Skocz do zawartości
darekrocznik71

HDMI, Component, scart itd w n-box a HDTV

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie.

[quote name='DaN' post='17341' date='24.10.2006, 23:11 ']Czyli jakość kabla HDMI/DVI ma jedynie wpływ na odległość na jaką możemy przesłać dany sygnał? Nie mogą natomiast powstać efekty znane z transmisji analogowej, np. przebarwienia całego obrazu?[/quote]
Zgadza się. Nie oznacza to, że nie ma w ogóle wpływu na całośc obrazu. Treść się zmienia, ale są to równomiernie rozproszone, losowe zmiany i mogą powodować np. zmniejszenie ilości szczegółów mimo pozornego zachowania szerokości pasma, rozproszone przekłamania rzutujące na obraz jako całość. W skrajnych przypadkach pojawią się chwilowe, lokalne (miejscowe, na małej powierzchni) "pikselozy" (raczej trudno zauważalne). Typowych szumów znanych z analoga oczywiście nie będzie.
Nie ma tutaj pełnej analogii do komputerów czy sieci komputerowych. Tam o brak błędów dbają dodatkowo algorytmy wyższych warstw. Coś można zgubić, coś kilka razy powtórzyć. W TV mechanizmy te stosuje się ale w bardzo ograniczonym zakresie. To jest przekaz w czasie rzeczywistym.
Przepraszam, że się wymądrzam od poczatku, ale to są podstawy transmisji cyfrowej. Sam siedzę w tym zawodowo, ale w transmisji dźwięku i danych. Nie uważam się za znawce tematu. Wypadłem nieco z zagadnień stricte HDTV i musze przyznać, że wiele się z tego forum dowiedziałem. 10 lat zrobiło spory postęp. Kiedy ostatnio interesowałem się rozwiązaniami TV, szczytem HDTV były odmiany D-MAC ;-) nPlatforma zmusiła mnie do ponownego zainteresowania...
Pozdrawiam.

Sebastian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem zielony jezeli chodzi o rodzaje kabli i kabelkow. Mam TV Philips 9520 z nastepujacymi wejsciami

Złącze Ext 1 Scart: Wejście i wyjście CVBS, RGB
Złącze Ext 2 Scart: Wejście i wyjście CVBS, Wejście S-video

Prosze mi powiedziec czym sie roznia te dwa wyjscia (tak samo wygladaja) i czy to oznacza, ze moj TV nie obsluguje component? Jakiego kabla uzyc, zeby jakosc byla jak najlepsza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Scart (euro) pelny 21 pinow do gniazda Ext1 - RGB. Najlepiej jakis firmowy np. tech+link, bandridge, profigold, thomson.
Pzdr. Edytowane przez aro_77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Myślę, że kolega Joki wyjaśnił wątpliwości wszystkich, a jeżeli chodzi o ceny to sądzę że oferty kabli za 300 zł to za dużo, nawet jakby były z platyny, wysadzane brylantami i gratis dodawali ekspres do kawy. Techniczne parametry tych kabli mają się nijak do ich ceny. Edytowane przez jacek1969r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wytłumaczcie mi dlaczego moja plazma od Panasonica, która nigdzie nie posiada znaczka HDReady pokazuje obraz z nBoxa ustawionego przez RES na 1080 po podłaczeniu kablami composite ?
Czy sygnał composite zawiera 1080 linii, a mój TV potrafi je mimo to pokazać, choć jego natywna rozdzielczość jest standardowa ? Przy okazji ostrość obrazu na Discovery HD jest widocznie lepsza niż na TVN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='brunek' post='20086' date='05.11.2006, 01:34 ']
czy rgb to to samo co component?
[/quote]

RGB to calkowicie inny rodzaj transmisjii obrazu co do Component
pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam Jokiego to chce mi się śmiac :) , sorry ale to co Ty piszesz to może miec znaczenie dla kabla 100m, 1000m, albo 1000km... ale nie dla 1-1.5m. Poprostu, wystarczy PRAWIDŁOWO wykonany kabel, nawet ten najtańszy.
Joki, odpowiedz z ręką na sercu ;) czy dałbyś za kabel HDMI 300zł, który można kupic też za np 30zł (oczywiście prawidłowo wykonany)?
Ktoś na tym forum podał fajny link o "kabelkach".... :)

Edytowane przez k@li111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='k@li111' post='20504' date='06.11.2006, 16:39 ']
...
Joki, odpowiedz z ręką na sercu ;) czy dałbyś za kabel HDMI 300zł, który można kupic też za np 30zł (oczywiście prawidłowo wykonany)?
...
[/quote]
Oczywiście, że nie. Zrobiłbym sam. Żaden kupiony kabel nie będzie lepszy niż wykonany samodzielnie przez kogoś kto zna się na rzeczy.
BTW: ja nie pisałem nigdzie o długościach kabli. ;-)
Skoro jednak nie wierzysz, że odbicia powstają także w 1, 1,5 a nawet 30cm. to ja na to nic nie poradzę. To nie jest kwestia wiary tylko wiedzy.

Sebastian

Edytowane przez Joki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak, tak, niedługo będziemy SWRką wymierzać "długość" kabli AV, ech.....<- to o odbiciach. Edytowane przez k@li111

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='k@li111' post='20856' date='07.11.2006, 20:58 ']
Tak, tak, niedługo będziemy SWRką wymierzać "długość" kabli AV, ech.....<- to o odbiciach.
[/quote]
Niestety nie będziemy. Tutaj reflektometr jest bezużyteczny.
Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='k@li111' post='20504' date='06.11.2006, 14:39 ']
Jak czytam Jokiego to chce mi się śmiac :D , sorry ale to co Ty piszesz to może miec znaczenie dla kabla 100m, 1000m, albo 1000km... ale nie dla 1-1.5m. Poprostu, wystarczy PRAWIDŁOWO wykonany kabel, nawet ten najtańszy.
Joki, odpowiedz z ręką na sercu :o czy dałbyś za kabel HDMI 300zł, który można kupic też za np 30zł (oczywiście prawidłowo wykonany)?
Ktoś na tym forum podał fajny link o "kabelkach".... :lol:
[/quote]

Co to znaczy prawidłowo wykonany , to tylko demagogia.
Jeżeli powiesz ,że jest wykonany wg. określonej normy jakościowej to OK.
Ale nie chrzan ogólników subiektywnych.
Na tym i sąsiednim forum widzę fachowców od kabli i nikt mi nie wmówi , że polutujesz sobie HDMI ze sznura od żelazka bo efekt będzie taki sam jak z kabla HDMI za 30zł.
Jnny fachura udawadnia ,że obraz na TV z DVD za 300zł nie będzie gorszy od tego za 3000zł bo to przecie cyfra bit 1 i bit zero po kolei. No z takimi opiniami to sie bujajcie.
Ja rozumiem problem kasy i to jest problem a nie udowadnianie ,że garbaty musi mieć i dzieci garbate.
Potem taki otumaniony gościu z forum gdy ma problemy techniczne bo mu ucieka dźwięk po HDMI albo stopuje obraz i pikseloza to zaczyna głupieć może to kabel? albo ustawienia anteny i nie śpi.

Jak ktoś nie widzi różnic to pozostaje tylko okulista.
pozdrowienia
leszek2006

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prosze pomozcie mi w wyborze kabla. Mam w TV wejscia
Złącze Ext 1 Scart: Wejście i wyjście CVBS, RGB
Złącze Ext 2 Scart: Wejście i wyjście CVBS, Wejście S-video

jakiego KONKRETNIE typu (i marki) kabla uzyc, zeby podpiac n'ke i uzyskac najlepsza jakosc obrazu?

Moze taki?
[url="http://allegro.pl/item140589676_kab_euro_euro_scart_prolink_exclusive_1_8m_072.html"]http://allegro.pl/item140589676_kab_euro_e...e_1_8m_072.html[/url]

a moze taki?
[url="http://allegro.pl/item141028880_euro_component_yuv_rgb_najwyzsza_jakosc.html"]http://allegro.pl/item141028880_euro_compo...sza_jakosc.html[/url]
czym sie one od siebie roznia i jakie beda ewentualne roznice w obrazie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jesli masz tylko SCART:cvbs, rgb lub s-video to ten drugi (scart->component) raczej nie bedzie pasowal z tego co sie orientuje.
Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi