Skocz do zawartości
Ogru

HTPC nowy zestaw. Jaka plyta?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam szanownych forumowiczy.

Jak w temacie skladam HTPC i po wnikliwym przegladaniu forum zdecydowalem ze sprzet bedzie na bazie Mini ITX. Co do plyty glownej mam 2 typy:

1) ASROCK ATOM 333 A330ION

2) ASUS ATOM 330 AT3IONT-I

Oczywiscie musze zaznaczyc ze zabardzo sie na Hardware nie znam i moge palnac jakas glupote za co przepraszam:

Bardziej sklaniam sie ku Asusowi z tego powodu ze wydaje mi sie ze ASRock to zawsze robil raczej slabe plyty glowne moze sie cos pozmienialo. Conowo jest bardzo podobnie Asus £107.00, ASRock £105.00. Za asusem przemawia takze brak wentylatorka.

Obudowa to Inwin BP655, Gloss Black, Mini-ITX Case, with 200W PSU - poniewaz ma 2 miejsca na dyski twarde 3.5 cala i 1 x 5.25" External na jakis zewnetrzny wyswietlacz.

Tutaj moje kolejne pytanie jaki wyswietlacz 5.25" moglibyscie polecic?

Do tego dojdzie narazie Samsung HD105SI 1TB 5400rpm 32MB 3.5" SATA Hard Drive oraz Kingston ValueRAM memory KVR1333D3N9K2/4G - 4 GB - Ram byl wybrany najtanszy pod ASRocka. Do Asausa byl by inny ale to nie wazne mniej wiecej 4 GB.

Do takiego pudelka mam juz kupiony New Aim PC Infra Red Remote for Windows Media Center

I to chyba tyle.

Zadanie tego urzadzenia to praca jako media player (nad softem jeszcze mnysle narazie testuje Media Portal pod Win 7 oraz XBMC Live), plus klient torrenta i NAS.

Tak wiec prosze o pomoc po pierwsze w wyborze plyty glownej oraz o jakas ocene, czy ktos z was ma podobna konfiguracje jak to dziala?

Z gory dziekuje i pozdrawiam.

Ogru

Edytowane przez Ogru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przetestowalem XBMC wersja instalacyjna linuxa i jestem zachwycony! Prawdopodobnie zostane przy tym :) Tak wiec bardzo prosze o rade co do plyty gownej ? czy zestaw ktory wybralem bedzie dobrze pwspolpracowal z XBMC Linux?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj przetestowalem XBMC wersja instalacyjna linuxa i jestem zachwycony! Prawdopodobnie zostane przy tym :) Tak wiec bardzo prosze o rade co do plyty gownej ? czy zestaw ktory wybralem bedzie dobrze pwspolpracowal z XBMC Linux?

Pozdrawiam.

u mnie bangla coś takiego

obudowa- JCP MI-103

płyta- Asrock A330ION

RAM- Goodram 2GB DDR3

pilot- Maxter Pro do wymiany na Logitech Harmony

HDD - Jakiś Seagate 2TB

XBMC na linuxie .. to była moja pierwsza instalka Linux .. i poszło gładko jak na laika Linuxowwego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

VHS dzieki za odpowiedz jak ci sie zestaw spisuje przy odtwarzaniu duzych plikow (1080p)? Bo ja uzywam na ten moment odtwarzaca Seagate FreeAgent Theater+ i musze przyznac ze duzymi plikami z duzym bitrate sobie nie radzi :( do tego brakuje mu kodekow kilku dlatego pomysl na zmiane na wlasny build.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pilot- Maxter Pro do wymiany na Logitech Harmony

Pytanko. czy ten pilocik chodzi na zwykłym IR czy BT?

jeśli na IR to czym go obsługujesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko. czy ten pilocik chodzi na zwykłym IR czy BT?

jeśli na IR to czym go obsługujesz?

PILOCIK działa na zwykłym IR

Pod linuxem (XBMC live zainstalowany na dysku) działa po podłączeniu do portu USB bez żadnej konfiguracji :)

pod windą XP i 7 działa na dołączonym do zestawu programie .. bez problemu i zająknięcia

Jeżeli chodzi o zastąpienie samego pilota produktem harmony to logitecha trzeba wszystkich komend "nauczyć"

Co do plików to na razie nie miałem żadnych problemów .. na AVATARze w pewnym momencie minimalnie przycina ale to już chyba kwestia sterowników bo procek/grafa ma jeszcze zapas mocy ... oprócz tego to jestem bardzo zadowolony .. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich.

Wertując strony internetowe wpadłem na to bardzo ciekawe forum.

Moje poszukiwania dotyczyły budowy domowego centrum rozrywki.Mój leciwy sprzęt już nie nadaje się do tego.A rozwój nowych formatów audio-video szybko albo w ogóle nie nastąpi,więc wybór co do parametrów chyba będzie prosty.

Przyglądając się dyskusjom,mam nakreślone wstępne założenia.Wybór formatu płyty baz znaczenia.Brałem pod uwagę ze zintegrowanym procesorem,ale to rozwiązanie dyskwalifikuje ew. przyszłe zmiany.Porty rozszerzeń wskazane z tego samego powodu.Tak czy inaczej era USB3 już sie zaczęła,więc też wchodzą w grę.Sprawa najistotniejsza, czyli bezproblemowe odtwarzanie obecnych plików video.Oprócz 3D-nie jestem zwolennikiemW sumie chyba wybór platformy H61 czy H67.Co do procesora to chyba G620T Intela-nie za drogi,oszczędny.

I moje konkretne pytanie-jakiej płyty szukać? Czym się sugerować?Od razu uprzedzam,że nie jestem magikiem komputerowym, po prostu używam.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :rolleyes:

Czyżby nikt nic nie wiedział :(

Edytowane przez Arystoteles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będę musiał sam sobie odpowiedzieć :(

Choć od czytania i mozliwości można dostać bólu głowy.

Skłaniam sie w kierunku ASUS-a, wybór się zacieśnia do serii P8Z68 oraz P8H67.Ta pierwsza kusi , z tego co wyczytałem, dźwiękiem.Ale czy warto dopłacać? Teraz wybrać model, opierając się na suchych danych i opisach.

W przeciwieństwie do tendencji miniaturyzacji, wolę pakowną budę a co za tym idzie format płyty bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze format Ci odpowiadac ale P67 wydaje sie najgorszym z mozliwych wyborow. Ja bym Cie jednak przekonywal do Z68 jesli celujesz w plyte pelnowymiarowa.

edit

sorry slepy juz jestem, a czytajanie forum przy uzyciu telefonu nie pomaga wyeliminowac tego zjawiska. No i omylkowo przeczytalem P67.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,że ktoś sie odezwał.

Miałem na uwadze H67 nie P67.

Nie zastanawiałbym się nad tym ASUS-em gdyby nie ta cena, trochę nadbudżetowa,ale gdyby to miało być najlepsze rozwiązanie to czemu nie.Z tym,że nie upieram sie przy pełnowymiarowej, nadmieniłem tylko,że format bez znaczenia.Jedynie ew możliwośc przyszłościowej modernizacji o jakąś kartę.Co oczywiście może nie nastąpić ale gdyby..

Wybaczcie Koledzy moją niewiedzę, gdybym wiedział to bym nie zawracał głowy.Chciałbym coś kupić, co będzie służyć dłuższy czas i spełniać swoja role.O energooszcędności nie wspomnę, bo to oczywiste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za niedopatrzenie przeczytalo mi sie P67.

H67 bedzie ok. Jesli chcesz miec mozliwosc rozbudowy mozesz kupic plyte m-atx zamiast m-itx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta gwarantują obsługę nadchodzących procesorów Intel Ivy Bridge , gniazdo LGA1155, wykorzystuje interfejs PCI-Express 3.0.Cztery banki pamięci DDR3-2200 ,Gigabit Ethernet, Bluetooth 2.1, 4 porty USB 3.0, 12 USB 2.0 oraz 7.1-kanałowy układ dźwiękowy. Czego można chcieć wiecej? :D

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Asus_P8Z68_trzy_plyty_glowne_z_PCI-Express_3.0-36971.html

Edytowane przez Daroo7777

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego można chcieć wiecej?

Nizszej ceny..?

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nizszej ceny..?

Tego to zawsze się chce :) Pisał o płycie przyszłościowej to mu tą polecam .Uważam że cena jest adekwatna do jej możliwosci a nawet i lepiej.Ale to moje zdanie. Sam planuje w najbliższym czasie się przenieść spowrotem na intela i mam tą płyte na uwadze.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalety Intela Z68 sa bezdyskusyjne, jednak plyta, o ktorej piszesz, w wersji Pro ( nie najdrozszej), jest 3x drozsza od konstrukcji opartej na H61/H67.

Jesli ktos zamierza uzywac komputera jako odtwarzacza multimedialnego i nie planuje wypasionej grafiki, nie zamierza korzystac ani z LucidLogix Virtu, CrossFireX/SLI czy nie bedzie tez korzystal z innych dobrodziejstw, jak Intel Smart Response, bo jedyne co planuje to odgrywanie filmow w XBMC albo sprawdzanie pogody, czy ogladanie telewizji. Nie wspominam juz, ze taka plyta bedzie sie bootowac 2-3x dluzej i tylez samo wiecej pochlonie energii niz m-itx H67 z minimum urzadzen dodatkowych na pokladzie, to argumentacja za wypasionym Asusem kompletnie traci sens.

Zwaz prosze, jaki Kolega Arystoteles planuje procesor...

Ten temat dla odmiany jest o HTPC, a nie o graniu w gry 3d na HTPC ;)

Jeszcze jedno. Majac pewne doswiadczenie zebrane podczas pracy w branzy IT, moge stwierdzic ze jedyna "przyszlosciowa plyta" ...jest plyta nagrobkowa.

Edit:

Jak widzisz ja tez jestem fanem Z68 i dlatego slyszac w pierwszej chwili, ze Kolega rozwaza taka opcje i pelny ATX, tez ja zaproponowalem. Nalezy jednak uczciwie wspomniec, ze najlepsze rozwiazania techniczne nie zawsze sa optymalne.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"przyszlosciowa plyta" ...jest plyta nagrobkowa.

Ciekawe czy nam kupią "wypasioną" ,czy taką zwykłą i ile będzie kosztowała :D

Ludzie tylko myślą że karty graficzne służą do grania :D . Co ja bedę wam dużo pisał.

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.rage3d.com/reviews/video/amd_hd6970_hd6950_launch_review/index.php%3Fp%3D6&ei=nzTIToHIOMbQ4QSYhOU1&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=10&sqi=2&ved=0CHIQ7gEwCQ&prev=/search%3Fq%3Duvd%2Bhd%2B6970%26hl%3Dpl%26biw%3D1280%26bih%3D520%26prmd%3DimvnsKolega napisał>

"Jedynie ew możliwośc przyszłościowej modernizacji o jakąś kartę.Co oczywiście może nie nastąpić ale gdyby.."

W grudniu lub na początku przyszłego roku wychodzą karty na PCIe 3.0. Ciekawe jaką za rok kartę graficzną kupi? Wiam, wiem, poczeka dwa lata i kupi coś nowego.. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tylko filmy..ewentualnie www,to ja bym brał h61..i np i3 2105...niby mozna 2100T..ale może mocniejsza grafa wbudowana się przyda.

4GB ramu..1333Mhz

Mniej sata(4 to i tak nie tak mało)"tyko SATA2"(raidu nie będziesz stawiał żeby wykorzystać przepustowość SATA3)..i usb(często 4x2.0 i 2x3.0 to też spoko ilość)..w h61 specjalnie nie przeszkadza..jeśli myślimy o małym komputerku..gdzie najczęściej jeden dysk w obudowie..a resztę poprzez usb sobie podłączamy.

Sam bym takie coś sobie składał..ale ten "maleńki" błąd z odtwarzaniem 23.976...jest procedura minimalizująca go...ale dla kogoś kto ma już komp do HTPC i chce tylko zmniejszyć rozmiary HTPC/poboru prądu..warto jednak zaczekać na Ivy i x79.

Taki sprzęt bez grafy pewnie spokojnie by działał w obudowach typu fanless heatsink.

click Ta jest większa..ale uznałem że może kogoś zainteresuje taki przykład.

click

click

click W tej jest wsadzony procek z TDP 73W..podczas gdy I3 2100T ma 35W a I3 2105 ma 65W.

Pierwsze leprze przykłady.

W zasadzie HDD 5400 nie powinno specjalnie się nagrzewać w środku,można ewentualnie wsadzić jakiś ssd 32-64GB tylko pod system..i jest kompletna cisza.

Do reszty dysków można kupić jakąś kieszeń USB "Hot Swap" i będzie ok.

Jeśli testy Ivy bridge I3 3100 i płyt na X79 na forach audio/video HD nie wykażą żadnych problemów ..to kupuje od razu.

Ps..Myślę iż takie combo..h61/I3 2100/2105(zależy czy chcesz Grafe wbudowaną mocniejszą czy nie) spokojnie podziała jako komp do netcompa i HD filmów.

Co do wyświetlacza..to fajny bajer..ale na dłuższą metę należy przemyśleć.

Jak sprzęt będzie daleko od ciebie to i tak dużo nie zobaczysz...natomiast jak ma chodzić 24/h to im więcej się świeci to moim zdaniem bardziej przeszkadza..no ale to już indywidualne podejście.

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałem robić za dużego zamieszania, ale dzieki za dyskurs.

Każdy ma po trochu rację.Na gry nie tracę czasu, może ew. jak już będzie sprzęt to jakiś symulator.Jak HTPC to wiadomo, że do multimediów.Z tego co zdązyłem naczytać, przy niektórych konfiguracjach występowały niedociągnięcia przy odtwarzaniu niektórych formatów. Szczerze mówiąc wolałbym ich nie mieć.Procek, G620T, bo gdzieś czytałem recenzję,że jest wystarczajacy i oszczędny.A w razie czego zawsze można się przesiaść na i3.I właśnie dobre spostrzeżenie odnośnie najlepszych rozwiązań technicznych.Może myślenie, że potrzebuję możliwości rozbudowy jest bez sensu? Ale karte WiFi to bym dołożył, nie wiem jeszcze jak będzie wyglądać temat TV,czy w ogóle coś pakować.Bardziej interesuje mnie lepszy dźwięk, o ile wbudowana karta dżwiękowa miała by jakieś większe niedociągnięcia.

Kurde balans,nie mieszam za bardzo? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam bym takie coś sobie składał..ale ten "maleńki" błąd z odtwarzaniem 23.976...jest procedura minimalizująca go...ale dla kogoś kto ma już komp do HTPC i chce tylko zmniejszyć rozmiary HTPC/poboru prądu..warto jednak zaczekać na Ivy i x79.

Jeśli testy Ivy bridge I3 3100 i płyt na X79 na forach audio/video HD nie wykażą żadnych problemów ..to kupuje od razu.

Podobno konstrukcje dla I Core 2nd gen, stepping b3, nie przejawiaja problemu o ktorym piszesz i ze bylo to domena poprzedniej generacji.

Pisze podobno, bo od 2 tyg czekam na plytke pod Zotac h67 a I3 sie juz niecierpliwi w szufladzie, nie wiem czy sie doczeka....

Tymczasem uzytkuje poprzednia generacje Zotac h55 + I3 530 i tragedii nie ma (a moze to kwestia przyzwyczajenia).

A teraz podchwytliwe pytanie: czy aby napewno mozna sie spodziewac tryptyku Ivy Bridge +LGA1155 + x79?

Moze cos przegapilem, ale poki co znaki na niebie i ziemi wskazuja ze X79 raczej zostanie na trwale ozeniony z LGA2011 ( te konstrukcje sa juz dostepne na rynku) i czy aby nie skonczy sie zgodnoscia dla procesora Ivy Bridge-E ( vide Sandy Bridge-E)czyli konstrukcji, jak mniemam, nie minimalistycznej. Dla Ivy Bridge Intel przewiduje inne niz X79 chipsety - szczegolytutaj

Ale moze sie myle. Rzuc prosze jakas linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do X79 to masz racje.

Ostatnio na serwisach wyciekła informacja ,jakoby LGA2011 miało dłuższy żywot, własnie poprzez wydanie Ivy bridge-E.

Co(lekki offtop) zbiło mnie troszkę..bo planowałem wymiany komputerów w domu w oparciu o Z77...Te SB-E troszkę za dużo prądu pobierają nawet jak na główny komputer.

Ale Ivy bridge-E już pewnie byłby do przełknięcia..tylko cena pewnie będzie koło 2k za procka:/.

Ale wracając do tematu..generalnie pisząc o płycie pod Ivy bridge do HTPC myślałem o chipsecie 77..a ten X79 musiał mi jakoś wgryźć się w głowę przez te ostatnie informacje o Ivy-E:).

Inna sprawa że w 2012 pojawi się masa płyt głównych do Ivy bridge..5 chipsetów..a wariacji ponad 10.

Nas(poszukujących rozwiązań do HTPC) będzie interesować

-DH77DF (Dry Fork) -miniITX

-DQ77KB (Kearnens Bend) -miniITX(ale nie wiem..czy będzie można korzystać z wbudowanego GPU..w tabelce z Twojego linka też nic o tym nie ma)

A co do SB bugu to w sumie od niedawna się tym zacząłem interesować...I z tego co doczytałem to problem istnieje..choć można go jeszcze bardziej zminimalizować.(np wyłączenie UAC w Win7)

I żeby nie wyszło że jestem jakimś perfekcjonistą..prawdopodobnie..po tych usprawnieniach co ludzie sugerują pewnie bym tego nie zauważył.

Tylko chodzi w moim przypadku o inna sprawę.

Mam już specjalny komputer do filmów..i działa ok(e6600+ati 5750)...ale czas na zrobienie czegoś małego..i bez karty graficznej :)..a że mam jeszcze dodatkowo malutkiego atoma który działa 24/h do samego internetu..to z chęcią połączę te dwa kompy w jedno...najlepiej całkowicie pasywnie.

Stąd jak usłyszałem o tym błędzie..to pomyślałem..."e nie spieszy mi się..poczekam na Ivy".

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ew. sadzicie o ASUS P8H67-M EVO lub Intel DH67BL .Podpieram się tym co przeczytam na PCLab i jak to jest z tym problemem 23,976,jest na to jakieś rozwiązanie? Na ile wybór zestawu ma na to wpływ?

Jeszcze pare pytan po drodze i będę w domu :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie tego małego błędu:click

Można wyłączyć w Win7 opcje UAV:

Fragment z : Bjorn3d

"One of the biggest failings with the Clarksdale-based Core i series CPU's was that they could not use a resolution of 23.976 Hz, which is necessary to view Blu-Ray properly as most of modern movies currently are released with that refresh rate. Instead, the CPU’s output a 24 Hz. When we watch a movie filmed in 23.976 fps (23.976 Hz) at 24 Hz, it means that every 40 seconds, an extra frame must be inserted to sync the audio, meaning we get a slight judder in the image, mostly visible if the image is panning at that point.

Unfortunately, the new Sandy Bridge CPU’s still have that error. The way around it is to turn off UAC (yes, it is weird), which then allows the CPU to use 23.976 Hz instead which means we will only see stutter every 5 minutes or so.

.....

"As long as UAC is turned off, the Intel Sandy Bridge CPU’s do a decent job in handling 23.976 fps material. AMD still has the upper hand though, with almost perfect 23.976 support without having to turn off something as important as UAC.

Note: It is very possible these issues will not be noticed by users. Some may even prefer to set the resolution to 60 Hz and use a so called 3:2 pulldown to get the 23.976 fps video content to play even if it introduces judder when panning."

Generalnie po tych zmianach..pewnie nawet tego się nie zauważy.

Co do płyty to mam nadzieję iż pamiętasz o tym ze Micro ATX to nie to samo co mini ITX

-Mini-ITX – standard płyt głównych o wymiarach 170mmx170mm

-microATX standard płyt głównych o wymiarach 244 mm × 244 mm

To istotna sprawa przy wyborze małej obudowy(jeśli takowej Będziesz szukać).

A generalnie raczej nie ma większych różnic przy tych płytach..ogólnie.

Tu nie ma takich niuansów jak przy wyborze płyty do podkręcania gdzie trzeba bardziej pogrzebać o sekcjach zasilania ,opcjach w biosie itp.

Patrz bardziej pod kątem kwestii..czy np wbudowane wifi..itp...czyli to co by było potrzebne Tobie.

Poszukaj sklepów komputerowych..gdzie po filtrowaniu chipsetu np H67 można sobie kilka płyt na raz porównać..co mają w środku.

Edytowane przez Newren

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam płytę Intel DH61AG, procesor I3 2100T, Media Browser i TMT 5. Nie mam problemu z 23.976 jak i audio HD. Odblokowałem w TMT 24 fps i z komputera wychodzi 23.976 fps tak jak film.

Zacytowana przez Ciebie informacja o braku płynności w obrazie i audio nie ma u mnie miejsca.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje, już wiem więcej.Oczywiście wiem o różnicach w formatach i właśnie uwaga o niuansach jest dla mnie ważna- bo niby płyty są do siebie podobne w kwestii wyposażenia ale diabeł tkwi w szczegółach. A to już dla overclockerów a nie dla mnie. Ma działać, prądu dużo nie żreć i tyle :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi