Skocz do zawartości
dragonfly

Problem z wyborem Media Tank

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem krótko, posłuchałem jakiegoś ćwoka na tym forum, który stwierdził , że antenka od xtreamera pasuje do ntr 82.

Mam prośbę, jeśli ktoś nie ma pojęcia , nie miał, nie testował, nie stać go a marzy o tym aby mieć i pisze na forum głupoty to niech ulepi np. bałwana.

Posłuchalem bałwana i kupiłem rzeczoną antenkę. Niestety antenka nie da się obrócić do góry ponieważ usb w ntr jest odwrotnie umocowane niż w Xtreamerze, ponadto jesli wepchniemy ja do jednego z portów USB to niestety ledwo co da sie włożyc np. pen drive`a do drugiego.

panowie z humanmedia niech wiec nie proponuja antenki do xtreamera bo ona zupelnie nie pasuje....

A nie można użyć przedłużacza kabla usb i umieścić anteny w dogodnym miejscu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A nie można użyć przedłużacza kabla usb i umieścić anteny w dogodnym miejscu ?

chyba , że przedłużacz z podstawką bo inaczej antena będzie leżeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chyba , że przedłużacz z podstawką bo inaczej antena będzie leżeć

kolejna sprawa, przy przeszukiwaniu zasobów dyskowych komputerów w sieci ntr 82 zawiesza sie na v. 51 i wylacza sie antena....

częsci zasobów dyskowych w sieci ntr82 wogóle nie widzi....

synchronizacja napisów podczas odtawzrania z sieci ze srednia predkoscia 3-4 Mbit/sec filmu avi 25fps to pobozne zyczenie...

tak wieć jesli chodzi o pracę z wifi (antena Xtreamera) PORAŻKA...

Edytowane przez dragonfly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
- brak j. polskiego /dla niektórych to wada/ a żeby było śmiesznej są np j.rumuński, bułgarski, czeski i 13 innych - widac producent ma nas w pompie

Dziwną mają politykę...Jeszcze gdy posiadałem model 6500 a później 7000 pisałem do nich, że mam gotowe tłumaczenie na język polski i że mogę je im podesłać.

Niestety żadnej odpowiedzi z ich strony nie było :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kolejna sprawa, przy przeszukiwaniu zasobów dyskowych komputerów w sieci ntr 82 zawiesza sie na v. 51 i wylacza sie antena....

częsci zasobów dyskowych w sieci ntr82 wogóle nie widzi....

synchronizacja napisów podczas odtawzrania z sieci ze srednia predkoscia 3-4 Mbit/sec filmu avi 25fps to pobozne zyczenie...

tak wieć jesli chodzi o pracę z wifi (antena Xtreamera) PORAŻKA...

Pozwolę sobie wtrącić "trzy grosze"; czy adapter Wi-Fi Xtreamer ma możliwość odkręcenia złącza anteny od samego adaptera? Jeżeli tak to po poluzowaniu złącza powinna być możliwość obrotu anteny o dowolny kąt, jeżeli nie to :) ! faktycznie masz rację.

Odnośnie przepustowości; co jest Twoim źródłem strumienia z sieci (jaki router/modem/access point)? Masz chyba świadomość że Wi-Fi Xtreamer pracuje w standardzie "n" i taki sam standard powinno obsługiwać Twoje urządzenie. Powinno to zapewnić (w sprzyjających warunkach) przepustowość na poziomie 72-150Mbps a to nawet trochę więcej niż ethernet (kabel LAN), co powinno pozwolić (wg specyfikacji) na streaming do 10Mbps. Tu: http://www.xtreamer.net/xtreamer/specs/wireless.aspx jest pełen opis tego adaptera. Jeżeli Twoja sieć pracuje jedynie w standardzie "g" to masz problem ;)

ZAZNACZAM: powyższe to tylko teoria.

Edytowane przez hamar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pozwolę sobie wtrącić "trzy grosze"; czy adapter Wi-Fi Xtreamer ma możliwość odkręcenia złącza anteny od samego adaptera? Jeżeli tak to po poluzowaniu złącza powinna być możliwość obrotu anteny o dowolny kąt, jeżeli nie to :) ! faktycznie masz rację.

Odnośnie przepustowości; co jest Twoim źródłem strumienia z sieci (jaki router/modem/access point)? Masz chyba świadomość że Wi-Fi Xtreamer pracuje w standardzie "n" i taki sam standard powinno obsługiwać Twoje urządzenie. Powinno to zapewnić (w sprzyjających warunkach) przepustowość na poziomie 72-150Mbps a to nawet trochę więcej niż ethernet (kabel LAN), co powinno pozwolić (wg specyfikacji) na streaming do 10Mbps. Tu: http://www.xtreamer.net/xtreamer/specs/wireless.aspx jest pełen opis tego adaptera. Jeżeli Twoja sieć pracuje jedynie w standardzie "g" to masz problem ;)

ZAZNACZAM: powyższe to tylko teoria.

1. nie ma mozliwosci odkrecenia, sam bym na to wpadł

2.no niestety pracuje w b/g ale niebawem to sie zmieni, tego jestem akurat swiadomy, lecz moje laptopy nie maja problemow z przegladaniem sieci i odpalaniem filmow przy tym samym transferze i tez pracuja w sieci b/g

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze - nie wyzywaj ludzi od ćwoków bo zaliczysz wylot z forum

Po drugie- jako kupujacy powinienes przed zakupem SAM zapytac sprzedawcę jaka jest kompatybilność anteny z innymi urządzeniami

W kwestii transferów- wystarczyło zajrzec na stronę xtreamera- czego na pewno nie zrobiłeś - stoi tam jak BYK napisane

Streaming video over WiFi under best condition only able to achieve up to 10Mbps.

Poza tym, jeżeli antena ci nie dziala- mozesz ja oddać /10 dni/

Sam otrzymałem informację ze antena od Xtreamera pasuje z 2 źródeł /sprzedawców/ human media i jeszcze jednego dystrybutora - sam jej nie posiadam ale na chłopski rozum- skoro oba urządzenia są napędzane tym samym prockiem - tej samej firmy i tej samej firmy jest chipset w antenie - powinno dzialać. Tak samo jak klawiatura PS/2 działa pod kazdym kompem z PS/2

Chyba że...problem tkwi w firmware novatrona który nie zwiera skryptów sterownika anteny wifi ale to już brocha sprzedawcy

Na zdjeciu jednak wyraznie widac że korpus obudowy gniazda USB zawierajacy elektronikę jest deczko przygruby co faktycznie może powodować problemy z podłączaniem innych urządzeń. Tym bardziej że gniazda usb w NTR są jedno na drugim

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1. nie ma mozliwosci odkrecenia, sam bym na to wpadł

2.no niestety pracuje w b/g ale niebawem to sie zmieni, tego jestem akurat swiadomy, lecz moje laptopy nie maja problemow z przegladaniem sieci i odpalaniem filmow przy tym samym transferze i tez pracuja w sieci b/g

Ad1. Wyszło że potraktowałem Ciebie jak inteligentnego inaczej, oczywiście nie miałem takiego zamiaru, najmocniej przepraszam. Zawodowo param się testami urządzeń abonenckich dla jednej z firm telekomunikacyjnych i nie wyobrażasz sobie jakie "dziwne" problemy zgłaszają klienci!

Ad2. Zmierz transfer z FTP w konfiguracji FTP on NTR82->Wi-Fi->router->Ethernet->komputer (koniecznie takiej!) i porównaj z wynikami pomiaru konfiguracji: FTP on NTR-82->Ethernet->router->Ethernet->komputer. Da to pogląd na wydajność twojego środowiska Wi-Fi. Może to wina niewłaściwej obsługi adaptera Wi-Fi przez NTR-82, jeżeli w tym samym środowisku inny player (jakim jest w tym wypadku laptop) działa poprawnie. A swoją drogą pisałem w jednym z pierwszych postów że sam planuję podłączenie NTR to LAN jedynie przez Ethernet, właśnie spodziewając się takich problemów. Wystarczy jedno słabsze ogniwo w środowisku Wi-Fi (niekoniecznie nawet pośredniczące w przekazie strumienia) i kłopoty gotowe.

Do mobor. Jak sam słusznie zauważyłeś dwóch dystrybutorów deklaruje zgodność Wi-Fi Xtreamer z omawianym sprzętem. Więc sprawdzenie kompatybilności przed zakupem to nie sprawa użytkownika/nabywcy! Druga sprawa, dragonfly opisał problemy przy przepływności rzędu 3-4Mbps a cytowane przez Ciebie żródło mówi ...w najleprzym razie do 10Mbps, w sprzyjających warunkach... To prawie trzykrotnie więcej! Może warto poszukać i usunąć problemy ze środowiskiem Wi-Fi?

Pozdrawiam

Edytowane przez hamar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac do antenki i jej montazu, nie chodzi o to ze za gruba ale o to ze nie da sie jej ustawic pionowo w górę...chyba ze w dół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wracajac do antenki i jej montazu, nie chodzi o to ze za gruba ale o to ze nie da sie jej ustawic pionowo w górę...chyba ze w dół

Uściślij proszę, czy Twoje problemy z Wi-Fi Xtreamer dotyczą jedynie mechaniki (cytowane ustawienie anteny) czy również kompatybilności programowej?

A swoją drogą, ustawienie "w dół", jeżeli tylko masz miejsce i nie kłóci się to z Twoim poczuciem estetyki, jest "radiowo" równie poprawne jak "w górę".

Edytowane przez hamar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie antena w dół to porażka - chociażby z tego względu że będzie sie ona fizycznie droczyć z innymi wtyczkami wpiętymi w urzadzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie, reasumujac antena od xtreamera mimo zgodnosci programowej po prostu nie pasuje nijak do ntr 82...

jedyna sensowna opcja to antena wlozona "poziomo" ale co wtedy z zasiegiem? jak zmniejsza sie w stosunku do pionowego ustawienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no własnie, reasumujac antena od xtreamera mimo zgodnosci programowej po prostu nie pasuje nijak do ntr 82...

jedyna sensowna opcja to antena wlozona "poziomo" ale co wtedy z zasiegiem? jak zmniejsza sie w stosunku do pionowego ustawienia?

Po "skrzyżowaniu" anten wystąpi bardzo silne tłumienie wynikające z niezgodności polaryzacji sygnału radiowego. Należało by ustawić wszystkie anteny w tej samej (poziomej i jeden kierunek) pozycji (access point'a i wszystkich klientów) a co z laptopami, mającymi anteny w obudowie matrycy (wiele z nich ma jednak dwie anteny pod kątem prostym - pionową i poziomą)?

"Naturalnym" rozwiązaniem będzi użycie access point'a pracującego w trybie "n" i wykorzystującego standard MIMO (przekaz wielodrogowy - obecnie coraz częściej widoczne trzy anteny dowolnie obracane).

Może lepiej poszukać innego "dongla" Wi-Fi (trochę już z takim chipset'em jest), lub użyć przedłużacza USB z podstawką pionowego montażu do posiadanego sprzętu? Jeżeli naprawdę nie możesz położyć kabla ethernetowego.

Edytowane przez hamar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam dla ciebie rozwiazanie

Kup USB hub gdzie gniazda są w ukłądzie pionowym- to powinno rozwiązać problem

ew przedłużkę USB - nastepnie antenę przyklejasz taśmą klejacą w pozycji pionowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ma żadnego tłuminia. Sygnał wifi leci z anteny a nie z novatrona

BTW dopiero dzis powaznie przetestowałem novatrona i muszę powiedzieć że:

- jakośc obrazu z ntr jest nieco niższa niż z TVIX 6600n

- wbrew temu co twierdzi producent -novatron nie wspiera plików m2t /z kamery HDV/ które to pliki elegancko śmigają w TVIX 6600n /ntr wogóle ich nie widzi!/

- brak wsparcia dla yutube /ale jest za to radio internetowe którego nie ma tvix/

- w novatronie lepiej rozwiazano menu cyfrowej dystrybucji dźwięku

- novatron ma o wiele gorzej rozwiązane manualne skalowanie obrazu /powiększanie/pomniejszanie/

- novatron z natywnym FW odtwarzał prawidłowo pliki 4:3 "kwadrat" - nowy FW natomiast rozsciąga obraz - jeszcze nie wiem czy jest dedykowany przycisk zmiany proporcj obrazu /tvix taki ma/

- novatron się wyraźnie grzeje /nawet bez HDD/ podczas gdy TVIX z dyskiem jest zimny nawet po kilku godzinach /max osiąga temperaturę ok 20 stopni/

- Ogromny plus dla novatrona za możliwość przewijania z prędkosciami do x32 i za tryb slo-mo - tvix ma tylko przewijanie x2 /kpiny/

Urządzenie testowano z najnowszym oprogramowaniem ver.51

ciekawostka

piloty obu urządzen NIE SĄ kompatybilne /mimo że procesor jest ten sam/

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tvix nie nagrywa przez scart, co jest domena starych odtwarzaczy wideo i wielu tunerów cyfrowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest oczywiste - skupiłem się na różnicach których nie widać po lekturze danych technicznych

Dla mnie wejscie takie jak w novatronie - o jakości magnetowidu VHS - może równie dobrze nie istnieć - tym bardziej że mam nagrywarkę DVD /z HDD/ która bez problemu przyjmuje sygnał w każdej możliwej postaci /pal/ z S-VHS czy ieee1394 włącznie

Jeżeli ktoś nie ma nagrywarki DVD - jest to jakiś tam substytut na uratowanie kaset vhs ale na pewno nie jest to rozwiązanie odpowiadajace dzisiejszym standardom /nawet tym opracowanym dla formatu PAL/ CVBS przy dobrych wiatrach tzn dobrej elektronice, jest w stanie przenieść do 300 linii obrazu... i to z przeplotem. Zwykle jest to 250-270/

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nagrałem na dysk usb do katalogu Internet Radio pls-y (kazdy w swoim katalogu) sciagniete z humanmedia.pl..po wesjciu do katalogu pls-a klikam na pliku pls play i dostaje informacje invalid file...

czy zatem pls-y odtwarzane sa tylko z dysku , a nie z usb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem NTD38 1TB jestem z niego zadowolony chodz ma jeden mankament nie odtwarza dzwieku AC3 na dodatek ostatnia wersja softu to 1.135b i dowiedziałem sie od firmy że prawdopodobnie wypuszcza jeszcze telko jedną poprawke (aktualizacje softu) i koniec zaniechają prac nad tym :) w menu sa małe błędy tzn. literówki brakuje tez jednej malutkiej funkcji '' USUŃ " plik bezpośrednio z dysku w NTD38. Na laptopie korzystam z linuxa ubuntu 9.10 NTD38 bezproblemowo odnajduje po wifi lapka i strumieniuje filmy i muze ,po podłączeniu go do lapka przez USB linux wykrywa mi go po prostu jako kolejny dysk .Czyli krótko moge to maleństwo polecic jestem z niego zadowolony

ps. mam nadzieje że nie zaniechaja prac na aktualizacjami softu bo nie mam zielonego pojęcia jak tak dograc jakiekolwiek kodeki pozdrawiam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam jestem posiadaczem NTD38 1TB jestem z niego zadowolony chodz ma jeden mankament nie odtwarza dzwieku AC3 na dodatek ostatnia wersja softu to 1.135b i dowiedziałem sie od firmy że prawdopodobnie wypuszcza jeszcze telko jedną poprawke (aktualizacje softu) i koniec zaniechają prac nad tym :) w menu sa małe błędy tzn. literówki brakuje tez jednej malutkiej funkcji '' USUŃ " plik bezpośrednio z dysku w NTD38. Na laptopie korzystam z linuxa ubuntu 9.10 NTD38 bezproblemowo odnajduje po wifi lapka i strumieniuje filmy i muze ,po podłączeniu go do lapka przez USB linux wykrywa mi go po prostu jako kolejny dysk .Czyli krótko moge to maleństwo polecic jestem z niego zadowolony

ps. mam nadzieje że nie zaniechaja prac na aktualizacjami softu bo nie mam zielonego pojęcia jak tak dograc jakiekolwiek kodeki pozdrawiam :)

lapek (zwlaszcza lenovo) na ubuntu to bardzo kiepski czas zycia baterii,acpi i zarzadzanie zasilaniem w laptopach przez ubuntu jest po prostu fatalne, ja na pewno nie zainstaluje go na laptopie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej

Tak czytam i jestem coraz glupszy .

Czyli Novatron nie obsluzy iso. bluray?

Czy w takim wypadku nie lepiej zlozyc sobie HTPC czy jednak to sie nie sprawdza???

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli napiszesz sobie do tego htpc wygodne oprogramowanie i interfejs graficzny z pilotem aby małpolud mógł to obsługiwac i bedzie to wszytsko kosztowalo w granicach 1 000 PLN to zgadzam sie z Tobą, lepszy jest htpc...

wówczas daj znac gdzie zamiesciles link do firmware...

mala podpowiedz: linux busy box, imedia linux...kupa pracy przed tobą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej

Tak czytam i jestem coraz glupszy .

Czyli Novatron nie obsluzy iso. bluray?

Czy w takim wypadku nie lepiej zlozyc sobie HTPC czy jednak to sie nie sprawdza???

Pozdrawiam

HDI Dune BD Prime 3.0 lub Popcorn C200 poradzi z Blu Ray ISO i orginałem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi