Skocz do zawartości
Artii1

Telewizja kablowa na PC

Rekomendowane odpowiedzi

WitamNa początku chciał bym sie przywitać.Mam pytanko odnośnie tunera firmy Technisat model: CableStar HD 2 DVB-C czy ktośgo testował i jak się sprawdza. W moim PC mam zainstalowaną kartę Winfast TV Expert i dotej pory obraz dawał rade ale odkąd mam w domu cyfrową Vectre chciałbym podnieść jakoś obrazu. Od firmy Vectra dostałem tuner cyfrowy TECHNISAT ale żeby podłaczyc go do PC musze używać konwetrera który zamienia sygnał z cyfrowego na analog i w ten sposób obraz traci znacznie na jakości. Na internecie znalazłem coś takiego: [url="http://www.komputronik.pl/Tunery_TV_FM/CableStar_HD_2_DVB_C_MPEG_2_MPEG_4__pilot_z_czujnikiem_USB__modul_zlacza_CI/pelny,id,64759/i"]http://www.komputronik.pl/Tunery_TV_FM/Cab...elny,id,64759/i[/url] niemam pojecia jak to sie bedzie sprawować. Prosze o informacie. Pozdrawiam Artii1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
WitamNa początku chciał bym sie przywitać.Mam pytanko odnośnie tunera firmy Technisat model: CableStar HD 2 DVB-C czy ktośgo testował i jak się sprawdza. W moim PC mam zainstalowaną kartę Winfast TV Expert i dotej pory obraz dawał rade ale odkąd mam w domu cyfrową Vectre chciałbym podnieść jakoś obrazu. Od firmy Vectra dostałem tuner cyfrowy TECHNISAT ale żeby podłaczyc go do PC musze używać konwetrera który zamienia sygnał z cyfrowego na analog i w ten sposób obraz traci znacznie na jakości. Na internecie znalazłem coś takiego: http://www.komputronik.pl/Tunery_TV_FM/Cab...elny,id,64759/i niemam pojecia jak to sie bedzie sprawować. Prosze o informacie. Pozdrawiam Artii1

Mam i chodzi Ok

ale trzeba do niej mieć kartę grafiki HD np radeo hd4350

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam i chodzi Ok

ale trzeba do niej mieć kartę grafiki HD np radeo hd4350

Ja mam karte Skystar HD DVB-C i z kablowka smiga doskonale. W zestawie byl slot na karte CI, dokupilem modul CI na system CONAX i elegancko moge ogladac i nagrywac programy z kablowki na komputerze (za pomoca programu DVBViewer).

W Twojej kablowce to zadziala pod warunkiem ze nie masz sparowanej karty z tunerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączę się pod ten temat z innym pytaniem.

Czy ktokolwiek z Was próbował odpalić cyfrową "Multimedię Polska" na tunerze DVB-C.

Gdyby było to możliwe to chętnie zamontowałbym go do mojego HTPC. Multimedia koduje warunkowo chyba w conax /?/. Nie posiada karty a dostęp obywa się z wykorzystaniem dziwnego modemu /?/. Czy istnieje rozwiązanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam karte Skystar HD DVB-C i z kablowka smiga doskonale. W zestawie byl slot na karte CI, dokupilem modul CI na system CONAX i elegancko moge ogladac i nagrywac programy z kablowki na komputerze (za pomoca programu DVBViewer).

W Twojej kablowce to zadziala pod warunkiem ze nie masz sparowanej karty z tunerem.

hej, czy mógłbyś mi pomóc w tej kwestii?

zastanawiam się nad zakupem tego urządzenia - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=745601957 .

Czy potrzebuję jakiekolwiek dodatkowe okablowanie, sprzęt lub oprogramowanie, abym mógł odbierać telewizję cyfrową z firmy VECTRA w rozdzielczości HD na monitorze FULL HD 24'' 1920x1200 lub ew 1920 x 1080? Czy będzie to poprawnie działać i na "cały ekran" ?

Dodatkowo, czy procesor Core 2 Duo 3Ghz udźwignie taki dekoder?

Czy płyta MSI NEO 2FR wystarczy? jakie złącze potrzeba dla takiego dektora?

Tak wiele pytań, gdyż pierwszy raz podłączam coś takiego. Dziękuję z góry za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

long_28y

pochwaliłeś się w nim że posiadasz tuner Skystar HD DVB-C.

- Czy tuner Skystar HD DVB-C albo DVB-C CableStar HD 2 będzie działać z cyfrową telewizją kablową Vectra ?

- Co oznacza karta z parowana z tunerem ?

- Czy któreś z w/w urządzeń działa z Media-portal.

dzwoniłem do Vectry do działu technicznego ale osoby które tam pracują nie są chyba do końca kompetentne bo facet nie był w stanie jasno się określić

czy będzie to działać czy nie. :(

Odbiornik jaki posiadam to:

29.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
long_28y

pochwaliłeś się w nim że posiadasz tuner Skystar HD DVB-C.

- Czy tuner Skystar HD DVB-C albo DVB-C CableStar HD 2 będzie działać z cyfrową telewizją kablową Vectra ?

- Co oznacza karta z parowana z tunerem ?

- Czy któreś z w/w urządzeń działa z Media-portal.

dzwoniłem do Vectry do działu technicznego ale osoby które tam pracują nie są chyba do końca kompetentne bo facet nie był w stanie jasno się określić

czy będzie to działać czy nie. :)

Odbiornik jaki posiadam to:

29.jpg

Kolego, ja też dziś do nich zadzwonię, Może dowiem się czegoś więcej.

Bez przerwy wypytuję sprzedawców obydwu tych kart na allegro czy będzie to działać w VECTRZE, ale też nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć.

Dowiedziałem się jednego - karta SkyStar jest odpowiedzialna za telewizję z anteny. Cablestart natomiast za kabłówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I już wszystko wiem. Ja w przeciwieństwie do CIebie otrzymałem bardzo rzetelną i miłą pomoc z działu technicznego VECTRY.

A więc, jeżeli chodzi o VECTRĘ (a zarówno pewnie i innych dostawców telewizji kablowej, gdyż zasady zabezpieczeń i kompatybilności urządzeń są wszędzie podobne, jak stwierdził Pan z obsługi) wygląda to tak:

Gdy karta graficzna ma wejście VIVO, wówczas wystarczy to aby odbierać telewizję w komputerze. Trzeba mieć również odpowiednie okablowanie zarówno do obrazu, jak i dźwięku (podłączenie do karty dźwiękowej)

Innym rozwiązaniem jest posiadanie przez monitor wejścia S-VIDEO (SVHS). Wówczas podłączamy go do dekodera, oraz podłączamy jack'iem dźwięk (monitor musi mieć wbudowane głośniki).

Ostatnie wyjście (w przypadku telewizji kablowej-analogowej), to tuner telewizyjny, np. firmy realtek - wejście AV (chinch lub S-VIDEO)

Jeżeli natomiast chcemy VECTRĘ cyfrową, najlepszym rozwiązaniem jest HDMI. Rzecz jasna monitor musi mieć takowe wejście. Przez ten kabelek rzecz jasna idzie zarówno dźwięk, jak i obraz. Najprostsze rozwiązanie, przynajmniej dla mnie gdyż takowy monitor posiadam (Iyama 24'' FULL HD).

powodzenia! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja natomiast chcę odbierać kablówkę w komputerze ale kablem DVI-HDMI w TV LCD

Wówczas wygląda to tak: Musisz mieć kabel HDMI-HDMI i DVI-HDMI. Podłączasz dekoder do telewizora za pośrednictwem kabla HDMI-HDMI, a następnie telewizor do karty graficznej za pomocą kabla HDMI-DVI. Warunek jest taki, że musisz mięć dwa wejścia HDMI w telewizorze.

Ja podłączę monitor następująco: Kabel HDMI-HDMI z monitora do dekodera, a następnie kabel DVI-DVI z monitora do karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra ale po ci w taki razie dekoder skoro kupiłeś cyfrowy tuner HD do komputera "Cablestar HD2"

Ja to widzę tak:

Do komputera podłączasz tuner + moduł złącza CI - http://alejka.pl/cablestar-hd-2-dvb-c-mpeg...-zlacza-ci.html

następnie kablem DVI-HDMI komputer łączysz z TV, chyba że na grafice masz wyjście HDMI wtedy kablem HDMI-HDMI.

I moje pytanie czy ten tuner Cablestar HD2 DVB_-C który jest cyfrowym tunerem kablowym,

będzie działać z telewizją kablową vectra ?

PS: Rozumiem że to slot na tą kartę od dekodera

21.jpg

Generalni wydaje mi się że ten tuner Cablestar HD2 DVB-C nie zadziała z Vectrą bo ona paruje karty z dekoderem.

Edytowane przez Maciej_27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dobra ale po ci w taki razie dekoder skoro kupiłeś cyfrowy tuner HD do komputera "Cablestar HD2"

Ja to widzę tak:

Do komputera podłączasz tuner + moduł złącza CI - http://alejka.pl/cablestar-hd-2-dvb-c-mpeg...-zlacza-ci.html

następnie kablem DVI-HDMI komputer łączysz z TV, chyba że na grafice masz wyjście HDMI wtedy kablem HDMI-HDMI.

I moje pytanie czy ten tuner Cablestar HD2 DVB_-C który jest cyfrowym tunerem kablowym,

będzie działać z telewizją kablową vectra ?

PS: Rozumiem że to slot na tą kartę od dekodera

21.jpg

Generalni wydaje mi się że ten tuner Cablestar HD2 DVB-C nie zadziała z Vectrą bo ona paruje karty z dekoderem.

Tuner Cablestar HD2 DVB-C nie będzie działać z VECTRĄ, tak powiedział mi Pan z obsługi technicznej VECTRY.

P.S. Jak podłączę monitor następująco: Kabel HDMI-HDMI z monitora do dekodera, a następnie kabel DVI-DVI z monitora do karty graficznej - będzie to działać?

(dźwięk będę miał z głośników monitora)

Edytowane przez j0k3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepnę się do tematu.

Nasza lokalna kablówka zaczyna nadawać cyfrowo, dotychczas darmowo obok analogowej. Niestety mogą ją oglądać jedynie posiadacze TV LCD z tunerem DVB-C. Ja takowego TV nie posiadam i nie zamierzam (za małe mieszkanie i brak na TV miejsca i kasy). Analogową oglądam na tunerze Leadtek Winfast XP 2000 Expert ale jakość pozostawia wiele do życzenia. Próbowałem się dowiedzieć, czy karta Technisat CableStar HD2 będzie odbierać sygnał cyfrowy ale uparcie temat ignorują proponując zakup STB DIGIT K3X lub DIGIT HD 4 CX.

Pytanie do siedzących w temacie. Czy skoro proponują dwa różne modele może to oznaczać, że karty nie będą parowane z STB? Czy w takim wypadku jest szansa, że CableStar HD2 będzie bez problemu odbierał sygnał cyfrowy a wraz z modułem CI (w przyszłości ma być kodowany w systemie CONAX) bez problemu będzie taki zestaw działał? Nie chcę tracić na jakości odbioru podłączając STB przez S-video do Winfasta. A tak wszystko byłoby schowane i żadnych pudełek STB na biurku. No i w końcu czysty obraz na nagranych audycjach. Opis DIGIT K3X znalazłem ale tego HD4 CX za nic nie mogę namierzyć. Prawdopodobnie też ma wbudowany moduł CONAX jak K3X. Dziwne jest to, że nasza kablówka owe STB sprzedaje (cena około 100 euro, jak znam życie + VAT i marża), dlatego dla mnie to na jedno a może i taniej wyjdzie, bo CableStar HD2 na allegro 299 zł + wysyłka, moduł CONAX około 140 zł + wysyłka. Taniej tego CableStara namierzyć nie mogę choćby używanego. Po świętach jeszcze spróbuję pomęczyć obsługę techniczną a prędzej po Nowym Roku. Jak mnie wkurzą do wezmę POLSAT Cyfrowy albo co innego, przynajmniej za 1zł dekoder dostanę ;) Pozdrawiam i życzę wesołych i pogodnych świąt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i ja złapałem balcyla na HD w PC :)

Jako że zmieniam akurat kablówkę na taka gdzie nadają tv a DVB-C i NIE parują kart :lol: zakupiłem sobie tandem Technisatu Cablestar HD2 + karta z slotem CI.

Sprzęt juz zainstalowałem w kompie wydaje się działać poprawnie pod Windows 7

Teraz czekam na dostawe modułu CAM Technicrypt CX (ok 150 pln na allegro), nowy operator twierdzi ze taki modul bedzie dzialac z ich kartą :lol:)))) (CONAX)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jakość odbioru na tej karcie? Nie ma problemów z zapisem programów na dysku? Ja czekam jeszcze aż tych kart się więcej pojawi, bo 299 zł to ciut mi się wydaje przesada... Akurat po wypłacie ponoć ma być dostawa. U nas kodowanie dopiero od kwietnia włączą. Mam nadzieje, że w ostatniej chwili nie wpadną na pomysł parowania kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak jakość odbioru na tej karcie? Nie ma problemów z zapisem programów na dysku? Ja czekam jeszcze aż tych kart się więcej pojawi, bo 299 zł to ciut mi się wydaje przesada... Akurat po wypłacie ponoć ma być dostawa. U nas kodowanie dopiero od kwietnia włączą. Mam nadzieje, że w ostatniej chwili nie wpadną na pomysł parowania kart.

No jeszcze nie wiem :) bo kablówke bede miał instalowaną po nowym roku. Dam znać jak sie skończyło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
.........Czy skoro proponują dwa różne modele może to oznaczać, że karty nie będą parowane z STB? Czy w takim wypadku jest szansa, że CableStar HD2 będzie bez problemu odbierał sygnał cyfrowy a wraz z modułem CI (w przyszłości ma być kodowany w systemie CONAX) bez problemu będzie taki zestaw działał? .......

Moja kablówka (Tesat - Poznań) już od jakiegoś czasu do odbioru kanałów HD daje abonentom moduły conax (technisat CX) lub tunery HD - klient sam decyduje co chce.

Podsuńcie swoim operatorom takie rozwiązanie.

Ja wykorzystuję moduł w plazmie z wbudowanym tunerem DVB-C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja kablóweczka w cyfrze dopiero raczkuje, wszystko jest na zasadzie testów i nie jest jeszcze kodowane (ale STB już sprzedają). Moduły też mają być. U znajomych złapałem te programy na Sony Bravia LCD z tunerem DVB-C. Full HD wygląda ekstra :) SD też niczego, czysty obraz, żadnych szumów. Ja mam za małe mieszkanie by wstawiać jeszcze TV. Oglądam na kompie na 22" i na tyle co oglądam wystarcza mi to w zupełności (2 m odległości od wyrka). Niestety analog na WinFascie to koszmar, szumy, zakłócenia a operator kablówki ma w d... twierdząc, że to wina karty. TV ma różniste filtry, karta niestety już nie. Ale nie będę kupował dodatkowego zbieracza kurzu za 2500-3000 zł tylko po to by obejrzeć 2-3 godziny programu TV dziennie.

Obecnie czekam na dostawy karty CableStar HD 2 w drugiej połowie stycznia. Jedyne dostępne to alledrogo za 299 zł i kompucośtam za 370 zł (w sklepie nawet chciał spuścić do 350 zł). W połowie 2009 roku kosztowały od 185 - 230 zł więc ... Poczekam.

Ishi80 jakbyś coś już wiedział, jak to wszystko działa na Win 7, jak się zgrywają programy, ile zajmuje np. 1 godzina na dysku, daj znać. Jak tylko dadzą znać w sklepie, że są karty (215 zł o ile nie zmienią ceny a ponoć ma pozostać) biorę bez zastanowienia.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
....

Obecnie czekam na dostawy karty CableStar HD 2 w drugiej połowie stycznia. Jedyne dostępne to alledrogo za 299 zł i kompucośtam za 370 zł (w sklepie nawet chciał spuścić do 350 zł). W połowie 2009 roku kosztowały od 185 - 230 zł więc ... Poczekam.

Ishi80 jakbyś coś już wiedział, jak to wszystko działa na Win 7, jak się zgrywają programy, ile zajmuje np. 1 godzina na dysku, daj znać. Jak tylko dadzą znać w sklepie, że są karty (215 zł o ile nie zmienią ceny a ponoć ma pozostać) biorę bez zastanowienia.

Pozdrawiam.

Ja obserwuję ceny cable star od ładnych paru miesięcy i nigdzie nie widziałem tego tunera w zestawie CableStar HD 2 + CI-Slot HD2 za cenę niższą niż 300zł. Za 230zł były oferty tylko samych tunerów bez slotu Cl.

Napisz proszę w jakim sklepie są po 215zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy mogę reklamować edusklep . pl 215 zł z adapterem CI. Dostawa ma być w tej cenie w drugiej połowie stycznia. Zobaczymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem czy mogę reklamować edusklep . pl 215 zł z adapterem CI. Dostawa ma być w tej cenie w drugiej połowie stycznia. Zobaczymy...

No faktycznie niezła cena może się skuszę :lol:

Mam pytanko czy ktoś testował jak to działa pod Win 7?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Rowniez zainteresowałem sie telewizja kablowa w PC. Obecnie mam Leadteka DTV1800 H analog/cyfra i obraz DVB-T w Poznaniu jest naprawdę swietny - choc to na razie tylko 7 programow. Jednak chciałbym miec kablowke i moc nagrywac w PC. Czy naprawde karta Tachnisat Cablestar to jest jedyne wyjscie. Sama karta to wydatek ok 215 zł i do tego moduł CONAX (na allegro za 139 zł). Probowałem od mojego operatora East&West wydobyc moduł CONAX zamiast dekodera ale chca za niego razem z aktywacja telewizji cyfrowej 250 zł... Czy nie ma jakiejs tanszej opcji?? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
....moduł CONAX zamiast dekodera ale chca za niego razem z aktywacja telewizji cyfrowej 250 zł...

To ładnie zdzierają. W Tesacie dają za 1zł.

Co do tunerów to był jeszcze jakiś Twinham bodajże ale zero informacji w necie było na jego temat i cena podobna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym Twinhamem czytałem, że były problemy. Zresztą jest nie do dostania. Z cablestarem też posucha, jedynie od ręki można dostać za 340 zł po promocji w dużej sieci sklepów na K. Ale tam zawsze było drogo... Cóż czekam na dostawę, dziś dzwonię do jednego sklepu internetowego, jak będą dam znać. Cena poniżej 200 zł kusi. Moduł będzie mi potrzebny od kwietnia jak zakodują więc poczeka na następną wypłate.

Edytowane przez topiq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi