Irko S 0 Posted March 19, 2008 (edited) To mój pierwszy post na tym forum. Pozdrawiam wszystkich. Obecnie mam toshiba 42x3030db i zamierzam kupić plasmę panasonic full hd,pomimo niepochlebnych recenzji:) Oto co znalazłem i co może być odpowiedzią na moje rozterki. Z tego co wynika plasma będzie w sprzedaży niedługo i ma bardzo ciekawą specyfikację techniczną i funkcje. [url="http://www.mrmdvd.com/catalog/product_info.php?products_id=875&osCsid=bdab215e1e21c03ada54f0a228c94625"]http://www.mrmdvd.com/catalog/product_info...a54f0a228c94625[/url] Edited March 30, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
malmak 0 Posted March 19, 2008 A tu link do strony Panasonica z opisem tego cuda: [url="http://www2.panasonic.com/consumer-electronics/shop/Televisions/VIERA-174;-Plasma-HDTVs/model.TH-42PZ85U_11002_7000000000000005702"]http://www2.panasonic.com/consumer-electro...000000000005702[/url] Quote Share this post Link to post Share on other sites
malmak 0 Posted March 19, 2008 Power Consumption 573 W - dobijająca wartość. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Irko S 0 Posted March 19, 2008 Za to cena na wejście dosyć niska. Na poziomie TH-42PZ70. Trzeba poczekać na testy pierwszych użytkowników. Gdyby się okazało że ten model został poprawiony w stosunku do porzedników,to może być niezłym kąskiem na rynku. No ale trzeba poczekać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
malmak 0 Posted March 27, 2008 (edited) Pojawiły się pierwsze egzemplarze na Allegro (TH-42PZ85E) . Cena 5800,- Pobór mocy nizszy niż modeli z USA (maximal 385). Reszta parametów taka sama. Ciakawe skąd taka różnica ? Najprawdopodobiej w kwietniu możemy spodziewać się tych TV u nas. Edited March 27, 2008 by malmak Quote Share this post Link to post Share on other sites
hartson 0 Posted March 29, 2008 (edited) Na konkurencyjnym forum zrobili test tego Panasa, wypadł bardzo dobrze. W Polsce ten tv będzie chyba miał oznaczenie PY 85 a bliźniaczy PY 800. Edited March 29, 2008 by hartson Quote Share this post Link to post Share on other sites
Labdoria 0 Posted April 1, 2008 " ... W Polsce ten tv będzie chyba miał oznaczenie PY 85 a bliźniaczy PY 800" Na poczatku witam i pozdrawiam wszystkich jako nowy uzytkownik forum. Co do PY85/PZ85 Zadzwoniłem do Panasonic PL i co udało mi się "wyciągnąć" od nich: 1. PY85 nie ma tunera DVB-T, PZ85 ma. 2. PZ85 nie jest i nie bedzie będzie dystrybuowany w Polsce. 3. Gwarancja Panasonic-a jest europejska. Czyli mozna kupić zubożony PY85 z dystrybucji w Polsce (wygląda na to, że już jest dostepny), albo PZ85 ściagnąć z zagranicy. Na marginesie, to poziom informacji w Panasonic PL jest żenującą niski. Pani z infolini generalnie nic nie wie. Po każdym bez mała pytaniu zawiesza rozmowę i szuka u kogoś odpowiedzi. W Panasonic PL nie znają (przynajmiej nie znaja dla klienta) danych techniczych telewizora. Prośba o przesłanie danych mailem nie jest do zrealizowania - Pani szczerze przyznała: "Tak sprzedajemy ten telewizor, ale nie mamy o nim żadnych danych. Dane PY85 być może pojawią sie na stronie w połowie miesiąca" Olewizm galopujący ! pozdrawiam Labdoria Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tom0000 4 Posted April 8, 2008 Jak to podsumowac ? Chyba na tym boardzie nie ma wcale , ale to wcale ludzi zainteresowanych plazmami !!! W koncu pojawila sie pierwsza plazma HD w sensownej cenie i wielkosci i do tego w naprawde doskonalej jakosci i nikogogo to nie interesuje ? Ja zwolennikiem plazm nie jestem, ale potrafie ja docenic. Co wiecej, gdyby nie to , ze w niej jest uzywanych 5 WIATRAKOW, to kto wie czy nie wyladowalaby pod moim dachem. (ile mozna czekac na zf toshiby?) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Labdoria 0 Posted April 10, 2008 [quote name='Tom0000' post='95587' date='08.04.2008, 11:26 ']...Chyba na tym boardzie nie ma wcale , ale to wcale ludzi zainteresowanych plazmami !!! W koncu pojawila sie pierwsza plazma HD w sensownej cenie i wielkosci i do tego w naprawde doskonalej jakosci i nikogogo to nie interesuje ? .... w niej jest uzywanych 5 WIATRAKOW...[/quote] Witam, Nie będę wypowiadał się na wszystkich na forum, ale raczej są również zainteresowani plazmami. Niektórzy na tyle (jak i ja), ze PY85 kupili i są bardzo zadowoleni. Tom0000 i na to forum przyniósł temat wentylatorów i próbuje straszyć Więc jako uzytkownik PY85 mówię zainteresowanym, że wentylatory rzeczywiście są, ale co z tego ? Nie są zupełnie słyszalne (kręcą sią bardzo wolno). pozdr labdoria Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted April 10, 2008 [quote name='malmak' post='93401' date='27.03.2008, 22:39 ']Pojawiły się pierwsze egzemplarze na Allegro (TH-42PZ85E) . Cena 5800,- Pobór mocy nizszy niż modeli z USA (maximal 385). Reszta parametów taka sama. Ciakawe skąd taka różnica ? Najprawdopodobiej w kwietniu możemy spodziewać się tych TV u nas.[/quote] Pobór mocy jest zapewne taki sam, tyle że u nas podawana jest raczej wartość średnia, a nie maksymalna. Co by się nawet zgadzało patrząc po tych wartościach liczbowych. Wszystkie plazmy Panasonica na naszym rynku mają podawane wartości poboru energii sporo niższe niż gdzie indziej. Ciekawe jak jest naprawdę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Webcam 0 Posted April 10, 2008 witam Po pierwsze to kup 42py85 a nie pz. Po drugie ciekawią mnie te niepochlebne recenzje, bo wydaje mi sie ze te panasoniki z tej nowej serii (mówie o seri py85 a nie pv80) sa lepsze od obecnych pionierów KURO. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Tom0000 4 Posted April 14, 2008 Co do podawania sredniej wartosci zuzycia energi ... to moze miec sens. Unia Europejska ostrzy sobie zabki na sprzet o za duzym poborze, wiec to moze jest metoda na przejscie przez sito, jakie w przyszlosci pojawi sie w Europie. Ten konkretny pana 42" ma podobna cene co 42" kuro , a dzieki temu ze jest hdtv jest duzo lepszy od pioneera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
HDTV_Fan 1 Posted April 14, 2008 Roznica w poborze mocy jest spowodowana tym iz podaje sie wartosci maxymalne to po pierwsze a po drugie w USA jest prawie 600 W z powodu takiego iz mają zasilanie 110 V U nas jest 230 wiec tak naprawde pobor mocy jest prawie 2x mniejszy Z tego ci wiem 385 to max, a średnia wychodzi około 280-320 W Ps Szkoda ze na tym forum nic sie "nie dzieje prawie" a kiedys było tu tak "fajnie" I 5 wiatrakow jest po to by pracowaly bardzo wolno przez co i bardzo cicho Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted April 14, 2008 [quote name='Webcam' post='96111' date='10.04.2008, 19:10 ']witam Po pierwsze to kup 42py85 a nie pz. Po drugie ciekawią mnie te niepochlebne recenzje, bo wydaje mi sie ze te panasoniki z tej nowej serii (mówie o seri py85 a nie pv80) sa lepsze od obecnych pionierów KURO.[/quote] Masz całkowitą rację..... Wydaje Ci się Quote Share this post Link to post Share on other sites
HDTV_Fan 1 Posted April 14, 2008 Slawek , bo są A conajmiej porownywalne no i tansze, no i fullHD Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted April 14, 2008 (edited) [quote name='HDTV_Fan' post='96883' date='14.04.2008, 21:02 ']Roznica w poborze mocy jest spowodowana tym iz podaje sie wartosci maxymalne to po pierwsze a po drugie w USA jest prawie 600 W z powodu takiego iz mają zasilanie 110 V U nas jest 230 wiec tak naprawde pobor mocy jest prawie 2x mniejszy Z tego ci wiem 385 to max, a średnia wychodzi około 280-320 W ...[/quote] Nie no jasne. A świstaka już wypuścili?. Uśmiałem się po pachy To się nazywa elektrotechnika w wydaniu modern. Pobór mocy zależy wyłącznie od napięcia zasilania, szkoda że nie przeszliśmy z 220 na 500V, a tylko na 230. Ale by było oszczędnie, że hej. Plazmy pobierałyby po 100W max. Większość plazm w 42 calach ma zużycie maksymalne około 380W, a średnie pomierzone 200-250. Panasonic też tu specjalnie nie odstaje w pomierzonym poborze energii, tyle że nagle maksymalny deklarowany pobór ma mniejszy. Ale tylko w Europie, gdzie indziej już nie. Niech i tak będzie, każdy ma prawo wierzyć w co chce . Edited April 14, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
HDTV_Fan 1 Posted April 14, 2008 Slawek, oczywiscie ze nie wylacznie od napiecia ale co ja bede z Toba gadał To jest oczywiste ze skoro napiecie mamy nizsze to i moc pobierana z sieci aby zasilic dane urządzenie musi byc wieksza wtedy Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted April 14, 2008 [quote name='HDTV_Fan' post='96889' date='14.04.2008, 21:19 ']Slawek, oczywiscie ze nie wylacznie od napiecia ale co ja bede z Toba gadał To jest oczywiste ze skoro napiecie mamy nizsze to i moc pobierana z sieci aby zasilic dane urządzenie musi byc wieksza wtedy[/quote] Oczywistym jest, że aby dostarczyć taką samą ilość energii przy mniejszym napięciu, potrzebny jest większy prąd. Rosną nieco straty na wydzielanie ciepła, ale nie jest to akurat różnica o 50% przy tej różnicy napięć, nie dajmy się zwariować. Zresztą wszystko zależy od nominalnych napięć pracy danego urządzenia, a nie tylko od napięć sieci zasilającej. Może się okazać że napięcie 230V i tak jest obniżane znacznie do nominalnych napięć pracy danego urządzenia i 110V z sieci zasilającej może być nawet bardziej optymalnym napięciem ze względu na sprawność zasilacza. Poza tym jeśli by było tak jak mówisz, to dlaczego zależność dotyczy tylko plazm Panasonica, a telewizorów innych firm nie? Inne nie podlegają tej prostej sformułowanej przez Ciebie "napięciowej" zasadzie? Coś tu jest zatem nie tak Quote Share this post Link to post Share on other sites
HDTV_Fan 1 Posted April 14, 2008 No to skad te rozbieznosci ? w danych EU a w danych US ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted April 14, 2008 (edited) [quote name='HDTV_Fan' post='96893' date='14.04.2008, 21:31 ']No to skad te rozbieznosci ? w danych EU a w danych US ?[/quote] Z marketingu i metody podawania poboru mocy. Prosty zabieg marketingowy, inny sposób na wyznaczanie maksymalnego poboru mocy. Producent wybiera taką metodę jaka jest dla niego wygodniejsza. W USA nie poszedł tak daleko i napięcie zasilania nie ma tu nic do rzeczy. A żeby już obalić na 100% "teorię napięciową" proszę bardzo, dobry przykład. Typowa plazma 42 cale HD Ready firmy Panasonic, na bank taka sama jak te dostępne u nas, czyli PV70. Strona Panasonic Rosja czyli Panasonic.ru podaje: [url="http://www.panasonic.ru/products/digital_av/tv/plasma_tv/TH-R42PV70/spec"]http://www.panasonic.ru/products/digital_a...TH-R42PV70/spec[/url] I co? Niespodzianka, napięcie zasilania 220-240V i jaki maksymalny pobór mocy? 376W. Dla niekumatych to jest ta linia 13 od dołu : 376Bt (Potrieblienie eniergii) No proszę, jak to jest możliwe. W Rosji nagle ten sam telewizor potrzebuje maks 376W. Wnioski są chyba jasne, czy dalej czujesz się nie przekonany? No chyba, że to jakieś cuda są. Edited April 14, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
HDTV_Fan 1 Posted April 14, 2008 Pozycze od kumpla watomierz i sam sprawdze Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted April 14, 2008 (edited) Pożycz, to najlepsza metoda. A i tak sądzę, że uzyskasz taki sam wynik jak we wszelkich innych plazmach, czyli średnio 200-250W i ze 300-400W dla plazmy Full HD. Edited April 14, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
HDTV_Fan 1 Posted April 14, 2008 Hmmm A niby czemu plazma FullHD ma pobierac 3/4 wiecej mocy od "zwykłej" ?? No i ile dla porownania pobiera mocy taki LCD 42 cale FullHD ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mr_Jones 1 Posted April 15, 2008 TH-50PZ80 > od czerwca cena okolo 2000eur TH-46PZ80 > od maja cena okolo 1600eur TH-42PZ80 > w przyszlym tygodniu po 1270eur Nowe panele generacji 11 chwala sie kontrastem Milion:1, zywotnoscia panelu 100tys godzin, V-Real Pro3 100Hz, fullHD, .......PZ85 > tuner DVB-T, I czern mam byc jeszcze lepsza niz w KURO . Quote Share this post Link to post Share on other sites
B737 Captain 0 Posted April 15, 2008 (edited) Recenzja owego TV po angielsku. [url="http://www.hdtvtest.co.uk/Panasonic-TH42PZ85B"]http://www.hdtvtest.co.uk/Panasonic-TH42PZ85B[/url] Podsumowując recenzję, jest to bardzo dobra plazma Full HD, z bardzo dobrą czernią, detalami i kolorami oraz ostrością. Jedynym minusem jest tak naprawdę niespełniające oczekiwań Intelligent Frame Creation i niewłaściwie działające usuwanie przeplotu. Edited April 15, 2008 by B737 Captain Quote Share this post Link to post Share on other sites