Skocz do zawartości
koberise

SPALONY N dekoder na kartę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! mam pytanie . podłączyłem dekoder na kartę kablem hdmi do telewizora , dalej do nowego przedłużacza do którego mam podłączony TV. włączyłem go, pokazał się panel ustawiania programów i tak po 10 sekundach z dekodera poleciał dym , zaczęło śmierdzieć spalenizną i tyle ......

Wiecie może czy to częsty problem ? co się mogło stać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozkręć to się dowiesz :)

nie naprawiaj tego szmelcu tylko wymien

...i módl się o to aby przepięcie nie uwaliło ci wejscia HDMI w telewizorze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie rozkręcaj ! Zerwiesz plombe i zapłacisz !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie rozkręcaj ! Zerwiesz plombe i zapłacisz !

Za co zapłaci? Zawsze mi się wydawało, że w przypadku opcji "na kartę" sprzęt się kupuje, a nie dzierżawi. Więc jeśli coś, to już zapłacił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to fakt, coś wolno dziś myślę :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanieś do najbliższego serwisu N-ki. No właśnie jak masz na kartę to niestety będziesz musiał zapłacić, Chyba, że to feler, który już dekoder posiadał a z tego co piszesz to raczej nie twója wina.

Ps. Ja miałem podobny przypadek tylko, że mi walnął piorun w antenę satelitarną i spalił się dekoder a z dekodera poszło kablem hdmi do TV i niestety gniazdo w TV też poszło się paść. Dekoder zaniosłem do serwisu i bez problemu w 5 minut dostałem nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za co zapłaci? Zawsze mi się wydawało, że w przypadku opcji "na kartę" sprzęt się kupuje, a nie dzierżawi. Więc jeśli coś, to już zapłacił.

Mylisz się. W przypadku telewizji N dekoder się wypożycza. Nawet nie dzierżawi, bo nie opłaty za wypożyczenie co miesiąc. Dekoder nie jest więc własnością abonenta. I to jest bardzo wygodne rozwiązanie, bo nie musimy się przejmować usterkami. Jak padł, to wystarczy go zanieść do punktu N-ki, wypełnić zgłoszenie reklamacyjne i od ręki dostaniemy nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytasz uważnie - kolega ma dekoder na KARTĘ, za który zapłacił i jest jego własnością.

Jest na gwarancji (o ile ma plomby )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uściślijmy więc, bo robi się powoli zamieszanie. Opcje "na kartę" to są wersje przedpłacone, bez umowy, więc siłą rzeczy nie ma mowy o wypożyczeniu, dzierżawie dekodera i innych podobnym formach. Dekoder kupuje się na własność, wraz z kartą i startowym abonamentem. I z takim przypadkiem mamy tutaj do czynienia

Oczywiście sprzęt taki podlega normalnej gwarancji, jak każdy inny nowy produkt zakupiony w sklepie. No chyba, że gwarancja się już skończyła, albo sprzęt pochodzi z drugiej ręki. A jak jest w tym konkretnym przypadku, tego akurat nie wiemy, bo Kolega nic na ten temat nie napisał. Jeśli sprzęt jest na gwarancji, to oczywiście należy skorzystać z uprawnień gwarancyjnych. Jeśli gwarancji nie ma, to należy poszukać sobie jakiegoś dobrego serwisu, żeby zdiagnozował co się stało. Jeśli sprzęt jest używany, to stawiam na "wybulony" kondensator, elektrolit się wylał, stąd dym. Tak czy inaczej, bez serwisu się nie obejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim turborekorderze też mam kartę. Więc określenie N na kartę jest mylące.

Koberise nigdzie nie napisał że ma telewizję przedpłaconą. Dobrze jakby uściślił wpis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Boże Panowie aż mnie nosi. Napisał, że podłączył dekoder na kartę czyli ma N na kartę lub telewizję na kartę w HD czy SD. Przecież wszystkie dekodery mają kartę te z abonamentem i te bez. Tak jak z telefonem jest z abonamentem i na kartę ale ten z abonamentem też ma kartę. Czy to już jest dla was jasne bo już prościej się nie da tego wyjaśnić. Jak kupił na kartę to dekoder jest jego i będzie musiał płacić za naprawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... chyba, że ma gwarancję i nienaruszone plomby na obudowie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEY ! to jest dekoder typowo na kartę nie na abonament. czyli dałem 199zł i płace na bierząco co miesiąc bez umowy. podłączyłem go i nawet nie zdążyłem zarejestrować karty .. i poszło. zaniosłem do serwisu i wysłali go gdzieś tam.. powiedzieli ze nowego nie mogą dać od ręki bo musza sprawdzić czy karta została zarejestrowana.. nie została.. więc przypuszczam ze dostane po prostu nowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi