.

Co do PIP. W Menu "System" jest do wyboru miejsce oraz kanal jaki ma byc wyswietlany w okienku oraz w ktorym miejscu ma byc okienko oraz skad ma isc dzwiek. Szkoda tylko, ze PIP dziala wylacznie z telewizja naziemna/kablowa. Zreszta tak poki co jest wszedzie. Moze ktos kiedys opracuje system, ktory bedzie wyswietlal na obrazie glownym jedno HDMI a w okienku drugie albo SCARTA. Coz pomarzc poki co mozna.

Mam tylko problem z dzwiekiem przestrzennym poprzez lacze HDMI. Mianowicie. Sygnal wysylany przez optyka z telewizora jest niestety stereo. Do wyboru w menu mam dostepna opcje Dolby Digital, albo DTS (tak wiec sygnal przestrzenny dociera do TV), ale na wyjsciu optycznym mam tylko stereo co w efekcie powoduje brak dzwieku. (Niestety) Wiec pozostaje tylko podlaczenie optyka bezposrednio do dekodera. Z racji tego, ze mam dwa urzadzenia z ktorych puszczam dzwiek przestrzenny z przestrzennego audio w TV musialem niestety zrezygnowac i podlaczyc optyka bezposrednio do drugiego urzadzenia.

Szkoda, ze nie ma opcji przepuszczania dalej NIErozkodowanego sygnalu. Chociaz nie wiem czy w ogole w jakims TV jest taka opcja. Wchodzi dzwiek zakodowany przez HDMI i nie ruszony idzie dalej po optyku, tak ze dekoduje go dopiero amplituner :) Kolejne marzenie :)

Ale reasumujac. Telewizor spelnil moje oczekiwania jezeli chodzi o wyswietlany obraz. Do tego po podlaczeniu do internetu otrzymujemy niezle centrum multimedialne. Aczkolwiek predkosc przegladarki internetowej bardzo kuleje (na pierwszej wersji softu. Na najnowszej jeszcze nie sprawdzalem). Jezeli teraz jest lepiej to na pewno na duuuuuzy plus jest mozliwosc podlaczenia klawki i myszki. Co do odtwarzania filmow z plikow. Brakuje mi mozliwosci zwiekszenia czcionki napisow (albo jej nie znalazlem, a moze w menu serwisowym bedzie). Z plikami po DLNA radzi sobie calkiem dobrze, po podlaczeniu dysku USB nie wiem, bo nie sprawdzalem. Tylko te napisy powoduja, ze siedzac 3m od ekranu trzeba naprawde wytezac wzrok. Zdecydowanie za male.

Ustawienia obrazu skalibrowane za pomoca TestCardow Boruscha.

Tryb: Standard

Podswietlenie: wg. wlasnych upodoban. U mnie 14.

Kontrast: 58

Jasnosc: 35

Ostrosc: 10

Kolor: 50

Regulacja ekranu -> Rozmiar obrazu: Dopasuj do ekranu (przy 16:9 byl Overlay okolo pol cm z kazdej strony ekranu)

Ustawienia zaawansowane: Kontrast dyn: Wyl

Tonacja czerni: Wyl

Odcien skory: 0

Przestrzen kolorow: Oryginalna

Balans bieli: standard (nie ruszane)

Oswietlenie dyn: Wylaczone

Opcje obrazu: Tonacja kolorow: Cieply1

Filtry: Wyl

Poziom czerni HDMI: Normalny

LED Motion Plus: Wyl

W nocy z czujnikiem ECO i podswietleniem na 5 ale to dlatego, ze nie mam chwilowo swiatla za tv.

Musze powiedziec ze calkiem niezle jest. Bardziej naturalnie. Mozna dodac delikatnie ostrosci i jasnosci, ale mysle, ze maksymalnie o 10. Jezeli chodzi o ostrosc to do 20stu nie ma znieksztalcen. Potem juz na planszy z kratka i krzyzykami pojawialy sie roznice w grubosci bialych i czarnych lini.

Edytowane przez smogf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem zainteresowany kupnem tego modelu telewizora. Interesuje mnie tylko kilka rzeczy, których nie mogę nigdzie znaleźć .. wszędzie inne informacje. Wiem, że telewizor nie posiada Wi-Fi, ma jedynie możliwość podłączenia adaptera. Czy jest możliwość podłączenia internetu do telewizora za pomocą skrętki bezpośrednio z routera albo switcha ?

Kolejne pytanie: czy mając już połączenie z siecią można tam oglądać filmy przez VOD, YouTube ?

Jakie są różnice między tym modelem, a UE46ES5500? czy warto dopłacić 200zł do tego modelu?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest możliwość podłączenia internetu do telewizora za pomocą skrętki bezpośrednio z routera albo switcha ?

możesz podłaczyć kablem z routerem bo tv ma wyjscie LAN (rj-45)

Edytowane przez mulec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czy po podłączeniu do sieci będę mógł korzystać jedynie z zasobów sieciowych z komputerów, czy z usług takich jak VOD albo YouTube również?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chodzi o zasoby sieciowe to po DLNA smiga az milo.

Jezeli bedziesz mial polaczenie z netem, to VOD i Youtube z natywnych aplikacji z SamsungApps, bo wbudowana przegladarka delikatnie mowiac... Scierwi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z tym modelem, na obrazie widoczne są jakby szumy, ale tylko tam gdzie jest obraz, na Menu jest idealnie wszystko, dzieje się to na TV (HD) jak i na filmach odtwarzanych z pendrive,

zamieszczam link do filmiku pokazującego problem (od 9s widać o co chodzi)

Co to może być? czy trafił mi się uszkodzony model?

http://video.anyfiles.pl/Samsung/Inne/video/53467

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hymmm. Nie zauwazylem czegos takiego u siebie.

Jezeli bylby
to tylko problem z samego programu TV to byl zaproponowal zeby zobaczyc
opcje redukcji zaklocen (jezeli to DVB-T). Jezeli dekoder satelitarny
to pokombinowac z kablem HDMI, ale jezeli problem wystepuje takze przy
filmach z pendrive'a, to jedyne co mi przychodzi do glowy to wada TV.

Wiec najlepiej na gwarancje go oddac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z tym telewizorem.

Po roku bezproblemowego użytkowania zrobił się update oprogramowania i Smart Hub'a. Od tego momentu w czasie oglądania programów VOD w TVN Player telewizor włącza coś jak wygaszacz ekranu: zamiast obrazu jest czarny ekran a na nim pływające logo SAMSUNG. W tym czasie normalnie film z aplikacji jest odtwarzany, słychać głos. Gdy wciśnie się dowolny przycisk na pilocie wygaszacz znika i widać obraz programu.

Jest to niezwykle irytujące. Jak mogę się pozbyć tego wygaszacza?

Da się jakoś wgrać stare oprogramowanie?

Edytowane przez panzupa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Dodam kolejne info o tym tv.

Jeżeli kupowaliście swoje tv wysyłkowo to zawsze istnieje możliwość że wcześniej stało w sklepie i pracowało do oporu.Można sprawdzić przebieg TV.W tym celu należy wyłączyć TV a następnie wcisnąć następującą kombinację przycisków na pilocie w odstępie co około sekundę : info-menu-mute-power

Po tym manewrze telewizor wystartuje ,pokaże się obraz i plansza menu serwisowego.(Uwaga lepiej nie grzebać w opcjach tego menu bo można namieszać.) a jeżeli chcemy podejrzeć czas dotychczasowej pracy TV to strzałkami w pilocie przejść do zakłądki SVC i potwierdzić enter.Wyskoczy plansza w której należy odszukać Panel Display Time i obok jest wyświetlony czas pracy w godzinach (np 30Hr oznacza 30 godzin pracy) Aby wyjść z menu serwisowego należy wyłączyć i włączyć TV z pilota.

Kolejna rzecz to ustawianie dźwięku przestrzennego - chodzi mi o dolby digital.

Zastanawiałem się czy jeżeli z naziemnej odbieram obraz HD to czy dźwięk idzie w digitalu 5.1 albo 2.0.Wg specyfikacji nadawcy idzie w digitalu ale mój tv uparcie włączał tylko stereo.Przestawiając w opcjach poprzez :Tools>język ścieżki dźw. po wybraniu V.O. wskakiwał na digital ale poi przełączeniu na inny kanał i z powrotem znowu wchodził na zwykłe stereo.

Żeby TV zapamiętał na stałe że ma dźwięk zaczynać od digitala trzeba w momencie strojenia kanałów z naziemnej NIE USTAWIAĆ POLSKI tylko NIEOKREŚLONY.

Tak zestrojony TV poprzez podłączony do kina domowego zacznie wtedy poprzez kabel światłowodowy przekazywać sygnał w postaci cyfrowej przestrzennej 5.1 lub 2.0.

Wadą tego rozwiązania jest to,że zdarzają się filmy (nie wszystkie) nadawane tak,że w 5.1 jest tylko wersja angielska bez polskiego lektora ale można wtedy włączyć napisy z pilota lub jeżeli się ręcznie przestawi na PCM stereo to pojawi się lektor PL ale zniknie digital.Coś za coś.

Coś mi sienie podoba z tym 30Hr - bo po wejściu w tą opcję mogłem ją przestawić pilotem na 33Hr (?) - Ile po 2 latach wskazuje Ci licznik ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi