Skocz do zawartości
piotrek_pajak

LCD2USB - instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję pomocy w zainstalowaniu programu obsługującego wyświetlacz LCD na sterowniku LCD2USB w XBMClive 10.1 (ubuntu).

Znalazłem w sieci parę tutoriali dla 'lcd4linux' i 'lcdproc' ale pod inne modele.

Edytowane przez piotrek_pajak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie pięknie, że Ci się udało, ale może podzieliłbyś się swoimi dokonaniami, bo zdanie

"ok, już nieaktualne. Udało się"
nic nikomu nie mówi i co ważniejsze nie pomaga.

Napisz choć dwa zdania na temat jaki to wyświetlacz, co zrobiłeś, że zadziałało i z jakiej pomocy skorzystałeś, na jakiej to platformie to się odbyło. ...i ostatnie pytanie, które mnie nurtuje, czy można całkowicie wyłączyć wyświetlacz, gdy nie ma nas w domu, a komputer musi być włączony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko fajnie pięknie, że Ci się udało, ale może podzieliłbyś się swoimi dokonaniami, bo zdanie nic nikomu nie mówi i co ważniejsze nie pomaga.

Napisz choć dwa zdania na temat jaki to wyświetlacz, co zrobiłeś, że zadziałało i z jakiej pomocy skorzystałeś, na jakiej to platformie to się odbyło. ...i ostatnie pytanie, które mnie nurtuje, czy można całkowicie wyłączyć wyświetlacz, gdy nie ma nas w domu, a komputer musi być włączony?

Bez nerwów. Jak opanuję konfigurację zamieszczę tutoriala. Wyświetlacz to LCD 4x20 hd44780 na sterowniku USB lcd2usb na platformie XBMClive.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za to!:)

Ostatnia rzecz jaka poproszę to spróbuj jeżeli masz możliwości wrzucić kilka fotek z pracy tego wyświetlacza jak i wyglądu całego komputerka oraz wrzuć o ile to jest realne, krótki filmik na YouTube.

Będę bardzo wdzięczny oraz wszyscy, którzy chcą coś takiego zrobić.:)

POZDRAWIAM SERDECZNIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fotki postaram się wrzucić w środę razem z filmikiem.

Jak na razie nie potrafię rozgryźć konfiguracji tego co i kiedy ma być wyświetlane - jeśli ktoś może mnie naprowadzić to chętnie wysłucham.

Program LCDproc działa na zasadzie klient-serwer, gdzie "serwerem" jest wyświetlacz i jego sterowniki, a klientami mogą być różne programy m.in. XBMC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film YouTube

Od poniedziałku nic się nie zmieniło. Utknąłem na konfiguracji tego co ma być wyświetlane i polskich czcionek.

Edytowane przez piotrek_pajak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak coś wykombinujesz z w/w problemami to koniecznie pisz jak sobie poradziłeś. Ja niestety muszę czekać, aż kazik z tego forum mi odpisze w sprawie obudowy, bo chcę skopiować jego wyczyn-> kliknij tutaj. Jeżeli dalej będzie cisza, spróbuje zbudować obudowę z wyświetlaczem z kumplem.:)

POZDRAWIAM SERDECZNIE i liczę na więcej!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedłem do tego jak zarządzać treściami wyświetlanymi na LCD link, ale nadal nie wiem co z polskimi czcionkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam denerwuje mnie wyskakujący co jakiś czas napis "lcdproc server" jak to można wyłączyć bo juz mi sie pomysły skonczyła pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi