Skocz do zawartości
gizio

Jakie podświetlenie telewizora?

Rekomendowane odpowiedzi

czy takie coś sie nada?
[url="http://allegro.pl/item357096048_led_oswietlenie_7_kolorow_najnowszy_design_.html"]http://allegro.pl/item357096048_led_oswiet...zy_design_.html[/url]
nie są to listwy ale 4 kółka więc musiały by być w narożnikach telewizora. ekran to 46cali.
jako bonus to podświetlenie na 7kolorów więc można dostosować do nastroju albo filmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kiepsciutkie taki plamy tylko popsuja efekt podswietlenia , w Ikei sa listwy swietlne w ktorych rowniez mozna sterowac kolorem, ja mam zastosowane zwykle linijki diodowe z diod bialych i efekt jest miodzio - polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja też je kupiłem w wersji białej i uważam, że jest dobre. Tylko zwróć uwagę, że dostępne są 2 różne odcienie bieli (a dokładniej to chyba diody białe o większej mocy). Cena 125 zł za 4 x 9 diod. Malutki zasilacz i też się nie grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Marbi' post='100018' date='05.05.2008, 12:02 ']Ja też je kupiłem w wersji białej i uważam, że jest dobre. Tylko zwróć uwagę, że dostępne są 2 różne odcienie bieli (a dokładniej to chyba diody białe o większej mocy). Cena 125 zł za 4 x 9 diod. Malutki zasilacz i też się nie grzeje.[/quote]

Te odcienie bieli to jest tak zwana "zimna" i "ciepła" biel. Zależą od użytych diod (nie od ich mocy!).

Polecam zrobić sobie takie coś samemu.
Diody FLUX są do diody o wysokim współczyniku wydajności. Biorą minimalne ilości prądu i mają kąt świecenia 100 stopni. Kosztują około 1 zł/szt.
Komu nie obce są zabawy lutownicą ... polecam.
Zrobiłem sobie z 50 takich diod oświetlenie w kuchni. Gdybym miał kupować gotowe rozwiązania to wydał bym chyba z 300 zł.

Jeśli ktoś ma awersję do lutownicy lub po prostu nie zna się na tym, można kupić coś takiego:
[url="http://www.allegro.pl/item351639108_listwa_led_typu_super_flux_12_diod_24cm_7kolorow.html"]http://www.allegro.pl/item351639108_listwa...m_7kolorow.html[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak się oswietla taki telewizor? listwy w koło czy tylko po bokach?
na całej długości ścianki czy np kawałek u góry i dołu.
jak to u was wygląda? dajcie foto. i kolor ciepły czy zimny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='gizio' post='100134' date='05.05.2008, 22:19 ']jak się oswietla taki telewizor? listwy w koło czy tylko po bokach?
na całej długości ścianki czy np kawałek u góry i dołu.
jak to u was wygląda? dajcie foto. i kolor ciepły czy zimny?[/quote]

Pojęcia nie ma jak się podświetla. Nie wpadłem (do tej pory) aby to zrobić :)
Wydaje mi się że to zależy od preferencji instalatora.

A co do koloru. Zależy co preferujesz. Kolor "ciepły" to taki jaki daje zwykła stara żarówka. Taki trochę żółtawy.
"Zimny" to taki zupełnie pozbawiony koloru. Kompletnie biały. Na ogół jest on nieprzyjemny dla okna bo nie jesteśmy do niego przyzwyczajeni.
Ja wolę "ciepły".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wielkość tego zasilacza mnie przeraża, jak mam to niby zmieścić za telewizorem? oO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi