Skocz do zawartości
kurara88

problem z odtwarzaniem blu ray

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam laptopa acer aspire 6920 z procesorem core duo 2 Ghz, 3 GB RAM i geforca 9500m gs 512 mb ( sterowniki 179,13 ) plus bluray i mam nastepujacy problem . Po odłaczeniu laptopa do TV przez zlacze hdmi i uruchomieniu odtwarzacza Acer Arcade Deluxe pojawil sie komunikat :" Nie można zainicjowac bezpiecznej sesji wyświetlania . Niekompatybilny sterownik grafiki. " Wiec zaktualizowalam sterowniki do obecnej wersji 179.13 i zainstalowalam power DVD 8 . Teraz nawet po odlaczeniu od TV wyswietla sie ten komunikat a w power dvd pojawia sie : "There is a disc with an unsupported format " . Chodzi tylko o plyty bluray. Jakies sugestie?? Edytowane przez kurara88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, Minęło kilka miesięcy pd tego postu ale może ktoś znalazł rozwiązanie na w/w problem.

Mój sprzęt Acer Aspire 5920G ( Intel Core Duo T5750 2GHz, 4GB ram, ATI mobility Radeon HD 3470 256MB ) Vista 32 Premium (co jeszcze istotne?)

Mam załączoną do sprzętu płytkę BD, która jest odtwarzana w Acer Arcade Delux (uaktualnione do wesji 1.14.6010) bez problemów. Niestety po podłączeniu TV przez HDMI dostaję komunikat o niekompatybilnych sterownikach karty graficznej no i żeby się upewnić, że spełniają one minimalne wymagania ... Error 0122.

Uaktualnienie sterowników (za pomocą moda) nic nie zmieniło. (Sterowniki, jak i sama grafika są przerobione przez Acera.)

I jeszcze jedna informacja. Komunikat dostaję po około 6 sekundach odtwarzania (uruchomiłem film, spauzowałem, podłączyłem TV i obejrzałem TE 6 SEKUND - no sukces normalnie). Tak więc działa ale...

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak za każdą, to spróbuj mojej podpowiedzi - zainstaluj http://static.slysoft.com/SetupAnyDVD.exe i daj znać czy pomogło .

Dzięki BoDex. Jesteś WIELKI. Wczoraj po wysłaniu posta zarzuciłem jeszcze program do testowania pod kątem odtwarzania Blue-Ray oraz odtwarzacz tej samej firmy i oba wykazały problem DHCP. Dzisiaj chciałem spróbować AnyDvd ale przedtem zajrzałem na forum i widzę że podpowiadasz to samo. Rzeczywiście Pomogło. Teraz chciałbym się sprawdzić czy problem leży po stronie TV czy karty graficznej (czy są to sterowniki czy problem przerobionej karty)

Tak czy inaczej WIELKIE DZIĘKI BODEX.

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

raczej chodziło ci o HDCP, jest to wina zapewne karty graficznej w twoim laptopie która nie obsługuje na wyjściu HDMI protokołu HDCP

raczej nie jestem w temacie ale chyba gdzieś są odtwarzacze dvd które nie zczytują zabezpieczeń podczas oglądania filmów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te grafiki sa zgodne z HDCP. Problem lezy raczej w specyfikacji tzn.. max 1 wyjscie video tak aby nie "przypiracic". Do senda, aby obejzec blu-ray na zewnetrzym odbiorniku (uzywajac wyjscia: dvi lub hdmi) trzeba zmienic mapowanie monitora/odbiornika - a dokladniej ten odbiornik na ktorym chcemy ogladac blu-ray ma byc ustawiony jako wyswietlacz glowny, domyslny lub pierwszy. Robimy to w sterownikach ati czy nvidia w menu ustawienia monitorow. Nalezy pamietac tez o zmianie skalowania. Najlepiej wlaczyc skalowanie gpu lub wlaczyc skalowanie odbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
raczej chodziło ci o HDCP,(...)

Masz rację J-B. Chodziło o system zabezpieczeń, a nie o serwer. Heh te przyzwyczajenia

Blant - i tu trafiłeś w 100. Po ustawieniu w Catalist TV jako jedynego monitora wszystko zadziałało. (

OK to czy jest możliwość zmiany specyfikacji na MAX= 2 wyjścia. Czy jest to zabezpieczenie w danym filmie, czy sofcie? A może karcie graficznej lub sterownikach jak sugerował Acer Arcade Delux?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Toncio -> W zasadzie to tak jak napisalem:) czyli jest. W ustawieniach karty graficznej ustawiasz dwa niezalezne pulpity (nie klonowanie) i sprawdzasz sobie ktory ekran jest mapowany jako 1 a ktory jako 2. Standartowo ekran 1 to ten [wyswietlacz laptopa lub monitor], na ktorym wyswietlany jest pulpit no i w tym momencie cala filozofia z blu ray sprowadza sie do zmiany mapowania monitora tak aby telewizor lcd byl podstawowym wyswietlaczem[czyli tym na ktorym domyslnie chcemy ogladnac blu ray]. Wszystko zrobimy z poziomu konfiguracji monitora w sterowniku.

PS. Oczywiscie zgodnie ze specyfikacja hdcp nie mozemy ogladac filmy blu ray na wiecej niz jednym odbiorniku. Zeby to zrobic potrzeba dany film zgrac na dysk pozbywajac sie zabezpieczen :blink:. Moj sposob to poprostu mozliwosc wyswietlania pulpitu laptopa oraz filmu na zewnetrznym monitorze.

Edytowane przez blant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blant - tak tez zrobilem. Wszystko dziala. Chcialbym tylko maksymaknie uproscic sprawe z przelaczaniem monitorow, by uniknac problemow z osobami trzecimi. Ja tam sobie poradze, ale innym nie dam grzebac w ustawieniach. Dlatego pytalem o mozliwosc ustawienia jednoczesnego odtwarzania na 2 monitorach. Poki co poszukam sobie wiecej informacji na forum.

Jeszcze raz dzieki za wszelka pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, temat nadal aktualny, jak widać, a raczej nie widać :-)

Zapragnąłem oglądać, a raczej słuchać, BlueRay w komputerze. Foobo nie dałem rady skonfigurować, VLC też nie zdołałem.

Zakupiłem (promocja świąteczna) więc Power DVD 14 Ultra. Program nie działa, coś tam pie@#$%, ze kabel zły itp. Kabel DVI, czyli dobry, komputer stacjonarny, grafika Radeon HD5800 series, jeden monitor!

Doinstalowanie AnyDVD pomogło, ale....

power DVD mam 30 dni za zwrot, Any DVD ma działać 21 dni, potem chcą kasy?

Pytanie czy power DVD będzie działać po 21 dniach jak skończy się darmowy okres Any DVD?

dzięki z góry, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi