Skocz do zawartości
deniro24

Pecet do filmów HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przyszedł czas abym zmienił swojego wysłużonego 9 - cio letniego blaszaka i przesiadł się z formatu DVD na BD. Zastanawiałem się trochę nad odtwarzaczem sieciowym/multimedialnym, ale ostatecznie postanowiłem, że i tak wcześniej czy później muszę kupić nowego kompa. Ale przy tym - wbrew pozorom - zaczynają się niezłe problemy, wnioskując po lekturze postów na ten temat.

Komputer miałby służyć przede wszystkim do odtwarzania z HDD filmów Blu Ray (kopie 1:1) z nowymi formatami dźwięku HD (ampli dopiero w zakupie) oraz płynnością 24p. Rzadziej będę odtwarzał coś w MKV i zapuszczę jakąś grę.

Czytając forum zauważyłem, że co do bitstreamu dźwięku HD z kompa i 24p można się łatwo sparzyć odnośnie kompa. Czytałem, że nie do końca jasna jest sprawa z bitstreamem przez karty graficzne oparte na Radeonie czy nowych Nvidii (np. Gigabyte GTX 460) lub kombinacji płyty i procka Intela z zintegrowaną grafiką - czy jedynym pewnikiem jest drogie rozwiązanie karty muzycznej Asusa Xonar HDAV? (chociaż jeden użytkownik tego forum pisał, że nawet ona ma problemy) Odnośnie płynności obrazu i trybu 24p także czytałem, że procki Intela i3/i5 mają z tym problemy - czy AMD takich problemów nie mają?

Reasumując kompletnie nie wiem z jakich komponentów złożyć kompa do takiego przeznaczenia: procesor AMD czy Intela, jakie pamięci RAM, jaka grafika...

Zdaję sobie sprawę, że podobnych tematów odnośnie kompa do HD było już wiele, jednakże mimo to proszę o pomoc... zwłaszcza osób siedzących w temacie PC/PC do HD (Irek39, VAMET, PeterMac, Ghrom, SławekR, braavoo, apatch, Fantom...)

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez deniro24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie jesli chodzi o bitstream to roznie to bywa ale ja mimo wszystko polecam radeony (sam uzywam) bo mimo poczatkowych problemow z bitstreamem teraz wszystko mi dziala jak nalezy, takze nie jest to nie do przejscia. Jesli chodzi o 24p to ustawiam w Catalyst Contorl Center odswiezanie 24Hz i do tego uzywam jeszcze reclocka (mimo ze opcja korekcji predkosci nie jest zalecana przez autora reclocka przy bitstreamie, to ja zauwazylem ze przy dts hd wszystko dziala jak nalezy, natomiast przy true hd wylaczam ta opcje bo dzwiek przerywa co jakis czas). Jesli chodzi o pozostale komponenty to ja caly czas jestem przy CPU Intela C2D E7400, ramu mam 2GB, GPU to radeon 5770. Proc jest juz starszy ale najmniejszego problemu z wydajnoscia nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

przyszedł czas abym zmienił swojego wysłużonego 9 - cio letniego blaszaka i przesiadł się z formatu DVD na BD. Zastanawiałem się trochę nad odtwarzaczem sieciowym/multimedialnym, ale ostatecznie postanowiłem, że i tak wcześniej czy później muszę kupić nowego kompa. Ale przy tym - wbrew pozorom - zaczynają się niezłe problemy, wnioskując po lekturze postów na ten temat.

Komputer miałby służyć przede wszystkim do odtwarzania z HDD filmów Blu Ray (kopie 1:1) z nowymi formatami dźwięku HD (ampli dopiero w zakupie) oraz płynnością 24p. Rzadziej będę odtwarzał coś w MKV i zapuszczę jakąś grę.

Czytając forum zauważyłem, że co do bitstreamu dźwięku HD z kompa i 24p można się łatwo sparzyć odnośnie kompa. Czytałem, że nie do końca jasna jest sprawa z bitstreamem przez karty graficzne oparte na Radeonie czy nowych Nvidii (np. Gigabyte GTX 460) lub kombinacji płyty i procka Intela z zintegrowaną grafiką - czy jedynym pewnikiem jest drogie rozwiązanie karty muzycznej Asusa Xonar HDAV? (chociaż jeden użytkownik tego forum pisał, że nawet ona ma problemy) Odnośnie płynności obrazu i trybu 24p także czytałem, że procki Intela i3/i5 mają z tym problemy - czy AMD takich problemów nie mają?

Reasumując kompletnie nie wiem z jakich komponentów złożyć kompa do takiego przeznaczenia: procesor AMD czy Intela, jakie pamięci RAM, jaka grafika...

Zdaję sobie sprawę, że podobnych tematów odnośnie kompa do HD było już wiele, jednakże mimo to proszę o pomoc... zwłaszcza osób siedzących w temacie PC/PC do HD (Irek39, VAMET, PeterMac, Ghrom, SławekR, braavoo, apatch, Fantom...)

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Xonara sobie odpuść.Za te same pieniądze masz np.MSI GTX450 z rewelacyjnym , bezszelestnym chłodzeniem . Mam tą kartę - zastąpiła mi XONARA SLIM i wierz mi na słowo , 100% zadowolenia.Reszta sprzętu praktycznie dowolna , w/g własnych upodobań.Do odtwarzania BluRay z bitstreamem HD musisz mieć Windows 7 i na chwilę obecną "Corel WINDVD 2010 PRO".Arcsoft jeszcze nie wypuścił łatki a POWERDVD 10 z kartami NVIDII w trybie 24p zachowuje się dziwnie.Co jakiś czas jakby gubił klatki , obraz idzie skokami.Widziałem to na kilku różnych sprzętach i uważam , że jest to błąd CYBERLINKA.WinDVD i TMT3 odtwarzają w trybie 24p bezbłędnie.Oczywiście mowa cały czas o BluRay.Co do "mkv" i innych wynalazków się nie wypowiem , bo nie używam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek39 a co z darmowym MPC-HC? Jesli komus nie zalezy na menu to smialo moze go uzywac, tym bardziej ze deniro24 oglada kopie BD. Jesli chodzi o TMT3 to mi dziala bezproblemowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie jesli chodzi o bitstream to roznie to bywa ale ja mimo wszystko polecam radeony (sam uzywam) bo mimo poczatkowych problemow z bitstreamem teraz wszystko mi dziala jak nalezy, takze nie jest to nie do przejscia. Jesli chodzi o 24p to ustawiam w Catalyst Contorl Center odswiezanie 24Hz i do tego uzywam jeszcze reclocka (mimo ze opcja korekcji predkosci nie jest zalecana przez autora reclocka przy bitstreamie, to ja zauwazylem ze przy dts hd wszystko dziala jak nalezy, natomiast przy true hd wylaczam ta opcje bo dzwiek przerywa co jakis czas)...

Jakie miałeś problemy z bitstreamem? Po Twojej wypowiedzi na temat 24p jestem trochę przerażony tymi akrobacjami z reclockiem i innymi kodekami, playerami.

Xonara sobie odpuść.Za te same pieniądze masz np.MSI GTX450 z rewelacyjnym , bezszelestnym chłodzeniem . Mam tą kartę - zastąpiła mi XONARA SLIM i wierz mi na słowo , 100% zadowolenia.Reszta sprzętu praktycznie dowolna , w/g własnych upodobań.Do odtwarzania BluRay z bitstreamem HD musisz mieć Windows 7 i na chwilę obecną "Corel WINDVD 2010 PRO".Arcsoft jeszcze nie wypuścił łatki a POWERDVD 10 z kartami NVIDII w trybie 24p zachowuje się dziwnie.Co jakiś czas jakby gubił klatki , obraz idzie skokami.Widziałem to na kilku różnych sprzętach i uważam , że jest to błąd CYBERLINKA.WinDVD i TMT3 odtwarzają w trybie 24p bezbłędnie.Oczywiście mowa cały czas o BluRay.Co do "mkv" i innych wynalazków się nie wypowiem , bo nie używam.

Chodzi Ci o kartę MSI GTX460 czy MSI GTS450? Bo GTX450 chyba nie ma? Mówisz, że bez problemu przesyła bitstream przez HDMI to ampa? Nie obcina nic - amplituner dekoduje pełne DTS HD Master i Dolby TrueHD?

Co do Corel WINDVD 2010 PRO to odtwarza on film BD z HDD z katalogu BDMV? (a może z obrazu iso?)

Mam rozumieć, że TMT3 nie radzi sobie z bitstreamem dźwięku HD?

Irek39 tak z ciekawości jakiego masz procka?

makakam jeżeli chodzi Ci o menu w filmach BD (nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź) to zależy mi na odtwarzaniu ich (to będą kopie 1:1 BD).

Edytowane przez deniro24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz odpalać glównie BD-ISO i zalezy ci na HD audio, kup media player oparty na SoC sigmy - dobrze radzę

Wyjdzie ci o wiele taniej a efekt będzie lepszy niz wydanie wiekszych pieniedyz i uzeranie się pozniej z różnymi niekompatybilnościami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz temat dotyczacy moich problemow z bitstreamem ATI 5770 i bitstream

Jesli chodzi o kodeki/playery to moze zle sie wyrazilem bo uzywam tylko MPC-HC + ffdshow audio + reclock. I nie jest to wcale takie skomplikowane.

MPC-HC odtwarza kopie 1:1 tylko wlasnie tracisz mozliwosc przegladania menu. Po prostu wlaczasz film a sciezke audio lub napisy wybierasz juz w menu MPC-HC.

TMT3 radzi sobie z bitstreamem bezproblemowo.

Reasumujac, jesli tak jak napisales ma to byc PC to dalej obstaje przy uzyciu GPU ATI, jesli jednak zdecydujesz ze urzadzenie ma sluzyc tylko do ogladania filmow to popieram mobora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irek39 a co z darmowym MPC-HC? Jesli komus nie zalezy na menu to smialo moze go uzywac, tym bardziej ze deniro24 oglada kopie BD. Jesli chodzi o TMT3 to mi dziala bezproblemowo.

MPC HC:

przesyła bitstream ale nie chodzi tak dobrze jak TMT3 czy Corel - czasami szarpnie obrazem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie miałeś problemy z bitstreamem? Po Twojej wypowiedzi na temat 24p jestem trochę przerażony tymi akrobacjami z reclockiem i innymi kodekami, playerami.

Chodzi Ci o kartę MSI GTX460 czy MSI GTS450? Bo GTX450 chyba nie ma? Mówisz, że bez problemu przesyła bitstream przez HDMI to ampa? Nie obcina nic - amplituner dekoduje pełne DTS HD Master i Dolby TrueHD?

Co do Corel WINDVD 2010 PRO to odtwarza on film BD z HDD z katalogu BDMV? (a może z obrazu iso?)

Mam rozumieć, że TMT3 nie radzi sobie z bitstreamem dźwięku HD?

Irek39 tak z ciekawości jakiego masz procka?

makakam jeżeli chodzi Ci o menu w filmach BD (nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź) to zależy mi na odtwarzaniu ich (to będą kopie 1:1 BD).

Przepraszam , pisałem z pamięci i pomyliłem literki <_< .Dokładnie mam taką kartę:MSI GTS450 CYCLONE 1024MB DDR5 850/4000.Są na alledrogo.Tak z Corelem chodzi pięknie , nic nie obcina .Ampli wyświetla TrueHD , DTS HD MA w zależności jaką płytę wrzucisz.

Corel odtwarza tylko ISO , z katalogu nie.TMT 3 w/g tego co piszą na ich forum ma dostać wsparcie ... wkrótce.

Procka mam DualCore E5200.I tak nie ma w tym kompie co robić :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli chcesz odpalać glównie BD-ISO i zalezy ci na HD audio, kup media player oparty na SoC sigmy - dobrze radzę

Wyjdzie ci o wiele taniej a efekt będzie lepszy niz wydanie wiekszych pieniedyz i uzeranie się pozniej z różnymi niekompatybilnościami

Z tego co czytałem to playerów opartych na Sigmie jest już trochę na rynku. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Chociażby po lekturze tego forum wybór jest trudny - Popcorn a100/b110/a200/c200? Albo może któryś z HDI Dune? mobor masz jakiegoś faworyta?

Co do kompa to i tak muszę go w końcu zmienić, ale co raz bardziej spoglądam również w stronę playerów HD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim i nie tylko faworytem (a przy okazji ostatnim zakupem) jest HDI DUNE - ja kupiłem SMART D1

Nie ma obecnie nic lepszego. Ten odtwarzacz ma wszytsko - z 3D włącznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kogoś interesuje,to załączam porównanie kart graficznych pod kątem oglądania filmów.

Nie wiem jak to dokładnie było testowane,można to traktować jako ciekawostkę,albo wstępną decyzję.

test

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - za 400 pln. (odtwaracz dedykowany - np. Xtreamer ) pozbywacie się problemu .

Bez kombinowania , cichutko , niskie zużycie prądu , wysoki komfort ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc zdecydowałem, że kupię kompa nie tylko do filmów BD, a więc trochę mocniejszego niż zakładałem na początku. Waham się jeszcze co do wyboru niektórych podzespołów i w związku z tym proszę o pomoc - wszelkie sugestie mile widziane.

Oto mój wybór:

- Procesor (dwa czy cztery rdzenie?):

Intel Core i5-650 (3.2 GHz, 4 MB Cache, 2.5 GT/s)

lub

Intel Core i5-750 (2.66 GHz, 8 MB Cache, 2.5 GT/s)

lub

Intel Core i5 760 2,80 GHz BOX

- Płyta główna:

Gigabyte GA-P55A-UD3 P55 LGA1156

lub

Gigabyte GA-P55-USB3 P55 LGA1156

- Pamięć (z XMP czy bez):

Kingston HyperX Black DDR3 2X 2GB 1600MHz CL9

lub

Kingston HyperX DDR3 2X 2GB 1600MHz Intel XMP CL9 Core i5

- Karta graficzna:

GeForce with CUDA GTX 460 Gigabyte 1024MB/256bit DVI&HDMI (PCI-E) OC

- Dyski:

WD Caviar Green 2TB WD20EARS 64MB cache SATA-II

plus

Samsung SpinPoint F4EG 2 TB (SATA II, 32MB cache)

plus jakiś mały 250 - 500 GB na system

- Zasilacz:

OCZ StealthXStream 2 700W 80PLUS SLI ATX

Panowie - za 400 pln. (odtwaracz dedykowany - np. Xtreamer ) pozbywacie się problemu .

Bez kombinowania , cichutko , niskie zużycie prądu , wysoki komfort ......

BoDex czy Xtreamer odtwarza filmy BD z iso i ze struktury plików (BDMV) dokładnie jak z płyty, czyli z menu, z pełną nawigacją itp? Wątpię w to... ale mogę się mylić.

Zdecydowałbym się na jakiś odtwarzacz, gdyby spełniał moje wymagania:

1. Odtwarzanie BD zarówno iso i z katalogu BDMV, z menu i pełną nawigacją (czyli jak z płyty), 24p i dźwięk HD bitstream - z dysku zewnętrznego w NTFS.

2. Odtwarzanie DVD z iso i katalogu video_ts, z menu i pełną nawigacją (czyli jak z płyty) - z dysku zewnętrznego w NTFS i z pena.

3. Oczywiście pełna obsługa MKV i samych plików m2ts.

Więcej mi nie potrzeba... Żadnych bajerów w stylu radia itp... po prostu żeby bezbłędnie odtwarzał to co powyżej. Jest coś takiego?

moim i nie tylko faworytem (a przy okazji ostatnim zakupem) jest HDI DUNE - ja kupiłem SMART D1

Nie ma obecnie nic lepszego. Ten odtwarzacz ma wszytsko - z 3D włącznie

mobor czy Dune Smart D1 (lub może jakiś inny) spełnia moje powyższe wymagania?

Z góry dzięki za ewentualną pomoc.

Edytowane przez deniro24

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dune spełnia te wymagania w 100%

...i kosztuje ułamek kwoty która ci wyjdzie pecet a do tego tanszy w utrzymaniu (prąd)

Drozsze to od Xtreamera ale to jest mercedes wsrod odtwarzaczy NMT. Na dzien dzisiejszy - nie ma lepszego

Mam- polecam.

I nie to ze nie mam kompa - mam Vaio w pełni działajace jako odtwarzacz BD (passthru via HDMI) - nie użylem go ani razu. Nawet nie wiem jak dziala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

'skleciłem' PC w tym roku właśnie z zamiarem używania go do odtwarzania z HDD filmów :

- mobo integra

- proc Core2Duo E8200

i fajnie było przy materiale 720p i nawet 1080p + KMPlayer ...

jednak teraz sprawiłem sobie nowe świecidło led LCD.

nastawiłem się na m2ts + TMT3, no i zauważam, że występują przeskoki obrazu przy odtwarzaniu BDMV :(

dlatego postanowiłem sprawić sobie player'ka, bo dedykowany sprzęt zakładam, w kontekście potrzeb będzie strzałem w 10 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi