Skocz do zawartości
austrian

HTPC - Obudowa Nox Live 2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Panie i Panowie mam problem w zakupie podzespołów.

Zależy mi by było cicho i wydajnie.

NOX_Live_2_bez_zasilacza.png

Czy takie podzespoły bedą dobre:

Obudowa Nox Live 2

Zasilacz Nox Urano 2 530W 21dB

Procesor Intel Core i3 540 3,06 GHz BOX pobór 73 waty

I dalej mam problem czyli jaki najlepszy dysk dobrać aby był cichy a zarazem szybki mowa o sacie, jaka płyta głowna najlepiej , na jakim chipsecie H55 czy moze inny, oraz grafika wydajna i by sie miesciła w tej własnie obudowie. Naped Blu-Ray posiadam wiec tego nie wliczam.

I cena do 2500zł nie wiecej czyli tani i solidny da rade? doradzcie koledzy z pecetami mediacenter.

Sorry za tekst ale pisze na szybkiego bo zakup czeka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowy nie polecam,mam taką.Gdybym miał drugi raz podejmować decyzję to bym jej nie kupił,cienka blacha,łatwy do zarysowania lakier,kiepski pilot.Może ta ,cena podobna: Obudowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ta obudowe i wpakowalem tam plyte ATX wraz z karta ATI 5770 i z zasilaczem bez odpinanych kabli wiec ze zmieszczeniem podzespolow nie bedziesz mial problemu. pitsar nie rozumiem jak niby stwierdziles ze obudowa ma cienka blache? Blacha jest ok i lakier tez. Obudowe mam od stycznia, stoi sobie na szafce i nic sie nie rysuje ani nie gnie, do pilota rowniez nie mam zadnych zastrzezen. Ogolnie wykonanie obudowy tez mnie zadowala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ta obudowe i wpakowalem tam plyte ATX wraz z karta ATI 5770 i z zasilaczem bez odpinanych kabli wiec ze zmieszczeniem podzespolow nie bedziesz mial problemu. pitsar nie rozumiem jak niby stwierdziles ze obudowa ma cienka blache? Blacha jest ok i lakier tez. Obudowe mam od stycznia, stoi sobie na szafce i nic sie nie rysuje ani nie gnie, do pilota rowniez nie mam zadnych zastrzezen. Ogolnie wykonanie obudowy tez mnie zadowala.

Hmm jak narazie to pomoc mizerna, hmm a ma ktos w kompie dysk SSD np. 60Gb na system w sam raz. Patriot odczyt zapis po 285MB/s warto?? cena o wiele drozsza od dysku na sacie. To jaka jest ta obudowa w porzadku czy nie??.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ma ktos w kompie dysk SSD np. 60Gb na system w sam raz. Patriot odczyt zapis po 285MB/s warto?? cena o wiele drozsza od dysku na sacie

Ja mam dysk SSD Kingstona 40GB (odczyt 190 MB/sek, zapis 40 MB/sek). Na system w sam raz.

Komputer startuje sporo szybciej. Programy uruchamiają się o wiele szybciej.

Jeśli nie żal ci pieniążków to dysk SSD wydaje się niezłym rozwiązaniem.

Pół roku temu dałem za niego 330 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jak narazie to pomoc mizerna, hmm a ma ktos w kompie dysk SSD np. 60Gb na system w sam raz. Patriot odczyt zapis po 285MB/s warto?? cena o wiele drozsza od dysku na sacie. To jaka jest ta obudowa w porzadku czy nie??.

Ja mam dokładnie taki dysk, to znaczy Patriot Inferno 60GB, 285MB/s odczyt, 287 MB/s zapis. Służy mi jako dysk systemowy. Co chciałbyś wiedzieć?

Na dysku SSD dobrej klasy, z aktywną funkcją TRIM i Windows 7, to praca na systemie wygląda jak przełączanie menu w telefonie komórkowym. Większość czynność jest "instant", dostępna natychmiast i bez zbędnego oczekiwania. No i w z punktu widzenia HTPC, to taki dysk jest bezgłośny, brak charakterystycznego i wkurzającego "rzeźbienia" głowic. Co nie znaczy, że nie można żyć i bez takiej funkcjonalności, bo przecież można.

A pytanie "czy warto" to jest z cyklu "co lepiej kupić Fiata czy Mercedesa". To już zależy od punktu widzenia i dostępnych funduszy. A lepsze zawsze jest wrogiem dobrego, tak było, jest i pewnie jeszcze długo będzie :).

A i tak obecna cena szybkich dysków SSD spadła praktycznie przez pół. Nastąpiło przeszeregowania pojemności i ceny, teraz za taką samą cenę, mamy mniej więcej 2 razy większą pojemność.

Edytowane przez SlawekR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dokładnie taki dysk, to znaczy Patriot Inferno 60GB, 285MB/s odczyt, 287 MB/s zapis. Służy mi jako dysk systemowy. Co chciałbyś wiedzieć?

Haha mowimy o tym samym Inferno cena 500zł, zalezy mi by sie zmiescic w 2500zł. Aha co do dysku jest jeszcze Corsair 64Gb troszke tanszy tez podobne parametry. Sprzedałem komputer wolnostojący pod biurkiem i az wiecej miejsca :D i HTPC musi byc kosztem dobrej wydajnosci i zeby przy tym był ciiiiichy. Pobór prądu nie ma znaczenia :rolleyes: Wiec Sławku uważasz iż to lepsza inwestycja niz Sata nawet w tej cenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też nie polecam tej obudowy bo ja mam. Wentylator od zasilacza w górnej części to pomyłka. Ogólnie na max nieustawna, największy problem miałem z zamontowaniem zasilacza. Reszta jakoś poszła. Dziś bym już nie kupił tej obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pitsar nie rozumiem jak niby stwierdziles ze obudowa ma cienka blache?

Wystarczy lekki nacisk przy wycieraniu kurzu na wierzchnią płytę,i już słychać stukanie wentylatorów zamontowanych z tyłu obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co to dla Ciebie znaczy lekki nacisk no ale ja jakos nie mam tego problemu przy wycieraniu kurzu. To fakt, ze zainstalowanie zasilacza bylo najwiekszym problemem i moglo byc to lepiej rozwiazane ale przeciez nie robie tego 3 razy dziennie zeby az tak narzekac. Za ta cene jest, moim zdaniem, jak najbardziej w porzadku (zaznaczam moim zdaniem). Wszystkie komponenty jakie mam w niej zamontowane przenioslem z obudowy typu tower i sie pomiescily i tak jak pisalem zasilacz nie ma odpinanych kabli. Jesli chodzi o dysk SSD jako systemowy to uwazam ze to dobry pomysl no chyba ze ma to byc typowy htpc czyli tylko do filmow, to wtedy lepiej kupic pojemnego "talerzowca".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przyznaj co się stanie jak przy wyłączonym kompie cos ci wpadnie w wentylator? Kurka co to za cymbał to wymyślił. I te gięcie kabla zasilającego, koszmar. Natomiast jak już złożyłem i działa i nic nie wyjmuje to jest ok.

Mam porównanie bo mam tez inną obudowę i tam jest wszystko zrobione z głowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz jak najmniejszy - jeśli to nie ma służyć do gier to 300 wat max - nie będzie się tak grzał jak za duży i marnował energii

procek zdecydowanie za szybki ale jesli ma możliwośc downclocku to warto go zwolnić o połowę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi