Skocz do zawartości
eses

Kolumny na szafkach, czy warto wywalić kasę?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, mam problem. Chcę sobie sprawić kino domowe (Ampli/DVD/5.1) i budżet na dziś jest powiedzmy ok 3k wiec w miarę. Ale ogólnie nie to jest problemem. Problemem jest dylemat co kupić przy założeniu nieciekawych możliwości rozmieszczenia głośników. Chodzi mi o to, że fronty muszą stać na szafce meblowej (taki długi jamnik 4,5x0,3 - jest wzdłuż całej ściany) lub wisieć na ścianie. Dodatkowo szafka n aktórej miałyby stac kolumny jest podwieszona na 10 cm i podparta jedynie w dwóch punktach na całej długości (dla bezpieczeństwa). Z tego co mi się wydaje takie ustawienie głośników powoduje, że kupno czegoś fajniejszego z większymi, cięższymi, drewnianymi frontami traci sens. A może żle mi się wydaje i strata nie będzie duża.

Ktoś może się wypowiedzieć? Macie jakieś doświadczenia ze stawianiem kolumn na szafkach?

Czy może kupić coś tańszego (jakiś zestaw) i zapomniec o fajnym dźwięku? A może znacie i polecicie jakiś fajny zestaw, który by dobrze grał również muzę z możliwością podwieszenia głośników na ścianach? Nie jestem audiofilem ale nie chciałbym żeby brzęczało i piszczało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miałem podobny problem przed przeprowadzką do domu. Mieszkanie miało 23m2, pokój (jedyny) miał 15m2, z konieczności głośniki stały na szafkach i szafach (surroundy). Jest wtedy spory problem z odpowiednim setupem KD.

Nie wiem jak duży masz pokój (jeżeli b. mały to nie kupuj suba) i jak wysoka jest ta szafka (b. ważne! po postawieniu głośnik wysokotonowy powinien być na odpowiedniej wysokości), o której piszesz, ale na twoim miejscu kupiłbym raczej tani zestaw głośników, ale nie komputerowych. Szukałbym głośników podstawkowych - takich, które w dużych zestawach KD są surroundami. Często mają one zintegrowane uchwyty do wieszania na ścianie, co powinno być pomocne. Szukaj głośników z obudową zamkniętą lub przednim bas-reflexem.

Co do konkretnych marek. Jeżeli budżet to 3k zł to na głośniki powinieneś wydać około 1,5k (50-60%). Poszukaj w ofercie firm Koda, Taga, może Rubicon. rok temu mój szwagier kupił za 1700zł zestaw 5.1 firmy Taga i jest z niego bardzo zadowolony (szczególnie z suba; wymiata aż miło). Pomimo budżetowej ceny głośniki wyglądają bardzo ładnie, co pewnie też ma znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi