Skocz do zawartości
ktr

Konfiguracja Popcorn Hour C200

Rekomendowane odpowiedzi

:rolleyes:

Witam,

prześledziłem tematy dotyczące odtwarzacza Popcorn C-200 na wielu różnych forach ale nigdzie nie znalazłem interesujących mnie kwestii i dlatego proszę o pomoc szanownych Forumowiczów.

- Popcorn C-200 jest połączony z amplitunerem Yamaha RX-V1800 kablem component (3xRCA - 3xRCA) + optykiem. Sygnał z amplitunera przekazywany jest kablem component (3xRCA - 3xRCA) do TV Panasonic TX-P42V10E (Full HD).

- Popcorn C-200 jest bezpośrednio połączony z projektorem Full HD kablem HDMI (port1). Do drugiego portu HDMI projektora podłączony jest wyjście sygnału z amplitunera Yamaha RX-V1800.

Jeśli porównuję jakość sygnału na projektorze bezpośrednio z Popcorna to jest ona gorsza niż z amplitunera (trochę dziwne, bo jest to dodatkowy element na drodze sygnału). Takie same kable HDMI (producent i długość). Może popełniłem błąd w ustawieniach.

Proszę o pomoc w odpowiednim ustawieniu poszczególnych elementów.

1. Jaki tryb (rozdzielczość) ustawić na wyjściu Popcorna?

Jeśli ustawię rozdzielczość 1080p 50 lub 60Hz, to nie mam obrazu na TV, który podobno obsługuje sygnał Full HD. Problem znika przy rozdzielczości 1080i.

2. Jak właściwie powinna być skonfigurowana w Popcornie zakładka: Audio / Video (wyjście video, synch. odświeżania, przestrzeń kolorów, PCM, AAC, WMA Pro, DTS, DD, DRC)?

3. Jak ustawić amplituner, tzn. skalowanie obrazu (through, 576p, 720p, 1080i, 1080p)?

4. Dlaczego TV nie przyjmuje rozdzielczości 1080p?

Za wszelką pomoc w temacie bardzo dziękuję.

Serdecznie pozdrawiam :)

Edytowane przez ktr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popcorn do ampli poprzez HDMI - z ampli na projektor także HDMI

Analogowe wyjścia ( component ) z Popcorna do TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co w takim układzie zyskam? Ampli nie skaluje sygnału HDMI jeśli na wyjściu jest też HDMI? Czyli uzyskałbym taki sam efekt, jaki mam teraz podłączając Popcorna z wyjścia HDMI bezpośrednio do projektora.

Analogowe wyjścia (component) z Popcorna do TV.

Tak jest podłączone (componentem)..., tzn. popcorn -> amplituner (wyjście monitor out component) -> TV.

W podłączaniu urządzeń posiłkowałem się kablami, którymi dysponowałem. Chciałbym uzyskać max tego co się da z mojej konfiguracji: sprzęt - kable.

Które urządzenie powinno skalować obraz, żeby efekt był najlepszy? Nic chyba nie da ustawianie najwyższej możliwej rozdzielczości w każdym urządzeniu?

BoDeX jeśli mógłbyś mi pomóc w odpowiedzi na moje pytania z 1 postu byłbym wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Analogowe wyjścia ( component ) z Popcorna do TV

Cóż mogę powiedzieć... BoDeX zwracam honor. Miałeś rację. Wyciągnąłem złe wnioski (niewłaściwa interpretacja). Wczoraj w nocy i dziś w ciągu dnia testowałem różne połączenia i faktycznie HDMI oferuje najlepsze możliwości.

BoDeX jeśli mógłbyś mi pomóc w odpowiedzi na moje pytania z 1 postu byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób test bo masz problem z 1080p.

0. Ustaw sobie na stałe FPS: NTSC/PAL/24

1. Podłącz tak: C200 - HDMI - TV i sprawdź czy 1080p50 chodzi (pomijasz ampli) - wystarczy sam widok menu (nie musisz puszczać filmu).

2. Podłącz tak: C200 - HDMI - AMPLI - HDMI - TV. Ustaw c200-1080p i ampli-1080p zobacz czy działa... następnie tylko na ampli zmień na gorsze tryby (downscale) nie ruszając c200 i sprawdź czy działa. Później na odwrót... c200-720p a na ampli na 1080p (upscale) i znów po kolei zmieniasz tryby ale tym razem na c200 nie ruszając ampli.

3. Jak masz inny TV lub projektor z HDMI... to kolejny cykl testów...

Przy testach zachowaj konsekwencję, że jak ustawiasz p50 na źródle to i p50 w ampli (jeśli masz taką możliwość)

Następnie powtórz całość ale dla 1080p60.

Generalnie kwestia p50 i p60... chodzi o ilość klatek i o płynność odtwarzania materiału... Ale dla SD-DVD jest pewien dodatowy kruczek... otóż 720p50 ma lepszy upscaling z naszych europejskich DVD... bo działa ze standardu PAL do 720p. Gdy usatwisz 720p60 to wtedy upscaling DVD działa z NTSC do 720p - w tej opcji daje to gorszy rezultat - przynajmniej teoretycznie bo c200 ma w ogólności TRAGICZNY upscaling.

W ogólności można napisać tak, że materiał na USA to dawny NTSC i p60... A na Europę to PAL i p50... ustaw sobie na stałe p60 jesli masz więcej filmów dla tego fps... a na p50 w odwrotnej sytuacji... jak zachowasz ustawienie z punktu 0 to C200 automatycznie przełączać się bedzie opwoiedni tryb fps.

W ten sposób wyeliminujesz czy przyczyną jest ampli czy c200, czy też TV lub kombinacja (dany zestaw). Jeśli 1080p nie działa to spróbuj ręcznie wymusić tzw. handshake zmieniając na ampli na jakieś inne źródło sygnału i ponownie wróć na c200.

Na forach zgłaszano częste problemy z 1080p i specyficznymi modelami tv Szajsunga, LG i Panasłonika.

Rozwiązania były trzy (i nie zawsze działały):

1. Pośredniczący ampli korygował problem.

2. Wymiana zasilacza w c200 (bo zasilacz tam zamontowany to jest jakaś parodia). Możesz zrobić test i uruchomić C200 ze zwykłego zasilacza ATX, który będzie o niebo lepszy a może naprawić problem 1080p. Wtedy domagasz się wymiany zasilacza na sprawny.

3. Upgrade firmware w TV. Szajsung wypuścił poprawki do niektórych modeli i podobno pomogło... nie wiem jak z Panasłonikiem.

4. Masz padnięte wyjście HDMI w C200 i tylko wymiana płyty głównej może Ci pomóc - oczywiście na gwarancji procedura RMA (http://support.popcornhour.com/)

Edytowane przez Sanctrum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam POP-a od roku, więc nie pamiętam dokładnie.

Ustaw tak, aby POP podawał na ampli wszystko w swojej natywnej rozdzielczości - bez upscalu i pierdółek. (24p)

To samo w ampli - jakiś tryb PASSTROUGH - ma nic nie kombinować.

Masz skaler w TV (dobry) i w projektorze - dadzą sobie radę, nie pękaj.

Nie wiem jakie masz materiały, ale ważne aby leciały natywnie, tzn że jak masz coś BD, to przycisk INFO wyświetlacza musi Ci pokazać 24p dla filmów...

Żadne 50p, 60p ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy bardzo dziękuję za pomoc i cenne sugestie. Czas na testy z których nie omieszkam zdać relacji :rolleyes:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam POP-a od roku, więc nie pamiętam dokładnie.

Ustaw tak, aby POP podawał na ampli wszystko w swojej natywnej rozdzielczości - bez upscalu i pierdółek. (24p)

To samo w ampli - jakiś tryb PASSTROUGH - ma nic nie kombinować.

Masz skaler w TV (dobry) i w projektorze - dadzą sobie radę, nie pękaj.

Nie wiem jakie masz materiały, ale ważne aby leciały natywnie, tzn że jak masz coś BD, to przycisk INFO wyświetlacza musi Ci pokazać 24p dla filmów...

Żadne 50p, 60p ...

BoDex... do testów 1080p nie nalezy puszczać filmów (wystarczy sam widok menu)... bo każdy film ma inny fps i nie utrafisz w 24p, 50p i 60p... a problem z 1080p w c200 nie wynika ze sposobu przetwarzania bądź nie dziwięku. Już na samym menu ludzie mają problemy z 1080p w c200!

Zdecydowanie stawiałbym tu na niestabilną pracę portu HDMI w C200 w tym trybie z powodu jakiejś wady sprzętowej...

http://www.networkedmediatank.com/showthread.php?tid=49991 - i podążaj za podanymi dalej linkami...

Edytowane przez Sanctrum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:rolleyes:

- Popcorn C-200 jest połączony z amplitunerem Yamaha RX-V1800 kablem component (3xRCA - 3xRCA) + optykiem. Sygnał z amplitunera przekazywany jest kablem component (3xRCA - 3xRCA) do TV Panasonic TX-P42V10E (Full HD).

TV Panasonic TX-P42V10E przyjmuje tylko 1080i 50 lub 60Hz po componencie. <_<

- Popcorn C-200 jest bezpośrednio połączony z projektorem Full HD kablem HDMI (port1). Do drugiego portu HDMI projektora podłączony jest wyjście sygnału z amplitunera Yamaha RX-V1800. Jeśli porównuję jakość sygnału na projektorze bezpośrednio z Popcorna to jest ona gorsza niż z amplitunera (trochę dziwne, bo jest to dodatkowy element na drodze sygnału). Takie same kable HDMI (producent i długość). Może popełniłem błąd w ustawieniach?

Yamaha RX-V1800 nie skaluje tak jak wcześniej myślałem, np. sygnału 1080i 50 lub 60Hz do 1080p. Ciężko się zorientować w temacie tłumacząc instrukcję z j. angielskiego. Proszę mi wierzyć wychodzą niezłe kwiatki z takiego tłumaczenia. Zwłaszcza jak ktoś wchodzi w temat i nie jest ekspertem w tej dziedzinie. :rolleyes:

... a problem z 1080p w c200 nie wynika ze sposobu przetwarzania bądź nie dziwięku. Już na samym menu ludzie mają problemy z 1080p w c200!

Zdecydowanie stawiałbym tu na niestabilną pracę portu HDMI w C200 w tym trybie z powodu jakiejś wady sprzętowej...

Sprawdziłem jak Popcorn sprawuje się na HDMI (bezpośrednio do TV i za pośrednictwem ampli) i muszę przyznać, że bez zarzutu.

Sanctrum dziękuję za filmiki. Podglądnę ustawienia i przetestuję je w praktyce.

Za wszelką pomoc w temacie bardzo dziękuję.

Serdecznie pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwy, poprawnie wydany FILM ma zawsze 23.976 fps (nie licząc bubli z wiadomych źródeł oraz kilku innych unikatów )

Jeśli TV i projektor przyjmują 24p, to tak ustaw tor, aby działał automat i sam wybierał ustawienia do lecącego materiału - bez żadnych udziwnień ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi