Skocz do zawartości
Patryk_S10

Onkyo TX-NR616 czy Yamaha RX-V673

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! :)

Zamierzam kupić w najbliższym czasie amplituner. Szukałem sporo i spodobały mi się dwa wymienione w tytule modele: Onkyo TX-NR616 i Yamaha RX-V673.

Nie mam jednak za bardzo gdzie samemu sprawdzić który z nich jest lepszy, więc zwracam się z prośbą do was forumowiczów o profesjonalne doradzenie.

Amplituner zostanie podłączony do zestawu głośników Jamo S 606 HCS 3 (w przyszłości może dokupię SUB'a). Przeznaczenie jego będzie w 95% do filmów a tylko 5% do muzyki.

PS. Jeśli macie propozycje do jakichś innych modeli to chętnie je rozważę. Ważne tylko by miały funkcję przesyłania 3D, upscaling do 4k(w przyszłości się może przyda), autokalibrację, 2 strefę, DLNA, no i dobry przestrzenny dźwięk.

Za wszystkie odpowiedzi dziękuję :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do takich wymagań wziolbym onkyo jeśli cię stać to model wyższy ale ten też jest ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuję onkyo 609,a jak chcesz wydać kasę w granicach ceny 616 to lepiej dołożyć i kupić 808,lub 809

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

809 najtaniej na ceneo ponad 1tys wiecej od 616.

Sam się zastanawiam nad 616 bo ma dekodery HD, net i 2 wyjscia HDMI... czyli na moją obecną kieszeń super ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czyli na razie górą Onkyo :)

Co do modelu 809 to jednak zdecydowanie za drogi jest.. Maksymalnie mogę wydać około 2600 czyli tyle za ile można już załapać się na 616

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie panuje opinia (zwlaszcza w segmencie, ktorym sie interesujesz), ze Oknyo lepsze filmowo, a Yamaha muzycznie. Przy takich proporcjach Onkyo 609/616. Grac ponoc graja podobnie, bo 616 to 609 z dodanymi nowymi bajerami. Pozostaje Ci wejsc na strony Onkyo i porownac co sie zmienilo i czy chcesz doplacic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dziękuję bardzo za wszystkie rady :)

W przyszłości będę się jeszcze was radził jakiego SUB'a kupić, a w wyborze między 609 a 616 już sam zadecyduję.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli oczywiscie kupno na taka odleglosc ( sprzedawca z UK). nie jest klopotem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dla mnie byłby problem kupna z UK. A tak poza tym to raczej nigdy nie kupuję używanych sprzętów... Wolę nówki z gwarancja na fakturę kupić. Zostaję więc na razie przy Onkyo 609/616 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patryk_S10 najtaniej masz 616 za prawie 2800zł http://www.ceneo.pl/15607364 papryki bym nie brał pod uwagę bo 99% że ma z nie polskiej dystrybucji

to szczerze jak bym miał kupić w tej cenie 616 to wolał bym dołożyć i kupić 808-chyba że ci wygląd ampli się nie podoba i zależy ci na dwóch wyjściach hdmi to zostaje jeszcze pośredni 709

tak więc jeżeli ci szkoda przekraczać założony budżet ,a nie zależy ci na dwóch wyjściach hdmi to bierz 609 bynajmniej zaoszczędzisz kasę

tu masz specyfikacje

609

http://www.onkyo.pl/...mowego/TX-NR609

i

616

http://www.onkyo.pl/...mowego/TX-NR616

porównaj sobie panel przód,du pcię ampli co przybyło czego ubyło i ogólnie specyfikację

sam stwierdzisz czy warto dokładać kasy muzycznie różnicy nie poczujesz jak 808 lub 809

Edytowane przez AR-kadius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich po przeczytaniu całego tematu chciałbym i ja wtrącic się a co myślicie o onkyo tx tx-nr 515

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy tak promujecie Onkyo macie jakieś z tego garze???Miał ktoś w ogóle z was kiedyś Yamaha Amplituner że tak ją odradzacie no chyba że jest za droga żeby ją kupic ???Ja osobiście nigdy się nie zawiodłem na tej firmie jeśli chodzi o Amplituner i Subwoofer.Gdzie nie spojrze to tylko Onkyo polecacie jak było w temacie amplituner pod ps3 .Onkyo polecacie po jest tak tania jak tv Samsunga żeby tylko sprzedać.Osobiście ma stary model Yamaha ale gra jak znut jest podłączone pod ps3 i kino domowe.

Osobiście pomyslał bym na twoim miejscu o Yamaha a napewno się nie zawiedziesz zobaczysz

http://usa.yamaha.com/products/audio-visual/av-receivers-amps/rx/rx-v673_black_u/?mode=model

Edytowane przez XMAREKK30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ty Tak promujesz Yamachę? Masz z tego jakąś gaŻę ??

Prawda jest taka, że w tanich modelach to można co najwyżej dyskutować walory estetyczne - dźwiękowo będzie zbliżenie - czyli biednie.

Jak byś poczytał uważnie, to byż zauważył DLACZEGO promowane jest Onkyo... głównie za świetne brzmienie wielokanałowe (względnie duża moc nawet przy wysterowaniu więcej niż 2 głosników).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie promuje tylko się pytam a co do tego za ten świetny dzwięk w Onkyo to można podyskutować bo miałem okazje posłuchac i jak dla mnie żadna rewelacja i nie od biega w żaden sposób od Yamaha ale kwestia co się oczekuje od sprzętu i jakie ma się głośniki bo sam sprzęt nie gra.Pewnie im droszy sprzęt tym lepiej ale nie zawsze to idzie w parze.Obecnie posiadam starszy model Yamaha RX-V640 nie jest taki bogaty jak te obecne ale wystarczy jak na warunki domowe bo wiadomo że w blokach się nie poszaleje jesli chodzi o głośność.Nie twierdze że Onkyo jest złe ale też bez przesady napewno jest tańsze od Yamaha bo Yamaha zawsze się ceniła i tak zostało do dziś.To tyle z mojej strony każdy kupuje co chce i na jakiego go stać bo czasy sa jakie sa że każdy złotókę ogląda dwa razy zanim coś kupi

A od stereo to nie sa Amplitunery tylko typowe Wzmaciacze także sama nazwa mówi Amplituner głównie do kina domowego

Pozdrawiam :)

Edytowane przez XMAREKK30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi