Skocz do zawartości
Fella

Czy warto zmieniać Pioneera 507XA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Mam możliwość sprzedania mojego Pioneera 507XA. Korci mnie możliwość kupna nowego sprzętu. Nie wiem jednak, czy pojawił się na rynku na tyle ciekawy TV dla którego warto to zrobić.

Jakieś 1.5roku temu oglądałem i porównywałem w domu przez kilka dni Pioneera KURO 5090 do mojego 507XA. Oczywiście widziałem różnice w zaciemnionym pokoju przede wszystkim w poziomie czerni (szczegółowość, kolory - porównywalne), jednak przy oświetleniu do oglądania 3 x 25W a tym bardziej w dzień różnice zacierały się na tyle że nie widziałem sensu dopłacania do KURO 5090.

Pytanie!

Czy pojawił sie na rynku jakiś TV dla którego faktycznie warto zmienić 507XA?

Wiele dobrego pisze się o Panasonicu P50VT20 jednak zastanawiam się czy to nie będzie trochę ja w przysłowiu "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Dodatkowo czytałem coś o rozmazywaniu kolorów na twarzy itp. Pioneera znam b.dobrze i nie dostrzegam żadnych słabości. No może jedną - czerń może być lepsza bo KURO to pokazał, ale z czarnym i tak jest co najmniej dobrze. ;-)

Reasumując:

Najlepszy TV do 8 - 10tyś na rynku. Więcej nie dam za TV z powodu blokady zdrowo-rozsądkowej ;-) 3D mnie nie interesuje. Priorytet - jakość obrazu 2D. Ekran nie mniej niż 50". Pokój ciemny, odległość od ekranu 4 - 4.5m. Źródło recorder N-ki, blu ray.

Chyba, ze nie warto wymieniać 507XA z którego jestem naprawdę zadowolony i spokojnie poczekać jeszcze jakieś 3 - 4 latka

pozdr

Fella

P.s.

Preferuje oczywiście technologię PDP ale jeżeli LCD się podciągnęło w jakości obrazu propozycje również mile widziane.

P.P.S

Praktycznie w cenie sprzedaży mogę mieć Panasonica P50VT20 - może jednak warto? Bo jednak nowy, itp...

Edytowane przez Fella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba, ze nie warto wymieniać 507XA z którego jestem naprawdę zadowolony i spokojnie poczekać jeszcze jakieś 3 - 4 latka

bardzo dobre spostrzeżenie - poczekaj,aż będą jeszcze dużo lepsze TV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie!

Czy pojawił sie na rynku jakiś TV dla którego faktycznie warto zmienić 507XA?

Wiele dobrego pisze się o Panasonicu P50VT20 jednak zastanawiam się czy to nie będzie trochę ja w przysłowiu "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Dodatkowo czytałem coś o rozmazywaniu kolorów na twarzy itp.

Poczekaj na tegoroczny model VT30,na ten nie warto.

Jest kilka dobrych full led na rynku,ale żaden nie zastąpi plazmy.

Edytowane przez qwerty1973
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LG ma wypuścić bardzo fajną plazmę 3D i ciekawe Full LED-y

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady. Potwierdzają właściwie to co sam myślę. Jedynie co kusi to zamiana ~3 letniego sprzętu na nowy (np. Panasonic P50VT20 bez żadnej dopłaty). Chodzi o okazję i aspekt ekonomiczny, bo mogę w b.dobrej cenie sprzedać mój, a za jakieś 3-4 lata tyle za niego nie dostane. Ciekawi mnie jak nowy PDP Panasonic daje sobie radę w porównaniu do starszego Pioneera (takiego jak mój). Chociaż jeżeli nie widziałem sensu zamiany na Kuro 5090 to tym bardziej nie zobaczę go w P50VT20. Wpadła mi do głowy opcja żeby sprzedać, odkurzyć mojego CRT Trinitrona i poczekać (może na VT30). Obawiam się jednak że szok spowodowany powrotem do standardowej TV moglby odcisnąć stałe piętno na mojej psychice... ;-)

Edytowane przez Fella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadła mi do głowy opcja żeby sprzedać, odkurzyć mojego CRT Trinitrona i poczekać (może na VT30). Obawiam się jednak że szok spowodowany powrotem do standardowej TV moglby odcisnąć stałe piętno na mojej psychice... ;-)

Model VT30 wyjdzie kwiecień-maj,wytrzymasz....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model VT30 wyjdzie kwiecień-maj,wytrzymasz....

No wytrzymam, wytrzymam, ale zmiany mogą być nieodwracalne... :-)

P.S.

Ciekawe tylko czy warto czekać na VT30. Jedynie co mogę teraz o nim powiedzieć to, ze jako jeden z nielicznych Panasoniców naprawdę mi się podoba! Obraz to chyba jeszcze zagadka....

Edytowane przez Fella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S.

Ciekawe tylko czy warto czekać na VT30.

Ja też :lol:

A poważnie,myślę że na pewno.Skoro obecny model Ci się podoba,a zakładamy że w VT30 oprawią obecne drobne mankamenty,to będzie super.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to chodziło!!! Przekopywałem się przez posty, ale nie wpadłem na to. Dzięki!!! Niestety potwierdzają się moje obawy - KURO dalej miażdży jeżeli chodzi o poziom czerni. To słychac, widac i czuć! ;-) W całkowicie ciemnym pokoju miałem podobna różnicę między moim 507 a 5090. Chociaż nie wiem czy VT20 nie jest slabszy nawet od 507XA, ale to by trzeba sprawdzić samemu, albo zmierzyć.

Ehhhhhh.... Przecież nie kupię w 2011roku Pioneera 5090, skoro w 2008 nie kupiłem go bo nie widziałem sensu dokładać... ;-) CO JEST Z TYMI TV - 2 lata i żadnego postępu??!!!

Dzieki jeszcze raz qwerty1973 - czekam na VT30. Chociaż (jak to się mówi) pewnie "[beeep] mi nie urwie"! :-)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vt20 ma czerń na poziomie lepszym niż pionek508

a jak wiadomo między 508 a 507 była spora różnica bo wcześniej pionki w czerni nie były tak dobre jak seria kuro.

jeśli 507 ma czerń na poziomie panasa pv60 to powiem szczerze jest to przepaść w stosunku do vt20 i kuro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

klaus71 -> to sprawdzona informacja że czerń VT20 jest lepsza od kuro508? Tzn. sprawdzona i zmierzona?? Jeżeli tak to jest bardzo dobrze z Panasonic'em. Kuro 508 miał już naprawdę dobry poziom czerni.

Jako ciekawostkę powiem, ze rozmawiałem z kolegą który ma Pionka 506 i kupił sobie Panasa G20 - bo nowszy, itp. Panasonic zajął zaszczytne miejsce w salonie. Niestety po tygodniu wrócił wypędzony do sypialni Pioner 506, ponieważ wg kolegi jego obraz był zauważalnie lepszy... VT20 podobno jest ciut lepszy od G20. Mam nadzieję, że to będzie jednak dużo lepszy a nie tylko "ciut lepszy".

Widzę, że będę musiał porównać w domu, albo pofatygować się do dobrego studia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo wiesz czerń to nie wszystko. choć dziwne bo model 536 to bardzo "szary" panel i powinien nie mieć szans z g20 (w kwestii także kolorów).

ale vt20 ma s[beeep]y procesing przy 50hz (falsecontouring i posteryzacja) i jeśli akurat do porównania trafił się materiał taki na którym to widać to się nie dziwię że woli pionka.

nie wiem jak modele starsze ale pionki kuro mają niesamowitą biel/kontrast i wg mnie dopiero to w połączeniu z czernią daje super efekt (panas raczej takiej bieli niema, zwłaszcza w serii vt)

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja, jaj!!! Klaus71 nie pomagasz, nie pomagasz... ;-) To już kompletnie zbaraniałem! :-) Chyba jednak zostawię swojego Pionka i kupię sobie jakiś przyzwoity projektor. Mam nadzieję, że wypuścili coś lepszego niż poczciwy JVC D-ila, bo jeżeli nie to jakość w obrazie HD stoi w miejscu, albo nawet daje krok w tył! ;-)

Dzięki Klaus71

p.s

To nick od mistrza Schulze?? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety tak to jest że nie jest łatwo jak się miało dobry tv kupić inny który podpasuje.

człowiek się przyzwyczaja do pewnych standardów i potem nowy tv musi być co najmniej lepszy by nie czuć frustracji.

panas jest bliski tego by w końcu dorównac kuro ale co roku coś pieprzą (v10 miał utratę czerni, v20 ma falsecontouring) ja bym czekał na serię vt30.

bo po pionkach człowiek jest bardzo wybredny co do jakości obrazu i mało co zadowala - tzn. łatwo wyłapuje się niedomagania takiego nowszego, niby lepszego tv.

poza tym na papierze kuro dalej ma wszystkie wskaźniki naj - najlepsza czerń, biel, kontrast.

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekam, poczekam - tylko kupiec już chce kupować... Będę musiał jakoś przeczekać do premiery i pierwszych testów VT30. Jak okaże się klapą to zostaje z 32" CRT :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć!

Nie wytrzymałem! Czas na zmiany - ciekawe TV wyjdą w 2011r. Pioneer sprzedany. Nastąpił bolesny (choć boli mniej niż myślałem) powrót do technologii CRT.

Czekam na:

1) Plazme Samsunga z serii D8000

2) Plazmę Panasonica z serii VT30

Muszę się ze wstydem przyznać, że jako zatwardziały wielbiciel technologii plazmowej pierwszy raz pomyślałem o LCD. Samsung UN55D8000 mnie oczarował! Pierwsze materiały i testy bardzo obiecujące. Ciekawe jak będzię wyglądało bezpośrednie starcie między topową plazmą Samsunga a tym LCD LED. Więc trzeci gracz.

3) LCD LED UN55D8000 <- ciekawe jaka będzie cena w PL, no i czy ma szanse w jakości obrazu z plazmami z pkt. 1 i 2

Jakie są Wasze typy i "gdybania"?

Pozdr.

Fella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na:

1) Plazme Samsunga z serii D8000

2) Plazmę Panasonica z serii VT30

Muszę się ze wstydem przyznać, że jako zatwardziały wielbiciel technologii plazmowej pierwszy raz pomyślałem o LCD. Samsung UN55D8000 mnie oczarował!

Jakie są Wasze typy i "gdybania"?

Jeśli chodzi o plazmę,to wiadomo VT30.

Nie sugeruj się testami,zazwyczaj wypadają dobrze,a później ''w praniu'' wszystko wyłazi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie zastanawia aspekt marketingowy wchodzących do sprzedaży nowości TV. Czy jest sens czekać na VT30 skoro jego cena wyjściowa powinna być podobna analogicznie do wyjściowej ceny VT20 ~9-10k PLN, a teraz lekko ponad 5K PLN. Wiadomo, że jak kogoś stać to... Ale mi się wydaje, że teraz jest bardzo dobra chwila na zakup właśnie VT20, ewentualnie czekać, aż VT30 zejdzie do uczciwej ceny, no ale wtedy znowu można czekać na VT40 :).

Aczkolwiek jeżeli VT30 rzeczywiście będzie o wiele "lepszy" od poprzednika to co innego, dla mnie VT20 jest bardzo dobry, wcześniej przez 9 miesięcy miałem g20 i przez pierwsze dwa tygodnie nie mogłem się przyzwyczaić do czerni VT, reszta bardzo podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KrzysiekXX -> stawałem już przed takim dylematem. Zawsze przychodzi moment, że trzeba wskoczyć do tego pociągu! ;-) Tak kupiłem Pioneera 507XA (jak był najtańszy a na horyzoncie było KURO), z perspektywy czasu wydaje mi się, że lepiej gdybym poczekał na KURO 508. Ale to już było... :-)

Pioneera sprzedałem w cenie w której jest obecnie 50VT20, niby nic prostszego jak podmienić na lepszy. Jednak mam do tego modelu kilka zastrzeżeń i raczej go nie kupię.

Poczekam na VT30 jeżeli progres w stosunku do VT20 będzie mały (chociaż dla mnie sam wygląd to duży krok na przód) to poczekam na nowego Samsunga PN8000. Niestety najnowsze doniesienia o poziomie czerni w tej plazmie są niepokojące...

Coraz częściej myślę o najnowszym Samsungu LED UN55D8000 - nie trzeba docierać, spokojnie można używać do gier na kompie/konsoli, lepsza smolista czerń w ciągu dnia (ciekawe jak w pokoju z lampką nocną???), dobre kąty boczne, nie martwię się powidokami tym że będzie głośno brzęczeć, itp. A jakość obrazu - b.dobra. Wygląd i aplikacje - to jedne wielkie WOW!!! Wygląda że jest dużo lepiej niż w poprzednim UN55C8000, którego bym nie kupił ze względu na zbyt słabą jakość obrazu 2D.

A propos widziałem koszmarne powidoki na VT20 gdzieś na obcojęzycznym forum. Na moim Pionku nic takiego nie miałem, chociaż kiedyś po długim (2 tyg.) graniu w Guitar Hero 3 licznik został. Usuwałem to 2tyg. Ehhh...

Każda technologia ma swoje niedoskonałości - zastanawiam się czy w 2011r technologia LCD LED nie jest DLA MNIE lepsza niż tech. plazmowa.

Żeby to dobrze ocenić muszę poczekać na VT30

Pozdr.

Fella

P.S.

Nie zauważyłem że masz Vt20 - więc w razie czego bez urazy! ;-)

Edytowane przez Fella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz częściej myślę o najnowszym Samsungu LED UN55D8000 - zastanawiam się czy w 2011r technologia LCD LED nie jest DLA MNIE lepsza

NIE JEST DLA CIEBIE LEPSZA!Jak można wypisawać takie herezje???Tego się nie da czytać!! :_beczy: :_beczy: :_beczy:

Czekaj cierpliwie na VT30!! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE JEST DLA CIEBIE LEPSZA!Jak można wypisawać takie herezje???Tego się nie da czytać!! :_beczy: :_beczy: :_beczy:

Czekaj cierpliwie na VT30!! :)

Oj tam!!! Taka chwilowa słabość, wywołana oglądaniem telewizji SD, człowiekowi głupoty do głowy przychodzą.... ;):D

Jasne, że zaczekam na VT30. Chociaż w związku z ostatnimi tragicznymi wydarzeniami w Japonii może być dodatkowa obsuwa (co oczywiście jest niczym przy całej tragedii). No chyba, że jest składany gdzie indziej.

Pozdr.

P.S.

Ale tak na serio UN55D8000 to pierwszy LCD który jest dla mnie do zaakceptowania! Prawie do zaakceptowania.... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam!!! Taka chwilowa słabość, wywołana oglądaniem telewizji SD, człowiekowi głupoty do głowy przychodzą.... ;):D

Jasne, że zaczekam na VT30.

Uff....ulżyło,bo aż mi ciarki po plecach przeszły na myśl że chcesz świadomie wymienić plazmę na lcd ;)

I to jeszcze przy obecnej ''jakości'' HD :wacko:

Jeszcze nie i długo,długo nie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

OK! Zamawiam "na dniach" 50VT30. Wygląda na to, że Panasonic wypuścił bardzo dobry TV! Do tego super cena wejścia!

Pierwsze recenzje bardzo entuzjastyczne

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1303892383

http://www.avforums.com/review/Panasonic-VT30-TX-P50VT30-42VT30-50VT30-55VT30-65VT30-3D-Plasma-Review.html

Poniżej z translatora bo recenzja po..... ...grecku!

http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=el&u=http://www.fullhd.gr/&ei=PuK-TYeyNpHEswbDnuyCBg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&ved=0CCgQ7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dfullhd.g%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26hs%3D9Ix%26rls%3Dpl%26channel%3Dsuggest%26prmd%3Divns

Czerń porównywalna do Kuro 9G, co jest mega zaskoczeniem.

Panasonic reprezentuje poziom referencyjny w 2D i 3D. Do tego w końcu ludzki wygląd! ;-)

Nie zamierzam zastanawiać się czy to już, jeszcze, czy może jeszcze nie jest jakość Pioneera Kuro 9G - bo szczerze mówiąc dla mnie ten TV jest lepszy. Oferuje porównywaną (może nawet lepszą) jakość 2D + dużo więcej!

Pozdrawiam

Fella :-)

P.S.

A już się bałem, że nic ciekawego nie będzie w tym roku....

Edytowane przez Fella

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... i co dalej w temacie Kolego Fella? Czy warto było zmieniać tego Pioneera? Czy kupiłeś VT30? A może wybrałeś LED LCD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi