Skocz do zawartości
Jarojaw

Wzmacniacz i amplituner - jedna para kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Oglądają temat "Nasze pokoje" na niektórych fotkach widać,że w zestawie oprócz ampli KD posiadacie jeszcze wzmacniacz.

I tu moje pytanie: używacie tych samych kolumn wzmak + ampli??(oczywiście nie jednocześnie)Jeżeli tak to czy macie jakiś switch aby przełączać się między nimi??

Potrzebuję właśnie coś takiego skonfigurować i proszę o podpowiedź. :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno Amp>>pre-out >>wzmak

Żródło do stereo bezpośrednio pod wzmak

Plusy

1 stereo jest tak połączone jak powinno a co za tym idzie gra tak jak powinno.

2 nie rozstawiasz dodatkowych kolumn

Minusy

1 jak oglądasz coś przez ampa (mat wielokanałowy) musisz włączać wzmak.

Po mojemu najbardziej efektywny układ

pod względem cena jakość nie do pobicia.

Oczywiście jak wymagasz sporo od stereo

Pozdrawiam

Edytowane przez Osama.B.L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie,nie.Wystarczył by jakiś przełącznik, nawet manualny.Chce słuchać muzy przełączam kolumny na wzmaka,chce oglądać film gra KD w wersji 5.1-7.1

Po prostu fizyczne zmienianie obecnych kolumn pomiędzy dwoma źródłami.Szukam czegoś takiego i znaleźć nie mogę. :unsure:

Jakieś foto,linki mile widziane.

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie,nie.Wystarczył by jakiś przełącznik, nawet manualny.Chce słuchać muzy przełączam kolumny na wzmaka,chce oglądać film gra KD w wersji 5.1-7.1

Po prostu fizyczne zmienianie obecnych kolumn pomiędzy dwoma źródłami.Szukam czegoś takiego i znaleźć nie mogę. unsure.gif

Jakieś foto,linki mile widziane.

Ty chcesz mieć w ten sposób?

- amplituner nie jest połączony z wzmacniaczem stereo

- jest jedna para kolumn frontowych która jednocześnie jest podpięta pod ampli. i dwukanałowy.

- przełączanie odbywa się na poziomie przewodów głośnikowych ( wzmocnionego sygnału z przedwzmacniacza )

Jest to możliwe, widziałem kiedyś w necie. Amatorsko stosuje się system przełączników prądu na przewodach głośnikowych. Z tego co pamiętam rozwiązanie ma rozwiązanie ma wiele wad np;

- spada jakość sygnału przez przełączniki, w stereo mija się to z celem.

- łatwo się pomylić i coś spalić ( chyba )

- wachlowanie tymi przełącznikami jest nie wygodne

Z punktu technicznego jest to proste.

Każdy elektryk, elektronik potrafi prawidłowo podłączyć przełącznik prądu.

Edytowane przez czester15.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z tego forum:

Napisano 13.04.2007 - 15:17

Niestety, nie wolno podlaczyc "na pale" dwoch wzmacniaczy do jednej pary kolumn. I nie pomaga tu fakt, ze nigdy oba urzadzenia nie beda wlaczone. Nie laczy sie generalnie wyjsc (a w tym przypadku wlasnie wyjscia obu wzmacniaczy sie polacza) i juz.

Widze 3 rozwiazania Twojego problemu.

http://www.audiostereo.pl/podlaczenie-jednej-pary-kolumn_32867.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat z tego forum:

Napisano 13.04.2007 - 15:17

Niestety, nie wolno podlaczyc "na pale" dwoch wzmacniaczy do jednej pary kolumn. I nie pomaga tu fakt, ze nigdy oba urzadzenia nie beda wlaczone. Nie laczy sie generalnie wyjsc (a w tym przypadku wlasnie wyjscia obu wzmacniaczy sie polacza) i juz.

Widze 3 rozwiazania Twojego problemu.

http://www.audiostereo.pl/podlaczenie-jednej-pary-kolumn_32867.html

Zaraz spojrze na tą stronkę ale wpierw odpowiem na wyżej napisane zdanie.

Nie można połączyć jednocześnie kolumn do 2 źródeł nawet jak jedno z nich nie działa.To wiem i nigdy tak nie chciałem zrobić.Właśnie chodzi mi o jakiś przełącznik który będzie działał w sposób taki,że odłacza ampli a załącza wzmaka (oczywiście kolumny) i odwrotnie.

Tym sposobem jak gra wzmak to prąd płynący do kolumn nie ma prawa płynąć w stronę ampli. I tyle na temat. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linki ale.......

To wszystko jest nie tak , bo:

Skoro amplituner jest słabym źródłem dźwięku, to jaki jest sens podawanie sygnału z tego amplitunera na wejście (lepiej brzmiącego) wzmacniacza? Szczególnie z wyjścia głośnikowego ampli? - i o to właśnie chodzi, jaki sens.

Moje "rozgałęzienie" ma działać tak: Są 2 zestawy, 1 to KD , 2 to MUZA(wzmak+CD), a mam tylko jedne kolumny(front)

I to ma mi zadziałać.Chce oglądać filmy ,właczam KD z kolumnami 7,1 w tym te 2 frontowe.

Chce posłuchać dobrej jakości muzy, włączam wzmak + CD i tylko kolumny frontowe.

Opisane w linkach połączenia to jakieś bzdury,zresztą po co to robić jak podając nędznej jakości "STEREO" z apli na super jakości wzmak nie polepszy mi jakości słuchanej muzyki.To jest jakaś kołomyja. Kto takie bzdury by robił?? Nawet ampli czy wmak z pre-out też jest nieporozumieniem.

Tu trzeba oddzielić zupełnie oba źródła dźwięku i połączyć na przemian z tą jedną parą kolumn.

I co najśmieszniejsze - te artykuły opisane na forum audiostereo.brrrrr :(

Tutaj znalazłem taki rozgałęźnik ale w drugą stronę, tzn jeden wzmak na 2 pary kolumn. Jakby poszedł w drugą stronę było by OK.teoretyczne powinien ale nikt mi nie potrafi tego potwierdzić.

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrażaj się, umiem czytać i dziękuję za każdą podpowiedź i odpowiedź.

Pewno Amp>>pre-out >>wzmak
też to połączenie mnie nie interesuje, nie są moje oczekiwania.

Chociaż w tą stronę mogło być ale ...... w czasie oglądania filmów już muszą działać oba urządzenia , wzmak i ampli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umkneła Ci jedna rzecz , CD łączysz bezpośrednio analogiem z w wzmacniaczem dwukanałowym zintegrowanym bezpośrednio ( wzmacniacz zintegrowany np. stereo to integra, ma w jednej obudowie dwie końcówki mocy i przedwzmacniacz , kupe wejść, balansowanie, pokrętło głośności itp. )

Ja mam podłączone w ten sposób:

Ampliltuner wielokanałowy wyjście pre - out wielokanałowe analogowe , wykorzystuje front kana lewy, prawy --- do wzmacniacza dwukanałowego np. wejście aux

DVD cyfrowym z amplitunerem wielokanałowym

cd analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

tuner ( oddzielne pudełko ) analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

dekoder N telewizja analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem

dekoder N telewizja cyfrowym z amplitunerem wielokanałowym

komputer przez usb z dwukanałowym wzmacniaczem

Mogę sobie podłączyć np. DVD analogowym z dwukanałowym wzmacniaczem, lecz nie robię tego gdyż CD jest lepszym źródłem dźwięku stereo.

Kolumny frontowe podpięte z dwukanałowym wzmacniaczem

Reszta kolumn i sub z amplitunerem wielokanałowym.

Amplituner wielokanałowy - yamaha rxv 750

Wzmacniacz dwukanałowy ( bez wbudowanego tunera , nie mylić z amplitunerem dwukanałowym ) - pioneer a 9

Podwójnie gałami kręce gdy słucham kina. Dwukanałowy jest, ustawiony na godzinę 12, a amplitenerem steruję głośność

Jak słucham muzyki stereo włączam tylko dwukanałowy i odtwarzacz CD który jest podpięty analogiem bezpośrednio do niego.

A Ty oprócz ampli wielokanałowego masz podwójną końcówkę mocy ( wzmacniacz nie zintegrowany ) ?

Jeżeli masz podwujną i chcesz żeby było dobre stereo to musisz postawić jeszcze przedwzmacniacz oddzielne pudełko między nimi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie obrażaj się, umiem czytać i dziękuję za każdą podpowiedź i odpowiedź.

też to połączenie mnie nie interesuje, nie są moje oczekiwania.

Chociaż w tą stronę mogło być ale ...... w czasie oglądania filmów już muszą działać oba urządzenia , wzmak i ampli.

A to Tobie chodzi żeby w trakcie oglądania filmów w 5.1 , nie pracowały dwa wzmacniacze.

Zrozumiałem , ale ja powoli trybie o rany. :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Umkneła Ci jedna rzecz , CD łączysz bezpośrednio analogiem z w wzmacniaczem dwukanałowym zintegrowanym bezpośrednio ( wzmacniacz zintegrowany np. stereo to integra, ma w jednej obudowie dwie końcówki mocy i przedwzmacniacz , kupe wejść, balansowanie, pokrętło głośności itp. )

Prościej. CD + wzmacniacz.Bez przedwzmacniacza.

I najłatwiej jest właśnie taki przełącznik , który będzie przełączał tylko kolumny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prościej.

Musisz mieć dwie part przewodów głośnikowych.

Jedną parę łączysz ze wzmacniaczem, drugą z amplitunerem.

Od strony kolumn, "minusy" przewodów (jednej i drugiej part) łączysz ze sobą np. lutujesz, skręcasz. "Minusy" łączysz z "minusami" z terminalami kolumn wtykami bananowymi. Natomiast "plusy" łączysz z terminalami "plusowymi" w kolumnach wymiennie jednej part lub drugiej w zależności czego będzieszże słuchał. Minusy będą na stałe w kolumnach

W takiej konfiguracji będziesz miał stereo ze wzmacniacza stereofonicznego i dźwięk wielokanałowy z amplitunera.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prościej.

Od strony kolumn, "minusy" przewodów (jednej i drugiej part) łączysz ze sobą np. lutujesz, skręcasz. "Minusy" łączysz z "minusami" z terminalami kolumn wtykami bananowymi. Natomiast "plusy" łączysz z terminalami "plusowymi" w kolumnach wymiennie jednej part lub drugiej w zależności czego będzieszże słuchał. Minusy będą na stałe w kolumnach

W takiej konfiguracji będziesz miał stereo ze wzmacniacza stereofonicznego i dźwięk wielokanałowy z amplitunera.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Hahahaha z minusami zrozumiałem :rolleyes: a plusy to mam podłączać na przemian w zależności co chce słuchać???? :blink:

Andrzeju ja wiem jak to podłączyć, szukam rozwiązania manualnego,elektrycznego lub elektronicznego (sterowanie pilotem).Dzięki za odpowiedź.

Edytowane przez Jarojaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrezygnuj z tej opcji. Przerabiałem to, nie zdaje egzaminu. Duża degradacja dźwięku w stereo oraz kłopotliwe połączenie.

Podany przeze mnie sposób jest stosowany przez Audiofilów. Jedyny kłopot to przekładanie kabli, ale przecież dla dobrego dźwięku robi się wszystko. Stosowałem to przy wzmacniaczu Meridian, kolumn Dynaudio i przewodach van den Hul. Nie ma innego sposobu.

Wszystkie rozdzielacze, przełączniki a tym bardziej sterowane pilotem są dobre ale dla osób leniwych nie znających się na dobrej muzyce.

Zrobisz jak będziesz uważał.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Andrzeju.

Spróbuję Twojej propozycji, ale i tak będe musiał co zobić aby to miało ręce i nogi.Zastanawiam się na jakich przekaźnikach działają kolumny we wzmacniaczu bo przełączasz je na A lub B czy jak kto woli Zone 1 i 2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu moje pytanie: używacie tych samych kolumn wzmak + ampli??Jeżeli tak to czy macie jakiś switch aby przełączać się między nimi??

:unsure:

Ja mam tak zrobione na przekaźniku R15-4 z cewką na 230V.Przekaźnik przełączam napięciem 230V przy pomocy zwykłego wyłącznika. Działa to już ze dwa lata bez najmniejszego kłopotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prościej.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Andrzeju, a czy w moim systemie audio w tej konfiguracji , którą przedstawiłem w wcześniejszym poście , mógłbym podłączyć wzmacniacz stereo zintegrowany lampowy ?

Kolumny frontowe podpięte są pod wzmacniacz zintegrowany tranzystorowy stereo pionner A9 i jednocześnie pod lampowy.

Amplituner wielokanałowy jest podpięty pod wzmacniacz zintegrowany tranzystorowy, pre-ot front kanał L R.

Rozdzielenie sygnału ze źródła CD i podłączenie do dwóch wzmacniaczy stereofonicznych nie stanowi chyba problemu ?

Czy metoda ta audiofilska podana przez Ciebie nadaje się nadaje się do zastosowania w konfiguracji którą podałem ?

Jakie jest twoje zdanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tak zrobione na przekaźniku R15-4 z cewką na 230V.Przekaźnik przełączam napięciem 230V przy pomocy zwykłego wyłącznika. Działa to już ze dwa lata bez najmniejszego kłopotu.

Mógłbym prosić o jakieś zdjęcia, schemacik?? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli coś w tym stylu?

http://www.eph.pl/product/id/501,przekaznik-4pdt-230v-r15-1014-23-3230-wt-ac

Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry dubel

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzeju, a czy w moim systemie audio w tej konfiguracji , którą przedstawiłem w wcześniejszym poście , mógłbym podłączyć wzmacniacz stereo zintegrowany lampowy ?

Kolumny frontowe podpięte są pod wzmacniacz zintegrowany tranzystorowy stereo pionner A9 i jednocześnie pod lampowy.

Amplituner wielokanałowy jest podpięty pod wzmacniacz zintegrowany tranzystorowy, pre-ot front kanał L R.

Rozdzielenie sygnału ze źródła CD i podłączenie do dwóch wzmacniaczy stereofonicznych nie stanowi chyba problemu ?

Czy metoda ta audiofilska podana przez Ciebie nadaje się nadaje się do zastosowania w konfiguracji którą podałem ?

Jakie jest twoje zdanie ?

Oczywiście, że można. Nie ma to większego znaczenia.

W tej konfiguracji dwa wzmacniacze są od siebie odseparowane i nie wpływają na siebie. Przy takim układzie jaki opiosałeż to będą miały znaczenie jedynie kolumny czyli ich sprawność. Dla wzmacniaczy tranzystorowych sprawność kolumn nie jest rygorystyczna tak jak dla lampowych. Przy wzmacniaczach lampowych czym kolumny posiadają większą sprawność tym lepiej.

Pozdrawiam,

Andrzejs@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi