Skocz do zawartości
Irek39

ASUS XONAR HDAV 1.3 Slim

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem wersje SLIM bo dodatkowe wodotryski nie byly mi potrzebne. Oczywiscie po zlozeniu sprzetu i instalacji oprogramowania od kopa nie ruszyl mi bit stream ;) 1) karta po uruchomieniu w panelu jest aktywna na wyjsciach analogowych dopiero po jakims czasie zauwazylem ze trzeba kliknac w obrazek wtyku HDMI zeby sie przelaczyla na cyfrowe. Po przelaczeniu z domyslnym ustawieniem tez nie ruszyla od razu dopiero zmiana ustawieni z 2, 5.1 na dolby digital itp. spowodowala ze zaczela wysylac bit stream co prawda pozniej przelaczenie na inne ustawienia 2,5.1,7.1 juz nie wylaczylo opcji. Zrobilem tez upgrade sterownikow na nowsze i oprogramowania total media theater i tutaj wszystko ruszylo od kopa bez ingerencji w soft. W nowym total theater wybieramy opcje HDMI pass through a w karcie dzwiekowej wazne zeby byla w trybie cyfrowym hdmi.

Wczoraj znalazlem test nowej grafiki ATI 5870

http://anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3643&p=10

jak widac mamy pierwsza grafike gdzie na pokladzie jest pelne sprzetowo hdmi 1.3a/b z deep colour xvycc i w koncu pelno wartosciowe osprzetowanie hdmi AUDIO .... przesyla bit stream, lpcm poprostu wszystko co powinien robic taki sprzet. Grafika wyszla w cenie ok. 1300zl ale ciekawe ile bedzei kosztowala 5850 ktora tez ma takie samo HDMI i mozliwosci moze byc ciekawa alternatywa dla dzwiekowek.

Jaka mam konfiguracje PC ?: plyta glowna stary asus p5b deluxe, procek core2duo xxx, ATI 4850 . Konfiguracja nie powinna miec znaczenia do pracy z ta karta dzwiekowa asusa.

P.S. Za moja zaplacilem z przesylka ok. 550zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Braavoo jakoś mi się teraz przypomniało., że wertując sieć natknąłem się gdzieś na poradę typu cyt. "zainstaluj stery do skanera". Ponoć w systemie brakowało dll-a. Widać komuś to pomogło... może i Tobie pomoże. Zabij mnie, ale nie pamiętam strony, na której to wisi... ale ktoś szukał pomocy, bo nie mógł sobie poradzić z kartą i softem.

Chwilę szukałem, ale nie mogę znaleźć tej strony, więc nie podam Ci linka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziś dotarła do mnie karta dźwiękowa ASUS XONAR HDAV 1.3 Slim..............

Mam prośbę, czy możesz podać dokładne wymiary tej karty bo nie wiem czy zmieści mi się do obudowy SilverStone ML02MX, którą zamówiłem. Obudowa ma wysokość 82 mm. Montaż kart rozszerzeń w tej obudowie odbywa się poziomo.

Pozdrawiam,

AndrzejS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę, czy możesz podać dokładne wymiary tej karty bo nie wiem czy zmieści mi się do obudowy SilverStone ML02MX, którą zamówiłem. Obudowa ma wysokość 82 mm. Montaż kart rozszerzeń w tej obudowie odbywa się poziomo.

Pozdrawiam,

AndrzejS.

Nie powinno być problemu.W komplecie jest nawet śledź do obudów slim.Karta (płytka) ma wymiary 160 na 72 milimetry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

Jeszce jedno pytanie. Jak rozumiem przez HDMI w karcie jest wypuszczane tylko audio HD a obraz z karty graficznej. Czy dobrze zrozumiałem?

AndrzejS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki.

Jeszce jedno pytanie. Jak rozumiem przez HDMI w karcie jest wypuszczane tylko audio HD a obraz z karty graficznej. Czy dobrze zrozumiałem?

AndrzejS.

Niezupełnie.

Wyjście karty graficznej (HDMI lub DVI) łączysz z wejśćiem HDMI XONARA - w przypadku karty SLIM nie ma to żadnego wpływu na obraz,nie ma tu żadnych układów elektronicznych,które "robiły by" coś z obrazem,pomijając oczywiście wpływ krótkiego kabelka :-).Wyjście HDMI łączysz z amplitunerem...i to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem

Myślałem, że obraz połączę do TV a audio do amplitunerem. W innej sytuacji będzie mi brakować jednego wyjścia HDMI na wideo albo na audio. To z opcją karty dźwiękowej Asus Xonar HDAV v.1.3 nadal będę miał na jednym wyjściu HDMI obraz i audio.

AndrzejS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jaką przewage bedzie miał ASUS Xonar HDAV1.3 deluxe nad tą kartą czy HDAV1.3 jest lepszy ?

HDAV1.3 to pierwszy model z 2008 roku z ogromną ilością błędów (producent odbierał karty od klientów i zmieniał firmware by poprawić ich działanie).

Dopiero wersja z 2009 roku działała jako tako.

HDAV1.3 DELUXE ma dodatkowo moduł wyjść analogowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pytanie o ten zasilacz silverstona czy słychać w nim elektronike ? buczenie sykanie piski ?

Nic nie słychać.Jest całkowicie bezgłośny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnie pytanie bo nie moge znalesc tego nigdzie,który odpowiada za hdmi ? co wybrać i co odznaczyć /zaznaczyć

capture5p.png

tak aby nie ingerować w oryginalną ścieżkę dzwiekową (uzyskać najlepszy efekt )

Edytowane przez locutus231

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz dobrze ustawione.Teraz otwórz panel sterowania Xonara (ikona jest na pasku koło zegara) i tam zaznacz HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam uprzejmie

Rozumiem, że musi być karta dźwiękowa, która ma na pokładzie dekodery własne?

Nie można kupić karty zwykłej muzycznej z wyjściem HDMI, żeby podłączyć ją do amplitunera Onkyo TX-SR606 (ten sam co kolega napisał w pierwszym poście), żeby to amplituner sobie sam dekodował audio DD TrueHD lub DTS HD-MA w 5.1 lub 7.1?

Właśnie się tak zastanawiam i jestem w tej kwestii zielony, jak to wygląda od sprawy praktycznej.

Bo mam amplituner, który ma na pokładzie audio HD, czy potrzebuję karty w kompie, która też obsługuje takie audio?

Prosiłbym o wytłumaczenie łopatologicznie...

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.

EDIT[/u

No i dylemat?

ASUS XONAR HDAV 1.3 Slim vs Auzen HomeTheater HD

...no i bądź tu mądry i pisz wiersze ;) ...którą wybrać? ;)

Z poważaniem

Edytowane przez VAMET

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak.Potrzebujesz dokładnie takiej karty.Są na rynku dwie - te właśnie o których wspomniałeś.Auzena w mackach nie miałem.Z tego co wiem,wychodzi w sumie drożej,bo wymaga dokupienia odtwarzacza PowerDVD 9,za bagatelka 100 dolarów.Asus ma soft w cenie.Dodatkowo soft ten umożliwia odtwarzanie płyt z BLURAY z folderów i odtwarza też HDDVD.Google będzie twoim przyjacielem :) .Jest jeszcze opcja z najnowszymi kartami graficznymi Radeona ale póki co to więcej teoretyków niż praktyków o tym pisze.Trudno powiedzieć jak w praktyce to działa.Łopatologicznie,jak to ująłeś tłumacząc karty te nie mają własnych dekoderów - one "tylko" umożliwiają przesłanie bitstreamu z komputera do amplitunera,który zajmie się zdekodowaniem dźwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak.Potrzebujesz dokładnie takiej karty.Są na rynku dwie - te właśnie o których wspomniałeś.Auzena w mackach nie miałem.Z tego co wiem,wychodzi w sumie drożej,bo wymaga dokupienia odtwarzacza PowerDVD 9,za bagatelka 100 dolarów.Asus ma soft w cenie.Dodatkowo soft ten umożliwia odtwarzanie płyt z BLURAY z folderów i odtwarza też HDDVD.Google będzie twoim przyjacielem :rolleyes: .Jest jeszcze opcja z najnowszymi kartami graficznymi Radeona ale póki co to więcej teoretyków niż praktyków o tym pisze.Trudno powiedzieć jak w praktyce to działa.Łopatologicznie,jak to ująłeś tłumacząc karty te nie mają własnych dekoderów - one "tylko" umożliwiają przesłanie bitstreamu z komputera do amplitunera,który zajmie się zdekodowaniem dźwięku.

To znaczy ze Asus nie poradzi sobie z Filmami HD DVD ,i drugie pytanie jak ta karta radzi sobie na windows XP czy ktos ma doswiadcze bo w tych wszystkich komentarzach tego nie zauwarzylem,a chce ja koniecznie zakupic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To znaczy ze Asus nie poradzi sobie z Filmami HD DVD ,i drugie pytanie jak ta karta radzi sobie na windows XP czy ktos ma doswiadcze bo w tych wszystkich komentarzach tego nie zauwarzylem,a chce ja koniecznie zakupic.

Dlaczego nie poradzi z HD DVD? Mam Asus Xonar HDAV 1.3 DeLuxe i u mnie wszystko jest OK. Czyta z iso i z folderu, a ampli świcie na niebiesko.

Nie wiem jak na XP, ale pogardzana Vista HP do tego x64, radzi sobie ze sprzętem i softem bez zastrzeżeń :D

Polecam wyjścia analogowe, odkąd "odkryłem" jakość audio przesyłaną tym torem i możliwość ingerencji (psucia) HDMI poszło w odstawkę. Xonara podpiąłem do ampla analogowo, a video (audio też) z szafira 4870 vapor-x 2GB przesyłam bezpośrednio do tv kablem HDMI.

Na dzień dzisiejszy nic więcej nie potrzebuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd taki wniosek?Przecież napisałem wyraźnie : "Dodatkowo soft ten umożliwia odtwarzanie płyt z BLURAY z folderów i odtwarza też HDDVD".

Bez problemów działa również pod Windows XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Skąd taki wniosek?Przecież napisałem wyraźnie : "Dodatkowo soft ten umożliwia odtwarzanie płyt z BLURAY z folderów i odtwarza też HDDVD".

Bez problemów działa również pod Windows XP.

Czytalem ten post bardzo pozno w nocy i bylem zmeczony moze dlatego zle to zrozumialem i jakos níe dowidzialem dlatego przepraszam za pomylke, dzisiaj rano widze to wyrazniej .ja mam XP idlatego interesowalo mnie czy chodzi na tym systemie bo inaczej mosialbym Viste instalowac. Z gory pozdrawiam i przepraszam za pomylke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odgrzebię troszkę temat... :rolleyes:

Mam taki mały zgrzyt przy odtwarzaniu audio, otóż: karta dźwiękowa - Asus Xonar Slim połączona z amplitunerem (H/K AVR 255) po HDMI wypuszcza, wg wskazań amplitunera, dźwięk "Multichannel PCM" przy odtwarzaniu muzyki stereo, filmów mkv powiedzmy "5.1" (gdzie w filmach są ścieżki DD i DTS). Natomiast przy odtwarzaniu płyty BD (obrazu płyty ;) ) w TMT 3 (wersja 3.0.1.180) gdzie jest ścieżka DTS HD MA, bo takie info widnieje w TMT, amplituner pokazuje "DTS".

Czy tak ma być, czy ja jestem przygłupi i coś knocę w ustawieniach?

Ustawienia są następujące:

kart/system: http://img534.imageshack.us/img534/784/beztytuueuu.png

TMT3: zakładka "audio", ustawiony Asus Xonar Slim, HDMI (tylko tyle jest w opisie, nie ma "pass through") i "Auto mix based on audio source" (wtedy TMT wyświetla info "DTS HD MA" a amplituner "DTS" :huh: )

Każda pomoc mile widziana. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma być "original primary audio only" czy coś w tym rodzaju (nie pamiętam dokładnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W TMT3 musisz włączyć "passtrough" jeśli wypuszczasz przez HDMI :rolleyes: - jeśli chcesz się cieszyć audio HD.

20090824214801.jpg

Edytowane przez balbi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Irek39 - dzięki, pomogło. :rolleyes: Ampli mówi "DTS-HD MSTR". :]

@balbi - u mnie w TMT3 jest tylko "HDMI" bez dopisku "pass through", ale skoro już to się uruchomiło, to jestem happy. :huh:

A co panowie powiedzą mi odnośnie pierwszej części pytania...

Mam taki mały zgrzyt przy odtwarzaniu audio, otóż: karta dźwiękowa - Asus Xonar Slim połączona z amplitunerem (H/K AVR 255) po HDMI wypuszcza, wg wskazań amplitunera, dźwięk "Multichannel PCM" przy odtwarzaniu muzyki stereo, filmów mkv powiedzmy "5.1" (gdzie w filmach są ścieżki DD i DTS).

Tak to ma być? Czy to jest grzebanie w kodekach i ustawieniach innych programów?

Jeszcze raz wielkie dzięki obu panom. ;)

I już nieaktualne. :)

Poradziłem sobie i z tym DD i DTS. Metoda prób i błędów dała wyniki. :)

Edytowane przez misiaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PCM to format nieskompresowany - jeśli program/karta wykona dekompresję formatu źródłowego to może w takim nieskompresowanym pcm wysłać - w tym momencie taki dts ma wypakowany do pcm będzie brzmiał tak samo bo obydwa są bezstratne a dts ma jest tworzony własnie z pcm w studio nagrań :)

kurde zamotałem troszkę

ciekawostka - radeon hd serii 4xxx nie wyśle dts ma i DD true hd ale programy potrafią zrobić dekompresję to multichannel pcm a to już radek wyśle(fakt tylko 5.1) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... ciekawostka - radeon hd serii 4xxx nie wyśle dts ma i DD true hd ale programy potrafią zrobić dekompresję to multichannel pcm a to już radek wyśle(fakt tylko 5.1) :)

Tyle że te programy po drodze często obetną pasmo, spieprzą robotę i w efekcie wysyłają pozamieniane kanały , szczególnie przy 7.1 , tak przynajmniej do tj pory bywało na radkach serii HD4xxx we wszystkich programach (PDVD, TMT, MPC-HC ...) Problem dotyczył każdego dźwięku LPCM 5.1/7.1 wypuszczanego z kompa

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi