Skocz do zawartości
marcepanralfa

HTPC-problem z xbmc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na wstępie podaje parametry mojego htpc

system Windows MX8

procek Amd sempron 140 2.7 ghz

płyta Asus M4a77td pro

hdd segate 320 gb

Ram 2 Gb DDR3 110mhz

zasiłka 300wat silent

karta geforce gt 220 1GB ddr2 z wyjscie hdmi wersja odchudzona (niepamiętam modelu)

Problem jest taki że przy otdwarzaniu filmów HD 1080i w XBMC(9.11) zacina i to ostro czasem jak zamienię dzwięk z cyfrowego na analogowy jest troszkę lepiej ale i tak zacina.Mam zainstalowany system windows Mx 8 dlatego że jest bardzo odchudzony zajmuje niewiele pamięci i nie obciąża procka niepotrzebnymi zadaniami.

Pytanko jest takie czy nie pomyliłem się jeżeli chodzi o system? czy nie powinienem zainstalować Win 7 lub Vistę? bo jednak one wspierają programowo jeżeli chodzi o odtwarzanie filmów HD.Lecz przy takiej konfiguracji jaką posiada moje HTPC moim zdaniem powinno pociągnąć 1080i HD ale z kolei nie wiem czy jak nie zainstaluję Win 7 to czy nie będzie gorzej bo jednak siódemka zżera troszkę czy może jednak powinienem coś wymienić w systemie mam jeszcze w zanadrzu kartę Ati HD 3450 i athlona amd x2 w razie jakbym musiał coś zamienić.Czy może w jakiś sposób można skonfigurować optymalnie xbmc ? sam nie wiem jestem początkującym jeżeli chodzi o te sprawy także proszę o rady

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używasz gdzies w tym xbmc dxva? poszukaj i włącz

swoją drogą nie korzystam z wynalazków typu win mx...komputer spokojnie powinien dać radę z bebechami - może ten procek - to jeden rdzeń?

próbowałeś go odblokować?

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/AMD_Se...a_X2-22759.html

:)

możesz wtedy obnizyc zegar do 2GHz i powinien śmigac elegancko

Edytowane przez pkomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź pkomp raczej masz rację nie powinienem wgrywać wynalazków typu Win MX przeinstaluję na Win 7 też myślę że powinno pociągnąć.Jeżeli chodzi o ten procek to nigdy nie sądziłem że Sempron ma ukryty rdzeń,sam osobiście mam w swoim PC Phenom-a II x3 z odblokowanym 4-tym rdzeniem i podkręconym do 3.2 ghz, także zaraz biorę się do sprawdzenia tego.

A co do DXVA to sorki ale niemam pojęcia co to jest i gzdie mógłbym to włączyć w XBMC jakby ktoś mógł pomóc mi jak kto zrobić byłbym bardzo wdzięczny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie z XBMC są problemy jeśli nie posiadasz DXVA. Ja mam i3 ze zintegrowaną grafiką - pod XP nie ma DXVA (wymagana jest chyba wersja 2). Rozwiązaniem jest zastosowanie wersji XBMC z DX (są gdzieś takie kompilacje). Ten XBMC wykorzystuje innego playera. Dla poprawnego dekodowania zainstalowałem jeszcze ffdshow - wspaniałe narzędzie, które materiał h264 dekoduje na wszystkich dostępnych rdzeniach! Miałem jednak problemy z nieznanymi mi zakłóceniami. Ostatecznie do odtwarzania wykorzystuję standardowego Media Playera (oczywiście z ffdshow) i wszystko działa wspaniale nawet przy wysokim bitrate - choć jest to raczej zasługa ffdshow. Zrobiłem własny program, na którym osadziłem playera - teraz mogę nim dowolnie sterować przez pilota.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra już wiem - wersja oficjalna stabilna nie wspiera wogóle dxva - będzie się cięło - odpaliłem u mnie na E8200 wykręconym na 3.2GHz i HD4850 i mysz ostro zamuliła - wgraj betę 1 xbmc dopiero ona wspiera DXVA a obciążenie procesora spadnie drastycznie :)

ps.też wolę standardowego windows media playera tylko cholera nie moge się doczekać wersji 12 pod vistę a chciałbym móc nieco bardziej popersonalizować choćby bibliotekę mediów

Edytowane przez pkomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi