Skocz do zawartości
800XL

Realtek HD Audio i dźwięk surround

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

Nie bardzo wiem czy ten temat pasuje do software czy hardware, ale chyba to pierwsze.

Otóż podłączyłem kompa optykiem z onkyo 606. Niby wszystko ok, muza gra, filmy idą (PDVD) zarówno dolby jak i dts. Ale nie wszędzie. DirectSound mimo ustawienia 5.1 odtwarza tylko 2.0. (PCM). Nie było by w tym nic strasznego, ale mam taki jeden soft do muzyki i on korzysta właśnie z direct. Nawet w programiku realteka (alc889) klikając na głośniki mam dźwięk tylko w przodach a tył i centralny milczy.

A nie! Jest tak w PDVD: 6ch - wyświetla mi truDH, ale nie ma dialogów, więc leci właśnie stereo. Zmieniam na use s/pdif i automatycznie zmienia mi się ścieżka audio na dolby tru hd 2.0!

Dodam, iż po analogu jest wszystko ok i 5.1 mam również w systemie. Da się coś z tym zrobić (wysłać PCM multich) czy pozostaje tylko analog?

Edytowane przez 800XL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który PowerDVD - jakie wtyczki ?

Optykiem nie poleci Ci TrueHd , więc jest degradowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, jeśli korzystasz z optyka to tutaj się już temat kończy i tego nie przeskoczysz, mówiąc prościej szersze pasmo dźwięku jest ograniczone do 2.0.

Analog albo nowsze HDMI .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłaby jeszcz taka opcja, aby tak jak w sprzęcie stacjonarnym, gęste formaty "obdzierać" do rdzenia 1.5 Mb/s i tak podawać na optical (wielokanałowo)

Jest to dużo lepiej od zwykłego DVD , a niewprawione ucho będzie szczęśliwe ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Byłaby jeszcz taka opcja, aby tak jak w sprzęcie stacjonarnym, gęste formaty "obdzierać" do rdzenia 1.5 Mb/s i tak podawać na optical (wielokanałowo)

Jest to dużo lepiej od zwykłego DVD , a niewprawione ucho będzie szczęśliwe ... :)

A możesz nieco rozwinąć temat?

Innym sposobem jest kodowanie w locie do DD lub DTS i zapodanie tego po optyku. Jest taki program? Bo jakieś karty dźwiękowe chyba tak potrafią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to rozwiązanie stosowane w stacjonarnych playerach , ale może i w PC z jakimiś wtyczkami także działa .

Strumień TrueHD i DTS HD są bardzo gęste, ale zawierają w sobie rdzeń ( CORE ) zapisany z przepływnością 1.5 Mb/s ( czyli bardzo, bardzo znośnie - 3 x gęściej niż w śr. DVD ) , który śmiało może polecieć po optyku , ale to musisz już badać - czy program, czy karta są w stanie tak podać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi