Jump to content
Sign in to follow this  
_siwy_

Laptop i Popcorn.

Recommended Posts

[quote name='_siwy_' post='90610' date='12.03.2008, 10:59 ']Czy można popcorna podłączyć bezpośrednio do laptopa kablem sieciowym??[/quote]

Właśnie w tej chwili kopiuje mi się kolekcja filmów na dysk Popcorna ....... :)
Dodam że kabel nie jest skorosowany (jest na wprost).

[quote name='Fantom' post='90611' date='12.03.2008, 12:06 ']Właśnie w tej chwili kopiuje mi się kolekcja filmów na dysk Popcorna ....... :)
Dodam że kabel nie jest skorosowany (jest na wprost).[/quote]

To Ja mam trudniejsze pytanie: Jak sądzicie (może ktoś wie, lub może sprawdzić) czy można do Popcorna poprzez sieć (router) podpiąć dysk sieciowy pracujący na serverze SAMBA?

link do obudowy: [url="http://www.usb.com.pl/index.php?id=2&idp=19094&np=Welland__ME-747GK_GIGA_LAN_SATA"]http://www.usb.com.pl/index.php?id=2&i...K_GIGA_LAN_SATA[/url]

Edited by Kris99

[quote name='Fantom' post='90611' date='12.03.2008, 10:06 ']Właśnie w tej chwili kopiuje mi się kolekcja filmów na dysk Popcorna ....... :)
Dodam że kabel nie jest skorosowany (jest na wprost).[/quote]

Czyli się da i popcorn będzie widział i odtwarzał filmy z dysku laptopa??

[quote name='_siwy_' post='90619' date='12.03.2008, 11:36 ']Czyli się da i popcorn będzie widział i odtwarzał filmy z dysku laptopa??[/quote]

Tego nie powiedziałem. Kopiowałem filmy NA dysk popcorna używając protokołu FTP.

A w drugą stronę też się da to zrobić ale inaczej. Z tego co pamiętam należy zainstalować na komputerze "serwer mediów". Gdzieś to było opisane. Poszukaj.
Wtedy na popcornie znajdujesz taki komputer w sieci i podłączasz jako coś w rodzaju dysku sieciowego.

[quote name='Fantom' post='90660' date='12.03.2008, 15:20 ']Tego nie powiedziałem. Kopiowałem filmy NA dysk popcorna używając protokołu FTP.

A w drugą stronę też się da to zrobić ale inaczej. Z tego co pamiętam należy zainstalować na komputerze "serwer mediów". Gdzieś to było opisane. Poszukaj.
Wtedy na popcornie znajdujesz taki komputer w sieci i podłączasz jako coś w rodzaju dysku sieciowego.[/quote]

Da się, u mnie tak był podpięty laptop do PCH poprzez router i PCH bez problemu odtwarzał po sieci z dysku latopa oraz z dysku podpiętego na USB do laptopa.

Powtarzam swoje pytanie:

Jak sądzicie (może ktoś wie, lub może sprawdzić) czy można do Popcorna poprzez sieć (router) podpiąć dysk sieciowy pracujący na serverze SAMBA?

link do obudowy: [url="http://www.usb.com.pl/index.php?id=2&idp=19094&np=Welland__ME-747GK_GIGA_LAN_SATA"]http://www.usb.com.pl/index.php?id=2&i...K_GIGA_LAN_SATA[/url]

Kris99

[quote name='Kris99' post='90661' date='12.03.2008, 13:27 ']Jak sądzicie (może ktoś wie, lub może sprawdzić) czy można do Popcorna poprzez sieć (router) podpiąć dysk sieciowy pracujący na serverze SAMBA?
Kris99[/quote]
Więc sądze że tak, skoro PH ma klienta SMB...ale tylko sądze.
Sam jestem ciekawy jak by to działało.
pzdr

działa bez żadnego problemu , mam inną obudowę też z SAMBĄ i nie mam żadnego problemu z odtwarzeniem plików z dysku sieciowego.

[quote name='Kris99' post='90661' date='12.03.2008, 13:27 ']Da się, u mnie tak był podpięty laptop do PCH poprzez router i PCH bez problemu odtwarzał po sieci z dysku latopa oraz z dysku podpiętego na USB do laptopa.[/quote]

Ale moje pytanie brzmiało czy bez routera da się to zrobić. Nie jestem informatykiem, nie znam się na tym az na tyle, wiec pytam.

[quote name='Alcazar' post='90667' date='12.03.2008, 16:22 ']działa bez żadnego problemu , mam inną obudowę też z SAMBĄ i nie mam żadnego problemu z odtwarzeniem plików z dysku sieciowego.[/quote]

Super, bardzo mnie tym ucieszyłeś Alcazar. Dzięki. A swoją drogą to jaką masz obudowe??

[quote name='_siwy_' post='90671' date='12.03.2008, 16:44 ']Ale moje pytanie brzmiało czy bez routera da się to zrobić. Nie jestem informatykiem, nie znam się na tym az na tyle, wiec pytam.[/quote]

Nie wiem, Pch miałem tylko przez router podpiętego, bezpośrednio nie próbowałem.

Pozdr,

Kris99 Edited by Kris99

[quote name='Kris99' post='90684' date='12.03.2008, 16:47 ']Nie wiem, Pch miałem tylko przez router podpiętego, bezpośrednio nie próbowałem.[/quote]

To ja podpowiem ...... przecież router a raczej switch to tylko i wyłącznie przekaźnik. Nie ma znaczenia czy są spięte dwa komputery ze sobą czy przez takiego routera.
Więc i popcorn spięty kablem z komputerem/laptopem spokojnie sobie poradzi :)

[quote name='Fantom' post='90688' date='12.03.2008, 16:09 ']Więc i popcorn spięty kablem z komputerem/laptopem spokojnie sobie poradzi :lol:[/quote]
Ale w takim wypadku skrosowanym no nie?
pzdr

[quote name='Fantom' post='90688' date='12.03.2008, 18:09 ']To ja podpowiem ...... przecież router a raczej switch to tylko i wyłącznie przekaźnik. Nie ma znaczenia czy są spięte dwa komputery ze sobą czy przez takiego routera.
Więc i popcorn spięty kablem z komputerem/laptopem spokojnie sobie poradzi :lol:[/quote]

chyba sie mylisz , router nadaje np adres IP poprzez DHCP wiec jest bardzo istotnym ogniwem w innym wypadku trzeba wszystko ustawiac na sztywno.

Router to nie switch!!! tylko praktycznie osobny komputer.

Edited by Alcazar

[quote name='Alcazar' post='90751' date='12.03.2008, 22:23 ']chyba sie mylisz , router nadaje np adres IP poprzez DHCP wiec jest bardzo istotnym ogniwem w innym wypadku trzeba wszystko ustawiac na sztywno.
Router to nie switch!!! tylko praktycznie osobny komputer.[/quote]

W 100% się zgadzam. Dokładnie wiem co to jest router :rolleyes:
Ale kolega pytał czy będzie chodzić połączenie bezpośrednie Popcorna i laptopa (bez routera/switch'a) ...... i ja mu odpowiedziałem że będzie :(

tu nie ma to znaczenia. oczywiście musisz poustawiać adresy ręcznie, ale pytanie było czy się da...
jeśli jest klient i serwer samby to musi się dać. problemem może być zgodna konfiguracja klienta i serwera, a szczególnie zgodność metody autentykacji.
nikt Ci nie odpowie czy w Twoim przypadku się da, bo to zależy od tego czy konfiguracja jest zgodna lub gdy nie jest to czy możesz ją zmieniać.

Ale na 80% to powinna być zgodna, ustaw więc tego samego usera i passworda i sprawdź ;-)

pzdr,
helcik

Poprzez router mi się udało, ale chciałbym to zrobić bezpośrednio. Powiedzcie co i jak ustawić PLEASE!! Dokładnie chodzi mi o ustawienia adresów IP itp zarówno na kompie i na popcornie, aby sie widziały. Edited by _siwy_

dołączam sie do prośby "_siwy". czy komuś udało się połączyć laptopa z PH bezpośrednio kabelkiem....i jak?:)

pozdrawiam wszystkich

proponuję tak:

PC:
IP: 192.168.1.100
MASKA: 255.255.255.0

PH:
IP: 192.168.1.101
MASKA: 255.255.255.0

dodaj na PC w pliku c:\WINNT\system32\drivers\etc\hosts następujący wpis:
192.168.1.101 pch ph popcorn pch-a100

i w teraz Start->Uruchom wpisz \\popcorn i kliknij OK.

powinien wyświetlić listę udziałów na popcornie (jeśli popcorn ma HDD).

jeśli chcesz połączyć się do PC z popcorna to skonfiguruj jakiś udział na PC poprzez "udostępnianie" nazwijmy go "filmy", musisz też utworzyć jakiegos usera który ma dostęp do tego udziału, a następnie na PCH podczas definiowania udziału wpisujesz: 192.168.1.100\filmy. Potem na pilocie klikasz "Source" wybierasz ten udział, wpisujesz usera i hasło i tyle.

pzdr,
helcik Edited by helcik

Od razu mówie, że chcę się połączyć z laptopem, żeby Popcorn mógł odtwarzać z jego dysku materiał. Wieczorm spróbuję to jakoś skonfigurować.
Z tego co już zdołałem wyczytać, żeby dwa kompy się widziały muszą być w tej samej grupie roboczej. Jak Popcorna przypisać do grupy co komp w niej jest?

Niby sie udało, jednak jak puszczam trailer najnowszego batmana 1080p tnie się tak samo jak wtedy gdy szło po wifi... Coś jeszcze jest nie tak? Edited by _siwy_