Skocz do zawartości
tomiki

HTPC-problem z grafiką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja konfiguracja,

Płyta Intel DH57JG,

Procek i3

2 GB Ram DDR 3

Dysk WD 500 GB

Karta dvb TBS 6980 Dual DVB-S2 PCI-E

Mam problem z wyświetlanym obrazem z tunera dvb. Szczególnie jeżeli chodzi o kanały HD.

Program DVBViewer (orginał) + kodeki cyberlinka i coreavc.

Dla porównania mam Dreamboxa 800HD i na nim obraz jest dużo lepszy niż na moim HTPC. Miało być zupełnie odwrotnie stąd pomysł na HTPC a nie tradycyjny odbiornik satelitarny.

Ale do rzeczy . Podczas oglądania na obrazie pojawiają się cienkie poprzeczne paski(wygląda to ,tak jakby na sekundę lub krócej ktoś przecinał obraz żyletką), czasem obraz nie "idzie" płynnie jakby zwalniał. Na Discovery HD czasem pojawiają się malutkie artefakty (jak na divix) obraz bardziej przypomina SD niż HD. Na kanałach SD również nie wygląda to rewelacyjnie.

Dla porównania zapuściłem kilka różnych filmików z youtube w jakości HD i obraz żyleta. Żadnych cięć ,zwolnień ,artefaktów czy smużeń.

Dla porównania również, postawiłem HTPC na Windows 7 i Windows XP Media Center w obu wypadkach efekt ten sam.

Jeżeli chodzi o DVBViewra przećwiczyłem chyba wszystkie możliwe ustawienia jeżeli chodzi o render i kodeki (Cyberlink ,Coreavc )

Zainstalowałem również najnowsze sterowniki ze strony intela.

Wiem ,że jest sporo użytkowników tej płyty i tegoż procka i chwalą sobie jakość obrazu. Więc tu prośba o podpowiedz ...gdzie popełniam błąd????

Wykluczam raczej że jest to wina sprzętu ponieważ ,pliki wysokiej rozdzielczości z innego źródła niż tuner wyglądają naprawdę dobrze. Nie mam zastrzeżeń do obrazu.

Edytowane przez tomiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź czy ten superaśny chip graficzny w corei3 potrafi usunąć przeplot ze źródła 1080i (mpeg2)

Jak nie to ffdshow + deinterlacing (np yadif lub cubic).

Edytowane przez sirdaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej, masz dziś farta, zrobiłem już to za Ciebie..

http://www.missingremote.com/index.php?opt...mp;limitstart=1

Z tegio linku wynika że Core i3 potrafi ale w wersji 5x0. A jaki Ty masz dokładnie model procesora?

Eh seria 3xo jest dla notebooków. Więc zapewne masz serie 5xo więc powinno działać usuwanie przeplotu na GPU. Jeśli sobie z tym nie poradzisz, użyj ffdshow jak napisałem wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3 CPU 540 3.07 GHz 3066MHz

mógłbyś rozwinąć ten temat : "Jak nie to ffdshow + deinterlacing (np yadif lub cubic). "

Jak i gdzie mam to ustawić ??? Wiem co to ffdshow ale niebardzo wiem o co chodzi z całą resztą?

Edytowane przez tomiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mógłbym mieć do Ciebie prośbę? Bo mnie to ciekawi.

Ściągnij dxva checker rozpakuj i uruchom. Być może bedziesz musiał zainstalować Net 2.0 i vs2008 sp (linki na tej stronce). Pokaż mi co jest na zakłądce Processor Device - chodzi mi o tę górną część. Tak jak tu tylko cała górną częśc żeby była widoczna.

Wejdź w opcje ffdshow>>codecs ustaw h264 i mpeg2 na libavcodec. Potem przy odtwarzaniu, jak pojawi ci sie ikonka ffdshow w zasobniku, kliknij prawym i zaznacz deinterlacing (usuwanie przeplotu). W opcjach oczywiście możesz wybrać rodzaj jego usuwania. Oczywiście ja ciągle zakłądam że problem w przeplocie właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dziękuje za odpowiedz,

postaram się to zrobić jutro ,dziś jestem poza domem. (zrobię edit)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi