Skocz do zawartości
unky

A-110 i audio po HDMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właśnie dotarł do mnie popcorn A-110.

Podłączyłem wszystko pięknie po HDMI i niestety Zonk - nie działa dźwięk po HDMI.

W ustawieniach HDMI Audio mam włączone ale dźwięku nie słychać. Podpiąłem optykiem do ampli i dźwięk jest.

Miał ktoś z Was jakieś problemy z dźwiękiem po HDMI? testowałem różne kable, podłączałem bezpośrednio do TV, do ampli i obraz jest piękny 1080p ale dźwięku po HDMI nie ma :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Podłączyłem wszystko pięknie po HDMI i niestety Zonk - nie działa dźwięk po HDMI.

W ustawieniach HDMI Audio mam włączone ale dźwięku nie słychać. Podpiąłem optykiem do ampli i dźwięk jest.

Miał ktoś z Was jakieś problemy z dźwiękiem po HDMI? testowałem różne kable, podłączałem bezpośrednio do TV, do ampli i obraz jest piękny 1080p ale dźwięku po HDMI nie ma :-(

Nie posiadam amplitunera z dekoderami HD, ale wydaje mi sie, ze trzeba ustawic w menu audio/video: HDMI Audio: włączone, DTS: DTS-HD (RAW)!?

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W ustawieniach włączasz HDMI Audio oraz dla formatów ustawiasz PCM.

Ok, spróbuje, nie mniej mam AVR255 który ma potrzebne dekodery i ustawiłem wszystko na RAW.

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popatrz jeszcze w wątku "kilka pytań popcornowego nowicjusza", chyba na drugiej stronie o to pytałem.

po prostu PH nie może jednocześnie dekodować i nie dekodować dzwięku - więc albo to albo to...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
popatrz jeszcze w wątku "kilka pytań popcornowego nowicjusza", chyba na drugiej stronie o to pytałem.

po prostu PH nie może jednocześnie dekodować i nie dekodować dzwięku - więc albo to albo to...

Poczytałem ten wątek ale trochę zakręcone były te opisy.

Zapytam króciutko - jak mam mieć ustawione menu aby szedł dźwięk po HDMI (tylko HDMI) do amplitunera. Amplituner ma wbudowane dekodery.

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poczytałem ten wątek ale trochę zakręcone były te opisy.

Zapytam króciutko - jak mam mieć ustawione menu aby szedł dźwięk po HDMI (tylko HDMI) do amplitunera. Amplituner ma wbudowane dekodery.

Pozdrówka

Jeżeli podpinasz do amplitunera to przy formatach ustawiasz na RAW (surowy format wysyłany na wyjście wymagający zdekodowania) i tylko WMA dajesz na PCM no chyba, że amplituner ma dekoder dla WMA. Do tego włączasz jeszcze opcję Audio HDMI i podpinasz Popcorna przez HDMI do amplitunera. Jeżeli podpinasz Popcorna po HDMI bezpośrednio do TV i chcesz mieć od razu dźwięk z pominięciem amplitunera dajesz formaty na PCM wtedy Popcorn zajmie się zdekodowaniem i zmiksowaniem dźwięku. Przy ustawieniu PCM zdekodowany dźwięk jest również na pozostałych wyjściach (chinche i optyk).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

A czy ustawienie skalowania masz ustawione na HDMI czy na Component, musi być na HDMI inaczej nie puści dźwięku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy ustawienie skalowania masz ustawione na HDMI czy na Component, musi być na HDMI inaczej nie puści dźwięku

A gdzie się ustawia to skalowanie?

Mam podłączone po HDMI do amplitunera a ampli po HDMI do TV, tak że obraz idzie po HDMI ale dźwięk niestety nie :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A gdzie się ustawia to skalowanie?

Mam podłączone po HDMI do amplitunera a ampli po HDMI do TV, tak że obraz idzie po HDMI ale dźwięk niestety nie :-(

Wydaje mi się, że stdanielo chodzi o ustawienie wyjścia video na hdmi. Ustawienia>Audio/Video>wyjscie video (tam jest auto, component, kompozyt i hdmi). Dla każdego wyjścia masz możliwość ustawienia dowolnej rozdzielczość , odświeżanie itp.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwnie to u mnie wyszło.

Podpiąłem po zakupie po HDMI, od razu po podłączeniu miałem obraz, ale nie miałem dźwięku po HDMI.

Sprawdziłem ustawienia czy jest wybrany HDMI jak napisał kwiatech, było wybrane HDMI 1080p50Hz, ale dźwiek nie szedł po HDMI.

ZMieniłem w ustawieniach na Component 1080p, zapisałem ustawienia, ponownie wszedłem do menu i spowrotem wybrałem HDMI 1080p50Hz, zapisałem ustawienia, wyszedłem z menu i o dziwo dźwięk już szedł po HDMI.

Najwyraźniej po zmianie na component i spowrotem na hdmi cos sie gdzies wlasciwie w konfiguracji zapisało i dźwiek poszedł :-)

Dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam też pytanko.

Walczę już kila dni z ustawieniami. Niby wszystko już robiłem a dźwięk po HDMI nie idzie. Podłączałem A110 do tv bezpośrednio ustawiając dekodowanie na PCM, później podłączałem przez amplituner ustawiając i RAW i PCM na zmianę. Dźwięk idzie tylko przez amplituner i po HDMI i przez inne wyjścia (podłączyłem także przez optyczne). Już nie wiem co mógłbym jeszcze zmienić w ustawieniach. Wcześniej podłączałem laptopa do tv po hdmi i wszystko działało - obraz i dźwięk. Może ktoś ma jeszcze pomysł?

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi