Skocz do zawartości
mooleda88

Połączenie kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako że do tej pory nie miałem na to czasu i wszystkie komponenty były podłączone "ot tak" nadszedł czas na właściwe połączenie tego wszystkiego :) A więc:

TV - Sony 32V4500

Ampli - Onkyo TX-SR702E

"kino domowe" - jeśli można to tak nazwac :D Panasonic SA-HT845

do tego dekoder cyfry - PACE HDS7241

oraz komputer z wyjściem na światłowód na karcie muzycznej (nie wiem jak to się nazywa), Phenom II X2 550 2GHz, 2GB ramu, dysk 250GB i grafika ATI HD4850

wiem że część sprzetu nadaje się pewnie już do wymiany, ale TV służy mi bardzo dobrze i na wymiary mojego pokoju ok 16m2 jest całkiem ok, jak to wszystko ze sobą połączyć żeby jako tako to dzialalo? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że część sprzetu nadaje się pewnie już do wymiany, ale TV służy mi bardzo dobrze i na wymiary mojego pokoju ok 16m2 jest całkiem ok, jak to wszystko ze sobą połączyć żeby jako tako to dzialalo? :)

Nie widzę sensu łączenia kombajna kina domowego z dobrym ampli ( z żadnym ).

Najlepiej kup do amplitunera zestaw kolumn , ( tymczasowo może być nawet bez suba )

Przydałby się odtwarzacz Blu - Ray z kompletem najnowszych dekoderów Audio HD z wyjściem wielokanałowym analogowym , który potrafi zdekodować nowe formaty Audio HD z należytą jakością B) , ponieważ twój ampli ma wejście analogowe wielokanałowe ( podłączenie zewnętrznego dekodera ).

http://www.maxaudio.pl/serwisy/aktualnosc/id/561

Z tego co wiem , to tanie Quadrale dobrze grają ( najlepiej odsłuchać kilka marek )

Edytuję : gdy podłączysz kolumny do ampli to doznasz szoku jakościowego na korzyść amplitunera .

Edytuję : waga tego amplitunera jest już słuszna 15 kg. , należy to wykorzystać i zapomnieć o kinie domowym w jednym pudełku i dedykowanym do niego zestawem głośników .

Ale na tym forum to tylko czester nie mówi jak to wszystko podłączyć , natomiast namawia na wydatki :)

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem jak gra to ampli bo miałem podłączone do niego kolumny infinity :) kolumny zostały u rodziców a apmli powędrował do mnie, niestety póki co na wydatki nie mam złotówki dlatego muszę żyć z tym co mam :) ale dzięki za sugestię :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Jako że do tej pory nie miałem na to czasu i wszystkie komponenty były podłączone "ot tak" nadszedł czas na właściwe połączenie tego wszystkiego :) A więc:

TV - Sony 32V4500

Ampli - Onkyo TX-SR702E

"kino domowe" - jeśli można to tak nazwac :D Panasonic SA-HT845

do tego dekoder cyfry - PACE HDS7241

oraz komputer z wyjściem na światłowód na karcie muzycznej (nie wiem jak to się nazywa), Phenom II X2 550 2GHz, 2GB ramu, dysk 250GB i grafika ATI HD4850

Ten amplituner i "kino" tylko utrudniają tu sprawę. Możesz podpiąć kolumny od tego "kina" do ampli i próbować działać z komputerem i dekoderem po HDMI. Inaczej cała zabawa nie ma raczej sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok podłączyłem kolumny do apmli, od dekodera do ampli podłączyłem kablem spdif ale głos jest a niestety ampli po kilku sekundach się wyłącza i miga standbye... po podłączeniu kompa do ampli chinchami wszystko jest ok, co to może być ? co z subwooferem ? bo w tym kinie jest tak że wszystkie głośniki podpina się pod subwoofer i dopiero od niego idzie jeden kabel do dvd ? i kolejne pytanie czy kablem DVI od kompa i z drugiej strony HDMI otrzymam na TV obraz HD Ready ? I teraz jak podłączyć kompa do ampli żeby mieć dźwięk 5.1 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aj, nie chciało mi się wcześniej sprawdzać co to za sprzęty... B)

ok podłączyłem kolumny do apmli, od dekodera do ampli podłączyłem kablem spdif ale głos jest a niestety ampli po kilku sekundach się wyłącza i miga standbye... po podłączeniu kompa do ampli chinchami wszystko jest ok, co to może być ?

Co do tego wyłączania to Ci nie pomogę - ratuje Cię instrukcja i internet.

co z subwooferem ? bo w tym kinie jest tak że wszystkie głośniki podpina się pod subwoofer i dopiero od niego idzie jeden kabel do dvd

To zależy jakie sposoby podłączenia oferuje ten sub... Ja wróżką nie jestem, a w necie o tym kinie za wiele informacji nie ma.

i kolejne pytanie czy kablem DVI od kompa i z drugiej strony HDMI otrzymam na TV obraz HD Ready ? I teraz jak podłączyć kompa do ampli żeby mieć dźwięk 5.1 ?

Tak, otrzymasz obraz w takim połączeniu (jeśli nie będzie jakiegoś zgrzytu w dogadaniu się kompa i TV :D). Kompa najlepiej połączyć przez HDMI bo masz kartę, która daje dźwięk przez HDMI, ale... ampli nie ma HDMI, więc ucho z tego. Można próbować optykiem lub coaxialem jeśli masz kartę muzyczną w kompie (choćby i zintegrowaną).

Jak widzisz mnogość urządzeń nie ułatwia sprawy, tym bardziej że ampli nie najmłodszy już. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup sobie kolumny do Onkyo spokojnie te co proponował kolega czester15.30 u mnie one grają z 808-kd panasa się pozbądź bo jest praktycznie w tym towarzystwie zbędny przez duże Z,a za plajerka posłuży ci spokojnie PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak mówię, nie mam teraz nawet grosza na kolumny, więc podłączyłem te co są. Denerwuje mnie że nie mam jak tego suba podłączyć ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to jest sub pewnie pasywny,a do ampli trzeba aktywny podłączyć :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok podłączyłem kolumny do apmli, od dekodera do ampli podłączyłem kablem spdif ale głos jest a niestety ampli po kilku sekundach się wyłącza i miga standbye... po podłączeniu kompa do ampli chinchami wszystko jest ok, co to może być ? co z subwooferem ? bo w tym kinie jest tak że wszystkie głośniki podpina się pod subwoofer i dopiero od niego idzie jeden kabel do dvd ? i kolejne pytanie czy kablem DVI od kompa i z drugiej strony HDMI otrzymam na TV obraz HD Ready ? I teraz jak podłączyć kompa do ampli żeby mieć dźwięk 5.1 ?

To pomyłka , nacisnąłem nie tu gdzie trzeba .

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co z subwooferem ? bo w tym kinie jest tak że wszystkie głośniki podpina się pod subwoofer i dopiero od niego idzie jeden kabel do dvd ?

Jest chyba możliwość podłączenia suba do ampli , ale po niewielkiej przeróbce ( ja bym tego nie robił , dałbym temu spokój )

W instrukcji jest opisane , że sub jest aktywny " super niskotonowy sub aktywny " .

Podejrzewam , że te pudełko jest jednocześnie wzmacniaczem dla tych pierdziawek głośników ( sądzę że nie obrazisz za te pierdziawki )

Najlepiej rozkręcić obudowę suba i wybadać styki w wejściu , które odpowiadają za połączenie suba z " urządzeniem zasadniczym " i od razu stwierdzić czy aby na pewno jest on aktywny ( MUSI TO ZROBIĆ ELEKTRONIK )

Jeżeli jest na pewno aktywny to wystarczy zarobić z jednej strony kabel złączem typ RCA ( popularnie cinch ) .

ELEKTRONIK MUSI STWIERDZIĆ, CZY SYGNAŁ WYPROWADZONY Z WYJŚCIA AMPLITUNERA PRE- OUT SUB JEST TAKI SAM JAK W TWOIM " URZĄDZENIU PODSTAWOWYM KINA DOMOWEGO "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi