Jump to content
Sign in to follow this  
gentleman

problem Samsung BD P-1400 z Amplitunerem SONY STR DG710

Recommended Posts

Witam wszystkich maniaków HD,
W ostatnim czasie wymieniłem cały swój sprzęt elektroniczny aby móc cieszyć swoje zmysły nową jakością obrazu i dźwięku.
Po wielu poszukiwaniach informacji o sprzetach mój wybór padł na amplituner SONY STR DG710 (dźwięk 6.1), TV Samsung 40" HD Rady S62B i nieszczęsny odtwarzacz Samsung BD P-1400. Wszystkie sprzety podłączyłem kablami HDMI Prolinka z serii Exclusive.
Problem z Samsungiem BD P-1400 jest taki, że wiesza się przy próbie odtworzenia zwykłej płyty DVD. Na ekranie TV po włożeniu płyty DVD pojawia się na kilka sekund ekran powitalny Samsunga a później mam komunikat "brak sygnału" naprzemian z komunikatem "format nieobsługiwany". Widać, że TV czy amplituner próbuje odczytać koniecznie sygnał z odtwarzacza i przesłać go dalej. W tym czasie odtwarzacz nie reaguje na komendy pilota, np. "otwórz" "stop", itp poza jednym "wyłącz" :-)
Niestety nic nie daje zmiana ustawien odtwarzacza na 750p lub niższą, zawsze pojawia się kominikat "brak sygnału" naprzemian z komunikatem "format nieobsługiwany". Również zmiana dzwięku na Bitstream nie pomaga, ten sam objaw. Pomyślałem, że to pewnie wina TV bo jest tylko HD ready a nie full.
Postanowiłem więc odłączyć TV i podłączyłem jedynie BD P-1400 z moim amplitunerem SONY STR DG710. Włożyłem oryginalną płytkę z przebojami i tu zonk. Odtwarzacz długo wisiał a jak już odczytał jakimś cudem to cisza w głośnikach amplituner nie wyświetlał żadnych komunikatów. heh wieć po tym teście stwierdziłem, że poprostu te 2 sprzęty nie są ze sobą kompatybilne! Co wy o tym sądzicie, jakieś rady?
Acha dzwoniłem do Samsunga w tej sprawie i tam mi radzili abym przeszedł na kabel analogowy ale nie zamierzam tego robić bo nie po to wydawałem taką kasę aby mieć g...
Co do amplitunera i kabla HDMI Prolinka to jestem w 100% pewny sprawności, tym bardziej że Blueray to format Sony a nie Samsunga więc wina raczej leży po stronie tego drugiego.

gentleman

Dziwne ....

Sprawdź wersję firmware ... ew. zaktualizuj do najnowszej. [url="http://www.samsung.com/pl/support/productsupport/download/FileView.aspx?cttfileid=1832176&type=&typecode=&subtype=&subtypecode=&cmssubtypecode=&model=BD-P1400&filetype=FM&language=&LSSI=/pl/module/ssi/left/lmenu_bluray_bluray.sec&RSSI=/pl/module/ssi/right/rmenu_bluray.sec"]TUTAJ[/url]
Podłącz Sama bezpośrednio do TV i napisz co się dzieje na różnych ustawieniach rozdzielczości .

Pzdr. Edited by BoDeX

[quote name='BoDeX' post='90627' date='12.03.2008, 11:47 ']Dziwne ....

Sprawdź wersję firmware ... ew. zaktualizuj do najnowszej.
Podłącz Sama bezpośrednio do TV i napisz co się dzieje na różnych ustawieniach rozdzielczości .

Pzdr.[/quote]

U mnie chodzi spoko, moze po prostu musisz się wybrać do serwisu :)

Autorus

Troche przesadzasz z tym kablem analogowym :) .
Podlacz unikajac HDMI i innych udziwnien. Jak bedzie dzialalo na analogu, to znaczy ze wina lezy w HDMI:

[quote name='crazy-j' post='90631' date='12.03.2008, 10:51 ']Troche przesadzasz z tym kablem analogowym :) .
Podlacz unikajac HDMI i innych udziwnien. Jak bedzie dzialalo na analogu, to znaczy ze wina lezy w HDMI:[/quote]

Nie chcę dzwięku po analogach bo czytałem, że ten odtwarzacz ma słaby dzwięk na analogach a dużo lepszy na hdmi.
Co do podłączenia SAMA do TV to wszystko gra na różnych ustawieniach do 1080i, a przy maxymalnej 1080p "format nieobsługiwany" i słusznie. Tyko czemu ten sygnał puszczony przez amplituner nie jest własciwie obsługiwany? W SAMSUNGU powiedzieli mi również abym zaktualizował firmware i chyba będę musiał to zrobić :-( (nie lubię takich akcji).
Acha jeszcze jedno, gdzieś na forach czytałem, że PS3 o niebo lepiej upskaluje obraz ze zwykłej DVD od SAMA p1400. Hmm nie wiem jakie wy macie odczucie, ale u mnie jest raczej odwrotnie to P1400 lepiej upskaluje obraz (oczywiście bezpośrednio do TV przez kabel HDMI).

pozdrawiam

Moment, bo sie pogubilem. Obraz jest juz OK ? I nie masz dzwieku po HDMI do wzmacniacza ? A czy ten wzmacniacz odczytuje dzwiek z HDMI ? czy tylko go przepuszcza dalej (np. do telewizora). Juz o tym bylo pisane na forum, ze sa wzmacniacze, ktore sluza tylko jako rozgalezniki, nie przetwarzajac dzwieku z odtwarzacza.
I nie wierz we wszysko co czytasz, podlacz analogiem a potem optykiem. Podejrzewam, ze nie bedzie roznicy w jakosci. Daj sobie spokoj z HDMI, podlacz optykiem albo koaksjalem do wzmaka i bedzie dobrze. ;)