Skocz do zawartości
dragonfly

Problem z wyborem Media Tank

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem. Czyli nie tylko koszta sa zaleta NMT ?

WMC mozna spokojnie sobie odpuscic???

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozumiem. Czyli nie tylko koszta sa zaleta NMT ?

WMC mozna spokojnie sobie odpuscic???

Pozdrawiam

???

glowna zaleta gotowych NMT jest wygoda ich uzytkowania (lezysz na kanapie, w jednej rece papieros a w drugiej pilot), a nie mysz, klawiatura i stolik

Edytowane przez dragonfly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
HDI Dune BD Prime 3.0 lub Popcorn C200 poradzi z Blu Ray ISO i orginałem .

wszystko pieknie, tyle ze te urzadzenia nie maja funkcji nagrywania, a wlasnie po to kupuje sie NTR 82/83...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lapek (zwlaszcza lenovo) na ubuntu to bardzo kiepski czas zycia baterii,acpi i zarzadzanie zasilaniem w laptopach przez ubuntu jest po prostu fatalne, ja na pewno nie zainstaluje go na laptopie

posiadam laptopoa HP dv7 1040ew ubuntu smiga na nim jak do ognia wszystkie funkcje jak zarządzanie energią działa jak najbardziej a bateria wytrzymuje ponad 3godz. więc jestem bardzo zadowolony ;)

a tak z innej beczki czy zajmował sie ktoś takimi softami do tych skrzynek czym taki soft edytowac ?? jak dograc kodeki albo cokolwiek zna sie ktos na tym ??

Edytowane przez adik28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie na temat MBox R650 lub MBox R600? czy ktoś z was używał tych urządzeń?

jak one mają się do tych, które tu opisujecie?

w specyfikacjach HUMAN MEDIA pisze że Nawatron zapisuje dźwięk z DVB-T tylko w stereo,

a te wymienione prze zemnie z orginalnym dźwiękiem jakim nadaje aktualnie stacja...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Novatronie też zapisywany jest oryginalny dzwięk, bez żadnych przekodowań, tak samo jak obraz z DVB-T. Standardowo przecież dzwięk typu dolby digital jest transportowany jako dwa kanały (tak jak stereo).

Ogólnie jestem z NTR82 zadowolony, działa wszystko jak należy. Jedyne do czego się mogę w tej chwili doczepić to opieszałość w obsłudze zewnętrznego napędu DVD - straaaasznie długo myśli zanim odczyta zawartość płyty. Potem już jest OK. No i druga sprawa to nazwy stacji radia internetowego wyświetlane na wbudowanym wyświetlaczu... zamiast nazw wyświetla adresy IP stacji i coś dalej, co się nie mieści na wyświetlaczu. To należałoby poprawić w sofcie. Aha, i przydałaby się możliwość wyłączenia tych dających na niebiesko ledów podświetlających włącznik, ale bez wyłączania przy okazji wyświetlacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Ogólnie jestem z NTR82 zadowolony, działa wszystko jak należy ...

Nie działa TimeShift z DVB-T a także EPG.

Jest juz nowy firmware ver.55

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... Ogólnie jestem z NTR82 zadowolony, działa wszystko jak należy ...

Nie działa TimeShift z DVB-T a także EPG.

Jest juz nowy firmware ver.55

Gdzie jest ver.55

Nigdzie go nie znalazłem. Teraz mam ver.54

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem tak o v55:

-na razie 0 zwiech przy stracie na tym firmware

-czasami nie chce mi sie wylaczyc maszynka bo : dysk zajęty (tego nie bylo w v54)

-od czasu do czasu ni z gruszki ni z pietruszki ntr82 wlacza mi sie sam, podobny stan jest po zaniku i ponownym włączeniu zasilania, lub po prostu po włożeniu wtyczki do gniazdka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem świeżym użytkownikiem ntr 82, ma on zainstalowany firmware v55 wszystko działa ok oprócz nagrywania ze zewnętrznego zródła nie widzi w ogóle sygnału ze scart i av nie wiem czy to wina oprogramowania czy tego akurat odtwarzacza jeżeli ktoś może pomóc może coś robie żle probowałem podlączyć do tunera tv i dvd przez scart i av i brak sygnału nie wiem czy reklamować go czy czekać na następny firmwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam jestem świeżym użytkownikiem ntr 82, ma on zainstalowany firmware v55 wszystko działa ok oprócz nagrywania ze zewnętrznego zródła nie widzi w ogóle sygnału ze scart i av nie wiem czy to wina oprogramowania czy tego akurat odtwarzacza jeżeli ktoś może pomóc może coś robie żle probowałem podlączyć do tunera tv i dvd przez scart i av i brak sygnału nie wiem czy reklamować go czy czekać na następny firmwar

Po stokroć sprawdź kable. Po czym, jeśli wszystko zawiedzie, przeczytaj instrukcję obsługi :). Jeśli i to nie pomoże to wymiana sprzętu, bo nagrywanie i podgląd z zewnętrznych źródeł działa prawidłowo na tym sprzęcie, w v55 też, chociaż jakość jest kiepskawa... do zniesienia jedynie w trybie HQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po stokroć sprawdź kable. Po czym, jeśli wszystko zawiedzie, przeczytaj instrukcję obsługi :). Jeśli i to nie pomoże to wymiana sprzętu, bo nagrywanie i podgląd z zewnętrznych źródeł działa prawidłowo na tym sprzęcie, w v55 też, chociaż jakość jest kiepskawa... do zniesienia jedynie w trybie HQ.

Sprawdzałem na dwóch kompletach kabli scart jak i av zero, jakiej kol wiek reakcji, w instrukcji na temat nagrywania ze zewnętrznych źródeł niema nic albo prawie nic zresztą instrukcja pozostawia wiele do życzenia wszystko bardzo ogólnikowo. Kupowałem ten odtwarzacz również z myślą o nagrywaniu, więc jest to problem będę go chyba reklamował. Oprócz wyżej wymienionego problemu jest jeszcze falowanie głosu, co ciekawe na niektórych nagraniach audio i obrazach .ISO płyt DVD, ale miałem nadzieje, że ten akurat problem minie po zmianie oprogramowania, nie widzi formatu .MOD, co miałem nadzieje, że będzie, bo moja kamera nagrywa akurat w tym formacie, ale cóż niemożna mieć wszystkiego, Niewiem, co z DVB-T nie miałem okazji jeszcze podłączyć anteny zewnętrznej, ale na pewno to wypróbuje zanim będę reklamował. Co do reszty to jest ok otwiera wszystkie formaty video, jakie posiadam oprócz oczywiście .MOD tak samo audio błyskawicznie otwiera obrazy płyt .ISO, komunikacja z komputerem bez problemów przez USB, jaki i LAN, obsługa torrent bardzo prosta z poziomu menu, dobry transfer . Może ktoś miał podobne problemy i jakoś sobie poradził z góry thx za odpowiedz.

Z plikami .MOD sobie poradziłem wystarczyło zmienić rozszerzenie .MOD na .mpg i działa pięknie

Edytowane przez darkness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czego wy sie spodziewacie po złączu Composite... jakosci HD ?

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem czego wy sie spodziewacie po złączu Composite... jakosci HD ?

Nie chodzi mi, o jakość tylko o działanie tej funkcji chciałbym porostu zgrać sobie materiał ze starych kaset VHS na dysk może później nagranie na płytę DVD po jakiejś tam obróbce a zgranie, w jakości HQ nie powinno chyba pogorszyć i tak sfatygowanych nagrań VHS no i może nagranie z dekodera kablówki jakiegoś programu tak po prostu.

Edytowane przez darkness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie chodzi o to ze pogorszy

vhs=240 linii

240 linii interpolowane jest nastepnie na 576 linii na TV /wiec masz mleko/ i z tego juz zinterpolowanego 240 do 576 kolejny raz pogarszasz jakosc wciagajac do urzadzenia ktore z 576 linii jest w stanie pobrac max 280 linii - czyli arytmetycznie rzecz biorąc - pogarszasz jakosc o około 20-30% w stosunku do źródła

Tak to wygląda i żadne czary mary z softem nic nie dadzą dopóki sygnał bedzie leciał composite

wszystko

wyobraz sobie szklanke z drinkiem w ktorym jest np wóda rozrzedzona tonickiem w stosunku 1/3. Pozniej jeszcze ze swojego drinka odlewasz trochę kumplowi a ten sobie dolał tonic'u do pełnej szkalnki. Logiczne ze drink kumpla nie ma już twoich %- no nie ? Moze teraz lepiej to skumacie :) Dokladnie tak samo jest w novatronie

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za przetłumaczenie tego na łopatologie stosowana. A już miałem nadzieje, że za stąpi on moja kartę w komputerze (Pinnacle Systems Studio MovieBoard), bo z kolei ona ma problem ze synchronizacją dźwięku, ale co tam odbiegam od wątku, czyli zgrywanie materiału z VHS niema za bardzo sensu a co z materjałem z dekodera telewizji kablowej zgrywanym przez scart też będzie tak tragicznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scart=composite /w novatronie/

najlepsze rezultaty daje RGB lub od biedy S-VHS

Ten pierwszy zapewnia praktyczie bezstratny zapis /nie licząc kompresji/

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.Przyznaję , że też mam problem z wyborem.Mój problem jest głębszy,ponieważ ja kompletnie nie wiem ,czy iść w nmt czy htcp???

Ż jednej strony wszystkie wady i zalety peceta ,z drugiej strony coś co próbuje go coraz częściej udawać.

Niemal każdy nmt ma jakies wady,brak obsługi jakis kodeków ,lub dźwięku :D .Z drugiej strony hałas ,brak intuicyjności i oprogramowanie :) :) I bądź tu mądry :( [ps płacze o czasach kiedy do oglądania filma wystarczał celafon 300mghz :angry:

A wiecie co jest najgorsze? że ja wciąż w 2010 roku z powodzeniem używam do oglądania filmów mojego,starego poczciwego,rozwalającego sie

xboxa z xbmc :angry: :angry: :angry: :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich.Przyznaję , że też mam problem z wyborem.Mój problem jest głębszy,ponieważ ja kompletnie nie wiem ,czy iść w nmt czy htcp???

Ż jednej strony wszystkie wady i zalety peceta ,z drugiej strony coś co próbuje go coraz częściej udawać.

Niemal każdy nmt ma jakies wady,brak obsługi jakis kodeków ,lub dźwięku :D .Z drugiej strony hałas ,brak intuicyjności i oprogramowanie :) :) I bądź tu mądry :( [ps płacze o czasach kiedy do oglądania filma wystarczał celafon 300mghz :angry:

A wiecie co jest najgorsze? że ja wciąż w 2010 roku z powodzeniem używam do oglądania filmów mojego,starego poczciwego,rozwalającego sie

xboxa z xbmc :angry: :angry: :angry: :angry:

Jak będziesz tyle myślał to minie kilka tygodni, miesięcy i sprzet o ktorym dzisiaj mowimy bedzie juz przeszloscia.

Technologia rowija sie tak szybko, ze jesli mialbym ci cos polecic za pół roku to nie bylbym pewien czy bede w stanie przewidziec przyszlosc.

Moim zdaniem wszytkie NMT maja wady, mialem c200 i mam ntr82 i jest w nich masa niedopracowanych spraw. Konkluzja? Made in taiwan..niestety, zołtki robia wszystko na szybciocha i byle jak , ale tanio. Jak szukasz rzeczy dobrych i profesjonalnych to nie szukaj w polskich sklepach, poszukaj na aukcjach niemieckich, holenderskich..tam maja lepszy sprzet bo klient bardziej wymagajacy.

Co do idei NMT to zalezy czego szukasz, jesli styknie ci PC-et to nie warto przeplacac, a pamietaj ze nmt sie szybciej starzeje niz pc-et i nmt nie zmodernizujesz tak latwo.

NMT to po prostu kaprys ludzi, ktorzy chca miec cos bajeranckiego, cos wygodnego.

Jesli zyjesz przed telewizorem i ogladasz jak leci filmy tak jak wiekszosc prożniaków to moze ci sie to przydac, ale jesli odpalasz dobry film raz w tygodniu to po co ci NMT?Lepiej sobie stary kup wycieczke na teneryfe albo idz do IMAXA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"...Konkluzja? Made in taiwan..niestety, zołtki robia wszystko na szybciocha i byle jak , ale tanio..."

Nie do końca bym się zgodził; a dokładnie z tym, że jest to przyczyną "wadliwości" NMT. Zauważ, że największy wpływ na "odbiór" odtwarzacza przez użytkownika ma jego soft, zresztą Syabas (twórca platformy NMT) jest firmą software'ową. A jakie twórcy oprogramowania mają podejście do niezawodności swoich produktów to chyba wszyscy dobrze wiemy... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak będziesz tyle myślał to minie kilka tygodni, miesięcy i sprzet o ktorym dzisiaj mowimy bedzie juz przeszloscia.

Technologia rowija sie tak szybko, ze jesli mialbym ci cos polecic za pół roku to nie bylbym pewien czy bede w stanie przewidziec przyszlosc.

Moim zdaniem wszytkie NMT maja wady, mialem c200 i mam ntr82 i jest w nich masa niedopracowanych spraw. Konkluzja? Made in taiwan..niestety, zołtki robia wszystko na szybciocha i byle jak , ale tanio. Jak szukasz rzeczy dobrych i profesjonalnych to nie szukaj w polskich sklepach, poszukaj na aukcjach niemieckich, holenderskich..tam maja lepszy sprzet bo klient bardziej wymagajacy.

Co do idei NMT to zalezy czego szukasz, jesli styknie ci PC-et to nie warto przeplacac, a pamietaj ze nmt sie szybciej starzeje niz pc-et i nmt nie zmodernizujesz tak latwo.

NMT to po prostu kaprys ludzi, ktorzy chca miec cos bajeranckiego, cos wygodnego.

Jesli zyjesz przed telewizorem i ogladasz jak leci filmy tak jak wiekszosc prożniaków to moze ci sie to przydac, ale jesli odpalasz dobry film raz w tygodniu to po co ci NMT?Lepiej sobie stary kup wycieczke na teneryfe albo idz do IMAXA.

Też racja.Właśnie kwestia szybkiej "degeneracji"nmt mnie najbardziej niepokoi .Zobaczcie,jeszcze niedawno pierwsza kukurydza była ach oh ,a dzisiaj to juz stare jest :)

Z drugiej strony nowy procek Core duo to ok 250-270 zeta ,a za 350 mozna juz dostac wd tv :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
"...Konkluzja? Made in taiwan..niestety, zołtki robia wszystko na szybciocha i byle jak , ale tanio..."

Nie do końca bym się zgodził; a dokładnie z tym, że jest to przyczyną "wadliwości" NMT. Zauważ, że największy wpływ na "odbiór" odtwarzacza przez użytkownika ma jego soft, zresztą Syabas (twórca platformy NMT) jest firmą software'ową. A jakie twórcy oprogramowania mają podejście do niezawodności swoich produktów to chyba wszyscy dobrze wiemy... :D

a ja tam uwazam ze tajwan i globalizacja odbija sie bylejakoscia i zawsze tak bede uwazal, manufaktura by germany to jakosc...

tajwańskiego samochodu bys nie kupił a niemiecki tak, właśnie dlatego że niemieckie samochody robi sie dla ludzi a nie dla idiotów mimo ze są sporo drozsze

to co kieruje polakiem przy zakupie to głównie cena/jakość i jest to złudne bo powinna nimi kierować tylko jakość

dlatego kupujemy ntr-a czy inny badziew made in taiwan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
scart=composite /w novatronie/

najlepsze rezultaty daje RGB lub od biedy S-VHS

Ten pierwszy zapewnia praktyczie bezstratny zapis /nie licząc kompresji/

Znalazłem błąd w hardware Novatrona z serii NTR8x.

Podłączywszy poprzez złącze SCART tuner satelitarny do NTR'a i jednocześnie poprzez złącza RCA (chinch) jakieś inne źródło sygnału A/V dostajemy ciekawostkę. Zmieniając przyciskiem "SOURCE" na pilocie możemy zmieniać wejście z którego Novatron bierze sygnał do podglądu i do nagrywania, ALE zmiana ta dotyczy tylko sygnału VIDEO !!. Dźwięk jest miksem dźwięku ze scarta i z RCA :) Myślałem że może mój egzemplarz ma coś uszkodzone, ale pomiar omomierzem rozwiał wszelkie wątpliwości. Sygnały audio IN ze scarta i z chinchów są połączone bezpośrednio drutem :o .

Jak na mój gust to chamstwo konstruktorów, bo po co dawać możliwość przełączania źródła obrazu bez przełączania towarzyszącego dźwięku ?? Według mnie taki odtwarzacz nadaje się tylko do reklamacji na niezgodność z umową (podłączenie magnetowidu I DVD jak pokazuje punkt 2.2 i 2.3 instrukcji).

Mam pytanie czy w NTR tylko dźwięk jest połączony? czy video również?

Tzn czy w Eurozłączu jest RGB?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi