Skocz do zawartości
herrborass

płyta główna do HTPC (ivy bridge, mATX, usb3.0)

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam porządnej ( cena ma znaczenie drugorzędne) płyty głównej pod I3 Ivy bridge, standart mATX, Na 90% Bedzie na niej chodził i3 3225 choć w gre wchodza jeszcze i3 3220 i i3 3240. Płyta powinna mieć możliwość instalacji dodatkowej karty graficzniej i muzycznej, czyli musi byc na obydwie dostateczna ilość miejsca. Wydaje mi sie ze skoro i tak bede kupował karte muzyczna to nie ma sensu inwestować w płytę z wyjściem optycznym. Najważniejsze jest dobre sterowanie wiatraczkiem na procku bo chce maksymalie wyciszyć sprzet. Możecie coś polecić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze skoro i tak bede kupował karte muzyczna to nie ma sensu inwestować w płytę z wyjściem optycznym.

Jeśli HTPC to bezwględnie z HDMI i wszystkim zajmuje się procesor/amplituner.

Przy chłodzeniu pomyśl o heat-pipe z radiatorami, pasywnym chłodzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle zeby dorzucić taki wentylatorek.http://www.scythe-usa.com/product/cpu/117/ScytheUSA-Productkozuticpucooler.html

przy ilości ciepła produkowanej przez i3 3225 powinien być praktycznie bezgłośny (8decybeli). Jedyne co mnie meczy to jaką dobrać płytę główna zeby mozna do niej było podłaczyć jeszcze kartę graficzna( pieśn przyszłości) muzyczną( koniecznie)

Edytowane przez herrborass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A muzyczna to Ci do czego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę spytać dlaczego mATX a nie ITX?

Jeśli ma być jak cicho to może wcale nie potrzeba jakiś specjalistycznych wiatraków - mam 3220T, cooler fabryczny - procesor skręcony mnożnikiem (x20 zamiast x26); i jest cicho - ku mojemu zdziwieniu, ponieważ szczerze powątpiewałem w skuteczność boxowego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ... po co ci karta muzyczna? Mam wrażenie, że pytałeś o to już w innym temacie.

Obecnie przetważaniem cyfrowego dźwięku zajmuje się procesor który wysyła dźwięk cyfrowo, poprzez złącze HDMI, bezpośrednio to telewizora/wzmacniacza.

Analogowa karta muzyczna nie ma już praktycznie żadnego innego zastosowania poza rozmowami na Skypie (jeśli używasz słuchawek i mikrofonu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uATX, ponieważ juz wybrałem obudowę. a akutart do niej wchodza tylko takie płyty główne. Możecie coś polecić pod I3 ivy bridge? Jesli nie mozecie polecić konkretnego modelu to choć chipset (wiem ze sa jakies A75 B75 i Z77) ale nie mam pojecia co je od siebie odróżnia.

Edytowane przez herrborass

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie w Twoim przypadku chipset płyty nie ma aż takiego znaczenia.

Procka nie będziesz kręcił(Z do podkręcania,H nie)...SLI też pewnie nie.

Jednak chcesz korzystać z wbudowanej w niego karcie graficznej.(np P67 nie umożliwiał),ale wszystkie z serii 7 już mogą.

Inna sprawa to co chcesz aby taka płyta miała?.

Np więcej SATA,więcej gniazd PCI/E/4,8,16?.

Ilość USB,czy może wbudowana karta sieciowe WIFI/2 karty sieciowe?.

Itp..jak mniej więcej sobie odpowiesz na to,to łatwiej Ci będzie coś dobrać.

Sklepy mają opcje porównania,np morele.

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało się może komuś rozwiązać ostatnią kwestię tego wątku dotyczącą tego, czy na B75 da się obniżyć mnożnik procesora, aby zmniejszyć TPD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi