Skocz do zawartości
pankuronium

Radeon hd 5570 + LCD Samsung LE32A551

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, piszę ponieważ mam problem z samsungiem LE32A551. Konkretnie chodzi o połączenie kablem HDMI-HDMI z PC. Grafika w komputerze to ATI Radeon hd5570, system Windows 7 64bit. Próbowałem podłączać komputer 3 rożnymi kablami HDMI-HDMI, różnej długości i różnego typu (1.3, 1.4), niestety za każdym razem efekt jest ten sam. Przy uruchamianiu systemu obraz na tv i drugim monitorze (samsung 2032BW) pojawia się, a w momencie kiedy windows się uruchomi obraz na tv znika i jest komunikat "brak sygnału". W catalyst control center tv w ogóle nie jest wykrywany, w żaden sposób nie da się "wymusić" wyszukania, widzę tylko monitor komputerowy który jest podłączony do karty kablem DVI-DVI. Próbowałem tez monitor podłączyć kablem VGA a tv HDMI-HDMI i nie dało to rezultatu. Jedyne co udało mi się osiągnąć to po zmianie rozdzielczość monitora na niższą, mam klon obrazu na tv w bardzo kiepskiej rozdzielczości, ale w catalyscie tv nadal nie jest wykrywany. Najdziwniejsze jest to ze w żadnym miejscu w ustawieniach windows nie mam widocznego połączenia ani urządzenia HDMI. Przy probie wyszukania tv przez panel sterowania mam dostępną opcje "urządzenie wyświetlające na VGA" i nic poza tym. Próbowałem też całkiem odłączyć monitor i podpiąć tylko tv, wtedy catalyst rozpoznaje tv jako "nieznane urządzenie" z maksymalną możliwą rozdzielczością 1600x1200. Oczywiście tv jest podpięty do HDMI2, w ustawieniach tv nazwa HDMI2 to PC. Wcześniej PC był połączony z TV za pomocą DVI-HDMI i wszystko działało.

Nie wiem gdzie szukać błędu, czy po stronie tv (może to zabezpieczenie HDCP?), czy po stronie sterowników grafy mimo że są najnowsze z możliwych, czy po stronie windowsa w którym nie widzę w ogóle połączenia HDMI w panelu sterowania i ustawieniach ekranów jest możliwe wyszukanie tylko przez połączenie VGA. Może brakuje jakiś kodeków?

Z góry dziekuje za rady i podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstaluj porządnie sterowniki oraz sterownik realtek ati hdmi device

po tym musi ci sie w panel sterowania- dzwiek - pojawic ati hdmi device

w panelu ccc ati klikasz na monitor i wybierasz powiel/rozszerz - potem wchodzi w opcje skalowania dla tv i ustawiasz skalowanie na 0%

a przedewszystkim otwierasz instrukcje od samsunga i czytasz pod które wejscie hdmi mozesz podłączyć kompa i jakie ono obsluguje rozdziałki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki catalyst instalowałem kilkakrotnie z użyciem driver cleanera do usuwania pozostałosci, sprawdzalem czy na poprzednich wersjach przypadkiem nie zadziała - niestaty nic to nie dało. Tylko w momencie kiedy wzystkie sterowniki są odinstalowane, i windows nie wie jaka karta jest obsługiwana - obraz jest sklonowany na monitorze i TV, ale rozdzielczosc zarówno na jednym jak i na drugim pozostawia wiele do życzenia ;)

Sterowniki Realteka: Realtek HD audio device i ATI HDMI audio device sa zainstalowane. W przypadku ATI HDMI audio device przy instalacji za kadym razem wywala komunikat ze "zaden sterownik nie jest obsługiwany przez ten pakiet sterowników" , w panelu sterowania w dzwiekach nie ma HDMI output. Nie wiem gdzie robie błąd.

Odnosnie złącza w TV, tak jak napisalem w pierwszym poscie w tym tv do obsługi PC należy wybierac złącze HDMI2 w ustawieniach tv nadając temu wejsciu HDMI nazwę "PC". Tak tez jest zrobione. TV obsługuje rozdzielczości do 1080p.

Jakies inne sugestie? Z góry dziękuję. :)

Edytowane przez pankuronium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi