Skocz do zawartości
elmer80

xbmc i odtwarzanie do tv przez lan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

czy istnieje możliwość odtwarzania filmów z XBMC poprzez sieć LAN do telewizora?

telewizor to samsung LE37C630, WINDOWS 7 Home Premium 64 bit

z góry dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do telewizora nie, na telewizorze raczej tak. XBMC na wbudowany serwer UPnP, który może udostępniać bibliotekę wideo. włącz go (Ustawienia->Sieć-Usługi->Udostępniaj bibliotekę przez UPnP) i zobacz czy samsung się z nim dogada.

Edytowane przez cienislaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi o to żeby korzystać z całego dobrodziejstwa XBMC opisy itd.

komputer mam w innym pokoju. Wszędzie mam rozłożone kable LAN i sądziłem że można to wykorzystać. Do tej pory korzystałem z PS3 i media serwera ale przy rozrastającej się bibliotece multimediów PS3 zostaje daleko w tyle za XBMC.

Problem sterowania ma odległość mam rozwiązany...

tel. z androidem i Remote XBMC - świetne rozwiązanie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak można, ale wymaga sporych inwestycji bo adaptery HDMI over IP do tanich nie należą. sprawdź UPnP i przekonaj się czy wystarczy ci taka namiastka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jednak można, ale wymaga sporych inwestycji bo adaptery HDMI over IP do tanich nie należą. sprawdź UPnP i przekonaj się czy wystarczy ci taka namiastka.

Nie przesadzajmy.

Jesli TV wspiera DLNA wystarczy tylko telefon/tablet z Androidem. Jesli TV ma jeszcze do tego przegladarke WWW dodatkowe urzadzenia beda zbedne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nigdzie w XBMC nie rzuciła mi się oczy funkcja w stylu: odtwórz ten film i wyślij go do zewnętrznego rendera używając DLNA. dlatego też pomyślałem na początku o HDMI over IP interpretując "możliwość odtwarzania filmów z XBMC poprzez sieć LAN do telewizora".

po dłuższym przeszukiwaniu forum okazało się, że można spróbować sprotezować taką funkcjonalność posiłkując się dodatkowym oprogramowaniem ja ktoś zrobił to tu http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=120110, ale w czystym XBMC takiej możliwości nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm.

To nie xbmc wysyla tylko aplikacja klienta pobiera. moze to byc TV (DLNA) moze to byc urzadzenie podpiete bezposrednio do TV (rowniez zgodne z DLNA, kiedy nie mamy DLNA w TV. np komputer, konsola, setupbox, etc). Wreszcie moze to byc urzadzenie gdzies "pomiedzy" serwerem a klientem, np smarthope z Androidem. Jedynie co musisz w "czystym" XBMC ustawic, to udostepnianie i mozliwosc kontroli. Podejrzyj z innego komputera otoc\enie sieciowe, zobaczysz tam serwer multimediow XBMC. Mozesz nim zarzadzac przez przegladarke www.

Masz jakis telefon /tablet z androidem? Jesli tak to rzuc okiem na aplikacje Imediashare ( choc sa tez inne).

cdn poznym wieczorem, bo teraz nie mam juz czasu.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprawdziłem imediashare w wersji lite/bezpłatnej. widzi serwer xbmc z okładkami lecz bez opisów filmów. na komórce odtwarza lecz do tv już nie pomimo że go wykrywa. wyskakuje błąd "resources not found in network" dziwne!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elmer80

Sprawdz moze czy masz najnowsze firmware dla Twojego TV.

Powtarzam sprawdz - nie laduj nowego bez uprzedniego rozeznania czy nie wprowadza on jakis istotnych klopotow, jak to czasem bywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

firmware w tv dawno zmieniony na najnowszy - bez wcześniejszych konsultacji czy to lepiej czy gorzej...

komp wrócił na swoje miejsce więc jestem skazany na komórkę... jak narazie

będę testował

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi