Skocz do zawartości
moonfall84

DUNE HD BASE 3.0 - problem z FLAC DTS?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam niecodzienny problem - mianowicie od dzisiaj mój odtwarzacz nie jest w stanie mi otworzyć np. koncertu Dire Straits DTS - zgranego w formie bezstratnej .flac na dysk twardy.

Do wczoraj było wszystko w porządku!

Co dziwne podczas oglądania koncertu z DTS (np. Within Temptation) jest wszystko ok.

Zwykłe pliki .flac również odtwarza...

Jedynie poległ na DTS .flac.

Ma ktoś jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straciłeś funkcję BIT PERFECT . Wyłącz regulację głośności i nie dokonuj konwersji DTS CD na LPCM.

Daj zrzut ekranu z menu dźwięk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straciłeś funkcję BIT PERFECT . Wyłącz regulację głośności i nie dokonuj konwersji DTS CD na LPCM.

Daj zrzut ekranu z menu dźwięk.

Dziękuję kolego!

Konwersję miałem dobrze ustawioną, natomiast w przypadku regulacji głośności miałem "Najlepsza jakość" - ustawiłem na "wyłączony" jak zasugerowałeś i jest OK.

Nie mam pojęcia w jaki sposób to się mogło zmienić?

Dodaję zdjęcie (na szybko telefonem robione):

20120717214703.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i gitara - gra muzyka .... :)

To podstawowy test na Bit Perfect - masz pewność, że w torze nic nie kaszani sygnału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A u mnie problem polega na tym, że FLAC odtwarzany na DUNE amplituner widzi jako PCM. Wszystkie inne formaty - MP3, DTS, DD są odtwarzane poprawnie. Ten sam utwór FLAC zgrany na usb podłączone do amplitunera ampli widzi poprawnie jako FLAC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co w tym dziwnego ?

DUNE dekoduje Flac do PCM i gra muzyka. Gdy wkładasz pena do Ampli, ten rozpoznaje, że ma do czynienia z plikiem skompresowanym Flac i

dekoduje go do PCM na pokładzie. Aby słuchać FLAC musi on być rozkodowany do PCM ! ! !

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie za bardzo zrozumiałem. Gdy wkładam pena do ampli to ampli pokazuje mi, że plik jest w formacie FLAC. Nic nie dekoduje. Czyli nie ma opcji żeby Dune nie dekodował pliku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy wkładam pena do ampli to ampli pokazuje mi, że plik jest w formacie FLAC. Nic nie dekoduje.

Flac to spakowane do mniejszych rozmiarów PCM , abyś mógł słuchać "Flaków", to gdzieś ten proces musi się odbyć, albo

dostajesz PCM zdekodowane z Flaków w DUNE , albo ampli robi to w swoich bebechach ... jaśnieje chyba nie umiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi