Jump to content
Sign in to follow this  
kozik1981

Super wyniki Canal+ Cyfrowy w 2007

Recommended Posts

Spółka CANAL+ Cyfrowy zakończyła 2007 rok osiągając 176 mln zł zysku netto. Zgodnie ze standardami US GAAP przychody firmy wyniosły 926 mln zł, a kwota EBIT (Earnings Before Interest and Tax) 178 mln zł. W 2006 roku CANAL+ Cyfrowy osiągnął 150 mln zł zysku netto przy przychodach wynoszących 850 mln zł.

Dobry wynik finansowy Canal+ Cyfrowy osiągnęła m.in. dzięki konsekwentnej polityce programowej oraz systematycznemu wzrostowi bazy abonenckiej. [b]W 2007 roku platforma cyfrowa CYFRA+ odnotowała rekordowe wyniki sprzedaży i przekroczyła liczbę miliona abonentów.[/b]

[i]- Stabilna sytuacja finansowa i 17-procentowy wzrost zysku pozwalają nam realizować wiele nowych inwestycji, które podnoszą jakość oferowanych usług i stawiają firmę w jednym szeregu z najbardziej rozwiniętymi przedsiębiorstwami telewizyjnymi w Europie. Spodziewamy się, że rezultaty finansowe i wzrost bazy abonenckiej w bieżącym roku będą jeszcze lepsze[/i] – powiedział Arnaud de Villeneuve, prezes CANAL+ Cyfrowy.

W 2007 r. CANAL+ Cyfrowy dzięki nowym inwestycjom rozwijał oferowane usługi w oparciu o nowoczesne technologie.

[b]W 2007 roku CANAL+ Cyfrowy zainwestował 1,2 mln euro w nowy uplink do nadawania kanałów na satelite Hot Bird - 13E dla platformy CYFRA+, który bedzie działał w nowej siedzibie spółki na warszawskich Stegnach, na ul. Pory 4 .[/b]

W lipcu 2007, wykorzystując nowy wóz transmisyjny HD, CANAL+ zrealizował pierwsze w historii polskiej ligi piłkarskiej rozgrywki Orange Ekstraklasy w standardzie High Definition. CYFRA+ udostępniła abonentom nowe kanały w standardzie HD: poza CANAL+ Sport HD także CANAL+ Film HD i National Geographic Channel HD. Jesienią platforma wprowadziła dekodery HD wyposażone w PVR i otworzyła nowe własne call center (250 stanowisk).

[b]W listopadzie CYFRA+ przekroczyła okrągłą liczbę miliona abonentów. [/b]W grudniu 2007 CANAL+ Cyfrowy rozpoczął dystrybucję CANAL+ w formie samodzielnej oferty satelitarnej pod nazwą Multipakiet CANAL+.

Dobrą kondycję firmy potwierdzają wyniki ogólnopolskich rankingów: w plebiscycie „Laur Klienta 2007" CYFRA+ została uznana za najbardziej rozpoznawalną i najlepiej ocenianą platformę satelitarną w Polsce, uzyskując I miejsce w kategorii „platformy cyfrowe", według zaś rankingu najcenniejszych polskich marek dziennika "Rzeczpospolita" CYFRA+ to najbardziej wartościowa marka telewizji płatnej w Polsce.

W rankingu 100 najcenniejszych firm w Polsce tygodnika „Newsweek” CANAL+ Cyfrowy zajął drugie miejsce w kategorii „media”, znalazł się także na 58. miejscu w rankingu 100 najcenniejszych polskich przedsiębiorstw. W rankingu „Lista 500” dziennika „Rzeczpospolita” firma znalazła się w pierwszej setce największych przedsiębiorstw.

CANAL+ Cyfrowy zamierza kontynuować rozwój zgodnie z dotychczasową strategią. Spółka ma rozbudować swoją ofertę programową, przede wszystkim w oparciu o rozwiązania VoD (na początku 2008 roku CYFRA+ uruchomiła serwis HBO Digital bazujący na rozwiązaniach SVoD), poszerzy portfolio kanałów telewizyjnych, w tym także kanałów w wysokiej rozdzielczości.

Dzięki umowie o współpracy zawartej z Telekomunikacją Polską, CANAL+ Cyfrowy uruchomi ofertę triple play (telewizja, internet, telefon) dla abonentów CYFRY+ oraz klientów TP. Będzie to pierwsza usługa triple play na rynku platform cyfrowych w Polsce.

[b]W maju 2008 roku CANAL+ Cyfrowy przeniesie się także do nowej siedziby przy ul. Pory 4 w Warszawie[/b], która zapewni spółce nowoczesne i zaawansowane zaplecze technologiczne do realizacji wszystkich projektów telewizyjnych (m.in. nowoczesne studi0o HD.
[url="http://www.satkurier.pl"]satkurier.pl[/url] Edited by kozik1981

no nic tylko pogratulować :lol: ciekawe ile procent z tego zysku to dzięki firmie KRUK ;) Ja miałem cyfre, rodzice mieli, tesciowa i paru znajomych i podziękuje sposob w jakim sa traktowani klienci ( np. kara 300zł za nie ododanie kompletu sprzetu bo nie było KARTONU !! poważnie :P )
Z tego co widze to tak wokół moich znajomych to wszyscy mają albo N albo Polsat o nikim nie słyszałem aby C+ kupował ale to u mnie na wsi tak jest :)

pozdr. dawmac

Czyli 20% czystego zysku, co skłania mnie do refleksji ze mogliby poszerzyc oferte programowa, bez podnoszenia ABO.

[quote name='dawmac' post='90472' date='11.03.2008, 18:04 ']no nic tylko pogratulować :P ciekawe ile procent z tego zysku to dzięki firmie KRUK :) Ja miałem cyfre, rodzice mieli, tesciowa i paru znajomych i podziękuje sposob w jakim sa traktowani klienci ( np. kara 300zł za nie ododanie kompletu sprzetu bo nie było KARTONU !! poważnie :) )
Z tego co widze to tak wokół moich znajomych to wszyscy mają albo N albo Polsat o nikim nie słyszałem aby C+ kupował ale to u mnie na wsi tak jest :)

pozdr. dawmac[/quote]

Tak, mnie też ścigali o te 300zł ale za to że zwróciłem po terminie (za to komplet) :lol: .
Z windykacjami jest tak, że nic nie mogą w zasadzie zrobić poza telefonami, a zakładać sprawę o 300zł to chyba nie bardzo im się chce bo jak dotychczas (3 lata około) dali mi spokój ;)