Skocz do zawartości
vril

WD My Passport 500 gb problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie wiem czy to normalne ale mój nowy dysk WD My passport 500 GB jakoś dziwnie się zachowuje po formacie .

Dysk formatowałem na Fat 32 tak aby go widział Panas VT20 po USB .

Na tą chwilę mam wgrane około 70 GB różnych mediów na dysk .

Problem jest taki że teraz nie mogę wgrać na niego pliku większego niż około 3,5 gb oraz dodatkowo przy próbie dogrania

coś do tego dysku wyskakuje mi błąd że dysk jest pełny ??? a przecież system widzi że dysk ma wolne około 420 gb .

Czy problem jest po stronie złego z formatowania dysku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz o tym, że FAT32 przyjmuje pliki tylko do 4 Gb? Jeśli chcesz mieć możliwość używania większych plików, musisz sformatować dyskw NTFS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrób format exFAT wejdą wtedy wieksze pliki;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiesz o tym, że FAT32 przyjmuje pliki tylko do 4 Gb? Jeśli chcesz mieć możliwość używania większych plików, musisz sformatować dyskw NTFS.

Tak do tej pory widziałem o tym ale telewizor widział tylko dyski formatowane fat32 a NTFS już nie .

zrób format exFAT wejdą wtedy wieksze pliki;]

Dzięki będę musiał spróbować :)

A powiedzcie czemu komputer twierdzi że dysk jest pełny a system wykrywa że 420 GB jest wolne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś jaśniej? Piszesz "komputer twierdzi że dysk jest pełny a system wykrywa że 420 GB jest wolne" Co Ci pokazuje że dysk jest pełny, a co że jest 420 Gb wolnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok

Jeśli cokolwiek chcę przegrać na dysk po przez np: Total Commander,kopiowane jest powiedzmy w połowie przerwane i pokazuje się

komunikat że dysk jest pełny ale gdy wchodzę w - start-komuter-właściwośi dysku WD wykres pokazuje że jest 420 GB puste.

Powiem jeszcze że na tym dysku jest tylko około 70 GB danych.

Edytowane przez vril

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale przecież w pierwszym poście piszesz, że masz FAT32 i próbujesz wgrywać pliki większe niż 4 Gb, więc to pewnie tu jest problem. Przy mniejszych plikach wszystko jest ok, czy też jest ten sam problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze to się zgadza z tym że fat32=pliki do 4 gb ale czy formatowanie w fat32 ogranicza wielkość

zapisu powyżej 80 gb na dysku skoro jest nagrane 70 a wolne 420 i nic już nie mogę dograć ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że nie. Zasugerowałem tylko, że próbujesz wgrać pliki większe niż 4 Gb, wtedy nieważne ile masz miejsca, nie wrzucisz ich na dysk. Jeśli mniejszych plików też nie możesz wgrać, spróbuj jeszcze raz sformatować dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok dzięki muszę jeszcze raz spróbować po kopiować .Z tego co pamiętam to taki błąd wychodził jak

zaznaczyłem listę kilkunastu plików do skopiowania ale nie wiem czy tu tkwi błąd ponieważ jeśli jest

lista to przy kopiowaniu każdy plik i tak nie ma wielkości powyżej 4 GB oraz nie kopiuje się

wszystkich plików na raz tylko każdy z osobna .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panas nie czyta ntfs?

cóż pozostaje fat32 i pliki max 4GB - radę kolegi o exfat to można spuścić w klopie - obsługuje to praktycznie tylko windows i najnowszy osx - o linuksie czy czymkolwiek innym nie słyszałem(podobno android to trybi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko że na infolinii Panasonica jakiś spec mówił mi że usb obsługuje fat64 czy exfat -muszę spróbować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo ze temat juz dosc stary dodam odpowiedź w kwestii komunikatu o braku miejsca w trakcie kopiowania. Najprawdopodobniej podczas wpinania i wypinania dysku powstały jakies bledy w tablicy FAT dysku i mimo ze fizycznie na dysku jest miejsce (badz odwrotnie) to w tablicy FAT jest wpis z blędną wartością wolnej przestrzeni.

Problem jest na poziomie logicznym więc bez problemu można to naprawić Norton Disc Doctorem lub nawet systemowym scandiskiem po zafajkowaniu opcji naprawy bledow podczas skanowania. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, wątek nieco stary, ale warto sprobówać :) mam pytanie czy udało Ci się sformatować dysk Wd My passport do formatu exfat? jeśli tak to jak? Dzięki z góy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proba kopiowania na HDD FAT32 pliku>4GB zawsze daje komunikat ,że dysk jest pełny niezależnie od tego ile jest na nim wolnego miejsca

Sformatować na exFAT można bezpośrednio z poziomu Windowsa 7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi