Skocz do zawartości
BrinX

Moj mały projekcik HTPC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od pewnego czasu zastanawiałem się nad stworzeniem dość wydajnej, w miarę cichej maszynki do otwarzania multimediów. po lekturze kilkunastu for i rożnych tematów wybór padł na:

CPU/GPU: Core i3 540 @ 3.06GHz CENA 358PLN

MOBO: Intel DH57JG iH57 CENA 411PLN

lub GIGABYTE GA-H55N-USB3 LGA 1156 Intel H55 HDMI USB 3.0 CENA 345PLN

RAM: Kingston 2X2GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 CENA 184PLN

System HDD: OCZ SOLID SERIES SATA II 2.5" SSD 30GB CENA ~200PLN

Storage HDD: Samsung 1,5 TB (HD154UI) - Już posiadam

OBUDOWA: ITX In-Win BP 655 [200W] - CENA 170PLN

Plan na początek to płynne odtwarzanie mkv, wygodny w użyciu i funkcjonalny front end, tutaj miejsce na popis możliwości XBMC i skórki Aeon. Dodatkowo posiadam czytnik DVD podpinany na USB wiec urządzenie będzie odtwarzało DVD a z czasem w zatokę 5.25 poleci blueray. Dodatkowo planuje sterować systemem za pomocą Harmony 555 - posiadam gdzieś IRDA na USB więc myślę, że to zadziała. Dodatkowo mam mały dongle bluetooth wiec będę chciał podpiąć do tego Apple Magic Mouse a po instalacji sterować systemem z iPada/iPhone'a za pośrednictwem aplikacji Mobile Mouse - pozwala ona na używanie iPada/iPhone'a jako trackpada i posiada opcje wyświetlania klawiatury ekranowej co uważam będzie idealnym rozwiązaniem. Wszystko to będzie podłączone kablem HDMi do Chińskiego Splitera i dalej do TV, w chwili obecnej w 720p bo taki mam telewizor.

Prosiłbym o opinie i sugestie w sprawie wybranego przeze mnie zestawu. Aktualnie nie kupiłem jeszcze komponentów więc jest szansa na zmianę :) W niedalekiej przyszłości wrzucę kilka fotek i filmików.

Pozdrawiam i czekam na wasze opinie :)

Edytowane przez BrinX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też w najbliższej przyszłości modernizuję swojego HTPC.

Czekam na Intela i jego Sandy Bridge z modelem Core i5-2390T (2.7GHz i uwaga ... tylko 35W !). Do tego zasilacz Pico i mamy w 100% bezgłośny i chłodny komputer :)

Poza tym twój zestaw jest całkiem fajny.

Sam używam dysku SSD (40GB intela) jako dysku systemowego. Działa to naprawdę bardzo szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wstrzymalem budowe do czasu dostepnosci AMD Fusion. Zostało kilka miesięcy - przeboleje więc Popcorna ;-) Co do Core i5 - rozumiem, że masz dla HTPC również inne zastosowania? bo procek wydaje się mocno przesadzony jak na konfigurację do filmów. Skoro na chwilę obecną starcza ION na atomie 2rdzeniowym, to i5 wydaje się nadmiarowym rozwiązaniem.

Edytowane przez obcypl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Core i5 - rozumiem, że masz dla HTPC również inne zastosowania? bo procek wydaje się mocno przesadzony jak na konfigurację do filmów.

W sumie słuszna uwaga.

Jeśli chce się złożyć typowy komputer tylko HTPC to Core i5 to dużo za dużo. Jest wiele optymalniejszych (i tańszych) zastosowań.

Ja czekam na Core i5-2390T ponieważ chce złożyć komputer nie tylko do filmów. Służył mi będzie również do pracy (jest informatykiem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wstrzymalem budowe do czasu dostepnosci AMD Fusion. Zostało kilka miesięcy ...

http://pclab.pl/news44137.html ....

Już ją widze ... jest piękna .. i będzie moja ... .. 18W dla procka :) mniam

PS... jeżeli system ma być pod Linuxem to będzie kiepsko ze sterownikami bo to Radeon ... pod Windo nie będzie problemów

Edytowane przez Penetratore

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, wiem... o tym samym pomyślałem jak zastanawiałem się nad AMD Fusion... ale... póki nie będzie finalnych produktów i okazji do porównania, to nie zapłacę ;-) Mam nadzieję, że APU AMD będzie na tyle popularne, że XBMC Live dostanie komplet sterowników i będzie biegał i na takich HTPC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, w moim przypadku akurta jak narazie w gre wchodzi wylacznie zabawa pod tytulem HTPC, moze od bidy Starcraft 2 na TV - jesli pociagnie sprzet jak nie to mam stacjonarny do tego ;] Pomyślałem, że zamiast stockowego coolera lepiej zainwestowac w Scythe Big Shuriken CPU Cooler. Zważywszy, że obudowa którą wybrałem wejdzie ledwo we wnękę jaką posiadam to myślę, że dodatkowe chłodzenie będzie jak znalazł. Z tyłu będzie trochę miejsca by zassać powietrze a z boku mały wiatrak by je wyrzucić z całej obudowy :)

350_SC-SCBSK-1000.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożyłeś ten zestaw? Napisz kilka zdań jak się spisuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi