Skocz do zawartości
dragonfly

Problem z wyborem Media Tank

Rekomendowane odpowiedzi

Co nowego w sprawie Novatrona ntr 82-83? Testował ktoś? Czy rzeczywiście sprzęt podbije rynek media tanków po tym jak popcorn c200 okazał się niedopracowanym gniotem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
IAMM NTR82 w Słowacji kosztuje 190.35 euro. Może ktoś wybiera się do Bratysławy?

www.alza.sk/iamm-ntr82-bez-hdd-d145133.htm

Dołączam się do pytania. U nas najtaniej to około 1000 PLN. :blink: . A może ktoś wie czy z Alza.cz lub Alza.sk jest możliwość wysyłki do Polski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co nowego w sprawie Novatrona ntr 82-83? Testował ktoś? Czy rzeczywiście sprzęt podbije rynek media tanków po tym jak popcorn c200 okazał się niedopracowanym gniotem?

Zakupiłem Novatrona NTR82 i moje pierwsze wrażenia:

-Błyskawicznie wczytuje wszelkie formaty w tym DVD.iso (na pojawienie się obrazu czekasz najwyżej 1sec.). Blu-ray.iso nie sprawdzałem bo nie mam

.Mkv śmigają niezwykle płynnie, napisy czyta wmuxowane jak i zewnętrzne ale nie txt a np. SRT (widzi polskie czcionki)

Napisy można powiększać jak i przesuwać.

Jeśli chodzi o tor video to nie mam się do czego przyczepić.

Mam natomiast zastrzeżenia co do jakości dżwięku, szczególnie plików muzycznych.

Wprawdzie odczytuje dżwięki typu FLAC, Wave itp.ale jakość ich brzmienia jest jest nie do przyjęcia (nie da się słuchać)

Dżwięk jest falujący, zniekształcony (jakby wahania w jego natężeniu) a przecież REALTEK twórca procesora specjalizuje się we wszelkiej maści procesorach dżwięku.

A ja kupiłem NOVATRONA również z myślą o odtwarzaniu muzyki bez włączania telewizora (ekranik LCD pozwala na to) i była by pełnia szczęścia

gdyby poprawili tę wadę w przyszłym oprogramowaniu bo ta wada dyskwalifikuje go jako odtwarzacz muzyczny

Być może jest to wina mojego egzemplarza, dlatego mam zapytanie do posiadaczy novatrona czy też zaobserwowaliście podobne objawy.

Jeśli chodzi o odtwarzanie AC3 (Dolby Digital), DTS nie mam zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co jest w odtwarzaniu muzyki nie tak?

Wentylator jest głośny?

Jak działa wifi?

Napisz więcej.

Jaki program jest najlepszy do konwersji txt do srt?

Edytowane przez dragonfly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale co jest w odtwarzaniu muzyki nie tak?

Wentylator jest głośny?

Jak działa wifi?

Napisz więcej.

Jaki program jest najlepszy do konwersji txt do srt?

1-W stosunku do tego co słuchałem dotychczas na innych odtwarzaczach to muzyka nie jest płynna a rwana (podejrzewam, że to wina mojego egzemplarza i w poniedziałek odsyłam w celu wymiany), być może jest niedopracowany sterownik i nowe oprogramowanie to zmieni.

W każdym bądż razie na chwilę obecną muzyka z niego jest nie do przyjęcia.

2.Wentylator jest cichy i jak na razie w niczym nie przeszkadza.

3.Nie wiem na 100% czy obsługuje on wifi, chyba ,że z USB bo w instrukcji nic na ten temat nie pisze a sama instrukcja jest b.nieczytelna (instrukcja w j.polskim będzie dopiero za miesiąc) i wszystkich dostępnych funkcji nie mogę się doczytać. .

Najprawdopodobnie nie obsługuje ale możesz zadać to pytanie sprzedającemu na Allegro to Ci odpowie.

4.Jest mnóstwo programów do konwersji txt na srt, ja używam Subtitle Workshop

Jeszcze nie podłączałem Internetu bo nie mam takiej potrzeby ale na pewno obsługuje bo jest w opcjach radio internetowe.

Jeśli chodzi nagrywanie to na tą fazę oprogramowania nagrywa w rozdzielczości do 720x576 iterlace, czyli nie w hd

Nagrywa z wejść SCART i Video audio 2 chanel oraz pewnie bezpośrednio telewizję DVBT, którą obsługuje.

Edytowane przez wladek_wypadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie kupowałeś?

myślałem o popcornie c200, ale ten nie ma możliwości nagrywania no i jest jednym wielkim bugiem (na podstawie tego co tutaj piszą)

jak mam zapłacić ponad 1500 zl za sprzęt i mieć takie problemy jak z c200 to wole jednak cos mniejszego ale dopracowanego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1-W stosunku do tego co słuchałem dotychczas na innych odtwarzaczach to muzyka nie jest płynna a rwana (podejrzewam, że to wina mojego egzemplarza i w poniedziałek odsyłam w celu wymiany), być może jest niedopracowany sterownik i nowe oprogramowanie to zmieni.

Jak już dostaniesz "naprawiony" sprzęcik to daj znać czy coś pomogło.

Przeszukując neta w celu odszukania jakichś informacji na temat tego sprzęu natknąłem się na coś takiego:

Novatron IAMM NTR83

Bo sprzęcik wydaje się idealny. Jeszce jeśli zrównają do czeskiej ceny (4800Koron czyli okolo770PLN) będzie miło.

Edytowane przez raf.jawo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak już dostaniesz "naprawiony" sprzęcik to daj znać czy coś pomogło.

Przeszukując neta w celu odszukania jakichś informacji na temat tego sprzęu natknąłem się na coś takiego:

Novatron IAMM NTR83

Bo sprzęcik wydaje się idealny. Jeszce jeśli zrównają do czeskiej ceny (4800Koron czyli okolo770PLN) będzie miło.

Novatron IAMM NTR83 to ta sama elektronika i wnętrze co NTR82 tylko inna obudowa.

NTR82 mi bardziej przypadł do gustu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Novatron IAMM NTR83 to ta sama elektronika i wnętrze co NTR82 tylko inna obudowa.

NTR82 mi bardziej przypadł do gustu.

Pozdrawiam

Tak, tak. To wiem. Bardziej martwią mnie twoje kłopoty z odtwarzaniem muzyki. Bo to dla mnie jest też bardzo istotne. A chcę to sobie jak najszybciej kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gdzie kupowałeś?

myślałem o popcornie c200, ale ten nie ma możliwości nagrywania no i jest jednym wielkim bugiem (na podstawie tego co tutaj piszą)

jak mam zapłacić ponad 1500 zl za sprzęt i mieć takie problemy jak z c200 to wole jednak cos mniejszego ale dopracowanego

Kliknij w Google DIGISKLEP i tam zapłaciłem z przesyłką, która jest w tym przypadku darmowa ok.990zł.(b. miły kontakt) dużo taniej niż na Allegro.

Jeśli chodzi o odtwarzanie wszelkiej maści plików video polecam,do muzyki przynajmniej w tym egzemplarzu co otrzymałem nie.

Pliki odtwarza natychmiast z szybkością np.zmiany kanału w tunerze.Przewijanie ma b.płynne w obie strony do 32X.

Zdjęcia wczytuje błyskawicznie, można nimi obracać i oglądać przy podkładzie muzycznym.

Z Pocornem C200 nie miałem do czynienia ani z innymi tego typu odtwarzaczami więc w tej kwestii nie mogę się wypowiedzieć.

Gdyby nie ta słaba jakość odtwarzanej muzyki byłbym z niego b.zadowolony bo ekranik LCD jest b.czytelny i kolorowy i można bez włączenia telewizora odgrywać pliki muzyczne.

Mam zainstalowany dysk twardy 3.5 cala Wd Cawiar z serii GREEN 1TB i chodzi b.cicho i nie grzeje się. testowałem również Pendriva 32GB Kingstona i tu również nie było żadnych problemów.

Obsługuje pliki Fat32 i NTFS ,można je przenosić między sobą ,nie można kasować.

Jeśli chcesz skasować plik z dysku to musisz go przenieść na Pendriva i tam skasować w komputerze ewentualnie sam odtwarzacz podłączyć

kabelkiem USB do komputera, który widzi go jak twardy dysk i możesz wtedy robić co Ci się podoba.

Odtwarzacz posiada wejście do podłączenia dysku wewnątrz E-SATA na zewnątrz 2 porty USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

@wladek_wypadek

A czy problemy z dźwiękiem występują tylko podczas odtwarzania plików muzycznych? Czy dźwięk w filmach jest w porządku?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

@wladek_wypadek

A czy problemy z dźwiękiem występują tylko podczas odtwarzania plików muzycznych? Czy dźwięk w filmach jest w porządku?

Pozdrawiam

Na filmach problemów nie zauważyłem, jest w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Przymierzam się do wyboru telewizora LCD:

LG 42LH3000 FULL HD albo TOSHIBA 42" 42RV635

ale prawdziwy problem mam z wyborem media tank`a.

Poszukuję czegoś super wszechstronnego :

1. dysk sieciowy (min 1 TB)

2. wifi lub LAN

3. odczyt z dysków innych komputerów w sieci Ms Network , zapis z komputerów na dysk Media Tanka, odczyt z USB

4. odtwarzanie multimediów (nowe DivX, AVI, czytanie napisów, formaty zdjęć, muzyka, DVD)

5. mile widziana opcja tunera , a przede wszystkim mozliwosc nagrywania programów z TV cyfrowej(moze byc nagrywanie z osobno podlaczonego tunera, np NBox)

6. stabilna praca, sprawdzona jakosc, przyzwoita szybkosc i energooszczednosc, wygodny interfejs

Prosze o pomoc doswiadczonych uzytkownikow w wyborze sprzetu

Przeczytaj sobie test HBOX MHC-39 lub FANTECA bo są to b.podobne urządzenia tylko NOVATRON NTR82 posiada lepszy procesor i jest pozbawiony wad, które mają wspomniane odtwarzcze w postaci braku HDMI i braku obsługi MKV posiada kodek H-264

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zakupiłem Novatrona NTR82 i moje pierwsze wrażenia:

-Błyskawicznie wczytuje wszelkie formaty w tym DVD.iso (na pojawienie się obrazu czekasz najwyżej 1sec.). Blu-ray.iso nie sprawdzałem bo nie mam

.Mkv śmigają niezwykle płynnie, napisy czyta wmuxowane jak i zewnętrzne ale nie txt a np. SRT (widzi polskie czcionki)

Napisy można powiększać jak i przesuwać.

Jeśli chodzi o tor video to nie mam się do czego przyczepić.

Mam natomiast zastrzeżenia co do jakości dżwięku, szczególnie plików muzycznych.

Wprawdzie odczytuje dżwięki typu FLAC, Wave itp.ale jakość ich brzmienia jest jest nie do przyjęcia (nie da się słuchać)

Dżwięk jest falujący, zniekształcony (jakby wahania w jego natężeniu) a przecież REALTEK twórca procesora specjalizuje się we wszelkiej maści procesorach dżwięku.

A ja kupiłem NOVATRONA również z myślą o odtwarzaniu muzyki bez włączania telewizora (ekranik LCD pozwala na to) i była by pełnia szczęścia

gdyby poprawili tę wadę w przyszłym oprogramowaniu bo ta wada dyskwalifikuje go jako odtwarzacz muzyczny

Być może jest to wina mojego egzemplarza, dlatego mam zapytanie do posiadaczy novatrona czy też zaobserwowaliście podobne objawy.

Jeśli chodzi o odtwarzanie AC3 (Dolby Digital), DTS nie mam zastrzeżeń.

Na bolączki z dżwiękiem pomogła zmiana oprogramowania.Jest wszystko O.K.

W chwili obecnej na ten stan wiedzy, który posiadam nie mam się do czego przyczepić.

Czcionka w napisach zmuksowanych w filmie jak i zewnętrznych (nie TXT a SRT) jest b.czytelna z czarną obwolutą nie odbiegające od oryginalnych napisów w filmach, można je powiększać i przemieszczać.

Na tą chwilę odtwarzacz ten jest spełnieniem moich oczekiwań w tym zakresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na bolączki z dżwiękiem pomogła zmiana oprogramowania.Jest wszystko O.K.

W chwili obecnej na ten stan wiedzy, który posiadam nie mam się do czego przyczepić.

Czcionka w napisach zmuksowanych w filmie jak i zewnętrznych (nie TXT a SRT) jest b.czytelna z czarną obwolutą nie odbiegające od oryginalnych napisów w filmach, można je powiększać i przemieszczać.

Na tą chwilę odtwarzacz ten jest spełnieniem moich oczekiwań w tym zakresie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów. Jestem tu "prawie" nowy, "prawie" bo choć konto mam długo - niezmiernie rzadko się odzywam. Tytułem wprowadzenia: na początku tego roku rozpocząłem poszukiwania sprzętu mającego być rdzeniem domowego centrum medialno-komputerowego. Początkowo wybór padł na NOVATRON NTD37, jednak z przyczyn niezależnych zakup się opóźnił. Ostatecznie, gdy we wrześniu podjąłem decyzję o zakupie trafiłem na pierwsze wzmianki o NTR82. Ponieważ w tym samym czasie w Poznaniu (gdzie mieszkam) rozpoczęto docelowy przekaz DVB-T, dodatkowo zainteresowała mnie funkcja tunera MPEG-4. Obserwuję ten wątek od chwili powstania gdyż moje wymagania są tożsame z podanymi na wstępie przez dragonfly. Czekałem aż ktoś będzie posiadał ten sprzęt i można będzie zadać bardziej szczegółowe pytania.

Udało mi się pobrać instrukcje (niestety po Czesku) ze strony: http://www.umax.cz/download/manualy/NTR82_Manual_CZ.pdf, trochę więc wiem ale wiele pytań pozostało. Wprost kieruję je do wladek_wypadek, bo jak można wnioskować z postów posiadasz ten sprzęt.

1. czy wykonywałeś próby odbioru DVB-T, jeżeli tak to w jakiej lokalizacji i z jakimi rezultatami?

2. jak wyglądają funkcjonalności sieciowe (FTP/jak zabezpieczony, dostęp z otoczenia sieciowego Windows/jak zabezpieczony, udostępnienie dysku w sieci/i znów zabezpieczenia) gdyż chciałbym wykorzystać go jako dysk w domowej sieci LAN?

3. jak wygląda odbiór strumieni radiowych z internetu, jest lista (do pobrania/sztywno wpisana/edytowalna)? Czy można np uruchomić strumienie z: www.polskastacja.pl? Jakie kodeki/tryby odbioru z tej strony są dostępne (jeżeli są)?

4. jak wygląda współpraca przez Wi-Fi, czy wymaga dedykowanego dongla USB, jeżeli tak to jakiego (nigdzie nie znalazłem tej informacji)? Czy np 802.11g (54Mbps) wystarcza w praktyce do przekazu strumienia video (wiadomo że nie HD)? W moim wypadku, będę podłączał raczej przez LAN do routero-modemu ADSL, ale dalej dostęp raczej bezprzewodowy (w domu same laptopy).

Pozdrawiam

Edytowane przez hamar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie odpowiem Ci na żadne z postawionych pytań

- u mnie nie ma zasięgu DVBT

- novatrona nie podłączałem do internetu, gdyż nie mam takiej potrzeby(wi-fi tylko przez USB).

Dla mnie priorytetem jest odtwarzanie muzyki bez uruchamiania telewizora , odtwarzanie wszelkiej maści plików multimedialnych HD

i w tym zakresie odtwarzacz z nawiązką spełnia moje oczekiwania.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja czekam na przesyłkę od firmy iCroon ale maja jakies opoznienia, z tego co wiem moduł wifi jest dedykowany i tez nigdzie nie moglem znalezc jego specyfikacji. ciekawe czy jao oficjalny dystrybutor Novatron przygotuja instrukcje w jezyku polskim?

Edytowane przez dragonfly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No ja czekam na przesyłkę od firmy iCroon ale maja jakies opoznienia, z tego co wiem moduł wifi jest dedykowany i tez nigdzie nie moglem znalezc jego specyfikacji. ciekawe czy jao oficjalny dystrybutor Novatron przygotuja instrukcje w jezyku polskim?

Ja odtwarzacz i to dużo taniej kupiłem w sklepie www.DIGISKLEP.pl (zapłaciłem 989zł i mam 2-letnią gwarancję, przemiła obsługa a osobiście dałem im nieżle w kość ).

Sklep ICROON poza abstrakcyjną ceną niby oficjalny dystrybutor a na swojej stronie nie zapodał nawet najnowszego oprogramowania a bez niego dżwięk w tym odtwarzaczu nie nadaje się do odsłuchu.

Nie jest to żadna reklama tylko osobiste odczucia w tym zakresie a cena w sklepie ICROON w porównaniu do ceny np.w Słowacji (a przecież oni też zarabiają) jak dla mnie jest istnym zdzierstwem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja odtwarzacz i to dużo taniej kupiłem w sklepie www.DIGISKLEP.pl (zapłaciłem 989zł i mam 2-letnią gwarancję, przemiła obsługa a osobiście dałem im nieżle w kość ).

Sklep ICROON poza abstrakcyjną ceną niby oficjalny dystrybutor a na swojej stronie nie zapodał nawet najnowszego oprogramowania a bez niego dżwięk w tym odtwarzaczu nie nadaje się do odsłuchu.

Nie jest to żadna reklama tylko osobiste odczucia w tym zakresie a cena w sklepie ICROON w porównaniu do ceny np.w Słowacji (a przecież oni też zarabiają) jak dla mnie jest istnym zdzierstwem.

No fakt nie spieszą się z przesyłką. Cena jak się okazuje też niezbyt atrakcyjna. Co do dźwięku zapewniają , że jest ok bo będą sprzedawać z najnowszym firmware. Jeśli coś będzie nie tak to reklamacja.

A propos, jaki numer ma najnowsze firmware?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Firmware jaki my posiadamy w tej chwili posiada numer v47 z dnia 11.12.2009 .

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Firmware jaki my posiadamy w tej chwili posiada numer v47 z dnia 11.12.2009 .

Pozdrawiam

Jest nowsza wesja: ver.50 z dnia 17.12.2009

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi