Skocz do zawartości
grzesiek811

A200 w standby 24 godziny na dobę

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy A200 może pozostawać w trybie standby przez 24 godziny na dobę? Chodzi wtedy procesor, wiatrak i dysk twardy. Można ściągać pliki torrent, ale jak to jest. Czy nie jest to dla niego szkodliwe. Jeżeli jest, to dlaczego całkowite wyłączenie producent przewidział po trzymaniu przycisku zasilania 3 - 4 sekund, a tryb standby po jednokrotnym naciśnięciu?

Pytam, bo mam zamiar korzystać w ten sposób z klienta torrent i nie wiem czy może chodzić tak przez 24 godziny, czy jednak robić dłuższe przerwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trybie standby nie odtwarza plików multimedialnych i procesor nie jest obciążony, więc się znacznie mniej grzeje. Przy dotknięciu u mnie obudowa jest lekko letnia w trybie standby a przy odtwarzaniu filmów jest już mocno ciepła (mam dysk 2,5 cala). U mnie chodzi co jakiś czas po tydzień lub dwa 24/7 i nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odtwarzacz wykonany jest w technologi RoHS - a to znaczy ze w takich warunkach predzej czy pozniej padnie trupem

Nie ma siły

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ma wspólnego unijna dyrektywa Restriction of Hazardous Substances (2002/95/EC), do żywotności A200? W czasie pracy standby jest on minimalnie obciążony i nie powinno to w większym stopniu wpływać na jego trwałość, tak przynajmniej twierdzą na angielskim forum. To samo powinno w takim razie dotyczyć całego sprzętu produkowanego zgodnie z tą dyrektywą, czyli w zasadzie całej elektroniki w domu i nie tylko.

EDIT:

1. Jeśli padnie przed upływem 24 miesięcy to idzie do naprawy gwarancyjnej.

2. Jeśli padnie po upływie 24 miesięcy to czas kupic nowszy model.

3. Dotyczy to KAŻDEGO sprzętu elektronicznego.

Edytowane przez mateusz007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj sobie o znaczeniu RoHS w procesie produkcyjnym tego typu sprzetu

Pisałem o tym tu na tym forum- nie chce sie powtarzac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem sobie i nie zmienia to mojego zdania co do pracy przy minimalnym obciążeniu i z chłodnym dyskiem 2,5 cala 5400 obr/min.

Jeśli coś się grzeje znacznie poniżej temperatur nominalnych, to wystąpienie problemów związanych z RoHS jest znikome.

A mój A200 jest ledwo ciepławy podczas pracy STANDBY i robi się naprawdę nagrzany dopiero przy odtwarzaniu materiału HD.

A kto miał rację, to dopiero czas pokaże. pogadamy za rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie zauważyłem, żeby osiągał jakieś duże temperatury. Jest tak jak piszecie, po kilkunastu godzinach jest tylko lekko ciepły. Poza tym przecież jest tak skonstruowany, że domyślnie po wyłączeniu przechodzi w standby.

Dysk mam na razie stary 3,5", planuję dopiero 2 lub 3TB, ale i tak będzie 3,5" ze względu na pojemność.

Co do obudowy, to zastanawiam się nad pasywną Moovika i coś mnie kusi, żeby sobie sprawić.

Edytowane przez grzesiek811

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi