Skocz do zawartości
acerbe

Lepszy gotowy Dell czy składać samemu?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

piszę po raz pierwszy tutaj i od razu mam pytanie. Zastanawiam się nad sprawieniem sobie HTPC i znalazłem coś takiego:

http://www.ceneo.pl/8314175s

Jest to Dell Zino HD

Procesor: AMD Athlon Neo X2 6850e 1800 MHz

Pamięć RAM: 2GB

Dysk twardy: 1TB

Karta dźwiękowa Zintegrowana

Napędy wbudowane BD-ROM

Napęd optyczny Napęd Blu-ray Combo

Rodzaj obudowy Ultra Small Form Factor

Klawiatura Tak

Mysz Tak

Inne HDMI Pamięć DDR2, Bezprzewodowa karta sieciowa zgodna ze standardem IEEE 802.11n, Czytnik kart pamięci 4 w 1,

Kolor obudowy pomarańczowy

Kosztuje to niewiele ponad 2000 zł. Czy myślicie czy warto? Czy można złożyć coś porównywalnego samodzielnie za mniejszą kasę?

Jeśli tak, to ile by kosztowało złożenie HTPC do odtwarzania BluRaya, iplexa, przeglądania internetu. Fajnie, gdyby się dało grać, ale to pewnie już wyższa szkoła jazdy :)

Gdyby ktoś miał wolną chwilę, proszę o poradę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w zyciu bym sie za to nie brał

Dune lub Popcorn

2x taniej, swiety spokoj i wygoda...i mniej prądu źre

chyba ze masz na prawde...specyficzne potrzeby. Jesli sprzet głównie do filmow to jak wyzej

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli to filmów to tak jak wyżej napisał kolega, jeśli do grania to inna historia i inne forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że dla mnie wygodne jest to, że w zwykłym PC mam Windows 7. Czy w Dune czy Popcornie też? Czy mogę normalnie podpiąć klawiaturę i myszkę?

Sorry z agłupie pytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że my w dwójkę umiemy i chcemy używać :) Pytanie, czy jest możliwe złożenie samodzielne sprzętu zdolnego odtwarzac BD, chodzącego sprawnie pod Win7 i nie psującego się powiedzmy w cenie 1000 - 1500 zł. Jeśli nie, to lepiej w tym momencie kupić takiego della. Niestey Mac Mini jest za drogi :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że my w dwójkę umiemy i chcemy używać :) Pytanie, czy jest możliwe złożenie samodzielne sprzętu zdolnego odtwarzac BD, chodzącego sprawnie pod Win7 i nie psującego się powiedzmy w cenie 1000 - 1500 zł. Jeśli nie, to lepiej w tym momencie kupić takiego della. Niestey Mac Mini jest za drogi :/

Złożenie takiego sprzętu jest jak najbardziej możliwe.Sam używam HTPC jako głównego źródła.W międzyczasie "przerobiłem" wszystkie POPCORNy - wylądowały na Allegro.Problem jest z ceną - samo oprogramowanie Windows 7 + Arcsoft TMT 3/CorelWinDVD PRO10 to już ponad 600 zł.Nie napisałeś na czym chcesz oglądać.W ciemno trudno coś doradzić.Jeśli chcesz oglądać filmy na monitorze to każda współczesna platforma "da radę".Jeśli jednak w opcji znajdzie się TV/projektor , dźwięk HD to wybór bardzo się zawęża a koszty rosną.Wiem , że zaraz ktoś wyskoczy ,że Core I3 czy Radeon serii 5....Owszem.Tyle , że teoria a praktyka to dwie różne sprawy.Core I3 ma problemy z każdym materiałem innym niż 25/50 fps.Radeon tnie się przy ustawieniu 24p.Nvidia w najnowszych kartach obsługuje bitstream HD ale np. TMT 3 Arcsoftu jeszcze nie doczekał się aktualizacji.Mówimy tu o oglądaniu płyt BluRay a nie filmików divx czy mkv , więc wymagania dla sprzętu są wysokie.Nie powinien w niczym odstawać od tego co oferują odtwarzacze stacjonarne.Tak można pisać i pisać :).Odnośnie Della o którym wspominasz.Zamknięta platforma , bez żadnej możliwości ingerencji , rozbudowy , modernizacji.Jak dla mnie to nie jest rozwiązanie.To już zdecydowanie lepszy byłby Popcorn C200.

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja przesiadłem się z pieca na maka mini i jestem zadowolony PYM player radzi sobie świetnie, teraz czas na PS3 lub innego blu-raya by cieszyć się dźwiękiem HD. A wybrałem mini ze względu na: iLife, iWorka i kilkanaście innych ciekawych rozwiążań softowych. No i ciszę, spokój. Myślę, że tego 2,2 ghz poniżej dwójki się zakupi do tego jeszcze PS3 za tysiak i jest pięknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złożenie takiego sprzętu jest jak najbardziej możliwe.Sam używam HTPC jako głównego źródła.W międzyczasie "przerobiłem" wszystkie POPCORNy - wylądowały na Allegro.Problem jest z ceną - samo oprogramowanie Windows 7 + Arcsoft TMT 3/CorelWinDVD PRO10 to już ponad 600 zł.Nie napisałeś na czym chcesz oglądać.W ciemno trudno coś doradzić.Jeśli chcesz oglądać filmy na monitorze to każda współczesna platforma "da radę".Jeśli jednak w opcji znajdzie się TV/projektor , dźwięk HD to wybór bardzo się zawęża a koszty rosną.Wiem , że zaraz ktoś wyskoczy ,że Core I3 czy Radeon serii 5....Owszem.Tyle , że teoria a praktyka to dwie różne sprawy.Core I3 ma problemy z każdym materiałem innym niż 25/50 fps.Radeon tnie się przy ustawieniu 24p.Nvidia w najnowszych kartach obsługuje bitstream HD ale np. TMT 3 Arcsoftu jeszcze nie doczekał się aktualizacji.Mówimy tu o oglądaniu płyt BluRay a nie filmików divx czy mkv , więc wymagania dla sprzętu są wysokie.Nie powinien w niczym odstawać od tego co oferują odtwarzacze stacjonarne.Tak można pisać i pisać :).Odnośnie Della o którym wspominasz.Zamknięta platforma , bez żadnej możliwości ingerencji , rozbudowy , modernizacji.Jak dla mnie to nie jest rozwiązanie.To już zdecydowanie lepszy byłby Popcorn C200.

Ma być dokładnie tak jak mówisz. Czyli:

- Blu Ray który działa jak w PS3 albo stacjonarce na TV 32" lub projektorze

- Dźwięk HD - na razie mam dobrej klady stereo i w ciągu roku dwóch nie zamierzam zmieniać. Jednak docelowo ma być 5.1. Pytanie, czy inwestować w sprzęt w komputerze, skoro generalnie dekodery HD są w każdym średnim ampli w tej chwili.

- Oprogramowanie - co do Win7 to jakieś mam, które leży i nie jest używane, natomiast jeśli chodzi o software do odtwarzania, to może do napędu dodają coś sensownego?

Jednak podstawowym wymaganiem jest to, że ma to wszystko być raz złożone działać przez 2 - 4 lata i nie sprawiać żadnego problemu. Stad też myślałem też o fabrycznie złożonych systemach, bo nie mam czasu niestety, ani wiedzy wystarczającej do bawienia się rozbudową, komponentami i tak dalej w przyszłości. Fakt, że systemy mini bez możliwości rozbudowy są droższe per saldo, bo za 2-3 lata będzie trzeba je wymienić, system samodzielnie skłądany można po prostu porawić.

Znalazłem jednak dwa komputery typu mini, jako że wyleciałem trochę ostatnimi czasy z gry to ciężko mi ocenić co jest najlepsze i co ma najlepszy stosunek ceny do jakości. Pomożecie? :)

http://allegro.pl/mikro-zotac-zbox-blu-ray-dvd-rw-hd-id33-ion2-wwa-i1275340121.html

http://allegro.pl/asrock-nettop-core-100ht-bd-i3-4gb-500gb-bd-wifi-i1275982408.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak szukałem nettopa dla siebie, natknąłem się na coś takiego z wbudowanym BR. 1600 zeta, tyle że to jest barebone, trzeba dołożyć RAM i HDD, tudzież SSD.

Taniej jest kupić na amazonie barebone i u nas dołożyć komponenty. Z graniem może być gorzej, no ale to zintegrowane rozwiązanie.

Tu masz bardziej przejrzystą specyfikację.

Jak ma być HTPC do grania, to musiałbyś sam pokombinować, poszukać jakiejś mocniejszej karty niskoprofilowej, ale to już obudowa będzie ciut większa, bo i zasilacz trochę mocniejszy, i sama karta musi wejść ... Ja z podobnym przeznaczeniem składałem mój HTPC z podpisu, ale on jest w dużej obudowie ATX desktop, poza tym przez 2 lata grałem raptem kilka razy na nim, więc zamieniam coś mniejszego. Do grania mam innego kompa.

P.S. Heh, wysłaliśmy posty w tym samym czasie ;-)

Widzę, że ten ZBOX mniej więcej w tej samej cenie jest u nas, to na auckji to też jest barebone. Jeszcze tydzień temu na allegro ich nie było, bo szukałem dla siebie :)

Edytowane przez Kidzi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi jak radzi sobie z BD czy sprzęt daje radę? W ogóle to wygląda trochę jak laptop bez wyświetlacza :P

Edytowane przez acerbe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--sakowany - umknely mi posty powyzej ;-)

Edytowane przez obcypl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi jak radzi sobie z BD czy sprzęt daje radę? W ogóle to wygląda trochę jak laptop bez wyświetlacza :P

Nie wiem jak ta wersja z BR, bo ja dla siebie zamówiłem HD-ID11, do tego dysk SSD 32GB i 2GB RAM. Do tego co oglądam na codzień nie potrzebny mi na razie BR, może za rok :D jak stanieją.

Ale co do wydajności - mamy procek 2-rdzeniowy 1,8 GHz, ION2 ma w sobie zdaje się GF320 (akceleracje itd.), do tego w komplecie 'PowerDVD w/Blu-ray playback ' - chyba by nie sprzedawali platformy, która sobie nie radzi ....

Edytowane przez Kidzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi