Skocz do zawartości
jotka2

amplituner bez obcinania poziomu 0-255

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Stoję przed wyborem ampi (tak do 2500,-) podłączony będzie do TV Pioneer 5080 przez HDMI.

W związku z tym, że mam 2 urządzenia zapodające pełny sygnał 0-255 (XBOX360 i HTPC) szukam ampli, który nie dokonuje tzw HDMI Clipping, czyli obcinania sygnału do 16-234.

Różnica jest bardzo znacząca, zrobiłem planszę testową pół na pół i różnica w poziomie czerni jest ogromna, to samo na filmach, gdy przestawiłem HTPC na 16-234.

z tego co zdążyłem się zorientować na avforum.com, odpadają moje obecne typy, ponieważ wypuszczają po hdmi _tylko_ poziom 16-234:

- Yamaha 663, 883

- Onkyo 606, 806

pozdro

JK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starsze modele Onkyo nie mają tego problemu. A skoro bierzesz pod uwagę model 806, pomyśl o 805. (nie tylko jest pozbawiona tego buga, ale i jest kilka innych elementów dzięki którym wypada lepiej niż model 806)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pomyśl o 805.

kurcze myslalem, ale nie mogę znaleźć czarnej : ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam rx-v663 i tvix'a 6500a w którym mozna ustawić te poziomy. Stwierdzam, ze yamaha przenosi pełne pasmo 0-255.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam rx-v663 i tvix'a 6500a w którym mozna ustawić te poziomy. Stwierdzam, ze yamaha przenosi pełne pasmo 0-255.

jesteś pewny ? na jakiej podstawie to stwierdzasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewny to bede jak dokładnie sprawdze :)

Na razie zauważyłem cos takiego.

Na dzień dobry w ustawieniach w tvixie Luminance Level ustawiłem na 0-255 i robiłem ustawienia(obraz cały czas wyswietlany na TV poprzez amplituner). Wszystko ładnie wygladało itp. .

Następnie przez przypadek podczas "zabawy" z ustawieniami właczyłem Auto(nawet nie wiem kiedy :) ) i wtedy obraz z tvixa był jakis taki dziwny(głównie czerń). Pomyślałem sobie , że sprawdze co jest ustawione w "Luminance Level" i widze, ze auto, wtedy wymusiłem powtórnie 0-255 i obraz wrócił do normy, czyli do takiego jak ustawiłem wcześniej, przed auto.

Jak skonfiguruje wszystko do końca to sprawdze do końca i opisze.

Edytowane przez Slawko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę Cię zmartwić ponieważ się mylisz. Zajrzyj tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisałem-sprawdze dokładnie.

Byc może to kwestia softu. Ja kupiłem swoja w styczniu 2009, posty na avs sa z marca 2008.

Odnoszę wrażenie że ....., no ale to najpierw sprawdze dokladnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tego co pamiętam to samo dotyczy też 605.

605 ma ten problem czy nie ma ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Byc może to kwestia softu. Ja kupiłem swoja w styczniu 2009, posty na avs sa z marca 2008.

Tego problemu nie rozwiąże się programowo - w jednym z wątków poświęconych temu problemowi publikowane były odpowiedzi supportu Yamahy. Odpowiedź była krótka: nie uważają kwestii BTB\BTW za bug (problem ten może razić maniaków av, ale dla większości użytkowników ta kwestia nie ma żadnego znaczenia) - a tym samym NIE PRZEWIDUJĄ softu usuwającego tą przypadłość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłem.

Niestety z przykroscią muszę stwierdzić, ze Yamaha jednak obcina sygnał wideo do 16-234.

Myliłem sie, zwracam Honor.

Edytowane przez Slawko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak mam watpliwości.

Poziom czerni i bieli jest taki sam przy przesyłaniu bezpośrednio do TV jak i poprzez Yamahe.

Mój wczesniejszy post jak i stwierdzenie, ze yamaha nie przepuszcza 0-255 było spowodowane uszkodzeniem gniazda HDMI w TVIX'ie. Jutro je przylutuje i sprawdze jeszcze raz. Postaram sie zrobic zdjęcia(niestety komórką, wiec jakość bedzie kiepska, ale bedą widoczne różnice.

Tak wygladał obraz przez Yamahe z ustawionym poziomem 16-234 14022009002ka8.th.jpg

a tak przy ustawieniu 0-255 14022009001xi6.th.jpg

Powiedzcie mi na co dokładnie zwrócic uwagę.

Edytowane przez Slawko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak.

W dniu dzisiejszym moge napisać z pełną odpowiedzialnością, że mój amplituner Yamaha RX-V663 w połączeniu z odtwarzaczem TViX 6500A oraz TV Sharp 42X20 przepuszcza pełne pasmo 0-255. Nie posiada czegos takiego jak "HDMI Clipping".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do listy ampli obslugujacych 0-255 dopisz HK AVR 255 i zapewne wyzsze, dzis sie bawilem ustawieniami sterownikow w komputerze i po ustawieniu 0-255 jest mocno zauwazalna roznica - mocniejsza czern, zywsze kolory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w mojej rxv3800 i polaczony przez nia blu 350 tv panas pv7

oraz drugi sony bdp350 bezposrednio pod pionka 5090h

nie zauwazylem zadnych roznic w obrazie czerni itd itp

no oczywiscie roznica jest ale to inna klasa tv ! nic pozatym roznice sa w skali percepcji !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jednak.

W dniu dzisiejszym moge napisać z pełną odpowiedzialnością, że mój amplituner Yamaha RX-V663 w połączeniu z odtwarzaczem TViX 6500A oraz TV Sharp 42X20 przepuszcza pełne pasmo 0-255. Nie posiada czegos takiego jak "HDMI Clipping".

masz więc chyba jedyny na świecie egzemplarz 663 który nie przycina sygnału :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie sądzę.

no właśnie :) ja również... nic, szukam dalej lista się trochę zawęziła, yamaha daje pełny zakres od modelu 1900 w górę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powiem krótko ! paranoja :) ja jestem uczulony na jakosc obrazu i dzwieku poprostu musi byc jak najlepszy i nie widze zadnych dolegliwosci w rxv3800 a tez niby ma hdmi cliping poprostu wydziwiasz i cudujesz na maxa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hdtv_fanatic, jak nie ma, jak ma. Przeciez napisali na zagranicznych forach, ze ma i tyle. Nie moze nie mieć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hdtv_fanatic, jak nie ma, jak ma. Przeciez napisali na zagranicznych forach, ze ma i tyle. Nie moze nie mieć ;)

no to rzeczywiscie jest super wiadomosc, bo 663 i 863 to moi faworyci :)

mam prośbę czy mozesz podeslac zdjecie obrazu z TV z odpaloną na pelnym ekranie planszą http://www.jotka.pmail.pl/test.gif

super dzięki z góry

pozdrowienia

JK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
powiem krótko ! paranoja :) ja jestem uczulony na jakosc obrazu i dzwieku poprostu musi byc jak najlepszy i nie widze zadnych dolegliwosci w rxv3800 a tez niby ma hdmi cliping poprostu wydziwiasz i cudujesz na maxa

:) nie ma się co tak bulwersować :) wiadomo, że własny sprzęt jest najlepszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
mam prośbę czy mozesz podeslac zdjecie obrazu z TV z odpaloną na pelnym ekranie planszą http://www.jotka.pmail.pl/test.gif
niestety ale zdjecia nie wstawie. Tel komórkowy nie oddaje az tak minimalnej różnicy pomiedzy biela a ciemniejsza biela, przy okazji niwelując odcienie "czarnego".

Moge tylko opisać jak wyglada obraz odpalony z TViX'a bezpośrednio na TV oraz przez Yamahe.

TViX -> TV (hdmi) obraz identyczny jak na komputerze, czyli pas czarny podzielony na dwa pola. Prawe jest jasniejsze. To samo dotyczy pasa białego, z tym, ze prawy pas jest ciemniejszy.

TViX -> Yamaha -> TV (wszystko połaczenia hdmi) j.w. bez znaczenia.

Czy o to chodziło? 08032009004.th.jpg

Edytowane przez Slawko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi