Skocz do zawartości
grzesiek811

Asus Xonar HDAV vs Nvidia GTX 460

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Do odtwarzania materiałów HD używam komputera. Jest to Quad Q9300 z kartą graficzną GeForce 9800GTX+, dźwięk zintegrowany. Całość podpięta do amplitunera Onkyo TX-Sr 607.

Niestety taki komputer nie jest w stanie wysłać do amplitunera formatów HD audio w postaci bitstream. Chciałbym w niedalekiej przyszłości rozbudować sprzęt o możliwość wysłania upragnionego DTS HD MA i Dolby True HD. Zastanawiam się co by było najlepsze. Mam 2 pomysły:

1. Wymiana karty graficznej na taka z obsługą DTS HD MA bitstream. Myślałem tutaj o GTX460, który ma taka możliwość. Radeon HD5770 jest cenowo nieopłacalny w stosunku do tego GeForca, a HD5850 jest zbyt drogi. GTX 460 w wersji 768MB można wyrwać w cenie do 650zł, a moja mogłaby pójść na allegro za 300zł.

2. Asus Xonar HDAV Deluxe lub Auzentech HomeTheater HD. Najtaniej Xonara HDAV w wersji deluxe znalazłem za 750zł. Czy jest to gra warta świeczki. Do komputera mam podpięte głośniki Creative T6100, więc ta karta będzie dla nich zbyt dobra. Czy do wysłania DTS HD MA warto dopłacić do tego Xonara, czy GTX 460 zrobi to tak samo? W końcu to sygnał cyfrowy po HDMI, więc chyba dużej różnicy nie będzie. Choć przyznam, że ten Xonar wygląda apetycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xonar jest zupełnie nieopłacalny.Kosztuje tyle jeśli nie więcej co niezła karta grafiki.GTX460 wypuszcza bitstream na chwilę obecną tylko przez WINDVD 10 i ffdshow.

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Witam. Do odtwarzania materiałów HD używam komputera. Jest to Quad Q9300 z kartą graficzną GeForce 9800GTX+, dźwięk zintegrowany. Całość podpięta do amplitunera Onkyo TX-Sr 607.

Niestety taki komputer nie jest w stanie wysłać do amplitunera formatów HD audio w postaci bitstream. Chciałbym w niedalekiej przyszłości rozbudować sprzęt o możliwość wysłania upragnionego DTS HD MA i Dolby True HD. Zastanawiam się co by było najlepsze. Mam 2 pomysły:

1. Wymiana karty graficznej na taka z obsługą DTS HD MA bitstream. Myślałem tutaj o GTX460, który ma taka możliwość. Radeon HD5770 jest cenowo nieopłacalny w stosunku do tego GeForca, a HD5850 jest zbyt drogi. GTX 460 w wersji 768MB można wyrwać w cenie do 650zł, a moja mogłaby pójść na allegro za 300zł.

2. Asus Xonar HDAV Deluxe lub Auzentech HomeTheater HD. Najtaniej Xonara HDAV w wersji deluxe znalazłem za 750zł. Czy jest to gra warta świeczki. Do komputera mam podpięte głośniki Creative T6100, więc ta karta będzie dla nich zbyt dobra. Czy do wysłania DTS HD MA warto dopłacić do tego Xonara, czy GTX 460 zrobi to tak samo? W końcu to sygnał cyfrowy po HDMI, więc chyba dużej różnicy nie będzie. Choć przyznam, że ten Xonar wygląda apetycznie.

Każdy procesor Intel Clarkdale posiada zintegrowaną kartę w samym procesorze ;) ...i3 5X0, i5 6X0, 6X1 + płyta główna H55, H57.

Procesor kupisz a 400 zł, i3 530 w zupełności Ci wystarczy, płyta też około 300-400 zł. Spokojnie za 1200 zł złożysz komputer do HD audio i video.

Przeczytaj sobie recenzje o tym procesorze pod kątem HD audio.

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja nie chcę składac drugiego kompa. Q9300 mi wystarczy. i3 530 ma 2 fizyczne rdzenie, a mój 4. Poza tym nowa płyta i ramy. To raczej dziękuję. Zdecydowanie wolę wymienić grafikę.

A jak się sprawuje GTX460 z Total Media Theate 3? Czy działa to tam? Czy pozostaja radeony?

A czy WinDVD odtwarza blu-ray z dysku lub ISO? Bo o kiedyś próbowałem i chyba działało tylko z płyty? Jak to jest? Ostatnio miałem wszystko w MKV i nie próbowałem.

Bo TMT na pewno łyka z dysku, tylko smutne, że nie działa z GTX460.

Edytowane przez grzesiek811

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale ja nie chcę składac drugiego kompa. Q9300 mi wystarczy. i3 530 ma 2 fizyczne rdzenie, a mój 4. Poza tym nowa płyta i ramy. To raczej dziękuję. Zdecydowanie wolę wymienić grafikę.

A jak się sprawuje GTX460 z Total Media Theate 3? Czy działa to tam? Czy pozostaja radeony?

A czy WinDVD odtwarza blu-ray z dysku lub ISO? Bo o kiedyś próbowałem i chyba działało tylko z płyty? Jak to jest? Ostatnio miałem wszystko w MKV i nie próbowałem.

Bo TMT na pewno łyka z dysku, tylko smutne, że nie działa z GTX460.

WinDVD odtwarza ISO. TMT 3 póki co wyśle przez HDMI "tylko" PCM .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam uprzejmie

Każdy procesor Intel Clarkdale posiada zintegrowaną kartę w samym procesorze :rolleyes: ...i3 5X0, i5 6X0, 6X1 + płyta główna H55, H57.

Procesor kupisz a 400 zł, i3 530 w zupełności Ci wystarczy, płyta też około 300-400 zł. Spokojnie za 1200 zł złożysz komputer do HD audio i video.

Przeczytaj sobie recenzje o tym procesorze pod kątem HD audio.

Pozdrawiam serdecznie.

Z poważaniem

Tak , to prawda, co piszesz.Prawdą jest też , że do tej pory Intel nie napisał sterowników tak jak należy , czego efektem jest brak prawidłowej obsługi trybu 24p i 60p.

Nie wyobrażam sobie oglądania filmów z szarpaniem obrazu i gubieniem co jakiś czas klatki.

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli WinDVD łyka ISO, to fajnie.

Czyli spółka GTX460 + WinDVD poradzą sobie w zupełności z filmami blu-ray. Można śmiało brać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Irek39, dlaczego "tylko" PCM?

http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=17669&st=20

U mnie od dobrze ponad roku hula aż miło, a panas BD80 stoi bezużyteczny. Może z 30 filmów z niego obejrzałem... i zdaje się, że w sypialni skończy.

Nie doczytałeś :rolleyes: . Chodzi o kartę NVIDIA GTX 460. Z niej jeszcze bitstream HD nie działa - tylko PCM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi