Skocz do zawartości
onken

Media Center, jaka obudowa, jaki komputer :) ?

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszło mi do głowy ze taka jest prawda ale zaden odtwarzacz stacjonarny nigdy nie bedzie tak dobry do filmow i HDTV jak zwykły komputer w ładnej obudowie jako centrum medialne

Co myslicie o takim rozwiazaniu ??

Obudowe juz znalazłem, co z resztą... jakie karty graf. mają wyjscie HDMI ?
Nawet dwie

[url="http://www.allegro.pl/item134057936__silverstone_media_center_lc11b_licytacja_.html"]http://www.allegro.pl/item134057936__silve...licytacja_.html[/url]

[url="http://www.allegro.pl/item134210126_obudowa_media_center_i_box_magic_ii_fv_gw_od_ss.html"]http://www.allegro.pl/item134210126_obudow...v_gw_od_ss.html[/url]

Jaką płytę wybrać, jaki system operacyjny - Doradzcie - Na czym to najlepiej ogladac pozniej

Jaki procek, jaka karta grafiki musi być aby uciągnąć fullHD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widac, nikt nie odpowiedzial :)
Ja bym polecal : Core 2 duo 1.86 + Plytka na intelu 965(minimum dla coreduo) do tego Geforce min. 7600GT - np z pasywnym chlodzeniem (pelna obsluga HD, nie warto wybierac modelu GS - nie obsluguje wszystkich opcji Nvidai Pure Video) +1GB ram do tego min 300GB HDD , jako system najlepiej Windows Media Center + WMP11 + pilot microsoftu.
Osobiscie odradzam wybor Athlonow dla HDTV - terstowalem wiele rozwiazan i faktycznie CoreDuo jest rewelacyjne... Gdybys zdecydowal sie na zakup szybszego niz 1.86 to tylko model 2.4GHz wchodzi w gre, poniewaz mozna odczuc wyrazna roznice tylko miedzy tymi dwoma prockami... np miedzy 1.86 a 2GHz roznice sa niezauwazalne :P - wiem ze nie jest to tani komputer, ale prosiles o sprzet ktory wsystko pociagnie i nie bedzie "jeczal i charchal"
Pozdrawim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='bzyk_1' post='20690' date='07.11.2006, 11:32 ']
i nie bedzie "jeczal i charchal"
[/quote]
Można by tylko dodać, że przez jakiś czas, niestety.
no ale siła wyższa
pozdrufka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lepiej kupić notebooka - gwarantowana cisza
coreduo + dobra grafika + 1gb pamięci i jedziemy z HD

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie pomijajcie aspektu prądożerności takiego zestawiku. Komp Mediacenter plus plazma czy tv lcd to już trzeba mieć zniżki w elektrowni. łącznie coś koło 700W na godzinę! vs. zestawik tv lcd xbox 360 oraz tuner hd n-ki. razem jakoś poniżej 400 W. do xboxa 360 z pewnością pojawią się regularne aktualizacje kodeków, podobnie jak to było w przypadku pierwszego xboxa. notebook to dobra opcja ale kosztowna. ciężko znaleźć taniego laptopa z odpowiednio mocną kartą graficzną. Edytowane przez dEaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodze sie co do pradozernosci... mam plazemke 42" - max pobor pradu to 480w - przy wyswietleniu calego ekranu na bialo - wiekszasc tv i filmu posiada wieksza czesc ekranu w czerni... sredni pobor wynosi 300-360W - w LCD jest odwrotnie max pobor przy czerni :( ! Porownywano sotatnio dwa telewizory samsunga plazme i lcd 42" - roznica w poborze 80w na korzysc LCD - to tyle co zarowka. PC z zasilaczem 400W nie pobiera 400W ! Pobiera tyle pradu ile zasilania zuzywaja komponety srednio 180-220W !
Nie wiem jak x360 - ale ja mam kupe filmow HD w formatach .ts, .mkv o wadze od 4.6 do 15GB, czy wyswietle je na tym wspanialym urzadzeniu ??

Pozdrawiam bzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli Twoim zdaniem 480 W to mało, coż, nie ma więc kwestii prądożerności. Co do kompa. Rzeczywiście sam Windows zużywa średnio 200W, ale zakładam, że będziesz chciał pograć sobie na tym Mediacenter, wtedy grafa ciągnie nie na żarty, ok 80W i nie bagatelizowałbym tej wielkości ze względu na "bezlitosne prawo sumy". Tutaj możesz sobie obliczyć ile zużywają poszczególne komponenty kompa (nie ma w tym zestawieniu ujętych procesorów desktopowych ale można doliczyć sobie te 30-40W): <br>http://resources.mini-box.com/online/powersimulator/powersimulator.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi