Jump to content
Sign in to follow this  
sebekz

Cichy tuner PVR HD

Recommended Posts

Witam,

Jestem właśnie na początku ścieżki przejścia z CRT + Mediasat CYFRA+ na plazmę Panasonica serii 80 i tuner HD z PVR.

Zrobiłem eksperyment. Zmieniłem Mediasata na Philipsa HD PVR. No i mam za swoje...
- jakość obrazu SD drastycznie spadła, to już nie te same kolory, nasycenie, kontrast, ostrość...
- moje samopoczucie drastycznie spadło, bo tuner WYJE jak potępieniec :) - wentylatorek szumi radośnie, ale to jeszcze nic - dysk wydaje ciągły, nie dający się znieść pisk, a dekoder postawiony bezpośrednio na półce wprawia cały mebel w wibracje i dochodzi buczenie o niskiej częstotliwości. Wibracje zlikwidowałem przy pomocy gąbki, ale reszty bez demontażu i przeróbki wnętrza dekodera - nie zlikwiduję. Nadmienię, że mój komputer, który stoi w tym samym pokoju ma chłodzenie wodne, nad którym siedziałem 3 miesiące i jest praktycznie niesłyszalny, tak więc mam "hopla" na punkcie bezszelestnej elektroniki.

Na szczęście eksperyment jest łatwo odwracalny - tuner mogę oddać. Po prostu wystąpiło ryzyko, którego się spodziewałem. Spadek jakości jest zbyt duży. Co gorsza, zamiast spodziewanego wzrostu komfortu użytkowania (PVR) mam spadek tegoż (hałas skutecznie mnie zniechęca do siedzenia przed tym grzmotem ).

Stąd moje pytanie do Was, osób, które siedzą w temacie od dawna i nie jeden tuner miały w łapkach - co kupić, by się nie spłukać, a mieć:
- obraz SD o wysokiej jakości (nie gorszej, niż w leciwym Mediasacie)
- obraz HD o wysokiej jakości, gdy podłączę pod plazmę, którą zamierzam zakupić po Świętach
- bezszelestny tuner - ma nie szumieć, nie buczeć, nie piszczeć. Nie musi mieć 160GB dysku. Wystarczy mi 4GB flash przez USB - raz na ruski rok coś nagram, a do timeshiftingu wystarczy. No, chyba, że istnieją bezszelestne PVR z dyskiem...
- sprzęt ma obsłużyć prawidłowo Cyfrę+ SD i HD i być prosty w obsłudze (Wife Acceptance Factor - na przykład żona jest zadowolona z tego, że Philips ma takie samo menu ekranowe, ale już sama zmiana pilota na innego ją stresuje...)

Dużo poczytałem i jestem tak samo głupi, jak byłem. Humaxy, Fergusony, Kathreiny i inne pudełka... niewiele mi to mówi w kontekście moich wymagań.

Pomocy. Help. Hilfe. Aiuto...

Jesli nie potrzebujesz dysku to sprawdz sobie nowego Fergusona 8900, dokup PenDrive 4GB lub 8GB i masz zalatwione nagrywanie i do tego bezszelestne. Najtansza opcja. Obraz SD bardzo porownywalny ze starym Mediasatem.
Teoretycznie film w HD na 8GB powinien ci wejsc (zalezy od kanalu-rozne bitstream)

Mozesz tez wziac Kathreina ufs910, ktory ma bardzo wyrazne Menu (duze czcionki), ale...
-musisz dokupic jakic modul CI zeby ogladac C+ (to podnosi koszt conajmniej 200zl), Polsatu w HD nie zobaczysz bo nie wypuscili jeszcze zadnego swojego modulu z obsluga HD
-EPG nie ma polskich ogonkow i jest raczej ubogie dla Polski :-(

Jesli chcesz miec cichy PVR to najlepiej kupic dysk HDD 2,5cala+obudowa i podpiac pod USB. Nie potrzebujesz wtedy zadnego dodatkowego zasilania jak musi byc w przypadku dyskow 3,5cala.

Pozostalych tunerow nie bede ci doradzal (Humax, IPBox, Technisat)) poniewaz sa one z marszu przeznaczone jako PVR (czyli z dyskiem), a do tego cena wysoka i jeszcze dodatkowo musisz dokupic modul CI w celu odbioru chociazby C+ :-(.
Dodatkowo w przypadku IPBox 9000HD oprogramowanie nadal nalezy traktowac jako wersja beta

Pozdrawiam

braavoo

[quote name='braavoo' post='92139' date='20.03.2008, 10:43 ']Jesli nie potrzebujesz dysku to sprawdz sobie nowego Fergusona 8900[/quote]
Czy ten Ferdek obsłuży sygnał stackowany po 1 kablu przez [url="http://satsklep.pl/index.php?s=produkt&id_prod=1190&id_kat=40&id_typu=0&SESSIONID=fc8d4757425f1069c31d532ac45c1527"]http://satsklep.pl/index.php?s=produkt&...31d532ac45c1527[/url]?

Ups.
Tu mnie masz, nie mam pojecia. Proponuje skonsultowac z firma produkujaca lub oferujaca ten produkt.
Moze ktos gdzies juz cos takiego podlaczal. Poszukaj na forach lub w google.

Pozdrawiam

braavoo

A tak może jeszcze z innej strony... jaki tuner SD PVR do C+ o wysokiej jakości obrazu (kryteria "cichości" jak wyżej) byś polecił? Docelowo będzie podpinany do plazmy 42" Panasonic PV80

Zastanowiłem się chwilę, i doszedłem do wniosku, że:
- programy HD na C+ można policzyć na palcach jednej ręki
- oglądanie HD z innych platform wymaga comiesięcznego rozstawiania się z pieniędzmi w większej kwocie, niż dotychczas, za czym nie przepadam
- i tak 99,9% czasu ogląda się SD

Tak więc jeśli dobry, używany tuner SD PVR spełniałby moje wymagania, to może taki teraz powinienem kupić, a gdy programów HD przybędzie, tunery dojrzeją i będzie lepszy wybór?
Tak głośno myślę...

[quote name='sebekz' post='92109' date='20.03.2008, 09:12 ']Witam,

Jestem właśnie na początku ścieżki przejścia z CRT + Mediasat CYFRA+ na plazmę Panasonica serii 80 i tuner HD z PVR.

Zrobiłem eksperyment. Zmieniłem Mediasata na Philipsa HD PVR. No i mam za swoje...
- jakość obrazu SD drastycznie spadła, to już nie te same kolory, nasycenie, kontrast, ostrość...[/quote]

Do jakiego telewizora podłączyłeś ten dekoder(Philips PVR HD) i jakim złączem???
Domyślam się że pewnie do starego CRT złączem EURO- i stąd twoja flustracja jakością obrazu.
Najlepszy obraz na tym dekoderze uzyskasz wykorzystująć złącze HDMI(musisz mieć telewizor HD np. LCD lub Plazme). Osobiście posiadam ten dekoder podłączony do PaNASONICA 32lx70 ZŁĄCZEM hdmi I JAKOŚĆ JEST BARDZO DOBRA. Mogłbym nawet powiedzieć iż ten dekoder oferuje najlepszą jakość obrazu kanałów ze wszystkich obecnych dekoderów C+.

ps. Pewnie inne dekodery HD(Ferguson 8900 HD, HUMAX ICORD)wcale nie są od niego dużo lepsze jeśli chodzi ojakość kanałów SD i HD. Philips HD PVR jest całkiem dobrym dekoderem. Edited by kader

[quote name='kader' post='92179' date='20.03.2008, 12:54 ']Do jakiego telewizora podłączyłeś ten dekoder(Philips PVR HD) i jakim złączem???
Domyślam się że pewnie do starego CRT złączem EURO- i stąd twoja flustracja jakością obrazu.[/quote]
Słuszna dedukcja. Mediasat był podłączony po EURO w trybie RGB, tak samo jest podłączony Philips. CRT może i stary, ale jary - 21" WEGA SONY ma naprawdę bardzo ładny obraz. Liczę, że plazma Panasonica jej dorówna ;) jeśli chodzi o ostrość, nasycenie i kontrast.

[quote name='kader' post='92179' date='20.03.2008, 12:54 ']Najlepszy obraz na tym dekoderze uzyskasz wykorzystująć złącze HDMI(musisz mieć telewizor HD np. LCD lub Plazme).[/quote]
Taką konfigurację będę miał. Za miesiąc, może dwa. Pytanie brzmi, czy kiepskie SD w porównaniu z leciwymi tunerami SD nie jest przypadkiem spowodowane generalnie kiepskim modułem obróbki sygnału SD. W końcu, żeby przekazać ładny sygnał analogowy, to trzeba się naprawdę postarać...

[quote name='kader' post='92179' date='20.03.2008, 12:54 ']Osobiście posiadam ten dekoder podłączony do PaNASONICA 32lx70 ZŁĄCZEM hdmi I JAKOŚĆ JEST BARDZO DOBRA. Mogłbym nawet powiedzieć iż ten dekoder oferuje najlepszą jakość obrazu kanałów ze wszystkich obecnych dekoderów C+.
ps. Pewnie inne dekodery HD(Ferguson 8900 HD, HUMAX ICORD)wcale nie są od niego dużo lepsze jeśli chodzi ojakość kanałów SD i HD. Philips HD PVR jest całkiem dobrym dekoderem.[/quote]
Wczytałem mnóstwo forów i jesteś pierwszą osobą, która mówi, że Philips jest najlepszym obecnie dekoderem na rynku, jeśli chodzi o jakość obrazu. Porównywałeś tunery bezpośrednio?

Generalnie, jeśli po HDMI kolory byłyby takie, jak w Mediasacie, to byłbym zadowolony. Problem w tym, że musiałbym dziada rozkręcić (czego nie wolno mi zrobić) i sprawdzić, czy uciszenie wiatraka (wymniana na większy i zmniejszenie mu obrotów) i dysku (wymiana na inny i "miękkie" usadowienie) uciszą go na tyle, żebym nie denerwował się na sam jego widok.

Z mojego punktu widzenia coś, czego używam do oglądania TV nie ma prawa wydawać dźwięków, bo mój TV rzadko ryczy, raczej mruczy... i wtedy słyszę najpierw piszcząco-szumiąco-buczący dekoder, a potem
dopiero całą resztę.

[quote name='sebekz' post='92181' date='20.03.2008, 14:06 ']Wczytałem mnóstwo forów i jesteś pierwszą osobą, która mówi, że Philips jest najlepszym obecnie dekoderem na rynku, jeśli chodzi o jakość obrazu. Porównywałeś tunery bezpośrednio?[/quote]

Napisałem, że Philips PVR HD ma najlepszy obraz spośród dekoderów oferowanych przez CYFRE+. Ale porównywałem go tez do Nboxa(chwalonego przez urzytkowników) i fergusona 8800 HD i powiem- że jakość jest tych dekoderów biorąć pod uwagę SD jest niemal taka sama, jeśli chodzi o HD moim zdaniem wygrywa Philips. W sumie większość dekoderów HD ma problemy z kanałami SD, Philips PVR HD spisuje się jednak calkiem dobrze. Zapewniam że jeśli podłączysz go przez HDMI - obraz na pewno nie będzie gorszy niż masz obecnie, może być nawet lepszy ponieważ dekoder HD skaluje kanału SD przez wyjście HDMI do HD(obraz jest trochę ostrzejszy i wyrażniejszy).

Ps.Jakość kanałów SD będzie b.dobra tylko wtedy jeśli nadawcy SAT. podwyższą bitrate kanałów oraz będą oferować pełną rozdzielność Pal. Edited by kader

[quote name='kader' post='92185' date='20.03.2008, 13:22 ']Ps.Jakość kanałów SD będzie b.dobra tylko wtedy jeśli nadawcy SAT. podwyższą bitrate kanałów oraz będą oferować pełną rozdzielność Pal.[/quote]
Oczywiście, tylko w moim wypadku nie ma to żadnego znaczenia - Mediasat miał dokładnie taki sam sygnał, a sygnał dużo lepszy. Dekodery HD traktują SD po macoszemu, by ścinać koszty. A HD nie potrafią dopracować na poziomie oprogramowania, które się wiesza i ma problemy z dekodowaniem (tak, wiem, generalizuję). I gdzie tu sens, gdzie logika?

Ogólnie byłbym w stanie dać Philipsowi drugą szansę na HDMI pod warunkiem, że ktoś mi powie, jak tego ****** wyciszyć. To, że wiatrak szumi, to ok. Przeżyję (może). Ale wyjącego dysku nie. Obracające się talerze generują wysokotonowe buczenie, które wyprowadza mnie z równowagi.

[quote name='sebekz' post='92193' date='20.03.2008, 14:47 ']Oczywiście, tylko w moim wypadku nie ma to żadnego znaczenia - Mediasat miał dokładnie taki sam sygnał, a sygnał dużo lepszy. Dekodery HD traktują SD po macoszemu, by ścinać koszty. A HD nie potrafią dopracować na poziomie oprogramowania, które się wiesza i ma problemy z dekodowaniem (tak, wiem, generalizuję). I gdzie tu sens, gdzie logika?

Ogólnie byłbym w stanie dać Philipsowi drugą szansę na HDMI pod warunkiem, że ktoś mi powie, jak tego ****** wyciszyć. To, że wiatrak szumi, to ok. Przeżyję (może). Ale wyjącego dysku nie. Obracające się talerze generują wysokotonowe buczenie, które wyprowadza mnie z równowagi.[/quote]

umieść go w innym pomieszczeniu, tylko musisz kabel HDMI podciągnać. Telewizor powieś ładnie na ścianie. Do tego transmiter do pilota za kilkadziesiąt złotych, albo za sto coś taki w postaci baterii wkładanej do pilota i wyjdzie o wiele taniej niż jakieś przeróbki samego tunera, a o ile ładniej wygląda telewizor bez żadnego dodatkowego sprzątu pod spodem.

[quote name='psus' post='92206' date='20.03.2008, 14:27 ']umieść go w innym pomieszczeniu, tylko musisz kabel HDMI podciągnać.[/quote]
Kuszące. Nawet bardzo :) Tylko, że ciężkie w realizacji... musiałbym albo wynieść go do ogrodu :) albo najbliższym sensownym pomieszczeniem jest kotłownia, będzie gdzieś z 7 m w linii prostej. No i musiałbym rwać podłogę :)

Albo wrzucić go do lodówki ;)

A szkoda, szkoda... ;) bo to naprawdę fantastyczne rozwiązanie

[quote name='sebekz' post='92109' date='20.03.2008, 09:12 ']- moje samopoczucie drastycznie spadło, bo tuner WYJE jak potępieniec :rolleyes: - wentylatorek szumi radośnie, ale to jeszcze nic - dysk wydaje ciągły, nie dający się znieść pisk, a dekoder postawiony bezpośrednio na półce wprawia cały mebel w wibracje i dochodzi buczenie o niskiej częstotliwości. Wibracje zlikwidowałem przy pomocy gąbki, ale reszty bez demontażu i przeróbki wnętrza dekodera - nie zlikwiduję. Nadmienię, że mój komputer, który stoi w tym samym pokoju ma chłodzenie wodne, nad którym siedziałem 3 miesiące i jest praktycznie niesłyszalny, tak więc mam "hopla" na punkcie bezszelestnej elektroniki.[/quote]

Może dostałeś jakiś walnięty dekoder. Mo działa całkiem cicho i nie przeszkadza mi jego hałasik w oglądaniu filmów.

Jak nie wyje to za jakis czas zacznie wyc. Taka jest kolej rzeczy.
Kazdy wiatrak jak rowniez dysk starzeje sie. Wraz z wiekiem tak jak czlowiek zaczyna po[beeep]dac na zdrowiu :-)

Najlepszym chyba rozwiazaniem na dluzsza mete jest tuner HD bez dysku i wentylatorkow i kieszen HDD (stary dysk mozna po jakims czasie wymienic/podmienic/zmienic) albo zakup tunera z mozliwoscia wymiany dysku HDD.

Pozdrawiam

braavoo

PS.
Widze, ze filtr na forum dziala ladnie ale nie do konca.
Zamienil caly wyraz z wkladka niecenzuralnego slowan na [beeep].
Gmeru poprosze o skorygowanie Edited by braavoo

Opadac to moze wiesz co :-)
Klapka w tunerze HD :-)

Pozdrowionka z zimowo-deszczowego centrum

braavoo Edited by braavoo

[quote name='braavoo' post='92376' date='21.03.2008, 13:34 ']Opadac to moze wiesz co :-)
Klapka w tunerze HD :-)

Pozdrowionka z zimowo-deszczowego centrum

braavoo[/quote]

a jak jest z glośnością Icorda? czy słychac w nocy, bo mnie moja nagrywarka DVD z dyskiem budzi w nocy...

Takie rozwiązanie do PVR.

Topfield 7700 hsci - z zewnętrznym dyskiem hdd - od dysku zależy hałas, dodatkowo na długim kablu usb możesz go gdzieś zabunkrować (w szafce).
W slotach możesz mieć C+ i/lub PC. Nagrywasz i SD i HD do wyboru. Zaleta - dysk możesz swobodnie wymieniać, na większy, cichszy, itd.

pozdr.

Że by Ci tuner PVR pracował cicho to mósisz mieć cichy dysk twardy.Segate-y są ciche. poziom hałasu w takim dysku jestna poziomie 2.3b. Więc bardzo mały. Pozdro :D

Edited by kozik1981

TOmeKK masz racje.
Takie rozwiazanie jest najlepsze, ale nie z dyskiem w szafce. Jak wprawi w ruch szafe to niezly SUB sie z szafy zrobi :-)

Pozdrawiam

braavoo

[quote name='kozik1981' post='92383' date='21.03.2008, 13:58 ']Że by Ci tuner PVR pracował cicho to mósisz mieć cichy dysk twardy.Segate-y są ciche. poziom hałasu w takim dysku jestna poziomie 2.3b. Więc bardzo mały. Pozdro :)[/quote]

a jakie sa dyski w Humax Icord ?

[quote name='kriss33' post='92430' date='21.03.2008, 17:30 ']a jakie sa dyski w Humax Icord ?[/quote]

Nie wiem. Wejddź sobie na strone humaxa [url="http://www.humax.com.pl"]www.humax.com.pl[/url] lub na strone sklepu sensor www.sensor.pl

[quote name='kozik1981' post='92431' date='21.03.2008, 18:36 ']Nie wiem. Wejddź sobie na strone humaxa [url="http://www.humax.com.pl"]www.humax.com.pl[/url] lub na strone sklepu sensor www.sensor.pl[/quote]

niestety ale tam nie ma takich info, juz dawno sprawdzałem, a Satkurierze jest test tego Tunera i napisali ze jest cichy, ale słychac jego prace, co oczywisice jest niejednoznaczne...

[quote name='kriss33' post='92436' date='21.03.2008, 17:57 ']niestety ale tam nie ma takich info, juz dawno sprawdzałem, a Satkurierze jest test tego Tunera i napisali ze jest cichy, ale słychac jego prace, co oczywisice jest niejednoznaczne...[/quote]

Wyczytałem w specyfikacji że można podłączyć do tego tunera dysk zewnętrzny. Więc kup sobie zewnętrzny dysk twardy segate-a i po sprawie. Pozdro :):):rolleyes: