Skocz do zawartości
wilku122

Amplituner samsung av-r620 gra tylko na wejściu toslink

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Mam wielki problem, mój amplituner odmówił posłuszeństwa.

Amplituner 5.1 posiada wbudowane radio, posiada 3 wejścia na 2 chich, 1 wejście coaxial i 1 wejście toslink. Problem polega na tym że nic nie działa (brak jakiego kol wiek dźwięku) poza wejściem toslink który działa bez żadnego problemu. Niegra nawet radio, nie wiem co się stało. Przy włączeniu testu w opcjach amplitunera wszystkie głośniki grają poprawnie. Co to może być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!

Mam wielki problem, mój amplituner odmówił posłuszeństwa.

Amplituner 5.1 posiada wbudowane radio, posiada 3 wejścia na 2 chich, 1 wejście coaxial i 1 wejście toslink. Problem polega na tym że nic nie działa (brak jakiego kol wiek dźwięku) poza wejściem toslink który działa bez żadnego problemu. Niegra nawet radio, nie wiem co się stało. Przy włączeniu testu w opcjach amplitunera wszystkie głośniki grają poprawnie. Co to może być?

Wcześniej wszystko grało ?

Napisz jakie masz źródła dźwięku i czym są połączone ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wszystko grało normalnie, mam podłączony komputer przez coaxial, laptopa przez cinch, dvd przez cinch i telewizor przez toslink, i tylko tv działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba awaria ( skoro tuner nie działa )

W amplitunerach jest tak , że gdy masz wejście źródła dźwięku jednocześnie cyfrowe i analogowe to trzeba ustawić odpowiednie wybieranie sygnału cyfrowego lub analogowego.

Poszperaj w ustawieniach , wyłącz zasilanie na 30 sekund .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij optyczny z telewizora i amplitunera , podłącz go analogiem na próbę .

Jeżeli nie ma dźwięku to znaczy na pewno , że padł.

Sugeruję Tobie delikatnie porzucenie naprawy , lub jej próby , ze względu że jest słabo wyposażony .

Masz brak większej ilości wejść cyfrowych np. coacxoalnych . W tej chwili z tego powodu nie masz podłączone DVD cyfrowym sygnałem . Bez tego Twój ampli nie dekoduje formatów 5.1 , nie wykorzystujesz jego dekoderów np. Dolby Digital.

Obecnie w zasadzie każdy nowy niskobudżetowy amplituner posiada przy twojej konfiguracji odpowiednią ilość wejść cyfrowych , ( a także HDMI i nowe dekodery audio HD ,np DTS Master Audio , oprócz najtańszej Yamahy ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tv nie mam wyjścia analogowego, a dvd jest stare i posiada tylko wyjście stereo. Oglądałem filmy przez komputer na podłączeniu coacxoalnym dzięki czemu uzyskałem format 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi