Skocz do zawartości
siwyyy77

A-200 (C-200) w sieci...

Rekomendowane odpowiedzi

Mam podpięty kabelkiem, komputer jak i popcorn do routera (w zasadzie modem UPC)

Popcorna (dysk) widzę bez problemu na kompie i mam go zampowany jako dodatkowy dysk.

W drugą strone nie do końca mi wychodzi, jak zrobić bym na popcornie widział dokładnie wszystkie dyski i partycje umieszczone na kompie i mógł z nich czytać fotki, muze i filmy...

Próbowałem z PS3 media serwer, i o ile na playstation wszystko idzie OK to na popcornie widzi całą strukture wszystkie katalogi ale jak już klikam we własciwy plik (mp3, avi itp) to mam monit could not play.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego systemu operacyjnego w komputerze używasz?

Jeśli próbujesz uzyskać dostęp do zasobów komputera przez UPnP w popcornie a nie przez Sambę to nic nie odtworzysz.

Musisz mieć odpowiednio udostępnione pliki i foldery na kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

System to Windows 7

Foldery, partycje udostępniam, ale nie do końca jestem pewien czy dobrze.

No i nie bardzo wiem co wpisywać w popcornie, czy sam powinien wykryć udostępnione elementy

Popcorn to model A200 z FW od C200, więc menu jak w C200, wszystkie aplikacje NMT włączone.

Edytowane przez siwyyy77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Podepnę się po temat. Od wczoraj posiadam Popcorna A200 i nie potrafię poprawnie skonfigurować sieci pomiędzy nim i Windows 7. W sieci jest jeszcze drugi komputer w Windowsem XP. Wszystkie 3 urządzenia są podpięte pod router.

Popcorn poprawnie widzi dysk XP i udostępnione foldery, natomiast za żadne skarby nie chce zobaczyć dysku Windowsa 7. Windows 7 natomiast widzi wbudowany dysk popcorna, może z niego odczytywać i nagrywać.

Próbowałem ustawień z linka powyżej, ale nic to nie dało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo Wingroza to zgroza

Moim zdaniem powinno byc tak ze kupujac Windowsa do DOMU (edycje Home itp) powinno tam wogóle nie byc zadnych cholernych zabezpieczen i firewalli na kartach sieciowych itp bzdur

Obsługa prosta jak budowa cepa. Włącz- wyłącz. I tyle.

Ew zabezpieczaniem powinien zajmować się wyłacznie program antywirusowy.

Tony blokad, opcji konfuguracyjnych i zabezpieczen powinny byc natomiast w wersjach businesowych OS'ów - taka jest ich idea zresztą

Mam u siebie podobna sytuację. A200 widzi przydziały na XP ale w drugą stronę to już nie działa - XP nie widzi kukurydzy w otoczeniu

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo Wingroza to zgroza

Bardzo delikatnie napisane, ja używam inne słowa, za które mógłbym dostać nagrody od Admina

Witam.

Podepnę się po temat. Od wczoraj posiadam Popcorna A200 i nie potrafię poprawnie skonfigurować sieci pomiędzy nim i Windows 7. W sieci jest jeszcze drugi komputer w Windowsem XP. Wszystkie 3 urządzenia są podpięte pod router.

Popcorn poprawnie widzi dysk XP i udostępnione foldery, natomiast za żadne skarby nie chce zobaczyć dysku Windowsa 7. Windows 7 natomiast widzi wbudowany dysk popcorna, może z niego odczytywać i nagrywać.

Próbowałem ustawień z linka powyżej, ale nic to nie dało.

Po pierwsze nie wiem czy wiecie ale jesteście (jesteśmy) gośćmi we własnym Windows-e i najlepiej zaraz po instalacji Visty czy 7 odblokować, przejść w tryb Administratora i jako Administrator zostać. A wszystkich gości po prostu usunąć. Potem zaczyna się zabawa w wyłączanie wszystkiego co Windowsowskie (np UAC) i udostępnianie wszystkiego wszystkim. Napisałem ogólnie bo już zaczynam się wk...ć jak pomyślę że Microsoft wie lepiej niż ja co chcę mieć w komputerze i jak ma być skonfigurowany. I nie jestem informatykiem a zwykłym użytkownikiem.

Na Viscie dysk z C200 już jest i działa normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam u siebie podobna sytuację. A200 widzi przydziały na XP ale w drugą stronę to już nie działa - XP nie widzi kukurydzy w otoczeniu

U mnie na XP jest OK. Tylko, że XP szykuje do wywalenia i chcę zostać tylko przy Win 7, a tutaj A200 nie widzi mi windowsa. W drugą stronę jest OK i mogę z poziomu windowsa wrzucić pliki na dysk A200, ale nie mogę odtworzyć nic przez sieć.

EDIT:

Właśnie sobie poradziłem.

A co do tych zabezpieczeń Visty i 7 jak np. UAC, to nie jest to takie bezsensowne. Ma to na celu ochronę przed np. instalowaniem przez kogoś niepowołanego z sieci niepożądanego oprogramowania. Dlatego system się pyta czy zainstalować program. W linuksie jest podobnie. Nie pracuje się na koncie administratora tylko użytkownika i żeby coś zainstalować trzeba podać hasło administratora.

Całkowite wyłączenie UAC nie skutkuje, że jesteśmy pozbawieni tej ochrony i można zainstalować wtedy różne wirusy i robaki.

Edytowane przez grzesiek811

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do tych zabezpieczeń Visty i 7 jak np. UAC, to nie jest to takie bezsensowne. Ma to na celu ochronę przed np. instalowaniem przez kogoś niepowołanego z sieci niepożądanego oprogramowania. Dlatego system się pyta czy zainstalować program. W linuksie jest podobnie. Nie pracuje się na koncie administratora tylko użytkownika i żeby coś zainstalować trzeba podać hasło administratora.

Całkowite wyłączenie UAC nie skutkuje, że jesteśmy pozbawieni tej ochrony i można zainstalować wtedy różne wirusy i robaki.

Oczywiście przy wyłączonym UAC mam zainstalowane inne zabezpieczenia, bo w tych czasach serfowanie po internecie bez zabezpieczeń to zbyt duże ryzyko. Z zabezpieczeniami UAC hakerzy już chyba dają sobie radę i czy to UAC jest sensowne? To kolejny temat rzeka a to nie miejsce na to.

A jako użytkownik mamy spore ograniczenia i dodatkowe wyskakujące "cudowne" okienka z pytaniami. A jako administrator nie mam żadnych ograniczeń (prawie) i święty spokój. Ale oczywiście to wszystko na własną odpowiedzialność. Jedni wolą córkę a drudzy teściową a ja wolę jako administrator i miłe proste bez stresowe korzystanie z Windows-a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi