jotce 0 Posted March 18, 2008 w gazetce sklepu MIX E.... jest dostępny w promocji Philips PFL7862D z czasem reakcji matrycy 3ms. Tak samo podaje specyfikacja tego modelu na ceneo. Strona Philipsa i częsć sklepów internetowych podają 4ms, ale pojawia się przy tym model PFL7862D/10 - różnica w tej 10-ce. Ja chętnie kupiłbym ten telewizor, który testował SławekR, ale który to z nich??? Te same? dzięki jc Quote Share this post Link to post Share on other sites
vip77 0 Posted March 18, 2008 jak dla mnie to to samo. mysle ze po prostu nie pisza tego w nazwie i tyle. ktos kiedys pisal ze ta 10 to oznaczenie na rynek europejski czy polski. natomiast z tym czasem reakcji to raczej blad w opisie chyba ze philips go "ulepszyl" Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted March 18, 2008 (edited) To jeden i ten sam telewizor. Deklarowany czas reakcji według normy/metody BEW wynosi 4ms. Nie ma żadnych alternatywnych - różnych matryc w modelu 7862D. Wszelkie odstępstwa od parametrów fabrycznych deklarowane w różnych gazetkach - folderach to ewidentny błąd lub pomyłka. Ktoś w prosty sposób, nie zadając sobie trudu aby temat zgłębić dokładniej, przeniósł "cyferki" z modelu 9632D, który zbudowany jest w oparciu o inną matrycę. "Ewolucja" parametrów w opisach, zamierzona czy też nie, ewidentnie wskazuje na ukłon w stronę cyferkowych fetyszystów, dla których magiczne milisekundy i kontrasty dynamiczne są [b]jedynym[/b] wyznacznikiem "jakości" telewizora. Oczywiście jest to bzdura i z gruntu błędne podejście, nie mające żadnego odbicia w rzeczywistej jakości obrazu z danego telewizora. Faktem też jest, że niestety wiele osób, szczególnie nie mających zbytniego rozeznania w temacie, woli sobie w ten sposób upraszczać sprawę. Stąd i biorą się takie "pomyłki" w opisach, bardzo wygodne z punktu widzenia marketingowego, takie "przypadkowe" pomyłki na korzyść cyferek. Tak tworzy się alternatywną rzeczywistość i legendy dla studiujących foldery marketingowe w poszukiwaniu liczb . Do Jotce - jeśli masz wątpliwości to oczywiście kup ten "lepszy" i "nowszy" telewizor. A i tak dostaniesz ten sam co wszędzie jest sprzedawany, no ale spokojny sen w nocy też jest ważny. Edited March 18, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
jotce 0 Posted March 18, 2008 dzięki serdeczne. Faktycznie takie "pomyłki", za które i tak sieci nie odpowiadają, to niezły sposób na "lepszy" wybór.Swoją drogą o różnicy w matrycy wspomniał gość z Philipsa, ale nie był zbyt wiarygodny...sprawiał wrażenie,że ma zestaw gotowych odpowiedzi. Zdecydowanie bardziej wierzę w opinie użytkowników i doradców- jeszcze raz dzięki za wyczerpujące odpowiedzi:) pozdr jc Quote Share this post Link to post Share on other sites
SlawekR 118 Posted March 18, 2008 (edited) [quote name='jotce' post='91891' date='18.03.2008, 21:58 ']dzięki serdeczne. Faktycznie takie "pomyłki", za które i tak sieci nie odpowiadają, to niezły sposób na "lepszy" wybór.Swoją drogą o różnicy w matrycy wspomniał gość z Philipsa, ale nie był zbyt wiarygodny...sprawiał wrażenie,że ma zestaw gotowych odpowiedzi. Zdecydowanie bardziej wierzę w opinie użytkowników i doradców- jeszcze raz dzięki za wyczerpujące odpowiedzi:) pozdr jc[/quote] "Gość z Philipsa" mówisz? Brzmi dość tajemniczo.... a co do samych wypowiedzi różnych Eboków, Infolinii itp. to już mnie nic nie zdziwi po tym jak z jednego z Eboków uzyskałem informację, iż platforma X zamierza zacząć nadawanie w nowoczesnym standardzie HDMI . Po tym już naprawdę nic mnie nie zdziwi. Edited March 18, 2008 by SlawekR Quote Share this post Link to post Share on other sites
jotce 0 Posted March 20, 2008 (edited) "gość z Philipsa"nie był wiarygodny, wiedział wszystko i od razu - aż nie do uwierzenia , że można znać tyle modeli i zupełnie od razu wiedział o co chodzi. Zastanawiam się tylko po co Philips miałby udoskonalić dostępny model TV zamiast nazwać go zupełnie inaczej i powiększyć rodzinę TV Philips (jeśli faktycznie miałaby ta matryca być lepsza - to z marketingowego punktu widzenia lepiej się tym chwalić...klienci tak bardzo lubią : NEW, SUPER, itp.-zresztą zwróciłeś na to uwagę Prawdopodobnie kupimy ten TV w połowie kwietnia , do tego czasu i tak się pewnie wyjaśni. Choć przyznam szczerze , że wolałbym ten o którym piszesz, nawet jesli tam miałoby być lepiej-praktyka i teoria. pozdr jc Edited March 20, 2008 by jotce Quote Share this post Link to post Share on other sites
ferris 0 Posted March 20, 2008 [quote name='SlawekR' post='91876' date='18.03.2008, 19:44 ']przeniósł "cyferki" z modelu 9632D, który zbudowany jest w oparciu o inną matrycę.[/quote] Mam pytanie, który model jast zbudowany na lepszej matrycy?? Quote Share this post Link to post Share on other sites