Skocz do zawartości
pumik

pytanie o jakość obrazu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem spytać o jakość obrazu z filmów BD9 i mkv. Odtwarzam je z laptopa, gdzie obraz jest czysty i wyraźny , na Sharpie Led 100HZ , gdzie obraz jest wyraźny ale widać lekką"ziarnistość". Przesył obrazu przez kabel 1,3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość matrycy to jedno ale niektóre TV po prostu mają taki właśnie ziarnisty obraz i nic się na to nie poradzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obraz jest wyraźny ale widać lekką"ziarnistość"

ziarnistość czy piksele ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziarnistość. A jakie ma znaczenie wielkość matrycy, przecież odtwarzam obraz z płyty w jakości HD, a laptop jest tylko odtwarzaczem.tak mi się wydawało przynajmniej. Jeśli podłącze klonowanie obrazu z laptopa nie widać żadnej różnicy, obraz nawet lepszy na TV. Problem pojawia się dopiero z filmem. Da się przeżyć, ale chciałem żeby to było idealnie wyraziste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkość matrycy ma ogromne znaczenie, przynajmniej jeśli chodzi o pikselozę. Natomiast ziarnistość to już co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pumik, tak na chłopski rozum. Jeśli w filmie masz ziarno to gdzie je szybciej zobaczysz - na 15 calowym monitorze laptopa czy na 40- lub więcej calowym telewizorze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pumik, tak na chłopski rozum. Jeśli w filmie masz ziarno to gdzie je szybciej zobaczysz - na 15 calowym monitorze laptopa czy na 40- lub więcej calowym telewizorze?

To nie jest to samo ! Widziałeś kiedyś taki sam sygnał puszczany na plazmach Panasonic 37X20 i np. LG 42PJ350 ?

Na pewno nie bo pomimo tego że Panasonic ma o 5 cali mniejszą matrycę to ziarnistość obrazu występuje praktycznie tylko na nim (LG nie ma tego problemu).

Edytowane przez Kroth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie mówimy tu o różnicy w ziarnistości na różnych modelach podobnej wielkości. Autor tematu podał do porównania ekran laptopa (z zasady niewielki) i ekran telewizora. To chyba logiczne, że jeśli w danym filmie występuje ziarnistość, to na ekranie telewizora będzie dużo bardziej widoczna niż na ekranie laptopa, prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ziarnistość. A jakie ma znaczenie wielkość matrycy, przecież odtwarzam obraz z płyty w jakości HD, a laptop jest tylko odtwarzaczem.tak mi się wydawało przynajmniej. Jeśli podłącze klonowanie obrazu z laptopa nie widać żadnej różnicy, obraz nawet lepszy na TV. Problem pojawia się dopiero z filmem. Da się przeżyć, ale chciałem żeby to było idealnie wyraziste.

Nakręć własne filmy bez ziarna ;) Ziarnistość obrazu wcale nie świadczy o tym czy film ma dobrą czy złą jakość, sam jestem jego zwolennikiem jeśli jest prawidłowo zastosowana i z umiarem. Jeśli film posiada ziarno to widocznie taki był zamysł twórcy, czasem to taki zabieg artystyczny, czasem sztuczka żeby łatwiej zniwelować różnicę między zarejestrowanym obrazem a dodanymi efektami specjalnymi.

Zrób sobie porównanie na jakimś filmie : pełnego BD i enkoda, jeśli identyczne ziarno jest w obydwu materiałach i nie jesteś tego w stanie znieść, to zawsze możesz je zredukować w opcjach sterowników karty graficznej lub w opcjach filtrów dekodujących. W przypadku kart AMD masz w zakładce Wideo : kilka opcji redukcji szumów.

Natomiast jeśli jakość pełnego BD Cię satysfakcjonuje a enkoda już nie to musisz wybierać lepsze enkody lub oglądać tylko pełne BD.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi