moonfall84 18 Napisano 17 Lipca 2012 Witam Mam niecodzienny problem - mianowicie od dzisiaj mój odtwarzacz nie jest w stanie mi otworzyć np. koncertu Dire Straits DTS - zgranego w formie bezstratnej .flac na dysk twardy. Do wczoraj było wszystko w porządku! Co dziwne podczas oglądania koncertu z DTS (np. Within Temptation) jest wszystko ok. Zwykłe pliki .flac również odtwarza... Jedynie poległ na DTS .flac. Ma ktoś jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoDeX 121 Napisano 17 Lipca 2012 Straciłeś funkcję BIT PERFECT . Wyłącz regulację głośności i nie dokonuj konwersji DTS CD na LPCM. Daj zrzut ekranu z menu dźwięk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonfall84 18 Napisano 17 Lipca 2012 Straciłeś funkcję BIT PERFECT . Wyłącz regulację głośności i nie dokonuj konwersji DTS CD na LPCM. Daj zrzut ekranu z menu dźwięk. Dziękuję kolego! Konwersję miałem dobrze ustawioną, natomiast w przypadku regulacji głośności miałem "Najlepsza jakość" - ustawiłem na "wyłączony" jak zasugerowałeś i jest OK. Nie mam pojęcia w jaki sposób to się mogło zmienić? Dodaję zdjęcie (na szybko telefonem robione): Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoDeX 121 Napisano 17 Lipca 2012 No i gitara - gra muzyka .... To podstawowy test na Bit Perfect - masz pewność, że w torze nic nie kaszani sygnału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarny2807 0 Napisano 16 Grudnia 2012 A u mnie problem polega na tym, że FLAC odtwarzany na DUNE amplituner widzi jako PCM. Wszystkie inne formaty - MP3, DTS, DD są odtwarzane poprawnie. Ten sam utwór FLAC zgrany na usb podłączone do amplitunera ampli widzi poprawnie jako FLAC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoDeX 121 Napisano 16 Grudnia 2012 A co w tym dziwnego ? DUNE dekoduje Flac do PCM i gra muzyka. Gdy wkładasz pena do Ampli, ten rozpoznaje, że ma do czynienia z plikiem skompresowanym Flac i dekoduje go do PCM na pokładzie. Aby słuchać FLAC musi on być rozkodowany do PCM ! ! ! 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czarny2807 0 Napisano 17 Grudnia 2012 Nie za bardzo zrozumiałem. Gdy wkładam pena do ampli to ampli pokazuje mi, że plik jest w formacie FLAC. Nic nie dekoduje. Czyli nie ma opcji żeby Dune nie dekodował pliku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BoDeX 121 Napisano 17 Grudnia 2012 Gdy wkładam pena do ampli to ampli pokazuje mi, że plik jest w formacie FLAC. Nic nie dekoduje. Flac to spakowane do mniejszych rozmiarów PCM , abyś mógł słuchać "Flaków", to gdzieś ten proces musi się odbyć, albo dostajesz PCM zdekodowane z Flaków w DUNE , albo ampli robi to w swoich bebechach ... jaśnieje chyba nie umiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach