_siwy_ 0 Posted March 12, 2008 Czy można popcorna podłączyć bezpośrednio do laptopa kablem sieciowym?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fantom 81 Posted March 12, 2008 [quote name='_siwy_' post='90610' date='12.03.2008, 10:59 ']Czy można popcorna podłączyć bezpośrednio do laptopa kablem sieciowym??[/quote] Właśnie w tej chwili kopiuje mi się kolekcja filmów na dysk Popcorna ....... Dodam że kabel nie jest skorosowany (jest na wprost). Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kris99 0 Posted March 12, 2008 (edited) [quote name='Fantom' post='90611' date='12.03.2008, 12:06 ']Właśnie w tej chwili kopiuje mi się kolekcja filmów na dysk Popcorna ....... Dodam że kabel nie jest skorosowany (jest na wprost).[/quote] To Ja mam trudniejsze pytanie: Jak sądzicie (może ktoś wie, lub może sprawdzić) czy można do Popcorna poprzez sieć (router) podpiąć dysk sieciowy pracujący na serverze SAMBA? link do obudowy: [url="http://www.usb.com.pl/index.php?id=2&idp=19094&np=Welland__ME-747GK_GIGA_LAN_SATA"]http://www.usb.com.pl/index.php?id=2&i...K_GIGA_LAN_SATA[/url] Edited March 12, 2008 by Kris99 Quote Share this post Link to post Share on other sites
_siwy_ 0 Posted March 12, 2008 [quote name='Fantom' post='90611' date='12.03.2008, 10:06 ']Właśnie w tej chwili kopiuje mi się kolekcja filmów na dysk Popcorna ....... Dodam że kabel nie jest skorosowany (jest na wprost).[/quote] Czyli się da i popcorn będzie widział i odtwarzał filmy z dysku laptopa?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fantom 81 Posted March 12, 2008 [quote name='_siwy_' post='90619' date='12.03.2008, 11:36 ']Czyli się da i popcorn będzie widział i odtwarzał filmy z dysku laptopa??[/quote] Tego nie powiedziałem. Kopiowałem filmy NA dysk popcorna używając protokołu FTP. A w drugą stronę też się da to zrobić ale inaczej. Z tego co pamiętam należy zainstalować na komputerze "serwer mediów". Gdzieś to było opisane. Poszukaj. Wtedy na popcornie znajdujesz taki komputer w sieci i podłączasz jako coś w rodzaju dysku sieciowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kris99 0 Posted March 12, 2008 [quote name='Fantom' post='90660' date='12.03.2008, 15:20 ']Tego nie powiedziałem. Kopiowałem filmy NA dysk popcorna używając protokołu FTP. A w drugą stronę też się da to zrobić ale inaczej. Z tego co pamiętam należy zainstalować na komputerze "serwer mediów". Gdzieś to było opisane. Poszukaj. Wtedy na popcornie znajdujesz taki komputer w sieci i podłączasz jako coś w rodzaju dysku sieciowego.[/quote] Da się, u mnie tak był podpięty laptop do PCH poprzez router i PCH bez problemu odtwarzał po sieci z dysku latopa oraz z dysku podpiętego na USB do laptopa. Powtarzam swoje pytanie: Jak sądzicie (może ktoś wie, lub może sprawdzić) czy można do Popcorna poprzez sieć (router) podpiąć dysk sieciowy pracujący na serverze SAMBA? link do obudowy: [url="http://www.usb.com.pl/index.php?id=2&idp=19094&np=Welland__ME-747GK_GIGA_LAN_SATA"]http://www.usb.com.pl/index.php?id=2&i...K_GIGA_LAN_SATA[/url] Kris99 Quote Share this post Link to post Share on other sites
priem 0 Posted March 12, 2008 [quote name='Kris99' post='90661' date='12.03.2008, 13:27 ']Jak sądzicie (może ktoś wie, lub może sprawdzić) czy można do Popcorna poprzez sieć (router) podpiąć dysk sieciowy pracujący na serverze SAMBA? Kris99[/quote] Więc sądze że tak, skoro PH ma klienta SMB...ale tylko sądze. Sam jestem ciekawy jak by to działało. pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alcazar 1 Posted March 12, 2008 działa bez żadnego problemu , mam inną obudowę też z SAMBĄ i nie mam żadnego problemu z odtwarzeniem plików z dysku sieciowego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
_siwy_ 0 Posted March 12, 2008 [quote name='Kris99' post='90661' date='12.03.2008, 13:27 ']Da się, u mnie tak był podpięty laptop do PCH poprzez router i PCH bez problemu odtwarzał po sieci z dysku latopa oraz z dysku podpiętego na USB do laptopa.[/quote] Ale moje pytanie brzmiało czy bez routera da się to zrobić. Nie jestem informatykiem, nie znam się na tym az na tyle, wiec pytam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Kris99 0 Posted March 12, 2008 (edited) [quote name='Alcazar' post='90667' date='12.03.2008, 16:22 ']działa bez żadnego problemu , mam inną obudowę też z SAMBĄ i nie mam żadnego problemu z odtwarzeniem plików z dysku sieciowego.[/quote] Super, bardzo mnie tym ucieszyłeś Alcazar. Dzięki. A swoją drogą to jaką masz obudowe?? [quote name='_siwy_' post='90671' date='12.03.2008, 16:44 ']Ale moje pytanie brzmiało czy bez routera da się to zrobić. Nie jestem informatykiem, nie znam się na tym az na tyle, wiec pytam.[/quote] Nie wiem, Pch miałem tylko przez router podpiętego, bezpośrednio nie próbowałem. Pozdr, Kris99 Edited March 12, 2008 by Kris99 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fantom 81 Posted March 12, 2008 [quote name='Kris99' post='90684' date='12.03.2008, 16:47 ']Nie wiem, Pch miałem tylko przez router podpiętego, bezpośrednio nie próbowałem.[/quote] To ja podpowiem ...... przecież router a raczej switch to tylko i wyłącznie przekaźnik. Nie ma znaczenia czy są spięte dwa komputery ze sobą czy przez takiego routera. Więc i popcorn spięty kablem z komputerem/laptopem spokojnie sobie poradzi Quote Share this post Link to post Share on other sites
priem 0 Posted March 12, 2008 [quote name='Fantom' post='90688' date='12.03.2008, 16:09 ']Więc i popcorn spięty kablem z komputerem/laptopem spokojnie sobie poradzi [/quote] Ale w takim wypadku skrosowanym no nie? pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
Alcazar 1 Posted March 12, 2008 (edited) [quote name='Fantom' post='90688' date='12.03.2008, 18:09 ']To ja podpowiem ...... przecież router a raczej switch to tylko i wyłącznie przekaźnik. Nie ma znaczenia czy są spięte dwa komputery ze sobą czy przez takiego routera. Więc i popcorn spięty kablem z komputerem/laptopem spokojnie sobie poradzi [/quote] chyba sie mylisz , router nadaje np adres IP poprzez DHCP wiec jest bardzo istotnym ogniwem w innym wypadku trzeba wszystko ustawiac na sztywno. Router to nie switch!!! tylko praktycznie osobny komputer. Edited March 12, 2008 by Alcazar Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fantom 81 Posted March 13, 2008 [quote name='Alcazar' post='90751' date='12.03.2008, 22:23 ']chyba sie mylisz , router nadaje np adres IP poprzez DHCP wiec jest bardzo istotnym ogniwem w innym wypadku trzeba wszystko ustawiac na sztywno. Router to nie switch!!! tylko praktycznie osobny komputer.[/quote] W 100% się zgadzam. Dokładnie wiem co to jest router Ale kolega pytał czy będzie chodzić połączenie bezpośrednie Popcorna i laptopa (bez routera/switch'a) ...... i ja mu odpowiedziałem że będzie Quote Share this post Link to post Share on other sites
helcik 3 Posted March 13, 2008 tu nie ma to znaczenia. oczywiście musisz poustawiać adresy ręcznie, ale pytanie było czy się da... jeśli jest klient i serwer samby to musi się dać. problemem może być zgodna konfiguracja klienta i serwera, a szczególnie zgodność metody autentykacji. nikt Ci nie odpowie czy w Twoim przypadku się da, bo to zależy od tego czy konfiguracja jest zgodna lub gdy nie jest to czy możesz ją zmieniać. Ale na 80% to powinna być zgodna, ustaw więc tego samego usera i passworda i sprawdź ;-) pzdr, helcik Quote Share this post Link to post Share on other sites
_siwy_ 0 Posted March 13, 2008 A może mi ktos opisać, co gdzie i jak mam ustawić, wpisac?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
_siwy_ 0 Posted March 13, 2008 (edited) Poprzez router mi się udało, ale chciałbym to zrobić bezpośrednio. Powiedzcie co i jak ustawić PLEASE!! Dokładnie chodzi mi o ustawienia adresów IP itp zarówno na kompie i na popcornie, aby sie widziały. Edited March 14, 2008 by _siwy_ Quote Share this post Link to post Share on other sites
ice-scream 0 Posted March 14, 2008 dołączam sie do prośby "_siwy". czy komuś udało się połączyć laptopa z PH bezpośrednio kabelkiem....i jak? pozdrawiam wszystkich Quote Share this post Link to post Share on other sites
helcik 3 Posted March 14, 2008 (edited) proponuję tak: PC: IP: 192.168.1.100 MASKA: 255.255.255.0 PH: IP: 192.168.1.101 MASKA: 255.255.255.0 dodaj na PC w pliku c:\WINNT\system32\drivers\etc\hosts następujący wpis: 192.168.1.101 pch ph popcorn pch-a100 i w teraz Start->Uruchom wpisz \\popcorn i kliknij OK. powinien wyświetlić listę udziałów na popcornie (jeśli popcorn ma HDD). jeśli chcesz połączyć się do PC z popcorna to skonfiguruj jakiś udział na PC poprzez "udostępnianie" nazwijmy go "filmy", musisz też utworzyć jakiegos usera który ma dostęp do tego udziału, a następnie na PCH podczas definiowania udziału wpisujesz: 192.168.1.100\filmy. Potem na pilocie klikasz "Source" wybierasz ten udział, wpisujesz usera i hasło i tyle. pzdr, helcik Edited March 14, 2008 by helcik Quote Share this post Link to post Share on other sites
_siwy_ 0 Posted March 14, 2008 (edited) Od razu mówie, że chcę się połączyć z laptopem, żeby Popcorn mógł odtwarzać z jego dysku materiał. Wieczorm spróbuję to jakoś skonfigurować. Z tego co już zdołałem wyczytać, żeby dwa kompy się widziały muszą być w tej samej grupie roboczej. Jak Popcorna przypisać do grupy co komp w niej jest? Niby sie udało, jednak jak puszczam trailer najnowszego batmana 1080p tnie się tak samo jak wtedy gdy szło po wifi... Coś jeszcze jest nie tak? Edited March 14, 2008 by _siwy_ Quote Share this post Link to post Share on other sites