Jump to content
Sign in to follow this  
Elmek

Kino domowe + TV + kablówka: jak podłączyć?

Recommended Posts

Proszę szanownych Forumowiczów o poradę jak podłączyć następujący sprzęt:

Telewizor Sony Bravia KDL-40T3500 (full HD) – 2x HDMI, 2x SCART, 1x Component, wejścia analog audio
Tuner cyfrowej TV kablowej TechniSat MF-4K – 2x SCART, Coaxial, analog audio
DVD Onkyo 405
Amplituner Onkyo 505 + Quadral Quintas 500

Co z czym połączyć i jakimi kablami, by uzyskać jak najlepszą jakość? Generalnie dźwięk ma iść przez nowe głośniki podłączone do 505, z wyłączeniem głośników telewizora. Chcę skorzystać z progressive scan w DVD do rozdzielczości telewizora. Nie wiem czy puścić wszystko przez amplituner i dopiero do TV, czy fonię do amplitunera a wizję do TV (jeśli tak to czym?). Czy Tuner kablówki bezpośrednio do TV, czy do DVD? Czy amplituner z telewizorem przez HDMI (nie zależy mi na przesyłaniu dźwięku a HDMI przesyła wszystko z tego co wiem)? Może pytania głupie, ale dla mnie to prawdziwa zagwozdka i będę niezmiernie wdzięczny jeśli ktoś mi krok po kroku to objaśni.

Nie znam dokladnie specyfikacji tunera kablowego i dvd ale jesli mozesz to pusc wszystko przez Amplituner

Amplituner podepnij pod LCD albo HDMI albo Component(czerwony, niebieski,zielony).
Jak podepniesz HDMI to moze i uslyszysz dodatkowo dzwiek, jak component to tylko Obraz

DVD podepnij pod Amplituner (obraz Component+dzwiek(coaxial lub optyk) lub tylko HDMI
Tuner kablowy podepnij pod Amplituner kabelkiem (obraz = SCART->component(czerwony,niebieski,zielony, dzwiek = coaxial->coaxial)

Nie zapomnij jeszcze ustawic w amplitunerze odpowiednio wyjscia i wejscia obrazu i dzwieku.

Jak ci sie to uda to przelaczanie zrodel bedziesz mial na amplitunerze :-)
Jak pilot do Amplitunera jest uniwersalny(uczacy sie) to mozesz po krotkiej zabawie sterowac wszystkim jednym pilotem

Powodzenia

braavoo

Dzięki, generalnie wszystko działa, tylko dvd musiałem podłączyć do amplitunera dodatkowo przez Coaxial, bo przy samym HDMI nie było dźwięku w głośnikach. De facto więc można było podłączyć DVD po HDMI bezpośrednio do telewizora + coaxial do amplitunera, co eliminuje jeden kabel HDMI (teraz są dwa DVD-->ampli; ampli-->TV).