Skocz do zawartości
Kris 78

Karta graficzna pod telewizję HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o poradę.

Mam w planach zakup karty graficznej, bo chłodzenie w obecnej Geforce 8500GT doprowadza mnie już do szalestwa -jak helikopter.

Nie jestem fanem gier, potrzebuję cichej! karty z wyjsciem HDMI, która pociągnie kanały HDTV. Obecnie przy karcie satelitarnej i kanałach HD procesor jest dość mocno obcążony, zaś radiator na płycie głównej dość mocno się rozgrzewa.Myślę że lepsza grafika trochę odciąży procesor i płytę?

W planach mam coś średniego w cenie ok. 400zł. Po poszukiwaniach zdecydowany jestem na MSI HD5750 1GB Box (R5750-MD1G) Karta ma dobre opinie i ponoć cichy bo dość duży wentylator.

http://www.neo24.pl/...box-(r5750-md1g).html

Czytając dziś różne opinie o aktualnych dobrych kartach, zastanawiam się również nad trochę droższą 1GB DDR5/128b 2xD/mH PCI-E OC ale czy warto?

http://www.ram.net.p...oducts_id=83748

Proszę ekspertów o parę słów czy warto do ponizszego zestawu włożyć któryś z modeli:

Mój obecny trzyletni zestaw to:

płyta -Gigabyte GA-MAM56S

procesor -dual core Athlon 64x2 4800+

pamięć 2GB

karta DVB-S/S2 Prof Revolution 7301

zasilacz 350W -zapasowy gniot (niestety amacrox 400W niedawno mi padł) ale do uciągnięcia ma tylko jeden dysk twardy, czasami

DVD-RW i cztery wentylatorki płyta głowna,grafika,procek i na obudowie.

Dzięki za podpowiedzi i sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy proca odciąży zależy od softu jakiego używasz. Musi obsługiwać akcelerację dekodowania przez kartę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam zawsze pisze że HD 4550 lub HD 5450 spokojnie wystarcza do HDTV. Są wersje bez wiatraka nawet tak więc bardziej by spełniał twoje potrzeby. CZasem moga sie grzać wiec jak masz wentylatorek w obudowie to ok. No ale jak chcesz dużo wydajniejsza do gier np 5750 to prosze bardzo.

Edytowane przez sirdaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak duże forum, tylu userów i tylko dwie odpowiedzi?

W każdym razie panowie dzięki za chęci.

Zdecydowałem się na zakup karty

http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=71410

KAGATIMSI057.jpg

Karta wygląda kosmicznie, ale już mam z nią problem. Oczywiście podłączyłem dodatkowe zasilanie (przez dodaną przelotkę) i niby wszystko chodzi ok, ale po właczeniu tunera sat zaczynają się kłopoty. Na kanałach SD nie ma żadnych problemów, natomiast po właczeniu HD od razu zwiecha kompa, niebieski ekran i restart. Co może być powodem? może jakieś ustawienia? a może hmm nie chce pisać bo wszyscy od razu powiedzą że tak, ale może to ten zasilacz 350w za słaby? Dziwne że na starej karcie żadnych problemów nie było czyżby ta była taka prądożerna?

Bardzo proszę o sugestie i pomoc

Będę wdzięczny

Edytowane przez Kris 78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak duże forum, tylu userów i tylko dwie odpowiedzi?

W każdym razie panowie dzięki za chęci.

Zdecydowałem się na zakup karty

http://www.ram.net.pl/product_info.php?products_id=71410

KAGATIMSI057.jpg

Karta wygląda kosmicznie, ale już mam z nią problem. Oczywiście podłączyłem dodatkowe zasilanie (przez dodaną przelotkę) i niby wszystko chodzi ok, ale po właczeniu tunera sat zaczynają się kłopoty. Na kanałach SD nie ma żadnych problemów, natomiast po właczeniu HD od razu zwiecha kompa, niebieski ekran i restart. Co może być powodem? może jakieś ustawienia? a może hmm nie chce pisać bo wszyscy od razu powiedzą że tak, ale może to ten zasilacz 350w za słaby? Dziwne że na starej karcie żadnych problemów nie było czyżby ta była taka prądożerna?

Bardzo proszę o sugestie i pomoc

Będę wdzięczny

8500 40W

5750 86W to może być przyczyna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

Te dane to w spoczynku?

Hmm czyli stawiasz na zasilacz? Próbowałem kanały hd na innym programie DVB Dream i tu po włączeniu kanału zostaje on zamrożony, ale system się nie sypie (tylko na altdvb) Próbowałem różne starsze gry i tutaj też żadnego zacinania czy zwiech.

Druga sprawa szperając w necie znalazłem info na temat dziwnego tykania przy starcie systemu, a mianowicie zła współpraca płyt gigabyte z nowymi kartami grafiki. Ponoć nowy bios serii F6H rozwiązuje problem? ale ja w tych sprawach jestem zielony i nie za bardzo wiem jak to uaktualnić :unsure:

Ach to sobie kłopotów narobiłem. Karta chodzi naprawdę cicho i szkoda gdybym musiał ją zamienić na starą. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten problem występuje tylko przy próbie oglądania HD przez DVB?

Edytowane przez glasser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten problem występuje tylko przy próbie oglądania HD przez DVB?

Tak.

Przykładowo z youtube filmy idą na pełnym ekranie w 1080p i nic się nie dzieje. Tak samo filmy z dysku twardego w 1280 x 720 idą bez zacięć. Może to wina karty prof revolution -gryzie się z grafiką?. Mogę jeszcze wypróbować kartę Technotrend, choć ta jest dość mułowata.

Ps. Jak wgrać plik z nowszym biosem? trzeba wejśc do biosu???

Edytowane przez Kris 78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro to się dzieje tylko w tym przypadku to bym stawiał na problem z softem. Być może jest jakiś bałagan z kodekami. Być może ustawiałeś soft pod nVidię i stąd problemy?

Edytowane przez glasser

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to zmień zasilacz - 350W i do tego jakiś no name na taki sprzęt ?

Kup coś firmowego ala Chieftec/OCZ min. 450W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak no zasilacz będę wymieniał, choć myślę że na razie nie on tu jest problemem. Załączyłem kartę sat na kanale SD, do tego dwa filmy (jeden w rozdziałce 720) i wszystko hulało ok bez zacięć. Zastanawiam się czy za restart komputera nie odpowiada kodek h 264 używany do odbioru kanałów HD. Próbowałem dwie różne karty sat i na obu po włączeniu kanału HD od razu zwis. Ręce mi już opadają.

Kodeki używane przez karty:

http://img242.imageshack.us/i/15926171.jpg/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniałeś na inne?

Jak coś to daj namiary na coś co może zadziałać. Dotychczas z tych wszystkich kodeków H 264 z n-vidią chodził tylko ten jeden z nazwą Techno-trend w nawiasie, reszta raczej nie, teraz jest to samo. Z tymi kodekami zawsze były jaja :huh:

screen który wywala po ukazaniu się obrazu w HD. Na innych kodekach jest głos, obrazu brak, jak trafię dobry kodek -od razu koniec

http://img242.imageshack.us/i/73459605.jpg/

Edytowane przez Kris 78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kolego wg mnie cos masz żle z kodekami skoro nawet na 8500gt powinny kanały hd śmigać.

Po drugie ten 5750 ciągnie 46W więcej od gf. Nie wiem czy to ma wpływ (masz tylko 350w) ale po prostu włącz intensywna gre 3d albo furmarka to sie dowiemy. Nie podkręcaj jej.

Następnie zanim zainstalowałeś stery do Ati trzeba było wszystkie pozostałości usunąć driver sweeperem.

Kodeków jest dużo, ale z programami dvb nie miałem do czynienia.

Co do biosu na pewno przyda sie aktualizacja z tym że jest to bios beta. Ale ma fix dla radeonów 5xxx. Fix ATI Radeon HD 5000 series VGA card compatibility

LUB

http://www.multimolti.com/blog/2010/01/10/update-bios-using-q-flash-for-gigabyte-mainboards/

Edytowane przez sirdaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bios zaktualizowałem i problem startu się rozwiązał.

Zwiechy kompa to wina kodeków. Potestowałem parę programów pod karty DVB i na niektórych udało mi się odpalić HD. DVB Dream ruszył na kodeku Elcard AVC H.264

Dziękuje za pomoc osobom które odpowiedziały w tym temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi